prosim o radu johnson 4hp

Firmy, technika, servis, údržba, zkušenosti apod.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 5

Příspěvekod tataS » úte srp 17, 2010 11:52 am

Běžné dodací lhůty bývají 6 neděl. Podle zákona schválnosti ti tam žádná pružina z aut nebude pasovat. Ze silonu bych to nedělal. Oni ty 4HP jsou docela silní v záběru.
Ten střihový kolík dej pokud možno orig. Je to něco jako broušená litina. Po ustřižení vypadne většinou sám z dírky. V krytu motoru pod svíčkou bývá kousek gumy
s dírkami, kde ty náhradní kolíky bývají 2-3 kusy. A taky nerezové závlačky do matky vrtule.
kanic
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

Příspěvekod kanic » úte srp 17, 2010 4:51 pm

Dík.
Karburátor je jako u pionýra, žádné klapky, ale šoupátko, volnoběh se seřizuje přizvedáváním šoupátka. Tryska je čistá.
Nezbývá tedy, než jít do hladiny plováku. Nejde mi ale do hlavy, že by se v tom někdo hrabal, to spíše že by snížil jehlu v šoupátku, než k...it nastavení plováku. :?
Doufám, že se tím dopracuju k vyšším otáčkám a bačík se odlepí od hladiny. k.

PS: Může mít na to vliv špatný druh svíčky, když tam není termostat a vytéká vlažná voda ? ( N9) k.
Jirina
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0

Příspěvekod Jirina » úte srp 17, 2010 5:05 pm

Hledej, někde bude šroubek na bohatost směsi. Bývá na něm pružinka. Možná ho někdo utáhl na doraz.
Pokus se zidentifikovat typ motoru.
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » úte srp 17, 2010 6:39 pm

Ten falešný vzduch to může sát taky pod přírubou karburátoru. Když se moc přitahují šrouby na přírubě, tak se teplem prohne příruba (zvláště když tam není tepelně-
isolační podložka. Zkus to rozebrat, vše přebrousit (na smirku na rovině) a dát nové papírové těsnění potřené tence kvalitní vazelinou (nejlépe grafitovou). Někde musí být
zdroj falešného vzduchu. Při volnoběhu stačí opravdu malá netěsnost. Svíčku bych řešil až bude držet volnoběh.
Naposledy upravil(a) tataS dne stř srp 18, 2010 7:46 am, celkem upraveno 1 x.
kanic
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod kanic » úte srp 17, 2010 8:20 pm

jiřina: nic tam není, jenom 4 zářezy na jehle. Teď je jehla nejvýš.

tataS: karburátor je proti válci a jde přímo do kliky. Je tam o kroužek. Kouknul jsem tam, ale vypadal neporušený. Ostatně vyměnit jej můžu, než znásilním plovák.

Dík. k.
knoki
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod knoki » stř srp 18, 2010 7:10 am

Klasický šroub boh. směsi tam fakt není.
Molitan tam nepatří, viděl bych to na POŘÁDNÉ vyč. karbce.
Jinak seř. výšky hladiny u J3,3: karburátor otočit vzhůru nohama (bez plováku) a plíšek (opačný konec závěsu čepu) je zarovno nebo 1mm nad hranou.
Svíčky: NGK - BP6HS, BPR6HS (Champion L87YC, QL87YC)
kanic
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod kanic » stř srp 18, 2010 1:57 pm

Děkuju Knoki, provedu. kanic
adrian234
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod adrian234 » pon srp 23, 2010 4:58 pm

po dlhšej odmlke som svoj problém vyriešil následne: miesto namiesto pružného spoja ktorý tiež slúži aj ako vyradzovač rýchlosti som dal vysústružiť pevnú Fe spojku tým pádom mám stále zaradenú rýchlosť v čom problém nevidím.... :) Ale na moje prekvapenie bol aj hlavný hriadeľ v hornej časti očesaný vyriešil som to cez kolík takže je aj vyberateľný takže zdá sa že na občasnú rybačku bude postačovať 8) no a neostáva mi nič iné len riešiť nový motor k sasanke :?
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 42

Příspěvekod Ozzie » stř kvě 23, 2012 6:17 pm

Náš sused (rybár)dostal z Nemecka staručký závesný motor Johnson Sea Horse 3 (2 valec, dvojtakt) rok výroby 1963. Motor je v dobrej kondícii po naliatí benzínu hneď naštartoval. Impeler je tiež v poriadku, všetko ide krásne je vidieť, že motor bol používaný málo. Prečo ale píšem? V manuáli sa píše zmes 1/3 Pint oleja na 1 Galón benzínu, alebo 1 diel oleja na 24 diel benzínu. Namiešali sme to podľa predpisu a ten motor strašne dymí a za chvíľu čo bežal narobil v sude taký bordel, že mi bolo na zvracanie. Použili sme syntetický olej. Má niekto skúsenosti stýmito veteránmi akú zmes používať keď miešame moderné syntetické oleje?
brin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod brin » stř kvě 23, 2012 6:33 pm

Pokud používáte moderní oleje třeba do husquarny, tak stačí poměr 1:50 až 1:100. S M2T by to bylo 1:25:-)
bialuci
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod bialuci » stř kvě 23, 2012 7:33 pm

Rozhodně bych dodržoval předepsané ředění udávané výrobcem! Poměr ředění výrobce udává s ohledem na konstrukci motoru/ použité materiály. Pokud by jsi snížil množství oleje, krásně by jsi to mohl zadřít. Spíše bych vymněnil M2T za nějaký kvalitnější olej ale poměr bych určitě zachoval. Tak bych to udělal já.
brin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod brin » stř kvě 23, 2012 8:03 pm

Jenže to co říkáte byla pravda v roce 70, kdy byl jeden olej a hotovo. Pokud se podíváte na dnešní dvoutakty (jsou dost podobné i těm před 30 lety) tak zjistíte, že dávkování oleje je podle jeho kvality. A zadření bych se opravdu nebál. 1:50 s vysoce kvalitním olejem do motorových pil je až dost.
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » stř kvě 23, 2012 8:53 pm

Prosím Tě, nic se neboj, mám to vyzkoušené 10 let, používám olej od STIHLU poměr 1 : 50 bez problémů, v Wartburgu, v Tumleru, i v Crescentech (4 a 25 HP) Nesmrdí nekouří, a ty motory mají daleko lepší chod, než na M2T! 1 : 50ti je dostačující. Ono stačí i 1 : 100, ale neriskuji :roll:
AdsBot [Google]

Příspěvekod AdsBot [Google] » stř kvě 23, 2012 9:03 pm

4 roky jsem provozoval Mercury 50HP z roku 74. Takže asi hliníkové písty, litinové kroužky a ocelový válec. Používal jsem plně syntetický olej Fuchs v ekologickém provedení (TCW3) a později i jiné značky. Poměr cca 1:75, motor jsem honil prakticky na plný výkon a nikdy jsem nepozoroval ani náznak přehřívání či zadírání, ani slábnutí výkonu či jiné projevy opotřebování.
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Ozzie » úte čer 26, 2012 8:31 pm

O niečo vyššie som písal, že sme susedovi oživovali veterána Johnson Sea Horse 3HP, rok výroby 1963. Je to dvojvalec dvojtakt a ako som písal v sude hneď naskočil. Mynulý týždeň sme ho vyskúšali na vode a mal nasledovný problém: motor ide slabo, asi len na jeden valec. po čase si to rozmyslí a chytne aj druhý a chvílku ide ako besný, ale potom zasa ide slabo. Vymontovali sme sviečky a obidve dávajú riadnú iskru. V čom môže byť problém? ďalej sa mi nechcelo rozoberať, lebo ani neviem ako ten motor funguje. Zapaluje súčasne obidve valce, alebo striedavo? má to prerušovač s kaldivkami? kde sú? sú ešte vôbec súčiastky na taký starý motor? Viem nemá to žiadnú hodnotu, ale dobre by bolo ho spojazdniť.len tak pre dobrý pocit. poznáte to, že? :D
cechura
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod cechura » úte čer 26, 2012 8:47 pm

Neznám tento motor, pokud ale mohu posuzovat popsanou závadu podle mého dvoutaktního dvouválcového motocyklu, skokové vynechání a naskočení jednoho válce je porucha na zapalování. Často pomohla konntrola /výměna/ VN kabelu, svíčky, fajfky na svíčce. zkrátka projít čistotu a dotažení všech drátků a kabelů. Dvouválce pracují se zapalováním nastaveným 180 stupňů prozi sobě na každý zdvih.
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » úte čer 26, 2012 8:54 pm

Ty kladívka to má pod setrvákem. Musí se sundat. Jsou na protilehlých stranách a tak to pálí střídavě. Jsou tam dvě cívky v plastovém obalu, který bývá prasklý a tím místem to probíjí. Cívky se již takřka nedají sehnat. Podobný byl 4HP. Již se to tady řešilo s tím 4HP. Hledej
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Ozzie » úte čer 26, 2012 9:06 pm

Dík za rady, ja osobne by som ten motor vyglancoval a zavesil v garáži na klinec ako dekoráciu, ale sused je ztoho celý vytešený (darček) takže by to chcel spojazdniť ajkeď neni technický typ. Na tie kladivká, cievky sa ešte mrknem a keď nájedem niečo vadné, tak ho zaúkolujem, aby to zohnal a bude pokoj ;)
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » úte čer 26, 2012 9:13 pm

taky mám motory na zdi, ale tak, že když ho vezmu, dám na loď, tak musí jet! :roll:
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Příspěvekod packa » úte čer 26, 2012 9:17 pm

mozna se ted nekdo chyti za hlavu ale nepokousel se nekdo nahradit nesehnatelne necim vic dostupnym-napriklad kdysi jsem dostal tip ze se daji nahradit civky do Neptunu 23 civkami z babety-NEZKOUSEL JSEM TO-diky rozhodnutiSPS
to by bylo tema-nahrada nedostupneho originalu necim dostupnym
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » úte čer 26, 2012 9:32 pm

Přesně, do Crescenta jde cívka ze STIHLU, ale stojí 1500,- :( ale je nová a motor běží ;)
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Ozzie » úte čer 26, 2012 9:35 pm

Zaujímavá myšlienka, ale tie tvary tých cievok alebo iných vecí málokedy pasujú. Konieckoncom taká cievka sa dá aj vyrobiť.
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Příspěvekod packa » úte čer 26, 2012 9:45 pm

maxiku a kolik by stal original?ze to ma trochu jiny tvar nebo jinou roztec sroubku neni problem(si myslim)-hodne veci se da upravit nebo pridelat pomoci mezikusu-hlavne aby to fungovalo
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » úte čer 26, 2012 10:07 pm

originál stál 80 korun československých :lol: ale od roku cca 1985 se prostě koupit nedá, ani v švédsku :roll:
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » úte čer 26, 2012 10:08 pm

U toho Johnsona ty cívky stávali 2500,- Kč. Ovšem s tím mezikusem bych to viděl bledě. Na to tam není místo na výšku pod setrvákem. A převrtávat plechy jádra
bych si kvůli jejich tvrdosti netroufal. Ty cívky bývají funkční ale ta původní tvrdá plastová isolace bývá prasklá a je problém to utěsnit, protože se cívka provozem dosti ohřívá a zvětšuje objem a žádná isolace to nezachrání. Všechno funguje jenom chvíli. Ty novější již měli pružný obal.

Zpět na