Stavba plachetnice Beluga

Všechno možné o stavbě lodí, materiálech, způsobech spojování materiálů, technologiích, konstrukcích lodí a vše co s tím souvisí

Moderátoři: vilma, Pepa, david

kkruska
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod kkruska » pát bře 20, 2009 12:51 pm

prizpusobovat plachty z gafle na vysokostezen... to bych nedelal, ona je uz jinak strizena, ale i presto,ze by se ti vesla do drazek vysokostezne, tak bys mel prostred plachty vertikalni varhanky (spis varhany :D ) a zadni lik hlavni plachty bys musel o dobry pulmetr prodlouzit....a to uz pri zajete plachte to dodelavat a znova zajiztet a trimovat... to by byla skoda prace i casu. Vyhoda gafle, a to je velmi neocenitelna, ze na bocni a zadobocni je vykonejsi, nez vysokostezen.
Ale je pravdou ,ze s gafli je vic prace, pri manipulaci... potazmo se to k ty lodi stejne hodi lip.
Taky jsem mel nutkani dat tam vysokostezen, pokukoval jsem po tom, tady na lodenici byla jedna beluga s vysokosteznem... ale nakonec jsem zustal u gafle.
kkruska
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod kkruska » pát bře 20, 2009 12:55 pm

ted me jeste napadlo, a to by me zajimalo.......z jakeho materialu a jakou tloustku mate kormidlo ?
Neny
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0

Příspěvekod Neny » pát bře 20, 2009 3:10 pm

Kormidlo? :? To je tá vec čo trčí za lodou že?No tak asi je na čase aby som čo to o sebe povedal. Lod som kúpil asi pred mesiacom na druhý den po tom čo som sa zúčastnil prednášky pána Síkoru o plavbe okolo sveta :lol: dnes som práve zložil skúšky na VMP. Takže moje skúsenosti z lodou sú de fakto nulové.Tú lod som videl dva krát a mám dojem že tam dáke kormidlo bude :hmm: .Na další týždeň ju idem odviesť od pôvodného majitela na vodu tak sa ho spýtam z čoho to spravil. Inak dík za všetko info! Väčšinu informácií čerpám z tohoto fóra.
jarfo
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Stavba Belugy

Příspěvekod jarfo » pát bře 20, 2009 5:50 pm

Rad bych se na tu belugu o ktere pises podival, z te moji se daji `pouzit` jenom plachty jsou sice z bavlny, snad chvilku vydrzi, ale zbytek takelaze je uplne shnilej a stezen jeste navic zlomenej.
shooter
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 8

Příspěvekod shooter » sob bře 21, 2009 2:40 pm

Jarfo
V pondělí ti pošlu tel číslo a zkus se domluvit má určitě hliníkovej stěžeň a ráhno nevim trup je totál vrak rádoby obšitej vodovzd překližkoumezi spárama díry i 2 cm a sešroubovaný nábytkářskejma vrutama :( takže nešel bych do toho ani za nic maximálně použít ten stěžeň a poptej co všechno má mluvil o 10 000 ale to by byl drahej táborák :hmm:
Šutrák
kkruska
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod kkruska » pon bře 23, 2009 8:09 am

Neny

Tak gratuluju.... ;) je slozenym zkouskam.

Co se tyce toho kormidla, ja mam duralovy list kormidla v sile cca 6mm , videl jsem i nerezovy v sile 5mm (docela vaha :mad: ) a pak lepeny z preklizky a olaminovany, ten byl na beluze s pevnym kylem a nemel to kormidlo vyklapeci. Jinak mala perlicka, byla u nas na lodenici jedna starsi beluga a jeji kapitan natrel hlinikovy list kormidla nejakou barvou s medi, a za sezonu se mu ten list uplne rozpadl, si neuvedomil, ze to dela el.clanek a uplne mu to rozrusilo strukturu hliniku :?

Starsi hlinikovy stezen , a pokud by k tomu bylo i rahno tak zalezi dle stavu a kovani na nem.... nedal bych vice jak 6 tis. Sam jsem nedavno byl kupovat pro jednoho znameho starsi Al stezen , nekovany v delce 7.5 m v cene 3.5tis. Pak jsem mu to okoval do nerezu v cca 1.5 tis v materialu.
jarfo
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod jarfo » úte dub 07, 2009 8:08 pm

Bohuzel jsem byl nejaky cas bez netu. Ale na svou belugu chci pouzit dreveny stezen a gavlove oplachteni coz ji slusi mnohem vic nez vysokosteznove. zatim jsem ve stadiu brouseni formy a tak to vidim ze prvni vylisek bz mohl apatrit svetlo sveta nekdy na podzim. jsem na to bohuzel sam. kdyby se nasel nejaky tem nadsenec pro stavbu nove Belugy a prilozil trochu ruku k dilu byl bych moc rad.
elan3
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod elan3 » sob říj 31, 2009 9:25 pm

V Brně na výstavě bude ve stánku Yachting revue vystavena plachetnice BELUGA
http://www.plachetnice.estranky.cz/foto ... ga-ariadne
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » sob říj 31, 2009 10:01 pm

pro elan3
skvělá, jako vše od vás
alffa
Site building team
Reputace: 2

Příspěvekod alffa » ned lis 01, 2009 11:00 am

elan3 píše:V Brně na výstavě bude ve stánku Yachting revue vystavena plachetnice BELUGA

elan3,
Ty už nejsi obyčejný loďař.
Ty jsi loďařský BÁSNÍK. :clap:
alffa
fishmaster
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod fishmaster » sob zář 25, 2010 5:38 pm

Tak jsem koupil Belugu.Alespoň v dokladech je tak nazvaná.Je to sice plovoucí vrak,ale je krásná.Dopavil jsem ji po vlastní ose z Prahy do Libčic s 8HP hondou.Cesta super.Po jedné sezóně se Sportem50 jsem zjistil,že kajuta je kajuta.Přes zimu dostane léčebnou kúru.Potom asi řeka a občas cesta na Orlík a tam plachta.

Obrázek Obrázek

Edit: alffa ;)
kkruska
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod kkruska » ned zář 26, 2010 2:35 pm

:) to gratuluji, jestli se Ti podari dat ji do poradku, bude to krasavice :good:
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » ned zář 26, 2010 6:18 pm

Držím palce, krom financí to chce jen nebetyčnou trpělivost,a neslevit,neslevit ,neslevit!!! :)
ninja
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod ninja » ned zář 26, 2010 7:06 pm

Pokud neznáš doporučuji si projít videa od Red Barna, má spoustu super video návodů.

Jinak ty jsi z Libčic? My taky, bydlíme nahoře nad Saharou.
elan3
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

BELUGA

Příspěvekod elan3 » ned zář 26, 2010 7:45 pm

Promiň, ale já ti negratuluji, nemyslím ,že tahle Beluga je ta správná k rekonstrukci, stačí ta fotka kajuty...
Pokud chceš Belugu, sežeň plánky a postav si novou, vyjde to levnějc.
Pepa
moderátor
Reputace: 24

Příspěvekod Pepa » ned zář 26, 2010 9:29 pm

Myslím si totéž co elan3, jen jsem to nedokázal napsat naplno. Tuhle loď stloukal nějaký drvoštěp. Z toho loď snad ani nepůjde uděla, a pokud ano, tak nová bude nejen lacinější, ale rozhodně hotová za ploviční čas.
Ono někdy počáteční nadšení a fakt, že jsem nějaké plavidlo získal zdarma v náslené realitě opravdu nestačí.
Když k tomu přistoupí nereálný odhad
- vlastních odborných /řemeslných/ schopností
- nezbytného technického vybavení
- a především času jež budu muset obětovat /peníze v těchto případech bývají až na poslsedním místě/
objeví se takováto zoufalá rozhodnutí.
Smutné na tom je, že zkušenosti druhých v těchto případech bývají většinou nepřenositelné a tak nezbývá, než popřát co nejkratší cestu k reálnému poznání.
Pepa
fishmaster
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod fishmaster » ned zář 26, 2010 9:33 pm

Vzhledem k tomu,že do ní neteče a má skoro všechno žebroví zdravé,tak by to mělo jít dobře.Příští týden jde z vody do dílny. 8) Pro Ninju:Dílnu mám ve šroubárně.Bydlím naproti kuturáku. ;)Postup bude asi takový:Nejprve dolu celá paluba,potom oprava výdřevy,dále laminátu na trupu,lak a otočit..Výroba nové paluby byde asi nejnáročnější.Interiér je už pohoda.Zatím nevím jak a co s takeláží,ale na to je času dost.
PS:Do témata Stavba jsem to zařadil vzhledem k stavu,kdyby byla lepší napsal bych do oprav lodí. :D
Marty
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Marty » pon zář 27, 2010 9:13 am

Nenech si zkazit náladu i z té tvé může být nakonec krásná loď. Na rozdíl od jiných není poznamenána žádnými nástavbami a pokud je v celistvém stavu, může být opravena. Pravdu ale mají kolegové v tom, že to bude hodně práce a peněz, ale i to k tomu někdy patří. Opravit si vlastní loď je nejen hodně zdlouhavé, drahé a časově náročné, ale zase se u toho člověk hodně naučí. A tak jako je nepřenositelná zkušenost s tím, zda se do této práce pouštět, nebo ne, jsou stejně nepřenositelné praktické dovednosti, které může člověk získat jedině tím, že „do toho“ jde. Navíc každá loď má svojí duši a bude hodně záležet také na tom, kam a do jakého stádia chceš rekonstrukci dotáhnout. Může to trvat rok dva, nebo také deset let, takže vše záleží na rozvaze co vlastně od své lodě budeš očekávat a jak moc jí chceš mít vyšperkovanou. Navíc Belugy jsou krásný...., takže když skončíš měl bys mít moc hezkou loďku. Jen tě „prosím“, až budeš dělat takeláž, neprzni jí hliníkovým stěžněm a vzpomeň na gafli....
Gargi
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Gargi » pon zář 27, 2010 9:32 am

Plánuju přeplavbu Praha - Neratovice na zazimování. Zatim nevim kdy, ale klidně přibrzdim v Libčicích! Můžeš se podívat na nějaké konrétní technické finty.
Nebo pošli SZ až pojedeš někdy do Prahy...
Gargi
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Gargi » pon zář 27, 2010 9:59 am

PS: aktuální foto!

Obrázek
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » pon zář 27, 2010 10:12 am

Ano, takhle to má vypadat! Hlavně žádnej hliník,ten se stejně odstěhoval do Humpolce............. :D
kkruska
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod kkruska » pon zář 27, 2010 2:20 pm

To Gargi :

je nádherné ji takhle vidět, je to krasavice :good:
alffa
Site building team
Reputace: 2

Příspěvekod alffa » pon zář 27, 2010 8:06 pm

fishmaster píše:Tak jsem koupil Belugu. kajuta je kajuta.Přes zimu dostane léčebnou kúru.Potom asi řeka a občas cesta na Orlík a tam plachta.

Určitě si s ní užiješ. :)
Beluga je vděčná loď. :thmbup:
Kde jí budeš léčit :?: Někde ve šroubárně :?: V úterý jsem jel okolo vlakem a zalédl tam někde pěknou plechovku v základovce :?: :?:
Se tam nějak činíte ... ... ... ... :) Že bych tam udělal nějakej KONTROLNÍ den :?
Gratuluji ke koupi, :clap: alffa
fishmaster
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod fishmaster » pon zář 27, 2010 9:09 pm

Jo Jo Ve šroubárně mám pronajatou dílnu asi 160m.Tam ji uložím a tam na ní budu dělat.Jinak tu plechovku dělá jeden kolega co se s ní chystá na velkou vodu(že prej se mu v evropě nelíbí).Máme tady original anglickýho loďaře,co už něco opravil.Hlavně dřevěnky.Je to lodní tesař s vybavenou dílnou.Teď staví něco rychlýho a velkýho na moře.Ještě že má českou manželku :lol:. Už jsem s ním probíral opravu a prej to není problém.Technologii poradí a pomůže.Ode mě chce el.do té své stavby,takže se nějak dohodneme.Jinak technologie je ve fabrice dost.Od obrábění po kalení nebo chrom.Lisy pece atd.
Jo Sport je na prodej.Takže kdyby někdo chtěl:za rozumnou cenu.Dělal jsem si ho na ryby,takže není original.Ale plave a neurazí.
bobes
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod bobes » pon zář 27, 2010 11:38 pm

maxik1958 píše:Ano, takhle to má vypadat! Hlavně žádnej hliník,ten se stejně odstěhoval do Humpolce............. :D

No i skladník ve šroubárně si může přečíst Vergilia v originále. :)

Zpět na