Jednomužné sklápění stěžně?

Jachting u našich severních sousedů.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pon pro 19, 2011 10:12 am

Na tom videu to mají taky jak jsem psal, podívej se na uchycení spodního vantu.

je vidět že jedna strana je relativně napnutá, druhá sice volná, asi už poněkud vytahaný vant, nebo záměrně trochu povolený. V každém případě to pustí do boku jen pár centimetrů a do vidličky tomu pomůžou ručně...

U starších lodí také může a často asi i je ten spodní díl zvaný "wantownik" přihnutý směrem ke stěžni (častým namáháním), potom jsou vanty volnější..

Tady máš výkres jak ho mám udělaný:
Obrázek

Až to zkusiš na vleku a pak na vodě, poznáš sám co se lépe dělá.... ;)

Na vodě se ti to houpe pod nohama
co ti spadne, skončí ve vodě a už se s tím můžeš jen rozloučit, ... těch čepů a závlaček co jsem musel doplnit...
když něco zapomeneš nasadit, provléct, snadněji se k tomu dostaneš.
uchycení zadního stěhu zpravidla nasadíš jen na suchu, vrchol stěžně je jinak daleko nad hladinou a z lodě nedostupný..

Samotné zdvižení je už potom celkem jedno kde, ale proč to neudělat hned a rovnou potom poklidit případně použité nářadí...

No a hlavně pak musíš nasadit ráhno a navléct jezdce hlavasky a to se na vodě taky špatně dělá...
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » pon pro 19, 2011 10:25 am

protože se loď na vleku nekejve a je tedy menší chance, že klacek půjde šejdrem :lol:
vasaditkavasa
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 9

Příspěvekod vasaditkavasa » úte pro 20, 2011 6:48 pm

No budu to tedy taky muset zkusit postavit ještě na vleku, je fakt, že nějaký ten šekl už jsem taky utopil.

Vanty na lodi mám originál, tak tyto předělávat nebudu, musel bych je zkracovat a na to si netroufám, i když i s tím bych se asik popral, ale nechám to jak mám. Ale ta varianta, jak to má Libor, je velice dobré řešení ;)

Stavění a spouštění stěžně budu mít přes kladku a elektrický obousměrný naviják na dálkové ovládání, takže bych měl mít obě ruce volné a vychýlení stěžně si pohlídám, navíc nikdy nebývám na lodi při takové práci sám.

"A" ačko jsem svařil z nerezových trubek a patky mám z nerezového plocháče, ale na podzim už jsem to nestihl přidělat a doladit, takže to mě taky ještě čeká na jaře.

El. naviják bych chtěl dále na lodi použít ke kotvení, protože na Hartě kvůli kořenům používám zásadně závaží a tahat v rukách nebo přes vinšnu z vody 18kg je takové vcelku nehumánní.
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » úte pro 20, 2011 9:36 pm

El. naviják bych chtěl dále na lodi použít ke kotvení, protože na Hartě kvůli kořenům používám zásadně závaží a tahat v rukách nebo přes vinšnu z vody 18kg je takové vcelku nehumánní.[/quote]

Musíš to brát tak, co jiný utrácej za posilovny :D
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » úte pro 20, 2011 9:50 pm

Hlavně aby na lodi bylo dost elektriky na ten naviják.
Jura
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 20

Příspěvekod Jura » úte pro 20, 2011 9:59 pm

Pokud budeš mít zajištěno, aby zadní vanty byly v ose stěžně, tak k vychýlení stěžně nikdy nedojde. Já jsem musel kvůli tomu upevnit v ose stěžně na boku lodi úchyty, do kterých zadní vanty i s extra napínáky při spouštění/zvedání vždy dočasně připevním a pak zvedám 10 m stěžeň přes vinšnu. El vrátek určitě nebude potřeba a teoreticky se to dá zvládnout i v jednom, lépe ve dvou. Základ je jako ve všem, "čím je to jednodušší, tím i spolehlivější". Příprava tak cca 10 min, zvednutí/spuštění do 2 min. Ale musím přiznat, že než jsme na to přišli, tak jsme dost "maturovali" a teprve spouštění stěžně při boře mě přinutilo udělat uchycení v ose stěžně a od té doby je to bez problémů.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » úte pro 20, 2011 10:24 pm

pokud bys měl podsálingový vanty a v příčné ose stěžně, taky ty to, díky menší délce, podrží dost brzo
bokal
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 1

Příspěvekod bokal » stř pro 21, 2011 9:13 am

maxik1958 píše:El. naviják bych chtěl dále na lodi použít ke kotvení, protože na Hartě kvůli kořenům používám zásadně závaží a tahat v rukách nebo přes vinšnu z vody 18kg je takové vcelku nehumánní.

Jak se na hartě zásobuješ elektrikou?, motorem se tam nesmí, myslel jsem, že tam se musí hodně šetřit baterie, a ty el. naviják?
vasaditkavasa
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 9

Příspěvekod vasaditkavasa » stř pro 21, 2011 2:52 pm

Odpověd bude trošku mimo původní téma, tak mě když tak prosím přesuňte ;)

Mám dvě baterie, jedná 140 Ah a druhá 70 Ah. Dobíjení mám ze dvou solárních panelů o celkovém výkonu 40 W, každý dává zhruba 1,1 A při plném svitu. Solár musí být samozřéjmě zapojen přes solární regulátor, který řídí celé dobíjení a pak není problém. Byl jsem na Hartě v kuse dní a vyšel jsem, ale to už bylo na hraně. Pak jsem tam přijel za týden a obě baterie byly dobité na 98 procent, takže paráda. Tu menší baterii jsem měl za celou sezónu asi dvakrát doma na nabíječce. Tu velkou nabíječkou dobil až na konec sezony.

Solární rgulátor zapříčiní pulsní dobíjení a taky hlídá podbití nebo přebití baterie a navíc přesně vidím kolik jsem z baterií odebral proudu a kolik jsem dobil a taky v jakém stavu baterie jsou. Prostě super věcička...

Celou elektriku jsem si na lodi udělal novou, vše v mědi a s jištním. I kýl se mi spouští a vytahuje elektrikou. Na jaro ještě zvažuji zabezpečovací zařízení...
bokal
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 1

Příspěvekod bokal » stř pro 21, 2011 10:03 pm

Dík za popis, už vím, jak se vybavit na Hartu, kam se chystám v létě.
dako
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod dako » čtv kvě 17, 2012 9:34 am

vasaditkavasa píše:Celou elektriku jsem si na lodi udělal novou, vše v mědi a s jištním. I kýl se mi spouští a vytahuje elektrikou. Na jaro ještě zvažuji zabezpečovací zařízení...

Zdravi, resil jsi uz tu zabezpecovacku? Jestli ano, jak?

Zpět na