DonEmilio píše:No ale to řešení v Davidových videích z prvního příspěvku mi připadá nejsuprovatější, protože: jednoduché, geniální a snadno zhotovitelné i v dílně. Také bude nejméně poruchové. Já mám rád řešení jednoduchá, snadno opravitelná. Ten otočnej háček mě dráždí tím, že se jen dohaduji, co se uvnitř děje, i když je menší a elegantní-nebude tak snadno opravitelnej.
Já myslím, že ten háček s otočným třmenem má všechny atributy geniálního řešení. Pokud je jeho mechanismus odolný vůči mořské vodě (a to lze u výrobku za 150+ eur předpokládat), potom si nemusíme opravitelností lámat hlavu - nemá totiž celkem žádný důvod být poruchový. Na rozdíl od klasického háčku, kterým občas člověk táhne silou beraní, aby vyzvedl bóji dost vysoko (až se třeba teleskopický háček vytáhne, rozpojí a půlka zmizí v hlubině, jak se mi to už jednou stalo), tímto nástrojem žádnou velkou sílu nevyvozujeme, prostě jen lehce provlékneme lano okem. Co by se tedy mělo porouchat? A oproti samodomo vidlici, kterou prezentuje ixxo (při vší úctě k jeho invenci a tvořivosti) má tento nástroj i jednu podstatnou výhodu - nezabere na palubě víc místa než klasický lodní háček, což se o "ixxo vidlici" rozhodně nedá říci.