jak na extrémní větry
Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa
Re: jak na extrémní větry
Tak na LN už pokročili. Už to není refování na zadobok, ale dokonce už na čitý zaďák. Tak na to bych se skutečně rád někdy podíval.
http://www.lodninoviny.cz/Sailing/umite-refovat-na-zadak
Ach jo ...
http://www.lodninoviny.cz/Sailing/umite-refovat-na-zadak
Ach jo ...
- kapo
- aktívní jachtař
- Reputace: 39
Co ti brání to vyzkoušet?

- lynx
- zkušený harcovník
- Reputace: 418
Hmm, raději budu dál refovat přídí proti větru.
V LN nějak zapomněli, že když otočím loď proti větru tak, že hlavní plachta bude flatrovat (a genou mám zarolovanou, aby loď neotáčela jinam), tak určitě nepopluji šesti uzly proti větru.
Krom toho to, co oni nazývají „pocitově jde o rychlost větru...", se jmenuje zdánlivý vítr.
No, občas se to nepovede.
V LN nějak zapomněli, že když otočím loď proti větru tak, že hlavní plachta bude flatrovat (a genou mám zarolovanou, aby loď neotáčela jinam), tak určitě nepopluji šesti uzly proti větru.
Krom toho to, co oni nazývají „pocitově jde o rychlost větru...", se jmenuje zdánlivý vítr.
No, občas se to nepovede.
kapo píše:Co ti brání to vyzkoušet?
V textu celého šíleného vlákna je, že to vyzkoušeno mám a že mně to nejde. Tam tedy byla řeč o zadoboku. Na zaďák jde o ještě horší situaci - plachta se natlačí na stěžeň, jezdce jsou v drážce přitlačený a prostě ji dolů nedostanu. Nemám na to sílu. Raději se nezmiňuju u navalení plachty na lazyjack a občasné zaseknutí.
Ono, když plachta flatruje, vlastně ji to pomáhá shodit dolů. Ten pohyb uvolňuje jezdce a plachta padá vlastní vahou. Tedy, pokud je namazáno, jak jsem také někde uváděl.
Edit: chybky ...
Naposledy upravil(a) err_ dne úte črc 19, 2016 8:18 pm, celkem upraveno 2 x.
- JaOCZ
- aktívní jachtař
- Reputace: 110
- Kontaktovat uživatele:
Stejny postup refovani pri zadobocnim kurzu popisuje Tom Cunliffe, coz je autorita dosti vyznamna.
Pred par lety v Southampton na RYA kurzu jsme refovali na zadobok z prvniho na druhy ref nekolikrat. Lod Moody 422.
Pred par lety v Southampton na RYA kurzu jsme refovali na zadobok z prvniho na druhy ref nekolikrat. Lod Moody 422.
Umím si představit na bok, možná velmi mírny zadobok a jedině bez lazyjacku a při slabším větru. S vypuštěným ráhnem až k vantům plachta také flatruje a tím pomáhá tentokráte již táhnout plachtu dolů - nepadá sama jako u vyostření.
Ale na zadobok a zaďák si to představit neumím. Na to prostě není síla.
Ale na zadobok a zaďák si to představit neumím. Na to prostě není síla.
- JaOCZ
- aktívní jachtař
- Kontaktovat uživatele:
Lazyjack ani lazybag jsme nemeli, to je pravda. Nicmene zadobokem myslim zadobok (broad reach) 

To jste to snad museli rvat alespoň dva a nemohlo příliš foukat. Mě samotnému stačí i když mi v maríně trošku přefoukne při sušení plachty a mám co dělat, abych ji dostal dolů. Když plachta neflatruje, jezdce nejsou uvolněný a jsou táhnuty silou plachty na drážku. Jezdců je tam u malé lodi třeba patnáct ... to je princip ukotvení mrakodrapů na písčitém podkladu. A vy to jen tak, jakoby nic, taháte nahoru a dolů.
Jiné je to při tom flatrování, když se jezdce pohybem plachty v drážce uvolňují. Ale jelikož jsou vanty vždy před nabo maximálně v ose stěžně, nelze ráhno na zadobok a bok vyhodit tolik, aby plachta dostatečně flatrovala.
Popsaná topenanta částečně skutečně vypustí plachtu, to už jsem také psal a prozměnu jste se mi smáli, ale plachta se také více vyvalí na stěžeň.
Navíc, pokud není vedena kontraotěž je to ještě hůř obslužitelné. Když se refuje proti větru, zajistí se topenantou vypuštění plachty a zpětným dotažením otěží proti topenantě se zajistí ráhno, které je pak velmi stabilní a nechá se o něj při práci na palubě opřít. Toho na bok bez kontraotěže nedocílíš.
Nevím, celé tohle vlákno je o tom, že dělám věci jinak. Ale já se postavím proti větru, povolím kiking a otěže, přitáhnu topenantu, povolím výtah, plachta sjede sama, přitáhnu si zpět otěže, zajistím do brzdy, takže se mi ráhno nehne a nemůže mě shodit a jdu to ovázat. Vše sám a v relativní pohodě. S ničím se netahám a protože mám harness, klidně se opírám o ráhno. A tohle dělám i při vlnách a vítru a že bych se nějak nadřel nemůžu říct. A další výhoda je, že tím, jak spadne plachta sama, je to rychlé a při vázání refovacích linek už tolik nešílím z postupné změny kurzu, když to autopilot nedává.
Jiné je to při tom flatrování, když se jezdce pohybem plachty v drážce uvolňují. Ale jelikož jsou vanty vždy před nabo maximálně v ose stěžně, nelze ráhno na zadobok a bok vyhodit tolik, aby plachta dostatečně flatrovala.
Popsaná topenanta částečně skutečně vypustí plachtu, to už jsem také psal a prozměnu jste se mi smáli, ale plachta se také více vyvalí na stěžeň.
Navíc, pokud není vedena kontraotěž je to ještě hůř obslužitelné. Když se refuje proti větru, zajistí se topenantou vypuštění plachty a zpětným dotažením otěží proti topenantě se zajistí ráhno, které je pak velmi stabilní a nechá se o něj při práci na palubě opřít. Toho na bok bez kontraotěže nedocílíš.
Nevím, celé tohle vlákno je o tom, že dělám věci jinak. Ale já se postavím proti větru, povolím kiking a otěže, přitáhnu topenantu, povolím výtah, plachta sjede sama, přitáhnu si zpět otěže, zajistím do brzdy, takže se mi ráhno nehne a nemůže mě shodit a jdu to ovázat. Vše sám a v relativní pohodě. S ničím se netahám a protože mám harness, klidně se opírám o ráhno. A tohle dělám i při vlnách a vítru a že bych se nějak nadřel nemůžu říct. A další výhoda je, že tím, jak spadne plachta sama, je to rychlé a při vázání refovacích linek už tolik nešílím z postupné změny kurzu, když to autopilot nedává.
A když už jsem to celé popsal, tak ještě info, že mi neskutečně pomáhá mít značky na výtahu, abych nemusel pouštět moc ale abych zase nepustil málo. Je nepovzbuzující dojít ke stěžni a chtít natáhnout oko do refovacího háku a zjistit, že to nejde, protože je málo povoleno 
Samozřejmě lze vzít jednu z linek a dvákrát provléct okem a zajistit na hák. O tolik nejde, drží to a je to funkční, ale už je plachta nad ráhnem pobořená a nelze dotáhnout. Prostě není to sto pro, ale v krizi je to funkční řešení.

Samozřejmě lze vzít jednu z linek a dvákrát provléct okem a zajistit na hák. O tolik nejde, drží to a je to funkční, ale už je plachta nad ráhnem pobořená a nelze dotáhnout. Prostě není to sto pro, ale v krizi je to funkční řešení.
To budu mit zase nad čím přemýšlet. Možná by to nějak šlo, pokud se plachta přatáhne na střed tak, aby by onen zaďák přesně na lík. Plachta by pak mohla také začít flatrovat, jak by se snažila nabrat vítr z jedné nebo druhé strany. Co by to ale udělalo v případě povolení výtahu a udělání břicha v plachtě, které by už vítr chytilo nevím. Nejspíš by se plachta zase vyvalila a zase by to jezdce táhlo na drážku.
Moje první konstatování platí ... skutečně rád bych to viděl a něco okoukal.
Moje první konstatování platí ... skutečně rád bych to viděl a něco okoukal.
- JaOCZ
- aktívní jachtař
- Kontaktovat uživatele:
Podívej se na toto video: http://www.yachtingworld.com/video/skip ... -sails-517
v čase 4:58, kdy Skip Novak popisuje refování z 3. na 4. ref, nestojí proti větru.
Tady taky nerefujou s plachtou proti větru https://www.youtube.com/watch?v=gjNf6xSXPoE spíš to vypadá na zadobok, podle toho, jak se plachta lepí na lazyjack.
Navíc si nedokážu představit, jak při potřebě refovat ve skutečném sajrajtu otáčím loď bokem na vlny, abych se dostal přídí proti větru a pak teprve refoval. Ale to jsem nikdy nezažil a spíš uvažuji
.
V pátek jedu na moře, škoda, že mám furling main, hned bych to vyzkoušel znovu
H.
v čase 4:58, kdy Skip Novak popisuje refování z 3. na 4. ref, nestojí proti větru.
Tady taky nerefujou s plachtou proti větru https://www.youtube.com/watch?v=gjNf6xSXPoE spíš to vypadá na zadobok, podle toho, jak se plachta lepí na lazyjack.
Navíc si nedokážu představit, jak při potřebě refovat ve skutečném sajrajtu otáčím loď bokem na vlny, abych se dostal přídí proti větru a pak teprve refoval. Ale to jsem nikdy nezažil a spíš uvažuji

V pátek jedu na moře, škoda, že mám furling main, hned bych to vyzkoušel znovu

H.
- JaOCZ
- aktívní jachtař
- Kontaktovat uživatele:
A tady je foto z The Complete Yachtmaster od Toma Cunliffe.

Jak jsem diskutoval v ohnivé diskusi o poměru plachet, v sajrajtu pluji jen na hlavní a loď mi ostří sama. Většinou už jsem v nějakém úhlu na vlny.
Při refování to ale skáče. To je jasné.
A refování hlavní na bok, jsem ještě připustil. Prostě vypustíš a flatruješ po větru. Mě trápí ten zadoboka a nyní zaďák.
Při refování to ale skáče. To je jasné.
A refování hlavní na bok, jsem ještě připustil. Prostě vypustíš a flatruješ po větru. Mě trápí ten zadoboka a nyní zaďák.
No s tou knihou si snad neprotiřečím. A nevidím tam nikde ten zaďák. Ale možná nečtu mou chabou angličtinou pozorně (není ironie).
- kapo
- aktívní jachtař
i ve ,,skutečným sajrajtu" se dá vyostřit a zrefovat,jen to chce sledovat okolí a udělat to rychle mezi vlnama.Podle mě je lepší mít jeden manévr rutinně nacvičený protože když jde do tuhýho je posádka ve stresu a dělá chyby. Většina se nemůže se srovnávat s lidma co vyrostli na moři a jachtí od narození a trávi na lodi mraky hodin. Ti si pak můžou dovolit různý parádičky.
Jak jsem koukal, tak podobnych diskuzi na toto tema da vygooglit spousta a ze by se z toho dal udelat jednoznacny nazor se rict neda. Nicmene, tady http://www.rya.org.uk/newsevents/enewsletters/inbrief/Pages/ReefingDownwind.aspx?utm_source=InBrief je zminovany postup a jako hlavni jsem si z toho odnesl:
1. It is important that you have an experienced helm on the job for this manoeuvre
2. This isn’t a manoeuvre that will work in strong winds and it does require a few sets of hands
1. It is important that you have an experienced helm on the job for this manoeuvre
2. This isn’t a manoeuvre that will work in strong winds and it does require a few sets of hands
Vidím, že můj názor je v zásadě správný. To že to za slabého větru tři až čtyři lidi narvou oneline refem přes vinšnu dolů, to není nic pro mě a jen to potvrzuje, že i zde jsou praktikovány "ruské" postupy alá kladivo.
Jenže, vždy, když si něco takového přečtu, navíc, když jde o relativně důvěryhodný zdroj (což je téměř každý, protože si říkam, kolik ti lidé musí mít zkušeností) tomu prostě důvěřuji a jsem schopný to zkusit a praktikovat. A to, že to autor takto nechápe a nepřistupuje ke svým příspěvkům s tímto vědomím, to se mi nelíbí ...
Jenže, vždy, když si něco takového přečtu, navíc, když jde o relativně důvěryhodný zdroj (což je téměř každý, protože si říkam, kolik ti lidé musí mít zkušeností) tomu prostě důvěřuji a jsem schopný to zkusit a praktikovat. A to, že to autor takto nechápe a nepřistupuje ke svým příspěvkům s tímto vědomím, to se mi nelíbí ...
err_ píše:Možná by to nějak šlo, pokud se plachta přatáhne na střed tak, aby by onen zaďák přesně na lík. Plachta by pak mohla také začít flatrovat, jak by se snažila nabrat vítr z jedné nebo druhé strany. Co by to ale udělalo v případě povolení výtahu a udělání břicha v plachtě, které by už vítr chytilo nevím. Nejspíš by se plachta zase vyvalila a zase by to jezdce táhlo na drážku.
Takova "finta" s dotazenim hlavni na stred na zadni vitr projde jen ve slabem vetru a na hladke vode. V pripade, ze skipper NEODHADNE pro tento manevr bezpecnou mez zdanliveho vetru pro danou lod, danou plochu plachet a dnou vlnu, vystavuje lod nasledujici zabave.
1. Bude-li silny zadni vitr foukat prakticky podel plavidla pod malym uhlem k plachte ze strany zadniho lemu, bude se plavidlo prudce pokladat. Aby u toho prudce vyostrovala, mozna nebude potreba ani zrudna zradna vlna, ani chyba kormidla. Neni nic lepsiho, nez nechat se prelit bocni vlnou s hlavni plachtou dotazenou na stred. Kor v pripade realtivne lehke lodi.
2. Za silneho vetru s dotazenou na stred hlavni, povoleni bricha bude znamenat roztrzeni plachty, protoze zadni lem na to neni konstruovany. Obzvlast v pripade, ze by plachta nekolikrat placla z jedne strany na druhou. Aspon u tech plachet, se kterymi prijdu bezne do styku, bych to povazoval za jistotu. Jsou-li nejake plachty, kterym to nevadi, nevim.
JaOCZ píše:Tady taky nerefujou s plachtou proti větru https://www.youtube.com/watch?v=gjNf6xSXPoE spíš to vypadá na zadobok, podle toho, jak se plachta lepí na lazyjack.
Takto prznit plachty bych sve posadce nikdy nedovolil.

Budiz provedeno normalne na predobocni vitr a v tom poctu, trva refovani tak 30 sekund cisteho casu. Pricemz nic je nenutilo jednat zrovna tak, jak to predvedli.
Ahoj,
uvazoval jsem (ciste teoreticky, pri hedani jakekoli moznosti), pokud by pluli na zadak a zrovna jeste neobetovali genu, mohli by ji mit venku, hezky popustenou. Vítr by foukal do ní a pokud by bylo ráhno na stred zajistené, nic by se nepokládalo. Je to jak s tím spinakrem z prispevku vyse.
Jiné by to bylo se samotnou hlavní. Tam tebou poposané nebezpečí při silném větru nejsípše hrozí.
Ale jak jsem psal. Jsou to pro mne nepochopitelné a naprosto zbytečné postupy a návody ohrožující skippery a případně i posádku (pokud ji mají) a neměl by je nikdo zodpovědný šířit jako návod.
uvazoval jsem (ciste teoreticky, pri hedani jakekoli moznosti), pokud by pluli na zadak a zrovna jeste neobetovali genu, mohli by ji mit venku, hezky popustenou. Vítr by foukal do ní a pokud by bylo ráhno na stred zajistené, nic by se nepokládalo. Je to jak s tím spinakrem z prispevku vyse.
Jiné by to bylo se samotnou hlavní. Tam tebou poposané nebezpečí při silném větru nejsípše hrozí.
Ale jak jsem psal. Jsou to pro mne nepochopitelné a naprosto zbytečné postupy a návody ohrožující skippery a případně i posádku (pokud ji mají) a neměl by je nikdo zodpovědný šířit jako návod.
- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník
- Reputace: 235
- Kontaktovat uživatele:
Přátelé nejnebezpečnější na moři je pevnina a plavba na zadní vítr. Ve vlnách kdy loď surfuje má víc nebo míň tendenci se stáčet na obě strany. Jen velmi zkušený kormidelník má loď „v prde..li“ a včas vycítí, co loď chce dělat a kormidlem loď drží v přímém kursu. Jinak je nebezpečí nekontrolované halsy i s vážným zraněním
V takových podmínkách refovat je hazard nebo vůbec to nejde.
Refovat je možné do 30 stupňů proti větru s trochu přitaženou plachtou, aby moc nemlátila.
Co se tu píše, čtou i začátečníci nebo méně zkušení jachtaři. Mohou se domnívat, že se jedná o správné informace a může to vést v nejlepším případě k nepříjemným nebo i nebezpečným situacím.
Myslím že toto patří do Tlachárny.
Pozdrav z ostrova Utö
V takových podmínkách refovat je hazard nebo vůbec to nejde.
Refovat je možné do 30 stupňů proti větru s trochu přitaženou plachtou, aby moc nemlátila.
Co se tu píše, čtou i začátečníci nebo méně zkušení jachtaři. Mohou se domnívat, že se jedná o správné informace a může to vést v nejlepším případě k nepříjemným nebo i nebezpečným situacím.
Myslím že toto patří do Tlachárny.
Pozdrav z ostrova Utö
Ahoj
Trosku jiný případ, plavba na zadobok, 12 až 15 uzlíků, plný prádlo, gena a rolovaci hlavní. Pohoda turistická plavba. Vítr sílý, jaký je doporučený postup a možnost nastavení plachet nebo i změny směru plavby bez motorování ?
Trosku jiný případ, plavba na zadobok, 12 až 15 uzlíků, plný prádlo, gena a rolovaci hlavní. Pohoda turistická plavba. Vítr sílý, jaký je doporučený postup a možnost nastavení plachet nebo i změny směru plavby bez motorování ?
Pavel-Sulc píše:Přátelé nejnebezpečnější na moři je pevnina a plavba na zadní vítr. Ve vlnách kdy loď surfuje má víc nebo míň tendenci se stáčet na obě strany. Jen velmi zkušený kormidelník má loď „v prde..li“ a včas vycítí, co loď chce dělat a kormidlem loď drží v přímém kursu. Jinak je nebezpečí nekontrolované halsy i s vážným zraněním ...
Teď odskočím od refování, ale výše uvedená obava ze zaďáku je dle mne lichá. Nebezpečí nechtěné halzy není, od toho jsou kontraotěže. A protože se s oběma plachtama na zaďák vyjma motýla pluje neefektivně, je stejně lepší to trošku změnit a plout na zadobok, buď z jedné nebo druhé strany.
A já osobně na delší cestu kurzem čistý zaďák hážu hlavní dolů a nechávám jen genu. Hned je to veselejší.
Refovat je bez lazyjacku samozřejmě možné v klidu i na daleko větší úhel. S jistým úsilím i téměř na bočák. Ale proti větru to jde vyloženě samo.
Refovat na zadoboční vítr a zaďák je asi vážně pro dobrodruhy a lidi bez pudu sebezáchovy.
P.S.
Spousta uveřejňovaných návodů, se mi zdá, že je snad pro lenochy. Nechápu, proč mít plachetnici, když jsem línej změnit kurz, tahat za lano, pracovat s plachtou nebo se bojím jít ke stěžni. Ale ta lenost, ta tedy z poloviny návodů vysloveně čiší ...
- Jarda885
- zkušený harcovník
- Reputace: 102
Pavel-Sulc píše:.......
.....
Další zastánce jediné pravdy, pro kterého jsou kurzy RYA nekompetentní a autoři renomovaných knih (např. Tom Cunliffe) píší nesmysly. Stejně tak lidé, kteří mají obrovské zkušenosti ze závodů na oceánu (Dan Vodička)
Máme mezi sebou kapacity.
- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník
- Reputace: 235
- Kontaktovat uživatele:
Jardo spis bych rekl dalsi zkuseny amater se selskym rozumem. Zadna kapacita.
- kapo
- aktívní jachtař
stani119 píše:Ahoj
Vítr sílý, jaký je doporučený postup a možnost nastavení plachet nebo i změny směru plavby bez motorování ?
moc tomu nerozumím na co se ptáš,chceš refovat nebo měnit směr ,na co motor atd ,upřesni to ,dík