S Lakomcem do Řecka - 2008
Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa
Tak trochu jsem očekával nějaký šamanský řešení....
Ale kynedril mě nenapad. Navíc než začnete sypat nějakou chemii stojí za to přečíst příbalovej leták.
Kdy byste neměli lék užívat:
Čemu musíte věnovat pozornost, než začnete přípravek Kinedryl používat
Nepoužívejte přípravek Kinedryl
- jestliže jste přecitlivělý/á na moxastin teoklát nebo kofein nebo na
kteroukoli další složku přípravku Kinedryl;
- jestliže máte zelený zákal (glaukom);
- jestliže máte zvětšenou prostatu;
- jestliže máte závažné onemocnění žaludku a střev;
- v případě, že se léčíte inhibitory monoaminooxidázy nebo v období 14 dnů
po ukončení léčby;
- v případě akutní otravy alkoholem nebo léky tlumícími centrální nervovou
soustavu (léky na spaní a uklidnění);
- v případech, kde je nežádoucí ospalost;
- nepodávejte dětem mladším než 2 roky.
Nežádoucí účinky
Možné nežádoucí účinky
Podobně jako všechny léky, může mít i přípravek Kinedryl nežádoucí účinky,
které se ale nemusí vyskytnout u každého.
Přípravek Kinedryl je obvykle dobře snášen, ale může se vyskytnout útlum,
ospalost, slabost, prouchy koncentrace nebo podrážděnost. Dále se může
objevit sucho v ústech, bolest hlavy, těžkosti s močením a zadržování
tekutin. Mohou se vyskytnout také poruchy zraku (neschopnost zornice oka
přizpůsobit se pohledu do dálky nebo na blízko), snížení krevního tlaku
a zrychlení pulsu zejména u starších pacientů. Vzácně se mohou vyskytnout
reakce z přecitlivělosti zčervenání kůže, vyrážka a poruchy krvetvorby.
V ojedinělých případech může přípravek Kinedryl u citlivějších osob
vyvolat místní podráždění trávícího systému projevující se jako průjem
nebo naopak zácpa, případně nevolnost nebo bolesti břicha. Zejména
u mladších dětí může dojít k paradoxnímu neklidu a ojediněle ke vzniku
epileptických křečí.
Při případném výskytu nežádoucích účinků nebo jiných neobvyklých reakcí se
o dalším užívání přípravku nebo podávání dětem poraďte se svým lékařem.
Pokud se kterýkoli z nežádoucích účinků vyskytne v závažné míře, nebo
pokud si všimnete jakýchkoli nežádoucích účinků, které nejsou uvedeny
v této příbalové informaci, prosím, sdělte to svému lékaři nebo
lékárníkovi
Ale kynedril mě nenapad. Navíc než začnete sypat nějakou chemii stojí za to přečíst příbalovej leták.
Kdy byste neměli lék užívat:
Čemu musíte věnovat pozornost, než začnete přípravek Kinedryl používat
Nepoužívejte přípravek Kinedryl
- jestliže jste přecitlivělý/á na moxastin teoklát nebo kofein nebo na
kteroukoli další složku přípravku Kinedryl;
- jestliže máte zelený zákal (glaukom);
- jestliže máte zvětšenou prostatu;
- jestliže máte závažné onemocnění žaludku a střev;
- v případě, že se léčíte inhibitory monoaminooxidázy nebo v období 14 dnů
po ukončení léčby;
- v případě akutní otravy alkoholem nebo léky tlumícími centrální nervovou
soustavu (léky na spaní a uklidnění);
- v případech, kde je nežádoucí ospalost;
- nepodávejte dětem mladším než 2 roky.
Nežádoucí účinky
Možné nežádoucí účinky
Podobně jako všechny léky, může mít i přípravek Kinedryl nežádoucí účinky,
které se ale nemusí vyskytnout u každého.
Přípravek Kinedryl je obvykle dobře snášen, ale může se vyskytnout útlum,
ospalost, slabost, prouchy koncentrace nebo podrážděnost. Dále se může
objevit sucho v ústech, bolest hlavy, těžkosti s močením a zadržování
tekutin. Mohou se vyskytnout také poruchy zraku (neschopnost zornice oka
přizpůsobit se pohledu do dálky nebo na blízko), snížení krevního tlaku
a zrychlení pulsu zejména u starších pacientů. Vzácně se mohou vyskytnout
reakce z přecitlivělosti zčervenání kůže, vyrážka a poruchy krvetvorby.
V ojedinělých případech může přípravek Kinedryl u citlivějších osob
vyvolat místní podráždění trávícího systému projevující se jako průjem
nebo naopak zácpa, případně nevolnost nebo bolesti břicha. Zejména
u mladších dětí může dojít k paradoxnímu neklidu a ojediněle ke vzniku
epileptických křečí.
Při případném výskytu nežádoucích účinků nebo jiných neobvyklých reakcí se
o dalším užívání přípravku nebo podávání dětem poraďte se svým lékařem.
Pokud se kterýkoli z nežádoucích účinků vyskytne v závažné míře, nebo
pokud si všimnete jakýchkoli nežádoucích účinků, které nejsou uvedeny
v této příbalové informaci, prosím, sdělte to svému lékaři nebo
lékárníkovi
Tak jsem si říkal, co tě vedlo k takovému výdeji energie a ztrátě času, na přepisování příbalového letáku, když vypovídací hodnota je celkem pochybná. Pak jsem si ale uvědomil, že to je určitě kvůli nám starším až pokročilím, kteří trpí většinou popisovaných neduhů a navíc ten leták bez lupy nepřečteme.
Za nás starší ze srdce děkuji za cenné informace.
Na druhou stranu ti mohu z vlastní zkušenosti říci, že když budeš mít za sebou dva dny a dvě noci mořské nemoci, až budeš mít žaludek převrácený naruby, kdy každé další nadávení bude bolest jako kdyby jsi měl plné břicho střepů, vezmeš si aj morfium, aby to skončilo.
Příbalový leták? Pchááá...
Za nás starší ze srdce děkuji za cenné informace.
Na druhou stranu ti mohu z vlastní zkušenosti říci, že když budeš mít za sebou dva dny a dvě noci mořské nemoci, až budeš mít žaludek převrácený naruby, kdy každé další nadávení bude bolest jako kdyby jsi měl plné břicho střepů, vezmeš si aj morfium, aby to skončilo.
Příbalový leták? Pchááá...
- karaya2
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 2
- Kontaktovat uživatele:
re:
Vilmo , to je velmi hodnotný příspěvek
Ještě snad jeden . Z lítání vím , že když se někomu udělá špatně , dej mu knipl ( kormidlo ) do ruky . Když řídíš jsi s letadlem ( lodí ) sžitý , cítíš jeho pohyb , reaguješ na něj podle svého . To postiženému velmi pomáhá , nehledě na to , že ho tato činost a pocit zodpovědnosti odvádí od jeho problému . Přísun cukru není radno podceňovat . Třeba v rumu je ho tak akorát 

- designer
- zkušený harcovník

- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
Můj názor na kynedril - včasné užití, předpověď většinou nějaká existuje a pokud je jasné, že počasí slibuje vše jiné, než klidnou plavbu,není nad čím přemýšlet. Příbalové letáky kryjí výrobce před případnými stížnostmi a nemá smysl se jimi vůbec zabývat (ve většině případů). Několikrát jsem slyšel argument - nebudu do sebe cpát nějakou chemii, to přece zvládnu, něco vydržím...Je to hloupost. Pak najednou pár rukou chybí a ještě další se jím musí zabývat.
S tou kolou (Vilmin recept) si nejsem jistý, na někoho může působit dost špatně,nedá se to paušalizovat.
S tou kolou (Vilmin recept) si nejsem jistý, na někoho může působit dost špatně,nedá se to paušalizovat.
- karaya2
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 2
- Kontaktovat uživatele:
re:
designer píše:Můj názor na kynedril - včasné užití, předpověď většinou nějaká existuje a pokud je jasné, že počasí slibuje vše jiné, než klidnou plavbu,není nad čím přemýšlet. Příbalové letáky kryjí výrobce před případnými stížnostmi a nemá smysl se jimi vůbec zabývat (ve většině případů). Několikrát jsem slyšel argument - nebudu do sebe cpát nějakou chemii, to přece zvládnu, něco vydržím...Je to hloupost. Pak najednou pár rukou chybí a ještě další se jím musí zabývat.
Tady nejde ani tak moc o Colu , ala o cukr a kofein . Ať je kola jaká chce , je to skvělej životabudič a dočasná zásobárna energie . My si kupujem kolu do auta při každé delší cestě . Termoska s ledovou kávou ti udělá podobnou službu , ale slazená

-
Lakomec
To Kinedryl
Ahoj všichni, musím se zastat Vilmy a trochu uvést na pravou míru, jak to je s nejlepším kinedrylem - kormidlem. Tohleto platí a samozřejmě funguje za všech přípravků nejlépe, jedinec zafixuje pohled-mozek na nějaký bod a za chvíli je v pohodě. Jenže už tak dobře neplatí v noci, když fouká 8-9 BFT a jedinec zkrátka nemá na to, aby za tím kormidlem mohl stát a loď bezpečně dovedl do přístavu.
Tohle tedy k noci první. Až Vilma bude psát o plavbě na Thiru, která byla svým způsobem ještě náročnější, budeme se bavit o konkrétních situacích, protože až ten den se projevily naplno všechny problémy, které mohou za plavby nastat - a nastaly.
Tohle tedy k noci první. Až Vilma bude psát o plavbě na Thiru, která byla svým způsobem ještě náročnější, budeme se bavit o konkrétních situacích, protože až ten den se projevily naplno všechny problémy, které mohou za plavby nastat - a nastaly.
- Bilardos
- aktívní jachtař

- Reputace: 4
Stím kormidlem je to určitě pravda, problém ovšem nastává, pokud je více postižených.
Jinak Vilmo děkuji za osvětu. Určitě se bude hodit a možná by neškolilo to dát i jinam, aby to tady nezapadlo.
Už se těším na čtení dalšího pokračování
možná ten úklid bude proveden, ale až později, možná ke konci psaní, V.
Jinak Vilmo děkuji za osvětu. Určitě se bude hodit a možná by neškolilo to dát i jinam, aby to tady nezapadlo.
Už se těším na čtení dalšího pokračování
možná ten úklid bude proveden, ale až později, možná ke konci psaní, V.
- vilma
- moderátor
- Reputace: 46
Den třetí : plavba Milos – Thira/Santorini
Noc na Milosu byla opravdu houpavá. Představovala jsem si, ležíce na břiše s roztaženýma rukama nohama, to abych se trochu stabilizovala na lůžku, že jsem velký smetanový lední medvěd, jakou by měl asi radost, kdyby ho takhle, velkého kolohnáta, konečně někdo pochoval. Třeba jeho máma. Bylo to neskutečně příjemné, když mi došlo, že nás takhle houpe naše máma zeměkoule. Pak už jsem usnula. Kolem sedmé jsme vstaly s Hankou a nachystaly snídani. Ostatní se pak pomalu vyhrabávali a snídali, takže jsme mohli dle plánu vyrazit v 9.00 z Milose. Předpověď byla stále 9 Bft, takže nám nic neuteklo. Ba bylo dobře, že jsme se na tu hrůzu vyspali a mohli ji sledovat zblízka za bílého dne.
Maris, ve svém červenobílém jachtařském oblečku vypadal jako jezdec Formule 1, se chopil kormidla a asi 2 hodiny plul na motor ostře proti větru, abychom něco nastoupali před vplutím do úžiny. Vál NNE vítr silou 8-9 st. Bft. Maris něžně co to šlo najížděl do vln. Nadšení bylo veliké, veliké valivé vlny jsme odhadovali asi na 4 - 5 m. Libovali jsme si, že na Matějské to stojí hříšný peníze a tady to máme zadarmo. Každé zhoupnutí bylo doprovázeno nadšeným jásotem, zvlášť z naší holčičí lavečky se téměř nepřetržitě ozývalo obdivné uííí, oáááá, úúú, no Maris si s námi prostě užil. Ale všechno se přejí, tak po dvou hodinách už jsme nemohly a rozhostil se klid. Pak Marise vystřídal Lakomec a stoupal ještě asi půl hodinky. V 11.20 jsme se pak otočili o 90 st. a drželi kompasový kurs 138 st. Pluli jsme pak už na genu vytaženou na 40%.
Vlny chodily veliké a často přes palubu, chvílemi nás sprchovalo víceméně z obou stran, později už šlo rozlišit návětrnou levou. Měla jsem na sobě vestu nowindku a goretexovou bundu a zajímavým zjištěním bylo, že při tomto větru profukují. Nepřidala jsem si ale další vrstvu, částečně ze zvědavosti, jestli to vydržím. Celkem se to dalo, i když jsem byla durch mokrá, jelikož pořád to byla jen voda 22 st. a nikoli sníh. Bundu jsem měla nepromokavou, ale nateklo mi přes utěsněný manžety a taky pár vln do obličeje spolehlivě zateklo za kapuci a na záda a na břicho. Jednu chvíli jsem se snažila ještě trochu uhýbat vlnám, taky abych se trochu pohnula, ale když se mi začalo stávat, že jedné vlně jsem hbitě uhnula a po napřímení mě druhá práskla do obličeje - což vzbudilo nelíčené veselí – tak jsem rezignovala a v klidu seděla.
Po chvíli to Kopče začalo vrtat hlavou, proč sedím tak spokojeně v mokru v elasťákách, když oni se drkotají v gumových oblečcích. Tajemství úspěchu je jednoduché, tiše jsem si stočila lano od geny dokolečka a seděla na něm jako na hnízdě, takže mě vlna sice osprchovala, ale jak přišla tak odešla. Lana od geny byla imponující, měla v průměru 3 cm, to bylo první co jsem si všimla, když jsme poprvé vstoupili na loď. A navíc se na nich dobře sedělo. Ti co seděli natvrdo, seděli v mokru a přes švy gumových oblečků jim nezadržitelně prostupovala voda. A mrzli a mrzli. No, není špatné počasí, je jen špatné oblečení. Pluli jsme dlouho předlouho, takže se mi stalo, že jsem asi 3x úplně v tom větru uschnula a poté mě zase znovu opláchla vlna od hlavy až k patě.
Pamatuji si zvlášť na jednu, to když jsem stála na závětrné pravé straně a zadívala se vlevo, jak jsem ji viděla letět z moře, roztříštila se o stěžeň a po stěžni sjela na palubu. Rázem jsme tam měli 10 cm vody.
Vítr neustával, vlny neustávaly, zpestřením byla asi uprostřed cesty nutnost proplutí úžinou Folegandros a Sikinos, to jsem sledovala s napětím, kormidloval tuším Senzitive a dobře to zvládl. Nicméně napjatá atmosféra na lodi povolila, když jsme byli za….
Taky by to chtělo kromě super zábavy se občas za plavby vyčúrat, což pro holky není až tak jednoduchý. Lakomec nám sice obětavě a s nasazením předváděl, jak to holky mají dělat, pro něj je všechno jednoduchý a s ničím se nepáře, ale my jsme po tomhle divadle nebyly schopné ničeho. Meryl se ukázala jako nejtechničtější typ, nejdříve našla v podpalubí ty správné ventily, pak toto poselství předala mě a já zase dále. Jo, pohoda při jachtingu začíná pro ženu se znalostí ovládání ventilů. Chlapi se sice těšili na zpětný chod v trubkách, ale nestalo se nic a zdálo se, že od této chvíle už nám opravdu nic nebránilo v kochání se přírodními živly.
Čas ale plynul, bylo odpoledne a my zjistili, že máme žaludky na vodě. Poslední jídlo bylo ráno, ale v tom nadšení tomu nikdo nevěnoval pozornost. Pepa se obětoval a šel do podpalubí chystat svačinky pro všechny a zdárně nás nakrmil.
Jen tak mimochodem připomínám, že během plavby, připomínající sled volných pádů a následných vzestupů, nikdo nezvracel, potřební si vzali ráno i odpoledne půlku Kinedrylku (vždyť z větší části obsahuje jen kofein
) a byli v tomto směru celkem v pohodě.
O zpestření se nakonec postaral Pepa, když při jednom z mnoha rázných cuknutí lodi byl právě na cestě ze salonu, na pozici v luftu mezi dvěma madly, upadl, sklouzl se po palubě a silnou ranou se praštil někam pod koleno. Rána to byla obrovská a hlasitá, Pepa to na zemi chvíli vydejchával a my nekonečně dlouho čekali, jestli má něco zlomeného. Tak se stalo, že jeden ze trojice nejvíce kormidlujících byl od tohoto momentu citelně zraněn a po zbytek cesty jsme už nepluli s Pepou, ale s jeho nateklou nohou. Místo do očí jsme se mu dívali na koleno, každé ráno jsme po jeho noze kradmo šátrali očima a s mírnou obavou čekali, jestli dneska omdlí bolestí.
Nicméně, plavba pokračovala dál, už se stmívalo. V 19. hodin jsme vpluli do kráteru Thira, už bylo tma, vítr foukal silou 5 Bft, genu jsme vytáhli úplně a pokračovali. V 21 hod. loď minula levobokem maják Faros, na motor se plulo do mariny.
Ve 21.45 jsme vyvázali loď v marině Vlichada u Lakomcova známého Dimitrise. V marině se tentokrát platilo, 10 euro za vodu a elektřinu. Ještě připomenu, že jsme měli 3 nádrže na vodu po 300 litrech, takže jsme nemuseli šetřit. Umývali a sprchovali jsme se kromě Bodrumu vždy na lodi, horká voda byla příjemná.
Večer jsme Pepa, Henry a já zůstali na lodi, v poklidu si vařili brambory a povídali. Zbytek posádky si zašel za kulturou, k Dimitrisovi na večeři.
Ještě krátké resumé : upluli jsme 72 NM, na plachty 62 NM, na motor 10 NM.
Plavba trvala od 9.00 do 21.45 hod.
Noc na Milosu byla opravdu houpavá. Představovala jsem si, ležíce na břiše s roztaženýma rukama nohama, to abych se trochu stabilizovala na lůžku, že jsem velký smetanový lední medvěd, jakou by měl asi radost, kdyby ho takhle, velkého kolohnáta, konečně někdo pochoval. Třeba jeho máma. Bylo to neskutečně příjemné, když mi došlo, že nás takhle houpe naše máma zeměkoule. Pak už jsem usnula. Kolem sedmé jsme vstaly s Hankou a nachystaly snídani. Ostatní se pak pomalu vyhrabávali a snídali, takže jsme mohli dle plánu vyrazit v 9.00 z Milose. Předpověď byla stále 9 Bft, takže nám nic neuteklo. Ba bylo dobře, že jsme se na tu hrůzu vyspali a mohli ji sledovat zblízka za bílého dne.
Maris, ve svém červenobílém jachtařském oblečku vypadal jako jezdec Formule 1, se chopil kormidla a asi 2 hodiny plul na motor ostře proti větru, abychom něco nastoupali před vplutím do úžiny. Vál NNE vítr silou 8-9 st. Bft. Maris něžně co to šlo najížděl do vln. Nadšení bylo veliké, veliké valivé vlny jsme odhadovali asi na 4 - 5 m. Libovali jsme si, že na Matějské to stojí hříšný peníze a tady to máme zadarmo. Každé zhoupnutí bylo doprovázeno nadšeným jásotem, zvlášť z naší holčičí lavečky se téměř nepřetržitě ozývalo obdivné uííí, oáááá, úúú, no Maris si s námi prostě užil. Ale všechno se přejí, tak po dvou hodinách už jsme nemohly a rozhostil se klid. Pak Marise vystřídal Lakomec a stoupal ještě asi půl hodinky. V 11.20 jsme se pak otočili o 90 st. a drželi kompasový kurs 138 st. Pluli jsme pak už na genu vytaženou na 40%.
Vlny chodily veliké a často přes palubu, chvílemi nás sprchovalo víceméně z obou stran, později už šlo rozlišit návětrnou levou. Měla jsem na sobě vestu nowindku a goretexovou bundu a zajímavým zjištěním bylo, že při tomto větru profukují. Nepřidala jsem si ale další vrstvu, částečně ze zvědavosti, jestli to vydržím. Celkem se to dalo, i když jsem byla durch mokrá, jelikož pořád to byla jen voda 22 st. a nikoli sníh. Bundu jsem měla nepromokavou, ale nateklo mi přes utěsněný manžety a taky pár vln do obličeje spolehlivě zateklo za kapuci a na záda a na břicho. Jednu chvíli jsem se snažila ještě trochu uhýbat vlnám, taky abych se trochu pohnula, ale když se mi začalo stávat, že jedné vlně jsem hbitě uhnula a po napřímení mě druhá práskla do obličeje - což vzbudilo nelíčené veselí – tak jsem rezignovala a v klidu seděla.
Po chvíli to Kopče začalo vrtat hlavou, proč sedím tak spokojeně v mokru v elasťákách, když oni se drkotají v gumových oblečcích. Tajemství úspěchu je jednoduché, tiše jsem si stočila lano od geny dokolečka a seděla na něm jako na hnízdě, takže mě vlna sice osprchovala, ale jak přišla tak odešla. Lana od geny byla imponující, měla v průměru 3 cm, to bylo první co jsem si všimla, když jsme poprvé vstoupili na loď. A navíc se na nich dobře sedělo. Ti co seděli natvrdo, seděli v mokru a přes švy gumových oblečků jim nezadržitelně prostupovala voda. A mrzli a mrzli. No, není špatné počasí, je jen špatné oblečení. Pluli jsme dlouho předlouho, takže se mi stalo, že jsem asi 3x úplně v tom větru uschnula a poté mě zase znovu opláchla vlna od hlavy až k patě.
Pamatuji si zvlášť na jednu, to když jsem stála na závětrné pravé straně a zadívala se vlevo, jak jsem ji viděla letět z moře, roztříštila se o stěžeň a po stěžni sjela na palubu. Rázem jsme tam měli 10 cm vody.
Vítr neustával, vlny neustávaly, zpestřením byla asi uprostřed cesty nutnost proplutí úžinou Folegandros a Sikinos, to jsem sledovala s napětím, kormidloval tuším Senzitive a dobře to zvládl. Nicméně napjatá atmosféra na lodi povolila, když jsme byli za….
Taky by to chtělo kromě super zábavy se občas za plavby vyčúrat, což pro holky není až tak jednoduchý. Lakomec nám sice obětavě a s nasazením předváděl, jak to holky mají dělat, pro něj je všechno jednoduchý a s ničím se nepáře, ale my jsme po tomhle divadle nebyly schopné ničeho. Meryl se ukázala jako nejtechničtější typ, nejdříve našla v podpalubí ty správné ventily, pak toto poselství předala mě a já zase dále. Jo, pohoda při jachtingu začíná pro ženu se znalostí ovládání ventilů. Chlapi se sice těšili na zpětný chod v trubkách, ale nestalo se nic a zdálo se, že od této chvíle už nám opravdu nic nebránilo v kochání se přírodními živly.
Čas ale plynul, bylo odpoledne a my zjistili, že máme žaludky na vodě. Poslední jídlo bylo ráno, ale v tom nadšení tomu nikdo nevěnoval pozornost. Pepa se obětoval a šel do podpalubí chystat svačinky pro všechny a zdárně nás nakrmil.
Jen tak mimochodem připomínám, že během plavby, připomínající sled volných pádů a následných vzestupů, nikdo nezvracel, potřební si vzali ráno i odpoledne půlku Kinedrylku (vždyť z větší části obsahuje jen kofein
) a byli v tomto směru celkem v pohodě.
O zpestření se nakonec postaral Pepa, když při jednom z mnoha rázných cuknutí lodi byl právě na cestě ze salonu, na pozici v luftu mezi dvěma madly, upadl, sklouzl se po palubě a silnou ranou se praštil někam pod koleno. Rána to byla obrovská a hlasitá, Pepa to na zemi chvíli vydejchával a my nekonečně dlouho čekali, jestli má něco zlomeného. Tak se stalo, že jeden ze trojice nejvíce kormidlujících byl od tohoto momentu citelně zraněn a po zbytek cesty jsme už nepluli s Pepou, ale s jeho nateklou nohou. Místo do očí jsme se mu dívali na koleno, každé ráno jsme po jeho noze kradmo šátrali očima a s mírnou obavou čekali, jestli dneska omdlí bolestí.
Nicméně, plavba pokračovala dál, už se stmívalo. V 19. hodin jsme vpluli do kráteru Thira, už bylo tma, vítr foukal silou 5 Bft, genu jsme vytáhli úplně a pokračovali. V 21 hod. loď minula levobokem maják Faros, na motor se plulo do mariny.
Ve 21.45 jsme vyvázali loď v marině Vlichada u Lakomcova známého Dimitrise. V marině se tentokrát platilo, 10 euro za vodu a elektřinu. Ještě připomenu, že jsme měli 3 nádrže na vodu po 300 litrech, takže jsme nemuseli šetřit. Umývali a sprchovali jsme se kromě Bodrumu vždy na lodi, horká voda byla příjemná.
Večer jsme Pepa, Henry a já zůstali na lodi, v poklidu si vařili brambory a povídali. Zbytek posádky si zašel za kulturou, k Dimitrisovi na večeři.
Ještě krátké resumé : upluli jsme 72 NM, na plachty 62 NM, na motor 10 NM.
Plavba trvala od 9.00 do 21.45 hod.
Je pravda, že plavba ve žlutých oblečcích byla potřebná. Netušila jsem , protože jsem byla naprostým nováčkem na lodi, co to znamená plout v 8-9 st. Bf., ale zprvu, jak popisuje Vilma jsem s úžasem a radostí malého dítětě vydávala ze sebe ony zvuky , které popisovala . Myslím, že některé vlny byly i 6m. Byla to opravdu nádhera spojená s naprostou odevzdaností ke zkušenostem kapitánů. Maris s Lakomcem měli mojí naprostou důvěru, jsou to zkušení námořníci. S čůráním byla opravdu sranda. Pánové to mají opravdu jednodušší. Pro ženskou posádku mám postřehy. Jakož to již zmiňovaný nováček jsem i přes to, že jsem dostala instrukce , jak si zapínají a vypínají ventily, nesešla dolů z důvodu obavy z mořské nemoci. V podpalubí to opravdu hodně háže a houpe, o tom svědčily i četné modřiny, než jsem vychytala , kde a jak se držet, jak udržovat rovnováhu. Lakomec na mě předvedl názornou ukázku , jak žena čůrá na lodi. Myslím, že jsme se dosti nasmáli, ale úleva byla veliká, tedy alespoň v danou chvíli pro mne.
Po pěti hodinách plavby jsem toho začala mít dost. Začala mne být neskutečná zima. Zatékalo naprosto všude., Vlny chodily jedna za druhou. Byla jsem mokrá naprosto všude a proto, jsem nechápala , jak křehká Vilma , dokáže být tak statečná a jen v elasťákách přežívá. Byl to prostě mazec . Jsem ráda, že jsem však měla tu možnost zažít něco takového. Vím, že pro příště budu připravená mít sebou jiné vybavaní. Není problém vydržet na moři , když je hezké počasí, ale vítr a vlny a zima dokaží udělat své. A ještě jeden postřeh pro začínající jachtařky. Nebojte se toho je to nádhera, ale neberte si kalhotky tanga, na spodní část pořádné bombarďáky a pořádné nepromokavé oblečení ( nebo se usaďte jako Vilma na "šneka" upleteného z lan od geny, protože v závěru plavby jsem i já tohoto nestandartního šneka využila, je to prostě super
) A ještě jedna rada, dlouhé a gelové nehty, taky nic moc, když chcete být trošku potřebné a ne jen plout. Při vyndávání fendrů odpadá jeden nehet za druhým .
Milé ženy , které uvažujete plout poprvé a bojíte se, jděte do toho. Je to naprostá nádhera. Zažijete něco nádherného, jedinečného a nespoutaného. Mě byla odměnou po tak náročné plavbě Thira. Něco tak úžasného jsem si nedokázala představit .
Po pěti hodinách plavby jsem toho začala mít dost. Začala mne být neskutečná zima. Zatékalo naprosto všude., Vlny chodily jedna za druhou. Byla jsem mokrá naprosto všude a proto, jsem nechápala , jak křehká Vilma , dokáže být tak statečná a jen v elasťákách přežívá. Byl to prostě mazec . Jsem ráda, že jsem však měla tu možnost zažít něco takového. Vím, že pro příště budu připravená mít sebou jiné vybavaní. Není problém vydržet na moři , když je hezké počasí, ale vítr a vlny a zima dokaží udělat své. A ještě jeden postřeh pro začínající jachtařky. Nebojte se toho je to nádhera, ale neberte si kalhotky tanga, na spodní část pořádné bombarďáky a pořádné nepromokavé oblečení ( nebo se usaďte jako Vilma na "šneka" upleteného z lan od geny, protože v závěru plavby jsem i já tohoto nestandartního šneka využila, je to prostě super
Milé ženy , které uvažujete plout poprvé a bojíte se, jděte do toho. Je to naprostá nádhera. Zažijete něco nádherného, jedinečného a nespoutaného. Mě byla odměnou po tak náročné plavbě Thira. Něco tak úžasného jsem si nedokázala představit .
Naposledy upravil(a) kopca dne úte lis 18, 2008 9:56 am, celkem upraveno 2 x.
-
Lakomec
Milos - Thira
plavba na mapě, červená je plavba na motor, bílá pod plachtami, teda genou

blížíme se k Thiře ze severu

Město Ia a dole malebná rybářská vesnička, k vidění ihned po připlutí do kráteru

Maják Faros, SW ostrova Thira
základna všech jachtařů - Taverna Dimitris na Vlichadě

pohled ze základny na marínu

Omlouvám se všem za použití některých fotek z předchozích plaveb, když se připlouvá večer a je tma, není nic vidět.

blížíme se k Thiře ze severu

Město Ia a dole malebná rybářská vesnička, k vidění ihned po připlutí do kráteru

Maják Faros, SW ostrova Thira
základna všech jachtařů - Taverna Dimitris na Vlichadě

pohled ze základny na marínu

Omlouvám se všem za použití některých fotek z předchozích plaveb, když se připlouvá večer a je tma, není nic vidět.
- vilma
- moderátor
- Reputace: 46
to kopca : No o těch vlnách si taky myslím, že měly klidně i 6 m, ale bála jsem se, jestli nebudu nařčená, že přeháním a mám takovéto vyděšené oči.
A ty vaše nepromokavý žlutý oblečky, co měla i Petra, Senzitiv a Henry, jsem po očku sledovala se závistí, určitě mají svou velkou užitnou hodnotu, když se s nimi nepopluje rovnou na Balt.
Souhlasím i s tou Thirou, pro mě to byl asi nejkrásnější navštívený ostrov, jestli se to dá porovnávat. Strávili jsme na něm druhý /a poslední
/ odpočinkový den, tak jak budu mít čas, tak budu pokračovat.
P.S. díky za ty krásné fotky , co jste dodali
A ty vaše nepromokavý žlutý oblečky, co měla i Petra, Senzitiv a Henry, jsem po očku sledovala se závistí, určitě mají svou velkou užitnou hodnotu, když se s nimi nepopluje rovnou na Balt.
Souhlasím i s tou Thirou, pro mě to byl asi nejkrásnější navštívený ostrov, jestli se to dá porovnávat. Strávili jsme na něm druhý /a poslední
/ odpočinkový den, tak jak budu mít čas, tak budu pokračovat.
P.S. díky za ty krásné fotky , co jste dodali
to Vilma :závidět opravdu bylo co . Nedám dopustit na žlutý obleček , je to velmi praktická věc. Určitě ochrání při plavbě 5-6 st. Bf, kdy občas na palubu přilétné vlnka
člověk zůstane v suchu, částečně chrání i proti větru a ta barva
.Moje dík patří Senzitivovi, který mi obleček pracně sehnal .
žluté oblečky v akci

člověk zůstane v suchu, částečně chrání i proti větru a ta barva
žluté oblečky v akci

- Bilardos
- aktívní jachtař

- Reputace: 4
kopca píše:to Bilardos
asi to tak nevypadalo, že by jsme oblečky potřebovali, ale již ti odpověděl Maris. Oblečky v plné akci , kdy jsme pluli v 8-9 st.Bf , se nedaly fotit. Vlna stíhala vlnu.
To je mě jasné, proto tam byl na konci ten smajlík
Jinak už se těším na další pokračování. Nějak náv všechny Vilma napíná.