Costa Concordia.
Moderátoři: vilma, Pepa, david
-
david
- moderátor
- Reputace: 234
Za stejných podmínek vznikají stejné situace a technika v tom nehraje až takovou roli.
Obě lodě luxus – potopení nikdo nepředpokládá, hlavně ne pasažéři
Oba kapitáni dělají fíčoviny – oba plavou kudy nemaj.
Posádka se fláká a dává nepravdivé informace.
Evakuace začne pozdě.
Nastane tlačenice na palubě se záchrannými čluny.
Nakloněním lodě nejdou, nebo blbě, spustit záchranné čluny.
A našlo by se ještě víc. Do toho davová psychóza a jeto.
Akorát že kapitán na Titanicu nebyl posera a zůstal Kapitánem až do konce.
Obě lodě luxus – potopení nikdo nepředpokládá, hlavně ne pasažéři
Oba kapitáni dělají fíčoviny – oba plavou kudy nemaj.
Posádka se fláká a dává nepravdivé informace.
Evakuace začne pozdě.
Nastane tlačenice na palubě se záchrannými čluny.
Nakloněním lodě nejdou, nebo blbě, spustit záchranné čluny.
A našlo by se ještě víc. Do toho davová psychóza a jeto.
Akorát že kapitán na Titanicu nebyl posera a zůstal Kapitánem až do konce.
Jak se na to divám, tak ten film je těžce zmanipulovaný - dramatická hudba, co chvíli tam řve dítě - ale jenom jedno. Záběr na vyděšeného číšníka - prý zmatená posádka, ten ale předpokládám nepatří k obsluze lodi. Dalších záběr na řvoucí lidi když se trošilinku zhoupne záchranný člun. Atd. Když se tohle vynechá, tak člověk vidí klidně pracující obsluhu člunů. Dokonce uklidňovali lidi co začali tleskat po opuštění lodi - "respektujte lidi na Concordii" Ve dokumentu není vůbec zmíněna pomoc na břehu. Za jak dlouho byli lidi v hotelech?
Pár otázek na znalé obchodních lodí a předpisů:
Proč poslali lidi do kabin a ne na horní paluby. Do lodi teklo, takže i kdyby se zachránili na mělčině, stejně by to na spodních palubách bylo asi nebezpečné.
A taky pozdní evakuace. Jak jsou stavěné ty velké záchranné čluny? Mají motor a mohou se spouštět za plavby nebo musí být loď v pohybu?
Proč poslali lidi do kabin a ne na horní paluby. Do lodi teklo, takže i kdyby se zachránili na mělčině, stejně by to na spodních palubách bylo asi nebezpečné.
A taky pozdní evakuace. Jak jsou stavěné ty velké záchranné čluny? Mají motor a mohou se spouštět za plavby nebo musí být loď v pohybu?
Tipuji, že do kabiny lidi posílali, protože tam se nachází nouzová výbava - vesty apod. A co se týče člunů, jakmile se začne loď naklánět, je to špatné, toudobou už by měli být všichni pryč. Čluny mají motory, alespoň ty, které znám já z obchodních lodí, a existují dva typy, u takto velké lodi asi pouze ty spouštěné na jeřábech, u menších lodí se dělají i na skluzu, kdy po uvolnění západky člun skočí přídí do vody, zajede pod hladinu a už při vynoření pádí vpřed (je samozřejmě vodotěsný). Nácvik nouzového opuštění lodi byl v těchle člunech vždycky strašná sranda:-) Aspoň pro mužské osazenstvo:-)
-
david
- moderátor
Michal123 píše:Ja Mají motor a mohou se spouštět za plavby nebo musí být loď v pohybu?
asi se díváš blbě a pak mi taky řekni, jaký je rozdíl mezi " za plavby" a "loď v pohybu"
samozřejmě je nejjednoduší spouště tyhle čluny v klidu, bez vln a pohybu lodě. motor samozřejmě maj, to by se nehejbaly tak, jak je na videu vidět.
zřejmě jsi nikdy nezkoušel přístát nebo odplout od větší lodi, která je v pohybu, protože by ses tahle cesored neptal
tady je každej censored když mu na Jaderským rybníku trochu foukne do zrefovaný kosstky a chcete hodnotit reakce lidi, který jedou jen na výlet údajně bezpečnou lodí s vysoce kvalifikovanou a spolehlivou posádkou? neuvěřitelný.
Michal123 píše:Jak se na to divám, tak ten film je těžce zmanipulovaný - dramatická hudba, co chvíli tam řve dítě - ale jenom jedno. Záběr na vyděšeného číšníka - prý zmatená posádka, ten ale předpokládám nepatří k obsluze lodi. Dalších záběr na řvoucí lidi když se trošilinku zhoupne záchranný člun. Atd. Když se tohle vynechá, tak člověk vidí klidně pracující obsluhu člunů. Dokonce uklidňovali lidi co začali tleskat po opuštění lodi - "respektujte lidi na Concordii" Ve dokumentu není vůbec zmíněna pomoc na břehu. Za jak dlouho byli lidi v hotelech?
A taky pozdní evakuace. Jak jsou stavěné ty velké záchranné čluny? Mají motor a mohou se spouštět za plavby nebo musí být loď v klidu.?
Opraveno 18.12.2013
Davide proč tak silná slova?
Film je podle mně zmanipulovaný, důvody jsem ti uvedl.
Když o tom víš více než my, tak napiš jak to doopravdy má být - jaké jsou správné postupy evakuace, jestli bylo vhodné poslat cestující do kabin. Do jakých podmínek se můžou spouštět čluny. Atd...
PS: A proč censored jsme v Česku tak snad cenzurováno.
Film je podle mně zmanipulovaný, důvody jsem ti uvedl.
Když o tom víš více než my, tak napiš jak to doopravdy má být - jaké jsou správné postupy evakuace, jestli bylo vhodné poslat cestující do kabin. Do jakých podmínek se můžou spouštět čluny. Atd...
PS: A proč censored jsme v Česku tak snad cenzurováno.
-
david
- moderátor
na svůj názor máš nárok, stejně jako já s ním nemusím souhlasit. pokud jde o cenzuru, přečti si pravidla tohodle fóra
možná jseš kamarád Schettina, tak ti to připadá zmanipulovaný. já říkám, že to je docela dobře sestříhaný
ten frajer, co většinu toho točil, na nějaký manipulace určitě neměl čas ani náladu.
o tom, že kapitán a posádka do poslední chvíle mlžili, místo aby vysílali SOS a poslali lidi do člunů než byl náklon lodě kritický, není pochyb
ty to zřejmě vidíš jinak, jde o to, jestli dobře
P.S. povedlo se mi to bez silných výrazů, sám se divím
možná jseš kamarád Schettina, tak ti to připadá zmanipulovaný. já říkám, že to je docela dobře sestříhaný
ten frajer, co většinu toho točil, na nějaký manipulace určitě neměl čas ani náladu.
o tom, že kapitán a posádka do poslední chvíle mlžili, místo aby vysílali SOS a poslali lidi do člunů než byl náklon lodě kritický, není pochyb
ty to zřejmě vidíš jinak, jde o to, jestli dobře
P.S. povedlo se mi to bez silných výrazů, sám se divím

Naposledy upravil(a) david dne stř pro 18, 2013 8:10 pm, celkem upraveno 1 x.
- rb
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 5
O tom, že měl v oné chvíli nervy na pochodu kde kdo není pochyb. Že by video bylo hrané je ptákovina, nicméně pomocí střihu, hudby a vybraných záběrů se dá udělat dramatická záležitost. Ta osoba co točila to video, zřejmě nebyla až tak na životě ohrožena jinak by se chovala evidentně jinak. Tedy ta poznámka Michala123 není zcela od věci, ostatně kdyby to nemělo švih, drama, zápletku a rozuzlení bulvár by o to ani neškrt a vy to tady nerozebírali.
Hele a bez censored
Hele a bez censored

- Danar
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 14
Davide, já myslím, že není potřeba hned "startovat". Podle mě tou narážkou na "censored" Michal mínil, že místo anglického slůvka "censored" by se v Čechách lépe vyjímala místní varianta "cenzurováno". Neútočil na pravidla tohoto fóra..david píše:na svůj názor máš nárok, stejně jako já s ním nemusím souhlasit. pokud jde o cenzuru, přečti si pravidla tohodle fóra![]()
Hezké svátky plné klidu, míru, vstřícnosti, pochopení a dobrých vztahů všem!
-
david
- moderátor
a) nestartuju
b) je to tu jak u blbejch
c) pokud si někdo tady myslí, že by se lépe vyjímalo "cenzurováno" tak si to musí domluvit s tím, kdo tu ten cenzurovací automat udělal a mně z toho laskavě vynechte.
d) pokud se někdo nudí, tak ať si kópí medvídka mývala, a pokud je nervózní, ať si omévá přirození vložnó vodó
b) je to tu jak u blbejch
c) pokud si někdo tady myslí, že by se lépe vyjímalo "cenzurováno" tak si to musí domluvit s tím, kdo tu ten cenzurovací automat udělal a mně z toho laskavě vynechte.
d) pokud se někdo nudí, tak ať si kópí medvídka mývala, a pokud je nervózní, ať si omévá přirození vložnó vodó

- sklenar_jakub
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 1
- Kontaktovat uživatele:
Zdravim priznivce Costy, video je zajimave, myslim ze to docela dokumentuje to co se tam delo, obecne je na kazdem boku lode misto v zachrannem clunu pro polovinu pasazeru. Osobni lode prevazi ten nejstrasnejsi naklad co existuje, lidi a to velmi ruznorode. Evakuace musi podleplatnych predpisu musi probehnout obecne do 30 min, jsou i vyjimky, ale do toho nevnikejme, jen chci podotknout ze aby se to stihlo v takto kratkem case tak se vse ridi presnymi pravidly. Ruzni clenove posadky maji nastarosti ruzne sektory lodi a zodpovidaji za dovedeni pasazeru od kajut na shromazdiste, vetsinou clunove paluby, pokudbudou lidi letatzbesile po lodi tak je nikdo nedohleda. Opravil bych komentar vyse ze mame cluny 2 typu, to nemame mame 3 druhy clunu a 2 druhy spousteni clunu, na CC bylyclunove jeraby, ty maji omezeni do 20 stupnu naklonu pak je nepouzijete. Rychlost lodi pro spusteni clunu max 5 uzlu, je na to cela procedura v ramci skoleni stcw, to se tyka i radovych clenu posadky kteri jsou skoleni na zvladani paniky padazeruatd / davova silenstvi etc. Takze bych rekl ze postupovali v ramci moznosti profesionalne, lode se potapi na milion zpusobu za ruznych okolnosti takze se dobre pripravit na kazdou moznou s
ituaci je slozite.
ituaci je slozite.
- Zdenda12345
- zkušený harcovník

- Reputace: 73
Co bylo první? slepice, nebo vejce?
Jako kapitán má rozhodovací pravomoc a plnou odpovědnost. Kdyby ale neposlouchal pokyny majitele a neukazoval se u břehů, tak by rychle dokapitánoval.
Mam podobnou pracovní zkušenost.
Takovýhle příkazy nikdo nikomu nedá písemně. Když to dopadne dobře, OK. Když to dopadne blbě, tak se člověk veze v průs.eru. Neni šance dokázat, že nějaký příkz padl.
Jako kapitán má rozhodovací pravomoc a plnou odpovědnost. Kdyby ale neposlouchal pokyny majitele a neukazoval se u břehů, tak by rychle dokapitánoval.
Mam podobnou pracovní zkušenost.
Takovýhle příkazy nikdo nikomu nedá písemně. Když to dopadne dobře, OK. Když to dopadne blbě, tak se člověk veze v průs.eru. Neni šance dokázat, že nějaký příkz padl.
- Zdenda12345
- zkušený harcovník

- Reputace: 73