Rady začátečníkovi / sdílení zkušeností

Rady pro začínající jachtaře

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 44

Re: Rady začátečníkovi / sdílení zkušeností

Příspěvekod Pavel63 » úte čer 02, 2020 2:13 pm

Jardo, tvoje skoro poslední věta je asi nejcennější - učit se od zkušenějších.

V žádném případě se nechci srovnávat s machry, kteří plují na volném moři a v bouřích a podobně, ale i na Jadranu může být za kormidlem "horko". A pak je dobré mít na palubě někoho, kdo nováčkovi pohlídá, aby na něco důležitého nezapomněl.
Z praxe, kdy jsem byl na lodi něco jako záloha či dohled, tak byli 3 noví kapitáni a občas jsem musel zasáhnout. Třeba jen ptákovina, zaplouvání do maríny a kluk, který ten den dělal kapitána, zapomněl nechat vyhodit fendry. Když už zaplouváš do díry a navíc fouká bočák, je to trochu pozdě.
podobně loď s příďovým manévrovacím motorem, který ale musí před použitím taky někdo zapnout. Až stiskneš tlačítko, spoléháš se na to, že ti to odhodí příď a ono nic, protože je to vypnuté, opět chyba.
Nebo špatně odhadnutý přistávací manévr, boční vítr, zastavíš při couvání loď příliš brzy a začne ti to snášet příď do směru, kam nemůžeš plout (např mooringová lana a pod.) - a opět musí zakročit někdo zkušenější, kdo loď vyvede bez nějaké škody.
Vyplutí z přístavu, vytažení plachet a zapomenutý puštěný motor. Než ho vypnul, při plavbě v náklonu se zavzdušnilo sání nafty. Následně u návětrného břehu spuštěny plachty a motor nechytnul, ke břehu už jen kousek - kromě toho, že se nejdřív startuje motor a pak teprve spouští plachty, tak stačilo honem otočit loď od břehu, vytáhnout plachty a vyplout na moře, kde se zavzdušněné potrubí vyřešilo v klidu a bezpečné vzdálenosti od břehu.

To uvádím jako příklady toho, co nováček může zapomenout, podcenit, nezvládnout a podobně a pak je dobré mít za zády někoho zkušenějšího. To jsem měl na mysli, když jsem napsal, že bych doporučil napoprvé plout stejně nejdřív s někým, kdo už o tom něco ví. A určitě není od věci si na dané konkrétní lodi vyzkoušet základní manévry vyplutí, přistávání bokem, zádí atd., vyzkoušet si reakci motoru na plyn a podobně. Nejcennější jsou vlastní zkušenosti, ale nemusí být za cenu škod. A jedno poučení na závěr - vždy je lepší raději přistát na druhý či třetí pokus, pokud vyhodnotím situaci, že to nevyjde, než za každou cenu se snažit přistát na poprvé a myslet si, že přerušit přistávací manévr je ostuda. Není. Poškodit loď, vlastní nebo cizí, to je ostuda.

Pavel.
haloun
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Příspěvekod haloun » ned srp 09, 2020 8:44 pm

Ahoj,
my jsme vzdy pluli na malych plachenticich na prehradach (fireball, vaurien, tornado), ted ale mame vybranou kajutovku na slapy a ceske reky. Je privezena z Svycarska. Je krasna, ma 24 stop a fin kyl. Na lodi je sice vse k provozu, ale chybi dalsi vybava vcetne bezpecnostnich veci - kruh, vesty, pozicni svetla, hacek a mnohe dalsi.
1. Mohl by mi zde nekdo poradit, jak to je s prepisem? Co vsechno to obnasi? Staci mi od prodejce prukaz lode, kupni smlouva a doklad o procleni?
2. Mohl by mi zde nekdo poradit, kde nejlepe sehnat vybavu? Potrebuju vse nutne, abych prosel technickou kontrolou a pro zacatek by mi stacilo i pouzite vybaveni. Neprodava se to nekde?
Diky za pripadne rady.
mikel
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 7

Příspěvekod mikel » pát srp 14, 2020 9:57 am

Přesně jak píše Jarda, doporučuji i když si už kapitán, tak stále plout a plout, studovat a studovat, opakovat a opakovat a taky se pokusit plout s někým zkušeným do těžších podmínek, než které nabízí letní Chorvatsko, i když i zde můžou být okamžiky, kdy to není sranda....ale na to ty právě budeš už připraven. Letos překonávám 11 tis NM, ale stále sbírám zkušenosti - problémy na lodi, jako např. opravy atd.
Honza23
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod Honza23 » úte srp 18, 2020 6:53 pm

Obrať se na přítele Googla a když zadáš třeba "lodní vybavení" tak tam najdeš spoustu věcí. Já osobně jsem nutně potřeboval nový stěžeň a za dva dny jsem ho měl z Holandska doma :D

Zpět na