Výroba přívěsu
Moderátoři: vilma, Pepa, david
Zdravím přítomné.
Momentálně řeším, kromě jiného, přidělání pojezdových pruhů na svůj osmimetrový vlek. Kvůli snaze o co nejmenší navýšení hmotnosti celého taženého monstra /vlek + koza s koly + loď/ jsem se rozhodnul udělat pruhy z hliníkového plechu /nejspíše slzičkového nebo jiné zdobení/.
Nemáte - prosím - někdo v hlavě informaci, jakou minimální tloušťku plechu si mohu dovolit použít, aby mi to loď s kozou při naložení a transportu "neprošlápla"?
Předpokládaná hmotnost naložené lodi i se stojanem bude cca 1600,- kg a stojan s lodí bude stát na čtyřech pryžových kolech o šířce pneumatiky 7 cm. (Takže dvě kola levá budou stát na levém okraji vleku a na levém podélném pruhu a dvě pravá kola dtto vpravo.).
Vlek je profesionálně vyrobený obdélníkový dvounápravový univerzál s příčnými vzpěrami /4 cm šířka/ vzdálenými od sebe po 103 cm. Pruhy z hliníkového plechu po stranách by měly být dva a každý cca 35 - 40 cm široký. Budu muset případně pruhy podélně vyztužit (třeba okrajovými L - profily) ?
Děkuji předem za jakýkoliv názor.
P.
Momentálně řeším, kromě jiného, přidělání pojezdových pruhů na svůj osmimetrový vlek. Kvůli snaze o co nejmenší navýšení hmotnosti celého taženého monstra /vlek + koza s koly + loď/ jsem se rozhodnul udělat pruhy z hliníkového plechu /nejspíše slzičkového nebo jiné zdobení/.
Nemáte - prosím - někdo v hlavě informaci, jakou minimální tloušťku plechu si mohu dovolit použít, aby mi to loď s kozou při naložení a transportu "neprošlápla"?
Předpokládaná hmotnost naložené lodi i se stojanem bude cca 1600,- kg a stojan s lodí bude stát na čtyřech pryžových kolech o šířce pneumatiky 7 cm. (Takže dvě kola levá budou stát na levém okraji vleku a na levém podélném pruhu a dvě pravá kola dtto vpravo.).
Vlek je profesionálně vyrobený obdélníkový dvounápravový univerzál s příčnými vzpěrami /4 cm šířka/ vzdálenými od sebe po 103 cm. Pruhy z hliníkového plechu po stranách by měly být dva a každý cca 35 - 40 cm široký. Budu muset případně pruhy podélně vyztužit (třeba okrajovými L - profily) ?
Děkuji předem za jakýkoliv názor.
P.
- Jarda_x
- návštěvník fóra

- Reputace: 2
Bodové zatížení, vzdálenosti podpor, momenty setrvačnostu průřezu nosníku, pevnost materiálu atd. Dalo by se to spočítat na statiku. V případě vozidla do toho vstupuje i dynamika, což už je pro výpočet horší a neuměl bych to. Stejně ale potřebuješ vysokou pevnostní rezervu. Nedávno jsem řešil příčné přejezdy montážní jámy pro najetí zametacího stroje... zkus hledat inspiraci u výrobců nájezdových ramp, např.
http://www.tvojeprovozovna.cz/preprava- ... s-vedenim/
http://www.tvojeprovozovna.cz/preprava- ... s-vedenim/
Re: Výroba přívěsu
Před pár lety jsem našel u poláků stránky, na kterých byl docela pěknej samodomo přívěs včetně dokumentace. Stránky zanikly, ale naštěstí mám vše důležité z nich uložený v PC. dokumentace byla volně stažitelná a bylo u ní napsáno, že je pro nekomerční účely. Proto ji dávám do placu ke stažení.
Tady dávám jen takovej nástřel, jak přívěs vypadá:

Tady jsou ještě parametry, které si samozřejmě může každý přizpůsobit podle svého gusta a podle použitých komponent:
• - DMC přípustná hmotnost - 750 kg
• - Maximální nosnost - cca 600 kg
• - Celková šířka - 1800 mm popř. podle zvolené nápravy
• - Celková délka - 2990-5517 mm
• - Ložná plocha - 1900x1300x300 mm (L x W x H)
• - Maximální roztažení délka - 5517 mm (bez nutnosti dalšího označení)
Tady dávám jen takovej nástřel, jak přívěs vypadá:

Tady jsou ještě parametry, které si samozřejmě může každý přizpůsobit podle svého gusta a podle použitých komponent:
• - DMC přípustná hmotnost - 750 kg
• - Maximální nosnost - cca 600 kg
• - Celková šířka - 1800 mm popř. podle zvolené nápravy
• - Celková délka - 2990-5517 mm
• - Ložná plocha - 1900x1300x300 mm (L x W x H)
• - Maximální roztažení délka - 5517 mm (bez nutnosti dalšího označení)
Tak dal jsem plány na vozík do sekce ke stažení a stále se tam neobjevily.
Až bude čas, tak je nahraju někam na web a dám odkaz.....
Až bude čas, tak je nahraju někam na web a dám odkaz.....- geronimo
- zkušený harcovník

- Reputace: 201
- Kontaktovat uživatele:
Vydrž, myslím, že to musí admin schválit.... 

Tak odkaz je tu:
http://web.jachting.info/downloads/detail?id=1560
http://web.jachting.info/downloads/detail?id=1560
Tak dnes jsem se pustil do stavby vozíku k dokladům, co jsem sehnal. Je to svařenec z toho, co dům a kovošrot dal. Když nepočítám CO, drát, elektriku a necelej den práce tak jsem v tom cca za 500,-.

Není to sice žádná hitparáda, ale počítám, že víc jak 200 kg na to nakládat nebudu.
Jen jsem zvědavej, co na to budou říkat na STK, až se tam s tím za 4 roky ukážu. Radši si ale ve stodole nechám v záloze původní, absolutně nepoužitelnej vozejk, co na těch papírech byl původně.
No ten je nebezpečnej už na první pohled:

Není to sice žádná hitparáda, ale počítám, že víc jak 200 kg na to nakládat nebudu.
Jen jsem zvědavej, co na to budou říkat na STK, až se tam s tím za 4 roky ukážu. Radši si ale ve stodole nechám v záloze původní, absolutně nepoužitelnej vozejk, co na těch papírech byl původně.
No ten je nebezpečnej už na první pohled:

Tak ještě boční vzpěry, elektrika a nějaké drobné dodělávky a můžu vyrazit. No ještě na to mám dva dny, jinak jedu na sraz bez lodě.
Jinak v tom jsem cca za 3500,- v materiálu, včetně barvy, elektriky, navyjáku, rolen, led světel s IP68 a další náklady nepředpokládám. I s papírama v tom jsem celkem za 7000,-, za což v týhle době seženu s bídou bezpapírovej manipulák.
Jinak v tom jsem cca za 3500,- v materiálu, včetně barvy, elektriky, navyjáku, rolen, led světel s IP68 a další náklady nepředpokládám. I s papírama v tom jsem celkem za 7000,-, za což v týhle době seženu s bídou bezpapírovej manipulák.
Naposledy upravil(a) olin dne úte kvě 02, 2017 11:16 pm, celkem upraveno 2 x.
- Viky_CZ
- zkušený harcovník

- Reputace: 43
- Kontaktovat uživatele:
Uz se tesim az ho poradne prozkoumam. 

Viky_CZ píše:Uz se tesim az ho poradne prozkoumam.
A já se těším, až ho pořádně zkritizuješ, co mám z hlediska mechaniky, fyziky a bezpečnosti špatně...

- Zdenda12345
- zkušený harcovník

- Reputace: 73
Jestli ti zhruba souhlasí celkový rozměry a vyhovuje vyhlášce, tak ti na stk nic neřeknou. Vozejk je pěknej! Palec nahoru!
Rozměr sedí jen šířka, výšku 1,8 m doženu dodatečnou montáží držáku stěžně a na dýlku jsem o metr a něco kratší, což je díky zasouvací světelné rampě, kterou jsem před hodinkou dodělával. Takže na STK přišroubovat držák stěžně a vysunout rampu a rozměry sedět budou.
- raschi
- návštěvník fóra

- Reputace: 8
Na STK nebržděné vozíky nějak moc neřeší, navíc u lodního vozíku je jedinou konstantou ta šířka, délka je už z principu variabilní a výška záleží na naložené lodi. Byl jsem z vozíkem na STK loni a jediná výtka byla, že nemám na rámu vyražené výrobní číslo (je jen na štítku). Jinak jen zkontrolovali funkčnost světel a rozhodně tam nic neměřili. Hotovo za 5 minut. Dosud si ani nikde nevšimli, že ve velkém TP jsou zapsaná 8" kola a ve skutečnosti jsou tam 13" (už to s nimi bylo před lety dovezené z Německa a prošlo dovozovou technickou, dvěma evidenčkami při změnách majitelů a min. dvěma TK po 4 letech, to vše na několika různých místech). Když to srovnám s tím, kolik jsem na stejné STK teď strávil s autem a jak pečlivě jej kontrolovali...
Tk před chvílí jsem byl na Labi vyzkoušet motor a tím pádem proběh i první test přívěsu.

Na silnici jsem ho díky nízkému těžišti ani necítil a Litochovskej sjezd, kterej je do zatáčky jsem nacouval krásně napoprvé. Spouštení a vytahování loďky na přívěs jedna báseň. Ani jsem nesundaval světelnou rampu, takže zároveň proběh test světel (údajně mají IP68), který jsem nechal dobrou hoďku pod vodou a ani kapka.

Na silnici jsem ho díky nízkému těžišti ani necítil a Litochovskej sjezd, kterej je do zatáčky jsem nacouval krásně napoprvé. Spouštení a vytahování loďky na přívěs jedna báseň. Ani jsem nesundaval světelnou rampu, takže zároveň proběh test světel (údajně mají IP68), který jsem nechal dobrou hoďku pod vodou a ani kapka.

- Viky_CZ
- zkušený harcovník

- Kontaktovat uživatele:
Hele a to vis, ze od vnějšího obrysu (vcetne nakladu) smi bejt obrysovy svetlo maximalne 30cm ke stredu?
Pripada mi ze je mas nejak moc blizko u sebe. (Uz je to tady, kritizuju.)
Jinak to ovšem s lodickou vypada velmi pekne, je to fesak.
Pripada mi ze je mas nejak moc blizko u sebe. (Uz je to tady, kritizuju.)

Jinak to ovšem s lodickou vypada velmi pekne, je to fesak.
Naposledy upravil(a) Viky_CZ dne čtv kvě 04, 2017 10:12 pm, celkem upraveno 1 x.
Díky za upozornění, zítra přeměřím. Kam ale kua pak dát tu zas..... 80? Navíc bych musel přidat osvětlení RZ a to těžko seženu nějaký, co můžu koupat...
- Viky_CZ
- zkušený harcovník

- Kontaktovat uživatele:
Osvetleni znacky je problém, ale mohlo by to bejt udelany nejak lisacky, aby tomu nevadil zkrat třeba. Pak to muzes klidanko koupat a ono to casem zase svitit zacne. 

Zase na tom původním vozejku jsou mapy nalepený úplně na značce a technickou to prošlo taky.
- LadaM
- aktívní jachtař

- Reputace: 97
A co třeba takové ty venkovní LED hadice do kusu trubky s výřezem? Problém budou asi hlavně konektory...