To Wlady : sorry za "lakoničnost", netušil jsem, že to někoho může zajímat do hloubky

. V podstatě jsem se o kotvy nezajímal od roku 1998 kdy jsem začal jezdit i na moře, prostě jsem akceptoval to, co zrovna na špici někdo nainstaloval a nijak jsem to neřešil. Je pravda, že za celou dobu ježdění na plachetnici jsem se naštěstí nesetkal s tím, že by nám povolila kotva a to i v relativně špatných podmínkách. Když jsem si koupil první motorák, bylo to taky bez problémů, měl jsem tam bruce (M) kotvu, ale ta byla tak předimenzovaná, že taky bez problému. Řešit jsem to začal až u další lodi, což byl devítimetrový motorák s FB, který jsem koupil s bruceho kotvou (dimenze odpovídala tabulkovým hodnotám). Vzhledem k tomu, že jsem se zároveň přesunul do oblasti Zadaru, kde je dost častý typ dna písek a tráva, začal jsem mít do té doby nepoznané (i když možná normální) problémy s kotvením. I když jsem se snažil trefit do písku tam kde to šlo, při silnějším větru vždycky začala loď driftovat. Což jsem řešil požitím záložní kotvy (admiralitní), ale z pohledu pohodlí při zastávce na oběd a vykoupání to není ideál. Dalším krokem bylo vyzkoušet jinou kotvu. Domluvil jsem se s klukama v servisu v marině a ti mi půjčili noname pluhovku. Používal jsem ji asi dva celé týdny, kamenité a štěrkové dno v pohodě ale v písku při silnějším větru zase jenom brázdy za kotvou, překotvování, záložní kotva a tak dokola

. Prošel jsem si teda nějaké ty testy (s vědomím objektivity podle toho kdo je zaplatí

) a rozhodl se pro danforth kotvu, která by měla aspoň v měkkém dnu držet lépe. Navíc mi připadalo jako výhoda to, že když si lehne na dno, je jednou kterou stranou (pokud si nelehne na bok

). Od té doby zcela bez problémů i v horších podmínkách, samozřejmě v bouřce pokud možno nevyplouvám a tím pádem ani nekotvím

.
Teď k té Deltě. Tu kotvu jsem koupil s lodí a jedna z prvních věcí, která mne napadla byla výměna za danfortku. Říkal jsem si že tomu dám čas do prvního ujetí kotvy. Naštěstí se to nestalo a dneska jsem spokojeným uživatelem. Nevím v čem je výjimečná, na první pohled vypadá jako obyčejná pluhovka, každopádně po dvouletém používání 100 % spokojenost.
Stalo se mi párkrát, že jsem musel zakotvit v zátoce, do které foukalo a nebyla chráněná před vlnama a loď se ani nepohla. Naopak jsem několikrát tahal kotvu ven na mezi použitelnosti vrátku (aspoň podle jeho zvuku) .
Když se podívám kolem na použití na jiných lodích, bylo by pro mne docela dobrou referencí, že tyto kotvy používá téměř výhradně loděnice Sealine, což minimálně pro mne je sysnonymem kvality a bezpečnosti na úrovni severských loděnic.