Zjišťování hmotnosti lodi a její transport po silnici

Technické podpůrné prostředky pro jachting (auta. přívěsy, šífy).

Moderátoři: vilma, Pepa, david

bokal
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 1

Příspěvekod bokal » pát lis 06, 2009 9:25 pm

Pojišťovna se vždy ráda zbaví povinnosti platit škodu, když najde důvod. A tady ho najde, když i policie řekne, že jsem porušil předpisy a nesměl ten vlek tahat.
Ale stále to řešíte z opačné strany.
Není lepší to vzít z druhé strany a najít si auto, kterým mohu bezpečně tahat daný vlek, místo riskovat pokuty, body, nebo nedejbože nehodu ?
Dnes se najde celkem dost aut, které mohou tahat větší váhu, často dost levnější, než ta loď, kterou taháme.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pát lis 06, 2009 9:27 pm

Argument mi je jasný.
Ale právě proto, když pojedu s lodí , nevěřím, že bude mít policie váhy (a jsem raději bez vážení).
Jak to dopadne? S vlekem 2T a auto bude mít 1,6T???
Raději problému předejdu, raději přestupek za přetížení vleku, když už by to vážili.
Ale nebudu je dráždit předem.
Navíc si nejsem zcela tak jistý tím jak to podáváš. Spíš věřím tomu, že se budou dívat na celkové váhy.
Poslední dobou chtějí na hranicích vidět řidičák B+E. Za chvíli to budou kontrolovat i z hlediska váhy....
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » sob lis 07, 2009 9:48 am

No já se u motoráku holt pustím do přetypování vleku, těch 10.000 za to asi stojí, než někde zbytečně platit policii, ten vlek bude jezdit celé léto, takže tam se to oplatí, plachetnice jezdí po silnici dvakrát do roka, tak ta si počká na nové auto.

Ono koupit vhodné auto není jen tak, u mě je to za nové cca 900.000 , a to není zrovna málo peněz, takže je v plánu jeté, ale i tak je to kolem 400.000 takže pořád je výhodnější momentálně upravit vlek, i když třeba za tři roky ho budu dávat typovat znova.

Jinak už vidím ty všechny co mají vlek z obi a podoných obchodů, jak všichni žádají výrobce o vyjádření k snížení hmotnosti, aby to mohli vůbec odvézt domů.
TRIM
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 11

Příspěvekod TRIM » sob lis 07, 2009 11:01 am

Diskuse se točí okolo otázky : ponížit papírově nosnost vleku k autu i když jeho konstrukční je vyžší ?

Charlie .
Dát 10 000 Kč za ponížení užitné hodnoty vleku ??! Co když mám pravdu a vyhláška to nevyžaduje ?

Bokal , Libor.
V podstatě máte pravdu oba .
Bokal doporučuje mít co největší auto . Je bezpečnější a máme klid od policie. To je dobré
řešení . Bokale ,nebylo by ještě lepší řešení mít svojí loď se stevardem trvale zakotvenou v
Monaku? Ale co když na to nemáme .

Libor váhový problém vyřešil tak , že si naladil vlek k současnému autu . Toto je standardní
,dnes běžné řešení . Nedráždí policii při namátkové kontrole . Ale jezdí papírově s přetíženým vlekem . Takže si fakticky sám; vytvořil daší problém . Pro zakrytí papírově slabého vozu vytvořil papírově slabý vlek . Ale přesto uznávám , že jeho řešení pro Česko a krátký časový horizont je funkční.
Představme si situaci jak s Liborovo řešením jedeme na zaslouženou dovolenou do Chorvatska. Děti se těší na prázdniny na lodi manželka na osamocené zátoky a najednou rakouská dálniční policie s váhou . S vlekama jsou problémy a tak přichází nejenom pokuta , ale odstavit,odlehčit a když to nejde, tak přeložit jeřábem na jiný vlek a jiné tažné auto . Není-li náhradní auto dodá jej policie a loď končí za plotem.
Věřím, že po této zkušenosti bude každý uvažovat o dopravě s jiným vozem , ale Libor bude muset uvažovat zbytečně o jiném vleku .

Moje tvrzení je stručné :
vyhláška vyžaduje nepřetěžovat tažné vozidlo okamžitou hmotností přívesu. Ne papírovou.

Dovolím si vytvořit sumář otázek tohoto tématu a připojím svůj nezávazný názor.

1.K argumentaci na téma "policie má svůj názor" a "můj známý na dálnici ..." .
Přátelé ,vzpomeňte si na motorkáře. Úředník do vyhlášky napsal: přilba musí být za jízdy řádně upevněna . Tak jí šopristi s šátkem na hlavě vozili upevněnou na nosiči. A nehnuli s nimi. Museli změnit vyhlášku.

2. K tomu co mohu vozit s řidičákem skupiny B:
Tažné vozidlo do 3,5 t a k tomu navíc vlek o váze 750 kg max .
Tedy i tažné vozidlo o váze 2 t a vlek o váze 1 t .

3. K tomu co mohu vozit s řidičákem skupiny B+E:
Tažné vozidlo do 3,5T a celkovou soupravu do váhy 8 750 kg .
Opravdu s papírama na osobák mohu táhnout např. návěs o váze 5 250kg.

4. v bodě 3,4 rozhoduje pouze co má v papírech tažné vozidlo a kolik mám skutečně naloženo . To co je přívěs schopen uvést , kdyby jsme jej naložili , je v oblasti kdyby a nerozhoduje. Pochopitelně přívěs nelze přetěžovat.

5. Papírové snižovaní nosnosti vleku oproti "konstrukční" nosnosti je nevýhodné . Lepší je se držet ustanovení vyhlášky ,která vyžaduje dodržet okamžitou hmotnost , ne papírovou. Snížením nosnosti se můžeme z řešitelné situace (záměna vozidla) dostat do neřešitelné - záměna vleku.

Chápu policii ,která se pohybuje v mezích uvažování - řídíš prázdný autobus , tak ti nestačí
papíry na nákladák . To ovšem na rozdíl od vleku ,vyhláška takto požaduje.

6. Daleko větší problém než silniční kontrola v ČR, je kontrola v zahraničí , nebo nedej bože nehoda a vymanění se pojišťovny z plnění . Dnes dokonce pojišťovny dotáhnou onen oblíbený trik přehazování značek mezi vleky k soudu jako pojistný podvod.

7. Otázkou je legislativa v zemích kterými projíždíme k moři. Domnívám se že dochází ke sjednocení.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » sob lis 07, 2009 11:39 am

No pokud je vše dle vyhlášky 341/2002 sb - (a jak se jí pročítám, tak § 14Technické požadavky na spojitelnost vozidel do jízdníchsouprav a jejich provoz (K § 2 odst. 5, 6 a 7 zákona) to uvádí jasně - přesně jak píše TRIM), pak s tím policie, ani pojiš´tovna nic nezmůže, protože když zapřahnu vlek s největší technicky přípustnou hmotností 750kg za auto s tažným na 695kg ale okamžitá hmotnost vleku (okamžitou hmotností vozidla nebo jízdní soupravy - hmotnost zjištěná v určitém okamžiku při jejich provozu na pozemních komunikacích) bude pod 695kg, pak ten vlek můžu v klidu táhnout a nemusím se obávat pokuty, nebo nějakých jiných problémů. Pokud ovšem není nějaká novější vyhláška, která paragraf 14 mění.

To platí v ČR, jestli je legislativa v zahraničí jiná, pak nastává problém při jízdě na dovolenou.
bokal
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 1

Příspěvekod bokal » sob lis 07, 2009 11:40 am

Trim:

loď se stewardem by mne nebavila a ani na to nemám. Proto jsem naškrblil na svoji 6,8m plachetničku a vozím ji sám, patřím mezi tzv trailersailer.

Ale taky měla mít 1,4 tuny, a ono je to víc, takže jsem naštěstí koupil vlek na 2,5t, velký plato na auta za 20tis., zgenerálkoval ložiska a brzdy, udělal lože pro loď, pořídil auto, které to smí tahat.
Takhle jedu s klidem, ať si mě kontrolujou nebo i váží.
S velkými vleky už jsem něco najezdil a zažil, a Rakušáci nebo Němci váží dost často. Taky už mě vážili u nás na D1 u Velkého Meziříčí.
Asi proto jezdí mnozí do HR raději přes Maďarsko, tam zatím nemají váhy. Co není, může být brzo, takže jezdit s přetíženým vlekem je riziko.
A s předpisy to je v některých zemích taky jinak. Např. v Německu nesmí být přívěs těžší než auto, i když máš E.

Zpět na