Chorvatsko nove omezeni

Oblíbené způsoby dopravy na místo jachtingu, po vlastní ose, letecky, či jinak. Doporučení a tipy na cestu. A ještě něco-podělte se o náklady na cestu, využijte burzu kontaktů a tabulku Spolujízda.

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

jerryx
Site Admin
Reputace: 87

Příspěvekod jerryx » pát kvě 30, 2008 5:01 pm

zacatkem kvetna jsem se v sukosanu bavil s kamaradem, ktery tvrdil, ze uz vi o dvou pripadech letos, kdy chorvatsky celnici zabavili alkohol :hmm:

nas nastesti nevybrali ... :whist:
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 5

Příspěvekod tataS » pát kvě 30, 2008 5:09 pm

to designer: V tom Globusu a makru mají hlavně nižší ceny a potraviny jsou tam stejné jako jinde. Bio potraviny tam mají také. Pokud bys
chtěl úplně čisté potraviny, tak bys musel mít vlastní farmu na maso a mléko a pár hektarů na brambory a obilí. Jelikož pochybuji,
že máš takové možnosti, tak ty řeči o syntetických potravinách jsou jenom plky. A to bys ještě musel zapomenout na exotické
ovoce. V HR jsem neviděl na pobřeží žádné plantáže zeleniny a to co prodávají ve státním Konzumu z vlastní produkce je většinou
ve 2. jakosti.Ty rajčata, okurky a jiné nejsou zrovna lákavé na pohled a pochybuji, že nepoužívají chemii na hnojení. Salámy,sýry,
jogurty a spoustu dalších věcí tam mají stejné z celé Evropy jako u nás. Ty tvoje sýry jsou dobré ale nejsou všude a jezdím tam
kvůli moři a abych neměl problémy s nákupy, tak mám polopenzi a švédský stůl.
Ludek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod Ludek » pát kvě 30, 2008 5:54 pm

Ono kdyz se nad tim clovek zamysli,tak je to vlastne spravne. :clap:
Kdyz si nekdo prinese do hospody svoje pivo,tak ho taky vyhodej.

Pokud se na to kouknu z druhe strany,tak se ani Chorvatum moc nedivim.
To je muj nazor.
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » pát kvě 30, 2008 6:35 pm

tataS píše:to designer: V tom Globusu a makru mají hlavně nižší ceny a potraviny jsou tam stejné jako jinde. Bio potraviny tam mají také. Pokud bys
chtěl úplně čisté potraviny, tak bys musel mít vlastní farmu na maso a mléko a pár hektarů na brambory a obilí. Jelikož pochybuji,
že máš takové možnosti, tak ty řeči o syntetických potravinách jsou jenom plky. A to bys ještě musel zapomenout na exotické
ovoce. V HR jsem neviděl na pobřeží žádné plantáže zeleniny a to co prodávají ve státním Konzumu z vlastní produkce je většinou
ve 2. jakosti.Ty rajčata, okurky a jiné nejsou zrovna lákavé na pohled a pochybuji, že nepoužívají chemii na hnojení. Salámy,sýry,
jogurty a spoustu dalších věcí tam mají stejné z celé Evropy jako u nás. Ty tvoje sýry jsou dobré ale nejsou všude a jezdím tam
kvůli moři a abych neměl problémy s nákupy, tak mám polopenzi a švédský stůl.

Máš pravdu,že v hypermarketech se začaly objevovat biopotraviny, ale je to kapka v moři a to, že je vše levné -za to platíš kvalitou. A "sýry" sýroého typu, "šunky" masného typu apod., to je prostě realita. To nejsou plky. Podívej se někdy na spotřebitelské testy.A exotické ovoce - to prostě nemusíš.Je fakt, že polopenze ti ušetří čas, ale já nespěchám. A pokud máš polopenzi a hotel, tak ti přece omezení dovozu masných a mléčných výrobků nemosí vadit?!?
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » pát kvě 30, 2008 6:50 pm

Ovšem potom to že po vstupu do unie to padne, nekoresponduje s tvým názorem. U nás také nekontrolujeme co si kdo přiveze za jídlo a pití a jsme rádi, že k nám turisti jezdí. Jim musí být jasné, že je za ně náhrada, zvláště když poslední léta lidí od nás
ubylo. Jejich ceny v plné sezoně byli vyšší každý rok o 5 EUR za osobu a den a to ještě v dvou hvězdách. U nás jsou také hotely nenažrané a díky silnější Kč je to již pro mnoho západních turistů drahé, tak je obsaditelnost nižší. Ruka trhu ukáže na podzim
kolik ještě můžou zdražit. Počítám, že ještě dost a tak máme téma na příští rok.
to designer: Vpolende chce můj špatně vychovaný a chronicky hladový žaludek něčím naplnit a na to mám touster,sendvičovač,
vařič, varnou konvici a ledničku na ty špatné sýry a salámy ( i když já vozím krůtí šunku a domácí uzené a sýry většinou švýcarské
ementály na fondue a všude na pobřeží nemají moji oblíbenou ekologickou značku ). A mléko potřebuji do kávy dle doporučení lékaře.
Naposledy upravil(a) tataS dne pát kvě 30, 2008 11:05 pm, celkem upraveno 1 x.
Ferdinand
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Jídlo.

Příspěvekod Ferdinand » pát kvě 30, 2008 7:20 pm

Všichni nejezdí do hotelů ke švédským stolům, a jestliže jedu na týden na loď a chci ho strávit v přírodě, v opuštěných zátokách v klidu a v pohodě se svojí rodinou a přáteli a nemám zájem o chorvatské konoby a vystačím si s vlastními zásobami jídla a není to pro mě ponižující si uvařit , spíš se o to každý na lodi bije, aby vůbec něco za celý den udělal, tak to abych první den dovolené strávil v chorvatském obchodňáku nakupováním proviantu, který si můžu vzít už z domu. To zas vymysleli nesmysl.
halladin
vytrvalý návštěvník
Reputace: 2

Příspěvekod halladin » pát kvě 30, 2008 7:43 pm

tataS píše:V HR jsem neviděl na pobřeží žádné plantáže zeleniny .

Ani neuvidíš. Pozemky na pobřeží jsou příliš drahé na to, aby se na nich vyplatilo pěstovat zeleninu.

Spíš ve vnitrozemí.
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » pát kvě 30, 2008 8:18 pm

I v tom vnitrozemí to není žádná sláva. Stačí vidět stav jejich objektů a domů. Vídáme jednodenní zájezdy zemědělců k moři a
silně to připomíná zájezd bezdomovců oblečených do krojů, kteří neznají plavky. Je strašný rozdíl mezi zemědělstvím ve HR a SI
vedle. Naši zemědělci jsou proti nim boháči. A na takové úrovni ani není možné vyrábět extra kvalitní ovoce a zeleninu a tak se
nedivím, že je tam toho tolik z dovozu. Nejlépe to bylo vidět za války když nebyl dovoz a obchody zely prázdnotou.
Jinak při hovorech s trhovci mě vysvětlili, že oni jsou pouze prodejci a všechny stánky s ovocem, zeleninou, textilem a všemi
krámy patří mafii ze Záhřebu a těm jsou vlastní zemědělci ukradení.
erar
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod erar » pát kvě 30, 2008 8:53 pm

Jejich země!! jejich vyhláška o dovozu masa atd. a nám nezbude to respektovat!!!
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » pát kvě 30, 2008 9:29 pm

To halladin, tatas - já nevím, nejsem odborník na zemědělství v chorvatsku. Ale vnitrozemí dugeho otoku- farmy, ovce kozy atd (zelenina, mléko, sýry, ovoce), Hvar to samé, Pelješac dto. Je jasné, že v exponovaných turistických centrech místo placu pro rajčata postavěj radši chlívek pro turisty. Ale nechme toho. :)
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Příspěvekod MartinB » pát kvě 30, 2008 9:42 pm

Já bych se Haladina zastal. Zkus se v HR zeptat jak se ten sýr vyrábí. To že jsou tam haldy koz a ovcí neznamená, že jsou tam haldy sýra. To ty zvířata musí dávat mléko a aby dávali mléko musí být dobře krmené a to je zrovna tam kde píšeš asi tak od června do září problém a většinou i déle. To jsem se dozvěděl přímo od Chorvatů.
halladin
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod halladin » pát kvě 30, 2008 10:10 pm

Je tam sucho... V Chorvatsku mě na některých místech fascinovaly krychle postavené z nasbíraných kamenů.. I na ostrůvcích poměrně blízko moře. Nemohl jsem pochopit, proč to kamení nechají zabírat vzácné metry, a radši to nenaházej do moře. :D
Pak mi vysvětlili, že v těch krychlích se prý v noci sráží voda......
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » pát kvě 30, 2008 11:02 pm

Za římanů to byla obilnice Říma a na pobřeží byla spousta polí o čemž svědčí ty zíďky co jsou na pobřeží všude. Na ostrovech bývá
spousta trychtýřů z kamenů a v těch byli oliovníky. Za všechny ty války to dokázali totálně zničit a stromy spálit. Ty staré kamenné
domy postavili většinou italové a za jejich vlády bylo pobřeží prosperující zemědělská oblast. Když je chorvati vyhnali, tak to
dopadlo jako v našem pohraničí po válce. Oni rádi vzpomínají na frankopanské období, ale to ještě uměli makat a i na ostrovech
prosperovalo zemědělství a chov koz na mléko. Také tam měli spousty oslů a mul, které chodili potěch hrozných kamenitých cestách.
Amfiteátr v Pule, lázně na kornati nebo na Brioni potvrzují, že se tam dařilo všemu ale muselo se makat. Jenom že potom si
začali hrát na hrdinné soldáty a šlo to z kopce. 2há světová to předvedla nejlépe, když byli s němci a k těm tíhnou pořád.
Je dobré si o nich něco přečíst aby člověk pochopil jejich mentalitu. Osobně si myslím, že i přez vzdálenou podobnost jazyka mají
se Slovany málo společného a za Jugoslévie je Tito držel zkrátka a nepustil je do velení armády. Asi věděl proč. Ty pomníčky
s hvězdami zničili jak jen mohli a řada z nich se mě po napití chlubila jak věšeli komunisty za války. Jinak komunisty nemusím ale
tam to nebili ti leninští.
halladin
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod halladin » sob kvě 31, 2008 12:13 am

Za Římanů to byla obilnice Říma - to kdysi Afrika taky - a nejen Egypt.
Někde jsem četl, bohužel už nevím kde, že tam bylo původně dost lesů - a později, když začala mořeplavba, a spotřeba dřeva stoupala, lesy zmizely. ..
Holt Benátčané stavěli velké flotily.......... a ono jim to z velké části tam patřilo.....Až do konce samostatnosti Benátek
Takže - zmizely lesy, a vody začalo být málo...

Malé, suché pozemky prostě nemohou být konkurenceschopné zemědělství, které používá velkou mechanizaci. Snad až na ty vinice.
Naposledy upravil(a) halladin dne sob kvě 31, 2008 12:15 am, celkem upraveno 1 x.
alffa
Site building team

Příspěvekod alffa » sob kvě 31, 2008 12:14 am

tataS píše: Jinak komunisty nemusím ale tam to nebili ti leninští.

A jaký teda byly :?:
Voni jsou taky nějaký hodný KOMUNISTI, NACISTI, "censored", RASISTI, nebo jak se všechna ta pakáž jmenuje :?:
halladin
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod halladin » sob kvě 31, 2008 12:30 am

Nic není černobílé Alffo...
Chorvati měli za války obrovskej koncentrák, kde stihli zlikvidovat prý až 600 000 Srbů a židů. Jsou záznamy, že to bylo horší, než v nacistických koncentrácích...Proti těm ustašovcům byli ti komouši tatyS neviňátka..
Zajímavé je to, že Tito až na likvidaci pár nejvyšších ustašovských hlavounů udělal velkou tlustou černou čáru, a téměř zakázal o těch dobách mluvit. Jak Chorvati, za vydatné pomoci Bosňáků vyvražďovali Srby.

Problém byl v tom, že si ty doby chorvatští Srbové pamatovali.....a když vzniklo samostatné Chorvatsko, které se k ustašovcům docela hlásilo, dostali strach.....
Zvlášť když Tundjman jako historik obhajoval genocidu jiných národů jako oprávněnou akci v určitých případech.
( kvůli tomu ho Tito nechal zavřít, i když Tundjmanova kariéra předtím byla docela impozantní,.)
http://is.muni.cz/th/42279/ff_b/bak_final.txt
Naposledy upravil(a) halladin dne sob kvě 31, 2008 6:48 am, celkem upraveno 1 x.
Wlady
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 4

Příspěvekod Wlady » sob kvě 31, 2008 3:37 am

Ahoj.
Už jsem se zde někde na jiném místě zmiňoval, že do HR, resp. YU, jezdím pravidelně již nějakých 25 let. Nejprve do hotelů, pak s karavanem a dnes na loď. Mám to tam projeté křížem krážem a různých zážitků a postřehů jsou mraky...povětšině pozitivních, zejména s "obyčejnými" lidmi. Ale je pravdou, že mnohé se změnilo a většinou k horšímu. Vyprávět dnešním mladé generaci, že kdysi v hospodách například odmítali brát spropitné, by asi bylo k neuvěření. Jednou jsem jim v FKK kempu pár drobných s poukazem na absenci kapes doslova vnutil a .... když jsem si po pár hodinách přišel pro zmrzlinu a do kýženého množství mi v hrsti naopak pár šušňů chybělo, podali mi to s úsměvem a se slovy....že mám přeci předplaceno!
To, že se jugoslávští policajti při spatření auta s cizí SPZ raději ostentativně dívali jinam (aby snad náhodou nespatřili nějakou nepřístojnost) a i v rámci jakýchsi hromadných dopravních kontrol zastavovali pouze auta místní .....no to už se i mě pomalu zdá jako pohádka.

Dalo by se pokračovat dlouho, ale zpět k tématu. Taky mě ta další buzerace štve, protože též rád střídám pár dní pobytu v pokud možno liduprázdných zátokách s návštěvami měst. Zásoby v podobě doma zavařovaných jídel si pro větší pohodlí vozím a konoby navštěvuji pouze v "civilizačních dnech" a v případě nutnosti vzít zavděk kotvením v obydlené zátoce. Nicméně souhlasím s pechem, tento zákaz už tu jednou byl a mě, ani nikoho o kom bych věděl či jej třeba na hranicích viděl, nikdy ani neprohlíželi, natož aby něco zabavili. Uvidíme jak to bude tentokrát, ale myslím, že brzy slezou z hrušky dolů ... Alespoň v praxi.

O místní hospodskou stravu ostatně ani moc nestojím. Ryby nesnáším a upražený vepřový na grilu se přejí rychle. Ještěže existujou mořský plody a zejména salát "ot chobotnice". Naopak místní zeleninu, pršut, sýry a víno můžu. Málo kdy chodím na ty "mafiánské" trhy. Skoro všude jsou místní s nějakými těmi obchodovatelnými přebytky. Chce to jen nebejt línej a poptat se. ;) Ceny velmi mírné a kvalita většinou vynikající, jen to víno je o něco hůře poživatelné. Ale například milovníci Proška budou velice mile překvapeni .... chuť skvělá a cena proti obchodu třetinová. Jen to chce před nákupem na neznámém místě ochutnat .... a nebát se případně odmítnout a jít o dům dál. Já už mám tak trochu svoje stezky :D

Též mi připadá naivně úsměvné vynucovat si podobnými hovadinami členství v EU a naopak nesouhlasím s Planem. Oni o to členství stojí. A přenáramně! Dokonce pamatuji, jak jsem cca před třemi, čtyřmi lety (pamětníci si jistě vzpomenou, nějak tehdy nefungovala pravidelná předpověď počasí na vysílačce) musel z tohoto důvodu poslouchat místní rádio a už mi šla z těch jejich neustálých a donekonečna omílaných nářků na to, jak je na ně ta EU zlá když je nechce a jak jim v ní Slovinci škodí .... atd. atd. ...vážně hlava kolem.

Jezdil jsem tam i za války a mohu potvrdit zkušenosti tatyS. Přijetí bylo více než vřelé a pláže liduprázdné .... Všechno, co tu bylo o historii chorvatsko-srbských vztahů řečeno, je nepochybně pravda, ale přeci jen mi to hlava moc nebrala. Od těch neblahých dob už uběhlo hodně vody, ti lidé tam často léta žili vedle sebe a bylo tam i dost smíšených manželství... Udělal jsem tam v této věci i jednu docela šokující zkušenost, která do tohoto tématu vlastně patří dvakrát a možná někoho uchrání od podobného trapasu.
Jezdili jsme opakovaně k jedné rodině, která pronajímala domek u pláže. Jednou, když potřebovali peníze pro syna na studiích, jsem jim trochu pomohl předplatbou pobytu a od té doby jsme byli "jejich". Měli jsme u nich speciální ceny, zvali nás na jídlo atd. Při té příležitosti jsme zjistili, že mají i záhumenek a pěstují naprosto dokonalá (veliká, vejčitá a masitá) rajčata a z vlastních prasat vyrábějí i vynikající pršut. Byli to prostí, ale velmi milí lidé, žijící hodně pospolitým rodinným životem.Takže kdykoli jsme byli poblíž, alespoň jsme se zastavili na kus řeči a nakoupili výtečný a levný proviant. Byly jsme tam i v době války a pomáhali "paní domácí" utěšovat, protože se bála o život mladšího syna, který musel narukovat. Pak jsme přijeli nějak těsně po válce a při obvyklém posezení poslouchali, jak bylo chvílemi zle, kolik známých padlo atd. Když nám to paní se slzami v očích vypočítávala, řekl jsem jí, že jsme v našich médiích slyšeli zprávy, že jejich oblast prodělala několik raketových útoků (bylo to tam po celou válku stále za frontou) a že chápeme, že to musilo být hrozné, když tolik domů v jejich okolí je pobořených. Následovala scéna hodná závěru Čapkovy Matky, vypravující posledního syna do boje. Tak jak před tím schoulená vzlykala, najednou se napřímila, zazářili jí oči a hrdě pronesla : to ne JEJICH rakety, to NAŠI minéri (ženisté). Já nedovtipný blb se ještě zeptal pročpak asi že, načež mi velmi drsně a chladně odvětila : To byly SRBSKÉ domy ! No co budu povídat, rychle jsem převedl řeč jinam, dopil kafe a koukal zavřít dveře zvenku... Takže velmi doporučuji nenásledovat mého příkladu, je to velice ožehavé téma!

Wlady
halladin
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod halladin » sob kvě 31, 2008 7:00 am

Ti chorvatští Srbové tam byli usazeni vládou ( Habsburky), do oblastí, které se vylidnily během bojů s Turky asi před 350 lety. Dostali půdu - a jejich povinností bylo v jakýchsi milicích hlídat neklidnou hranici a bojovat s tureckými nájezdy. Měli za to privilégia - byli osobně svobodní, zatímco původní chorvatské obyvatelstvo zůstalo poddané šlechtě.
Fakticky to vnitrozemí bránili. Něco jako naši Chodové :-)
Možná i kvůli tomu ta nevraživost.
Fakt je , že Ustašovci s nimi (Srby) dělali psí kusy - a i pro Němce a Italy to bylo moc.
Ludek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Ludek » sob kvě 31, 2008 7:12 am

Tady jsem neco nasel k tematu!

Vyjádření ředitele Chorvatského turistického sdružení
30.5.2008
Vážení,

dovolte nám vyjádřit znepokojení nad neustálým opakováním nesprávných informací v českých mediích, zejména ze strany mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA), pana Tomio Okamury, ve kterých se mimo jiné uvádí, že se ceny turistických zájezdů do Chorvatska snižují o 30 procent jako důsledek nabytí platnosti Zákona o vstupu nezletilých osob do Chorvatska. Rádi bychom Vaším prostřednictvím poskytli veřejnosti správné informace.

Dovolujeme si využít této příležitosti, abychom zdůraznili, že Zákon o vstupu nezletilých osob byl vydán jedině a výhradně kvůli ochraně nezletilých osob. Dnes jsme všichni svědky, čím dál horší situace v Evropě, četných zmizení a prodeje dětí. Jsme rádi, že se to Chorvatska, které je podle statistik o počtu zmizelých dětí na posledním místě, zatím netýká.

Administrativní procedura uplatnění Zákona byla složitá a vyvolala četné negativní reakce české veřejnosti. Okamžitou reakcí příslušných chorvatských orgánů, Chorvatského turistického sdružení v Praze a Asociace cestovních kanceláří České republiky (ACK ČR), byla počínaje 16. květnem tato procedura výrazně zjednodušená, o čemž jsme včas informovali média i cestovní kanceláře. Od téhož dne jsou všechny potřebné informace zveřejněné na oficiálních stránkách Velvyslanectví Republiky Chorvatsko v Praze, stránkách Chorvatského turistického sdružení v Praze a ACK ČR. Po tomto usnadnění administrativního procesu jsme zaznamenali jenom pozitivní reakce a to jak ze strany cestovních kanceláři, tak i ze strany soukromých osob.

To ale bohužel nezastavilo poskytování nesprávných informací médiím, znovu ze strany tiskového mluvčího AČCKA, pana Tomio Okamury. Pana Okamuru považujeme za osobu zcela nekompetentní v otázkách týkajících se Chorvatska samotného a chorvatského cestovního ruchu. Kdyby se, v jakoukoliv chvíli, obrátil na zastoupení Chorvatského turistického sdružení v Praze, rádi bychom mu poskytli přesné informace a tím bychom mohli zastavit jeho opakované klamání české veřejnosti. Jeho neustálá prohlášení v médiích, že se ceny pobytů v Chorvatsku snižují o 30 procent, jako důsledek nabytí platnosti Zákona o vstupu nezletilých osob do Chorvatska, se nezakládají na pravdivých informacích. Ceny pobytů v Chorvatsku už dosáhly úrovně, která odpovídá kvalitě nabídky a na této úrovní se i ustálily. To ostatně potvrzují všechny významné a seriozní cestovní kanceláře, které mají ve své nabídce Chorvatsko.

Pokud část cestovních kanceláři snížila ceny pobytu v Chorvatsku, je to jejich komerční právo, ale v žádném případě nemůžeme souhlasit s tvrzením, že to jakkoliv souvisí se Zákonem o vstupu nezletilých osob do Chorvatska. Důvod snížení cen by se mohl skrývat v jejich nereálné kalkulaci cen nebo vyplývá z faktu, že během posledního roku česká koruna vůči euru posílila o více než 10 procent a tyto cestovní kanceláře dosud své ceny tomuto faktu nepřizpůsobily.

Chorvatsko je v tomto roce, obdobně jako v minulém, opakovaně vystaveno četným útokům v českých médiích, často právě ze strany výše jmenovaného mluvčího AČCKA, samozvaného experta na Chorvatsko, který v minulém roce předvídal velký pokles v počtu českých turistů na chorvatském Jadranu. Toto jeho tvrzení se ukázalo jako velice špatný odhad, vzhledem k tomu, že v roce 2007 bylo zaznamenáno navýšení v počtu přenocování českých turistů v Chorvatsku o 13 procent.

Ještě jednou si dovolujeme zdůraznit, že jsou Češi už tradičně vítaní hosté v Chorvatsku a doufáme, že se znovu v tak velkém počtu spolu sejdeme na našem Jadranu. Ujišt'ujeme Vás, že nevhodné chování jednotlivců, kterého jsme byli svědci během minulé sezony, v žádném případě nereflektuje vztah Chorvatů k českému národu.

DOBRODOŠLI NA JADRAN!

Antun Plenković
Ředitel zastupitelství Chorvatského turistického sdružení v Praze

V Praze dne 30. května 2008
Fitor
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 6

Příspěvekod Fitor » sob kvě 31, 2008 7:42 am

Ahoj,
těch kontrol se moc neobávám, jak už tu bylo napsáno, ani v minulosti nás na hranicích nikdy nekontrolovali.
Ale protože jezdím na Pelješac, pravidelně jezdím přes dvoje hranice s Bosnou. Tam jsou postavené kontejnery s nápisem "Konfiskát" a na vlastní oči jsme viděli několikrát jak to může vypadat, když se chce: Bosenská dodávka na vjezdu do chorvatska, naložená po střechu, všechno šlo ven na zem a kontrolovali každý pytlík. Myslím, že Bosňáci dělají naoplátku Chorvatům to samé.
Jinak s tou nevraživostí je to dost silné a asi vždycky bude. Jak se tu už psalo historicky se role národů na Balkáně několikrát vyměnily a myslím, že křivdy se udály na všech stranách. K tomu Chorvati jsou mimořádně hrdý národ.
Když jsem seděl s otcem naší domácí u nich doma na zápraží (tehdy mu bylo 78, chodil o holi) a povídali jsme, přišla řeč na válku, tak jsem se zeptal, co by se stalo, kdyby přijeli Srbové na dovolenou na Pelješac. Odpověď byla prostá: vzal bych flintu a zastřelil je.
Dlouho jsem nemohl pochopit proč v zavřených kempicích jsou rozbité nebo spálené karavany na podezdívkách a s předsíňkami (jako to měli a ještě mají Němci v "NDR"). Pak jsem se dozvěděl, že jsou Srbů. Logika věci velí za války, co se nehlídá, to se rozkrade. Chorvati by si ale nikdy nic co patří Srbovi nevzali, tak to zničili.
To samé je s rozbitými domy, na kterých není vidět stopy po nějakém výbuchu nebo střelbě. Byly to domy Srbů, kteří utekli za války.
Chorvati prohlásili, že ty domy byly postavené na černo (což je podle mě 90% domů u moře), přijel jeřáb s koulí a domeček se sesypal, ne aby to zkonfiskovali nebo koupili lacino od srbských majitelů. Tohle bude ještě dlouho přetrvávát.
A takhle klidně teď můžou Srbové brát nás, když jsme uznali Kosovo.
Fitor
Josef
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 3

Příspěvekod Josef » sob kvě 31, 2008 7:52 am

Tyto všechny opatření jsou typické snad pro všechny postkomunistické země. Ve Slovinsku se třeba musí zaplatit za splutí řeky na vlastním kajaku. U nás se musí zaplatit za podívání se do Macochy, v Chorvatsku za každýho člena posádky na vlastní lodi atd. Je vidět, že svobodu a demokracii si každý vykládá po svém a nám nezbývá nic jiného, než se tomu nějak podřídit, nebo jejich "pohostinosti" nevyužívat. Chorvati jsou v tom omezování absolutní jednička. Prakticky nařizovat někomu co má za svoje peníze jíst a od koho, tak to je síla. Doufám, že po vstupu do EU se přispůsobí Evropě a ne, že se Evropa přispůsobí Chorvatsku. To nevím, kam bychom potom jezdili na dovolenou. Jak se říká všude dobře doma nejlépe. V loni jsem byl na lodi ve Švédsku, tak letos si užiju dovolenou na lodi na Orlíku.
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » sob kvě 31, 2008 8:39 am

Kydy pana Plenkoviče se jako vždy ukáží příští rok jako lživé, protože jejich nenažranost se jen tak nezastaví a určitě si opět
zdůvodní proč musí zdražit. Jaksi přešel potravinové opatření a zrovna tak informovanost jejich zastoupení v ČR, na které se
odvolává, silně zaostává a většinou ze začátku blekotá. (viz poplatky za čluny a další) Stále je to silně hlídaný policejní stát,
i když to maskují navenek. S tím úbytkem českých turistů je to ale dost znát a potvrdili mě to na recepci již loni. Místo nás
tam začalo jezdit více lidí ze Slovenska, Maďarska a Polska. Je to ale spíše tím, že Češi jsou na tom finančně lépe a je pro ně
HR již dost okoukané a tak se rozlézají víc po světě. I po vstupu do EU (prý v roce 2010) s nimi budou problémy, protože je jednodušší odírat turisty několik měsíců v létě a pak si zbytek roku válet ony, než jít makat. Je to podobný naturel jako u Vietnamců.
Jejich továrny mají málo kvalifikovaných lidí ale makat celý rok se nikomu moc nechce. To že jsou hrdí na to jak si hráli na soldáty
a buzerovali ostatní si tam pořád přihřívají v jejich hrdinných filmech a literatuře. A nacionalismus se tam cíleně pěstuje ve všem.
Pro nás je velké štěstí, že jsme od nich dost vzdálení a tak nejsou žádné přímé konflikty.
karaya2
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Sci-fi

Příspěvekod karaya2 » sob kvě 31, 2008 4:36 pm

Zdravím pánové a dámy. Zkusme si představit , že by Češi obývali Chorvatsko a naopak. Již při vstupu Chorvata do nové Jadranskočeské republiky by ho vítal usměvavý a neznuděný celník , který by místo perzekuce rozdával brožurky ( Jak o....t zákony a kde je co nejlacinější popř. zadarmo. ) Otrávený a dlouhou cestou unavený Chorvat vypustí poznámku o policejním státu , neb spoře oděná místní krasavice by byla k danému účelu posloužila lépe než uniformovaný příslušník . Když však zničený turista požaduje desetikikový pytel ledu , protože dva kartony piva a plnou kabeu žrádla je nutno udržovat v chladu , celník zakolísá " NEMÁ !!! " . Rychle však ubezpečuje svého nového přítele , že naši zákonodárci ( kteří ještě nikdy žádnou k......u nevymysleli ) rychle zjednají nápravu . Chorvat už na nic nečeká , zařadí jedničku , přejede zdrcenému celníkovi špičky a stoosmdesátkou se řítí po dálnici ( bez poplatku) k nejlevnější a nejlépe vybavené maríně za zaslouženým odpočinkem s myšlenkou , že bude nezbytné porozhlédnout se po jiné jachtařské destinaci . Toto dílo je fikce , jakákoliv podobnost s žijícími osobami je čistě náhodná ! :whist: :P :D
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » sob kvě 31, 2008 8:16 pm

Máš bujnou fantazii a vyplývá z těch tvých vidin,že s nimi (HR) souhlasíš. To asi nejseš Čech? Český národ byl v historii ojebaný
mockrát a málo kdy proti tomu mohl něco dělat a tak mu zbylo to remcání. Věřím, že velmi brzy se najdou způsoby jak obejít
tyto předpisy. Na druhou stranu je pravda, že nám to nezabrání tam jezdit, protože jsme si na to již moc zvykli a alternativ moc není.
A ačkoliv si to nechceme přiznat, tak jsme od revoluce již dost zbohatli i když zdaleka ne všichni a brali jsme to jako samozřejmost.
Tak si zaremcáme a vymyslíme na čem ušetřit, případně letos pojedeme jinam. Národ Švejka kvůli tomu nevyhyne.
karaya2
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod karaya2 » sob kvě 31, 2008 8:26 pm

Slyšeli jste slovo boží. Amen. :lol:

Zpět na