prosim o radu johnson 4hp
Moderátoři: vilma, Pepa, david
- tataS
- zkušený harcovník

- Reputace: 5
Běžné dodací lhůty bývají 6 neděl. Podle zákona schválnosti ti tam žádná pružina z aut nebude pasovat. Ze silonu bych to nedělal. Oni ty 4HP jsou docela silní v záběru.
Ten střihový kolík dej pokud možno orig. Je to něco jako broušená litina. Po ustřižení vypadne většinou sám z dírky. V krytu motoru pod svíčkou bývá kousek gumy
s dírkami, kde ty náhradní kolíky bývají 2-3 kusy. A taky nerezové závlačky do matky vrtule.
Ten střihový kolík dej pokud možno orig. Je to něco jako broušená litina. Po ustřižení vypadne většinou sám z dírky. V krytu motoru pod svíčkou bývá kousek gumy
s dírkami, kde ty náhradní kolíky bývají 2-3 kusy. A taky nerezové závlačky do matky vrtule.
- kanic
- aktívní jachtař

- Reputace: 21
Dík.
Karburátor je jako u pionýra, žádné klapky, ale šoupátko, volnoběh se seřizuje přizvedáváním šoupátka. Tryska je čistá.
Nezbývá tedy, než jít do hladiny plováku. Nejde mi ale do hlavy, že by se v tom někdo hrabal, to spíše že by snížil jehlu v šoupátku, než k...it nastavení plováku.
Doufám, že se tím dopracuju k vyšším otáčkám a bačík se odlepí od hladiny. k.
PS: Může mít na to vliv špatný druh svíčky, když tam není termostat a vytéká vlažná voda ? ( N9) k.
Karburátor je jako u pionýra, žádné klapky, ale šoupátko, volnoběh se seřizuje přizvedáváním šoupátka. Tryska je čistá.
Nezbývá tedy, než jít do hladiny plováku. Nejde mi ale do hlavy, že by se v tom někdo hrabal, to spíše že by snížil jehlu v šoupátku, než k...it nastavení plováku.
Doufám, že se tím dopracuju k vyšším otáčkám a bačík se odlepí od hladiny. k.
PS: Může mít na to vliv špatný druh svíčky, když tam není termostat a vytéká vlažná voda ? ( N9) k.
- tataS
- zkušený harcovník

Ten falešný vzduch to může sát taky pod přírubou karburátoru. Když se moc přitahují šrouby na přírubě, tak se teplem prohne příruba (zvláště když tam není tepelně-
isolační podložka. Zkus to rozebrat, vše přebrousit (na smirku na rovině) a dát nové papírové těsnění potřené tence kvalitní vazelinou (nejlépe grafitovou). Někde musí být
zdroj falešného vzduchu. Při volnoběhu stačí opravdu malá netěsnost. Svíčku bych řešil až bude držet volnoběh.
isolační podložka. Zkus to rozebrat, vše přebrousit (na smirku na rovině) a dát nové papírové těsnění potřené tence kvalitní vazelinou (nejlépe grafitovou). Někde musí být
zdroj falešného vzduchu. Při volnoběhu stačí opravdu malá netěsnost. Svíčku bych řešil až bude držet volnoběh.
Naposledy upravil(a) tataS dne stř srp 18, 2010 7:46 am, celkem upraveno 1 x.
po dlhšej odmlke som svoj problém vyriešil následne: miesto namiesto pružného spoja ktorý tiež slúži aj ako vyradzovač rýchlosti som dal vysústružiť pevnú Fe spojku tým pádom mám stále zaradenú rýchlosť v čom problém nevidím....
Ale na moje prekvapenie bol aj hlavný hriadeľ v hornej časti očesaný vyriešil som to cez kolík takže je aj vyberateľný takže zdá sa že na občasnú rybačku bude postačovať
no a neostáva mi nič iné len riešiť nový motor k sasanke 
Ale na moje prekvapenie bol aj hlavný hriadeľ v hornej časti očesaný vyriešil som to cez kolík takže je aj vyberateľný takže zdá sa že na občasnú rybačku bude postačovať
no a neostáva mi nič iné len riešiť nový motor k sasanke 
- Ozzie
- zkušený harcovník

- Reputace: 42
Náš sused (rybár)dostal z Nemecka staručký závesný motor Johnson Sea Horse 3 (2 valec, dvojtakt) rok výroby 1963. Motor je v dobrej kondícii po naliatí benzínu hneď naštartoval. Impeler je tiež v poriadku, všetko ide krásne je vidieť, že motor bol používaný málo. Prečo ale píšem? V manuáli sa píše zmes 1/3 Pint oleja na 1 Galón benzínu, alebo 1 diel oleja na 24 diel benzínu. Namiešali sme to podľa predpisu a ten motor strašne dymí a za chvíľu čo bežal narobil v sude taký bordel, že mi bolo na zvracanie. Použili sme syntetický olej. Má niekto skúsenosti stýmito veteránmi akú zmes používať keď miešame moderné syntetické oleje?
- bialuci
- návštěvník fóra

- Reputace: 0
Rozhodně bych dodržoval předepsané ředění udávané výrobcem! Poměr ředění výrobce udává s ohledem na konstrukci motoru/ použité materiály. Pokud by jsi snížil množství oleje, krásně by jsi to mohl zadřít. Spíše bych vymněnil M2T za nějaký kvalitnější olej ale poměr bych určitě zachoval. Tak bych to udělal já.
-
AdsBot [Google]
4 roky jsem provozoval Mercury 50HP z roku 74. Takže asi hliníkové písty, litinové kroužky a ocelový válec. Používal jsem plně syntetický olej Fuchs v ekologickém provedení (TCW3) a později i jiné značky. Poměr cca 1:75, motor jsem honil prakticky na plný výkon a nikdy jsem nepozoroval ani náznak přehřívání či zadírání, ani slábnutí výkonu či jiné projevy opotřebování.
- Ozzie
- zkušený harcovník

O niečo vyššie som písal, že sme susedovi oživovali veterána Johnson Sea Horse 3HP, rok výroby 1963. Je to dvojvalec dvojtakt a ako som písal v sude hneď naskočil. Mynulý týždeň sme ho vyskúšali na vode a mal nasledovný problém: motor ide slabo, asi len na jeden valec. po čase si to rozmyslí a chytne aj druhý a chvílku ide ako besný, ale potom zasa ide slabo. Vymontovali sme sviečky a obidve dávajú riadnú iskru. V čom môže byť problém? ďalej sa mi nechcelo rozoberať, lebo ani neviem ako ten motor funguje. Zapaluje súčasne obidve valce, alebo striedavo? má to prerušovač s kaldivkami? kde sú? sú ešte vôbec súčiastky na taký starý motor? Viem nemá to žiadnú hodnotu, ale dobre by bolo ho spojazdniť.len tak pre dobrý pocit. poznáte to, že? 

- cechura
- návštěvník fóra

Neznám tento motor, pokud ale mohu posuzovat popsanou závadu podle mého dvoutaktního dvouválcového motocyklu, skokové vynechání a naskočení jednoho válce je porucha na zapalování. Často pomohla konntrola /výměna/ VN kabelu, svíčky, fajfky na svíčce. zkrátka projít čistotu a dotažení všech drátků a kabelů. Dvouválce pracují se zapalováním nastaveným 180 stupňů prozi sobě na každý zdvih.
- Ozzie
- zkušený harcovník

Dík za rady, ja osobne by som ten motor vyglancoval a zavesil v garáži na klinec ako dekoráciu, ale sused je ztoho celý vytešený (darček) takže by to chcel spojazdniť ajkeď neni technický typ. Na tie kladivká, cievky sa ešte mrknem a keď nájedem niečo vadné, tak ho zaúkolujem, aby to zohnal a bude pokoj 

- tataS
- zkušený harcovník

U toho Johnsona ty cívky stávali 2500,- Kč. Ovšem s tím mezikusem bych to viděl bledě. Na to tam není místo na výšku pod setrvákem. A převrtávat plechy jádra
bych si kvůli jejich tvrdosti netroufal. Ty cívky bývají funkční ale ta původní tvrdá plastová isolace bývá prasklá a je problém to utěsnit, protože se cívka provozem dosti ohřívá a zvětšuje objem a žádná isolace to nezachrání. Všechno funguje jenom chvíli. Ty novější již měli pružný obal.
bych si kvůli jejich tvrdosti netroufal. Ty cívky bývají funkční ale ta původní tvrdá plastová isolace bývá prasklá a je problém to utěsnit, protože se cívka provozem dosti ohřívá a zvětšuje objem a žádná isolace to nezachrání. Všechno funguje jenom chvíli. Ty novější již měli pružný obal.