to Vilma :
Máš recht, ta plešatost mě taky zarazila, ale rejpal jsem už dost jinde

....
to Nessie :
Ten obrázek to řeší celkem pěkně, ale musela by sis jej bohužel celý zapamatovat. Já, protože jsem sklerotik postrádající již sice paměť, ale zatím naštěstí nikoli logiku, jsem si to poněkud zjednodušil = Něco si pamatovat samo musíš, ale stačí málo. Já zvolil skutečnost, že tlaková níže rotuje na severní polokouli proti směru hodinových ručiček. Všechno ostatní si kdykoli odvodíš. Nejprve tedy, že výše rotuje pochopitelně opačně. V níži vzduch "chybí" a proto jej "vcucává" = levotočivý větrný vír vanoucí dovnitř (s větrem odkloněným od izobar o nějaký ten stupeň - viz naše diskuse výše) pochopitelně a logicky též směrem dovnitř. No, a ve výši je to přesně identicky, jenže všecko naopak. Vzduch "přebývá" a proto je "vypuzován" ven = pravotočivý větrný vír, s větrem maličko také odkloněným od izobar, ale tentokrát pochopitelně a pro změnu směrem ven.
Pokud si to dokážeš v duchu představit, tak ti to nahradí obrázek, který tu tak lehkovážně kritizujeme a po kratším studiu synoptické mapy si díky tomu poradíš i s ní. Fakt, že rychlost větru je tím vyšší, čím jsou izobary blíže u sebe má, když se nad tím zamyslíš, taky svoji logiku. Samo, musíš si bohužel ještě zapamatovat, co vlastně ty potvory znázorňují.
Wlady