Tahání přívěsu v ČR po 19.1.2013
Moderátoři: vilma, Pepa, david
- Zdenda12345
- zkušený harcovník

- Reputace: 73
- bedrich
- aktívní jachtař

- Reputace: 22
Bohužel nejde o opojenost jakýmkoliv pečivem. Takový dohody některý autoškoly umožňují. Chápu, že teorii se můžou lidi při troše IQ naučit doma. U "blbýho" Ečka se někomu můžou zdát i ty jízdy zbytečný. Ale oni to ti někteří bývalí Svazarmovci praktikujou i u nepolíbenejch adeptů skupiny B, či C. No a když to u zkoušek nevyjde, tak s nima něco dojezdějí. A když to náhodou vyjde ? (Tak se podívejte na silnice).
Sorry, nesouvisí to s loděma a s topikem asi jen okrajově, ale štve mě to. J
Sorry, nesouvisí to s loděma a s topikem asi jen okrajově, ale štve mě to. J
- Josef
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 3
Dnes se na Novinkách.cz objevil tento článek související s tímto tématem.
http://www.novinky.cz/domaci/318025-jak ... matek.html
Je tu i sankce, kterou dostal řidič, který překročil povolenou hmotnost soupravy o 40kg!!! Dostal zákaz řízení na rok a 25 000Kč pokutu!!!
Kdyby tu platila nějaká úměra trestů, tak by takzvaný "piráty silnic" museli snad odstřelit bazukou.
Je tu i sankce, kterou dostal řidič, který překročil povolenou hmotnost soupravy o 40kg!!! Dostal zákaz řízení na rok a 25 000Kč pokutu!!!
Kdyby tu platila nějaká úměra trestů, tak by takzvaný "piráty silnic" museli snad odstřelit bazukou.

Josef píše:Dnes se na Novinkách.cz objevil tento článek související s tímto tématem.
navíc se jednalo pouze o součet papírových hodnot, protože vozík byl prázdný, bez nákladu.
Člověk v tom našem Banánistánu nestačí žasnout.
Jo a úměra trestů platí, milý Josefe, ... úměra nepřímá. Za malichernost flastr, za megalumpárnu povýšení, obdiv, amnestie.
Nejhorší na tom je, že pokutu i zákaz řízení dostal zcela neoprávněně, viz. zde:
http://www.osbid.cz/2013/11/jak-je-to-s ... mi-voziky/
http://www.osbid.cz/2013/11/jak-je-to-s ... mi-voziky/
- Jarda885
- zkušený harcovník

- Reputace: 102
MarekB píše:SPRÁVNÉ A DLE PLATNÉ EVROPSKÉ SMĚRNICE TEDY JIŽ PLATNÁ DEFINICE ZNÍ:
Dle § 80a BOD f je řidiská skupina „B“ definována takto:
B jsou zařazena motorová vozidla s výjimkou vozidel uvedených v písmenech a) až e), jejichž největší povolená hmotnost nepřevyšuje 3 500 kg, s nejvýše 8 místy k sezení kromě místa řidiče, ke kterým smí být připojeno přípojné vozidlo
........
3. o největší povolené hmotnosti převyšující 750 kg, pokud největší povolená hmotnost této jízdní soupravy převyšuje 3 500 kg, ale nepřevyšuje 4 250 kg, jedná-li se o řidičské oprávnění v rozšířeném rozsahu,“
Dle průvodního dopisu viz příloha byla již i informována Policie ČR a zákon 361/2000 bud novelizován.
- Případný dopis od MDČR mám k dispozici...
- Ad bod 3 = B+ nějaké přezkoušení
kopie z článku:
V případě, kdy si doděláte v autoškole k „béčku“ i rozšíření na „éčko“, může celková váha soupravy dosáhnout dokonce až 4250 kg.
Text v článku odkazovaném Jardou (Jardasu) se mi jeví v kolizi s citátem MarkaB a dalšími názory v tomto vlákně. Při vlasnictví BE by neměl platit limit 4250 kg, ale součet maximální povolené hmotnosti auta (v daném případě 2240 kg) a údaje o maximální povolené váze vleku taženého konkrétním autem, což může být u SUV stejné číslo.
Nebo "nějaké přezkoušení" o kterém píše MarekB znamená udělat si BE?
- Surcouf
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 2
Na to samostatné "B" platí podle evropské směrnice dvě podmínky, které musí být splněny současně : 1/ jízdní souprava nesmí překročit 3 500 kg a 2/ celková hmotnost vlečeného vozidla nesmí překročit POHOTOVOSTNÍ váhu tažného vozidla.
Samozřejmě platí ještě maximální povolená hmotnost jízdní soupravy pro dané vozidlo!
Tyto problémy vznikají proto, že ty překlady dělají lidé, kteří ty jazyky moc neumí, používají strojové překladače a hlavně nerozumí problematice překládaných dokumentů.
Co je to za skupinu ta "B96"?
Samozřejmě platí ještě maximální povolená hmotnost jízdní soupravy pro dané vozidlo!
Tyto problémy vznikají proto, že ty překlady dělají lidé, kteří ty jazyky moc neumí, používají strojové překladače a hlavně nerozumí problematice překládaných dokumentů.
Co je to za skupinu ta "B96"?
- Charlie
- zkušený harcovník

- Reputace: 18
- Kontaktovat uživatele:
Rozšíření rozsahu skupiny B: Pro soupravu složenou z motorového vozidla skupiny B a přípojného vozidla o největší povolené hmotnosti nepřevyšující 750 kg, pokud největší povolená hmotnost této jízdní soupravy převyšuje 3 500 kg a nepřevyšuje 4 250 kg postačuje složení tzv. „doplňovací zkoušky“ podle § 45a zákona č. 247/2000 Sb. V řidičském průkazu se vyznačuje harmonizačním kódem č.“96“. Označují to jako B96, je to tedy auto 3,5t + 750kg vlek = souprava do 4250kg
Ale ještě je potřeba brát v úvahu následující:
Řidičská oprávnění jednotlivých skupin a podskupin udělená před 19. lednem 2013 zůstávají zachována v rozsahu, jaký měla podle zákona č. 361/2000 Sb., ve znění účinném do 19. ledna 2013; tato řidičská oprávnění opravňují od 19. ledna 2013 rovněž k řízení motorových vozidel, která jsou do skupin vozidel se shodným označením nově zařazena, pokud tomu nebrání omezení nebo podmínění řidičského oprávnění.
Ale ještě je potřeba brát v úvahu následující:
Řidičská oprávnění jednotlivých skupin a podskupin udělená před 19. lednem 2013 zůstávají zachována v rozsahu, jaký měla podle zákona č. 361/2000 Sb., ve znění účinném do 19. ledna 2013; tato řidičská oprávnění opravňují od 19. ledna 2013 rovněž k řízení motorových vozidel, která jsou do skupin vozidel se shodným označením nově zařazena, pokud tomu nebrání omezení nebo podmínění řidičského oprávnění.
- tataS
- zkušený harcovník

- Reputace: 5
Jo jo je to tak viz: http://www.vymentesiridicak.cz/index.php
- Josef
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 3
Surkouf chtěl nejspíš říct, že řidičák dělal v roce 1972 a ne že má v kapse ještě původní nevyměněný řidičák. Já jsem dělal B-čko v roce 1988 a dostal jsem rozkládací růžový řidičák s vloženým listem kam se zaznamenávaly prohřešky. V té době bylo B-čko auto max. 3500 kg + do 750kg přívěs. Tak nevím, jestli můžu dnes řídit soupravu o celkové váze 4250kg bez nutnosti dodělávat nějakou zkoušku nebo ne. Podle mě by neměli omezovat původní řidická oprávnění. Tak jak to je?
Fakt je, že teď můžu tahat vleky těžší než 750kg , pokud se i s autem vejdu do těch 3500kg, což jsem dřív nemohl. 
Fakt je, že teď můžu tahat vleky těžší než 750kg , pokud se i s autem vejdu do těch 3500kg, což jsem dřív nemohl. 
Naposledy upravil(a) Josef dne ned lis 03, 2013 12:57 pm, celkem upraveno 1 x.
- Zdenda12345
- zkušený harcovník

- Reputace: 73
už je to víc, než půl roku, co jsem to zjišťoval. Tehdy jsem se dopátral tohoto:
Pro řidičáky vydané do nějakého data (už nevim přesně... bylo to pár posledních let) platí to, že mohu řídit soupravu do 3,5t s tím, že vlek nesmí být těžší, než vozidlo. Pro řidičáky vydané po tomto datu platilo omezení taky 3,5t, ale navíc s tím, že maximální povolená hmotnost vleku je 750kg. K těmto řidičákům se dá udělat doplňková zkouška (jen jízda), která to rozšíří na 4,25t, ale pořád platí max. vlek 750kg.
Takže ti, co už něco pamatují, jako já
mohou tahat soupravu do 3,5t "bez" omezení hmotnosti vleku.
Mě teda čeká E, protože jsem o 20kg přes 3,5t.
Ani jsem netušil, jak moc jsem dosud riskoval.
Pro řidičáky vydané do nějakého data (už nevim přesně... bylo to pár posledních let) platí to, že mohu řídit soupravu do 3,5t s tím, že vlek nesmí být těžší, než vozidlo. Pro řidičáky vydané po tomto datu platilo omezení taky 3,5t, ale navíc s tím, že maximální povolená hmotnost vleku je 750kg. K těmto řidičákům se dá udělat doplňková zkouška (jen jízda), která to rozšíří na 4,25t, ale pořád platí max. vlek 750kg.
Takže ti, co už něco pamatují, jako já
mohou tahat soupravu do 3,5t "bez" omezení hmotnosti vleku.
Mě teda čeká E, protože jsem o 20kg přes 3,5t.
Ani jsem netušil, jak moc jsem dosud riskoval.
- Surcouf
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 2
Můj konkrétní případ je tento : pohotovostní - 1 526 kg, celková - 2 038 kg, vlek - 750/1 500, jízdní souprava - 3 538 kg.
Dilema je následující - pomůže B96, nebo řešit vlek o papírové max. hmotnosti 1 462 kg, nebo se definitivně smířit s Viko 20 (cca 800 kg) a vlekem 1 300 kg.
Josefe, to platilo vždy a všude, že na chudý lid je třeba přísnost.
Dilema je následující - pomůže B96, nebo řešit vlek o papírové max. hmotnosti 1 462 kg, nebo se definitivně smířit s Viko 20 (cca 800 kg) a vlekem 1 300 kg.
- tataS
- zkušený harcovník

- Reputace: 5
Ty písmena (i to E) platí od 1.7.1964 s těmi skládacími plastovými ŘP. Měl jsem jeden z prvních.
Ten chudý lid musel za tu vojenskou C vypláznout 300,-Kč. A po dvou letech ježdění s V3S mu potvrdili to E.
Ten chudý lid musel za tu vojenskou C vypláznout 300,-Kč. A po dvou letech ježdění s V3S mu potvrdili to E.
Naposledy upravil(a) tataS dne ned lis 03, 2013 2:34 pm, celkem upraveno 1 x.
- Charlie
- zkušený harcovník

- Reputace: 18
- Kontaktovat uživatele:
Surcouf píše:Můj konkrétní případ je tento : pohotovostní - 1 526 kg, celková - 2 038 kg, vlek - 750/1 500, jízdní souprava - 3 538 kg.
Surcoufe udělej si BE, není to zas tak velký problém, svezeš se s vlekem, uděláš test na PC a máš vystaráno.