Trimování plachet

Že plachty jsou hlavním motorem jachty je známá věc. Vše kolem plachet a lan....

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

Lucifer
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Lucifer » sob lis 05, 2011 4:13 pm

Z mé windsurfingové minulosti si pamatuji jednu zásadní věc ohledně nastavení plachty a to mi při mém běžném rekreačním plachtění bohatě stačí.
Při daném směru plavby vypustím plachtu až se z ní vylije vítr. Pak přitahuji do chvíle, kdy se "nafoukne" celá (tedy neflatruje).
Samozřejmě rukou na surfu to cítím lépe, ale ani na plachetnici není nijak složité určit ten správný okamžik. Pak si samozřejmě mohu hrát s kikingem, jezdci, dotažením zadního líku apod. Nějaké velké teoretizování nemám ráda, co pamatuji, na vejšce vylítli všichni ti, co o pauzách neustále teoretizovali, diskutovali a počítali složité kraviny. Chce to cit získaný praxí.
karf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod karf » sob lis 05, 2011 5:21 pm

Baharis píše:To je asi "to" špatně, o kterém zde už byla řeč. Vono to plule, né že ne. Ale nevyužívá se plný potenciál plachet.
(I když to co píšeš - vítr v ten moment jde cca 30° od podélný osy - není boční vítr. To je velmi ostře proti větru.)

Já jsem to myslel dobře, jen jsem to napsal polovičatě :oops: Boční vítr myslím směr větru vůči směru plavby a 30° už je pak zdánlivý vítr...
Proti plachetnicím mam na katamaranu výhodu natáčení stěžně - ten pak tvoří skutečně náběžnou hranu plachty a obtékání je přirozenější než u pevného stěžně na kajutovce.
Ayrton
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Ayrton » ned lis 06, 2011 7:07 pm

Zeptal bych se tedy na další věc. Představte si situaci kdy chcete maximálně stoupat proti větru. Kolik se mají plachty přitáhnout, aby bylo stoupání co nejefektivnější???
Viděl jsem, že si někdo posouvá otěžový vozík do návětří, aby dostal ráhno až přesně na střed lodi, to my přijde přehnané. Jakou metodu používáte vy? Kosatku přitahujete až těsně k takeláži? Snažíte se o co "nejplošší" plachtu?

Ilustrační foto :)
Obrázek
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 33

Příspěvekod marks » ned lis 06, 2011 8:37 pm

Na posouvání ráhna do středu nevidím nic přehnaného, na okruhovce někdy beru ráhno do teplejch a vysouvám ho až přes střed lodi, je to spíš o momentální nechuti k obratu v kozích pšoucích, ale fachá to.
Na obrázku se mi zdají obě plachty nahoře otevřené, u hlavní i podle špiónů, pokoušel bych se oba rohy stahovat dolů, ale těžko říci co by člověk s konkrétní lodí a její výbavou dokázal. Někteří majitelé lodí palchty nedotahují, aby zbytečně nepřepínali lana, někteří dokonce nejezdí rychle aby to lodi neškodilo :?.
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » ned lis 06, 2011 9:08 pm

vedle jak ta jedle. ono totiž záleží dost na tvaru plachty.
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » ned lis 06, 2011 9:29 pm

ještě jedna věc. nechápu logiku proč přetahovat ráhno přes osu plachetnice. oplachtění lodi není rozhodující činitel stoupání proti větru. nevím školy nemám, ale pokud je hlavatka při stoupání proti větru břichatá tak chápu že někoho napadá ji přetahovat přes osu. stejně mi to připadá jako velká hloupost. od čeho máme vang a jiné další vychytávky.
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » ned lis 06, 2011 9:37 pm

poznámka k obrázku.

gena má traveler moc vzadu takže je moc břichatá.
hlavatka nemá asi moc dotažený kiking a je povolená na ráhně takže je taky břichatá.

jenže taky vlastně záleží na úhlu větru. pokud se tato loď pokouší stoupat maximálně tak si myslím že ty plachty nejsou úplně fufu. je to jen obrázek třeba se mýlím.
pawlik
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 8

Příspěvekod pawlik » pon lis 07, 2011 9:03 am

Otěžový vozík přetáhnu přes střed, když nechci mít tak velký svislý tah na ráhno hlavatky a přesto ji chci mít hodně u středu lodi - větši břicho ve slabém větru. Když chci hlavní vyploštit, přitáhnu kiking a otěže, vozík dám na střed a otěž přitáhnu co to jde. Beru to jako dva způsoby, jak mít hlavatku přitaženou do správného úhlu, buď víc zavřenou nebo víc otevřenou. To samé u povolenější plachty - vozík buď víc ke kraji lodi nebo víc ke středu. Nevím, jestli je to dobře, tolik zkušeností nemám, ale aspoň mám dobrý pocit.
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » sob lis 12, 2011 7:39 am

bozakafka píše:ještě jedna věc. nechápu logiku proč přetahovat ráhno přes osu plachetnice. oplachtění lodi není rozhodující činitel stoupání proti větru.

možná bys tu logiku na okruhovce,mezi skalama, bez motoru, pochopil, já naopak nechápu jak nemůže být oplachtění rozhodující činitel pro stoupání plachetnice, ale nejspíš jde jen o nepochopení významu slov ;)
Otázka zněla zda dotahovat ráhno maximálně ke středu a tady jsem jednoznačně pro, co se týče otěžového vozíku to je věc jiná, tady zas souhlasím s pawlíkem.
Hodnocení nastavení plachet podle obrázku nebude nikdy absolutní, ale může to být zajímavá výměna názorů a zkušeností po které někteří prahneme. Znám lidi jenž hru na špióny nemusí, jenže oni opravdu umožňují hlubší rozbor nastavení plachet a když na plachtách jsou dá se i lépe teoretizovat z fotky, o tom že je na plachetnici pořad co dělat nemluvě.
Ivane aby jsme nepomíchali hrušky s jabkama, polární diagram - grafy nejrychlejšího dosažení cíle, nejsou dle mého o nastavení plachet pro daný kurz.
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » sob lis 12, 2011 8:50 am

nerozumím jedné věci Marksi. Proč si myslíš že jezdím na motor a bez plachet. Nemá přece cenu si dokazovat jakým stylem plachtíme. s tebou jsem na plachetnici nikdy nebyl a ty se mnou taky ne. jestli chceš tak se přijeď svést na slomoušna a vše vyzkoušíme v praxi.

samotné plachty o dosažení co nejlepšího úhlu proti větru nerozhodují. pokud popluješ na návětrné bedně s baculatým halem budeš vždy hendikepovám oproti lodím závodních tvarů které řežou vodu. tady prostě nastavení plachet nepomůže. díky mé práci jsem byl na celkem dost rozdílných plachetnicích. od super závodních a až po cruisrech. Rozdíl to je opravdu velmi citelný.

co podle mne rozhoduje

1. druh a kvalita plachet
2. druh trupu lodi
3. práce trimera a posádky
4. rychlost větru
5. typ oplachtění plachetnice

možná že tato debata je spíše o okruhovém jachtingu a o one design tam je jasné že nastavení plachty je rozhodujícím činitelem.

ještě se vrátím k přetahování ráhna přes osu lodi. Když jsem měl na slomoušnovy starou hlavatku tak jsem proti prakticky vždy přetahoval jezdec traveleru přes osu abych ráhno dostal co nejvíce do osy, bylo to daný tím že hlavatka byla za ty leta pytel na nic. pokud jsem nechával otěž ve středu a pořádně přitáhnul tak vytahaná plachta takřka nezměnila tvar a kolapsovala u ráhna. pakárna bylo přehazovat plachty protože jsme museli přehodit i jezdec. fakt je ten že jsme ráhno nikdy za osu neposílali, vytahaná plachta nebyla sice efektivní ale u námořního jachtingu mne úhel kolem 35 stupňů celkem vyhovuje. nevím jak je to u okruhovek ale přetažená plachta přes osu podle mne ztrácí efekt. kdo jezdil na windserfu tak asi ví o čem mluvím.

stoupání proti větru je vždy nepříjemná disciplína a náročná na kormidlování a trimování plachet. pokud odpadáte loď se překlápí a plavba je bez efektu a pokud hodně ostříte plavba se zpomaluje. je to o kompromisu a o síle větru. na boku jsem byl z velkou lodí už několikrát.

pamatuji si co říkal o nastavení plachet, zejména hlavatky, kamarád skiper Voja(65) z Aligátoru ILC 40 kterého si pro jeho zkušenosti velmi vážím. pokud nejste mistři světa pocitu na vítr tak stačí nechat plachtu vyvlát ve směru větru a přitáhnout zhruba o deset stupŇů. tam je ta největší efektivita. Dva roky jsem na prakticky stejné lodi ILC 40 trimerem hlavatky a v podstatě dělám to samé. ze začátku jsem skoro celí závod nespouštěl oči s instrumentů a pokoušel se o co nejlepší trim a nakonec to nejjednodušší vyhrává. dnes už tak s hlavatkou neblbnu.

pokud se chcete naučit co nejoptimálněji nastavit plachty je podle mne nejjednodušší začínat skromně bez pitomostí jako bendit mast a přetahovat vang. a ono to pak ukáže. přetažené plachty nemají efekt to si pamatujte.

pozn. popisuji lodě které nemají rolování hlavatky do stěžně tam je to trochu jiné.
karf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod karf » sob lis 12, 2011 3:30 pm

Když pominu napnutí spír tak se dá s plachtou pracovat ještě cunninghamem (u kajutovej výtahem?) a napínáním spodního líku jezdcem na konci ráhna.
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » sob lis 12, 2011 3:42 pm

Bozakafko vůbec si nemyslím, že bys jezdil jen na motor a bez plachet, a jsem rád že ses do debaty tak pěkně obul.
Učit se toho mám pořád strašně moc a když nerozumím tak se zeptám i kdybych měl být za blba, mě si to pak hlava na vodě přebere a můžu se začít ptát znova. Proto jsem rád když se věci rozeberou podrobně, nabízenou variantu naučit se něco na slomoušnovy vůbec nevylučuju ;) .
Ivane myslím že pawlík i myslel přetočení.
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » sob lis 12, 2011 9:38 pm

ivan.

nevím co přesně myslíš tím nejefektivnějším dosažením cíle. pokud je cíl opravdu proti směru větru tak můžeme mluvit o efektivitě snahy stoupat co nejlépe proti větru. pokud se skutečný kurz liší od kurzu cíle plavby tak se počítá skutečná rychlost plavby do cíle. staré pořekadlo říká že i když popluješ do hrobu tak to stejně bude proti větru.

ještě jedna poznámka která se týká rollu kosatky. refování kosatky namotáním na roll naprosto ničí její schopnost stoupat proti větru. při ostrém předoboku v silném větru radši měním plachtu. poslední dobou přemýšlím že se rollu zbavím úplně. sice přibude pár plachet navíc ale plavba o to bude zajímavější.stejně plachty přehazuju i s rollem.

na cunningham jsem nešáhl ani nepamatuji. nevidím celkem důvod povolovat spodní lík. to mi připadá jako velká chemie a hlavně při výhodnějších úhlech pohání loď hlavně velká kosatka code 0 a nebo asymetrický spinakr.

abych se přiznal tak plavbu na ostrý předobok nesnáším a myslím si že ji stejně tak nesnášeli plavidla které jsem vedl. když si propočítám vše pro a proti tak je to nejpomalejší styl plavby jaký je.
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » sob lis 12, 2011 9:55 pm

já si taky myslím že pawlík ma pravdu až na jednu malou věc že pouhým přitažením kikingu se plachta zploští jen do tvaru jakou ji udělil její design. dále se už dá měnit tvar prohýbáním stěžně. s novou plachtou jsem přestal přesouvat jezdec za osu a je to v pohodě.vytahané plachty se asi skutečně musejí přetahovat. kiking musí být přitažen tak aby byl úhel ráhna v souladu s tvarem plachty. pokud je ráhno přetaženo směrem dolu tak jste si určitě všimli že se hlavatka na spodku lufu povoluje a to není moc v pohodě. kdysi jsem si myslel že to je jen chyba starých plachet. bohužel není.
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » ned lis 13, 2011 9:03 am

Ivane:

abych pravdu řekl tak s tím kikingem nevím, ale asi to funguje. na větších plachetnicích jsem se nikdy nesetkal s tím že někdo si dává záměrně pružné lano do kikingu. totiž nevidím v tom žádný efekt. jakmile se hlavatce udělí určitý tvar a plavba je efektivní tak se každý trimer snaží zuby nehty tento stav udržet. myslím si že jakékoliv změny trimu bez zásahu trimera nejsou žádoucí. to je například protažení kikingu. zdá se že si nerozumíme v tom jakého tipu plachetnice se to týká. plachetnice nekontrolovaně vyostřuje právě špatnému trimu a nevyváženosti kosy a hlavatky. naopak lehké vypuštění plachet nemusí být vždy ztráta, spíš nekontrolované vyostření je horší. pamatuji si na jedny závody kdy se nám nedařil dobrý trim a my jsme pluli v ostrém předoboku jako hadi. vyostření, odpadnutí,vyostření, a odpadnutí. typická špatná práce trimera a kormidelníka. to mne trochu ponaučilo že nemá smysl se snažit o co největší úhel. ono totiž plavba na ostrý předobok je na trimování plachet špek.
salamandr
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod salamandr » pon črc 16, 2012 9:49 pm

Ahoj

jen se chci zeptat v souvislosti s tím to vláknem.

Situace :

Moje loď typ racer cruiser manzanita 25. Loď podobná třeba známější first 25.
Kýlová plachetnice.

Zajímal by mě názor na nastavení plachet v případě jízdy na boční vítr. Tedy jak nastavit plachty aby byla rychlost lodě co největší.

Zajímá mě jestli spíše vypustit hlavní plachtu do závětří cca do 45 stupňů. Dotáhnou přední lík hlavní plachty jako když plachta stoupá a upravit napětí kikingu tak aby plachta vytvořila v horní čtvrtině twist a snažit se jí dát tvar křídla. Tím pádem dát sílu lodi tahem vyvolanou vlivem proudění kolem plachty
Nebo je loď rychlejší v případě kdy vratipeň dotáhnu více ke středu a i za cenu většího náklonu použiju sílu danou rozdělením sil vlivem odporu zanořené části trupu a kýlu.

děkuji za rady a jestli jsem to napsal zmateně tak se omlouvám. Nemám moc možností jak docílit stálého větru aby jsem to mohl dostatečně vyzkoušet. Ono to na přehradě moc stálosti ten vítr nemá tak prosím takto zkušenější.

Díky

Tomas
Lucifer
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Lucifer » pon črc 16, 2012 10:52 pm

Jezdíme také na Slapech a na podrobné přemýšlení o teorii trimování plachet tam nemáme čas. Pokud nefouká, tak "nefouká" pokaždé z jiné strany (tuhle jsme se proti sobě míjeli s plachetnicí a oba jsme jeli na motýla... Zrovna tenhle víkend zase fouklo tak, že jsme sotva stíhali refovat (mezi Měřínem a Ždání), vydechli jsme až když jsme byli bez geny a s hlavní na druhém refu. A o pár desítek metrů zpět, kde jsme před chvílí také byli spokojeni, jak hezky pofukuje, po nás koukala jiná plachetnice, křižující jako my, s plnými plachtami, cože to tam my magoři blázníme. Za chvíli je to také skoro položilo, udělali hezký spin out, otočili to na zaďák a odpluli směr Rabyně ;).

Takže krátce - teorie nemá smysl, plachti, plachti, plachti, do rukou se ti to dostane samo.
Mám načtenou knížku Plachty a ještě od RYA Sail trim a stejně je mi to na vodě (slapské) prd platný :hmm:
Tak možná ještě na moři, kde máš na to víc času.
jerryx
Site Admin
Reputace: 87

Příspěvekod jerryx » úte črc 17, 2012 12:24 am

2 salamandr:
na bocaka plachtu uz vypoustet, co to jde (zjednodussene, aby si tvar plachty jeste nenicil), kikingem upravit twist. utemovana hlavaska je nejcastejsim duvodem
spinoutu ... toto plati i kdyz mas spin.

EDIT: ivan me predbehnul ;-) ... ano, jeho popsany stav je ten "kdy jeste nenicis tvar plachty" ;-)

2 Lucifer:
od tebe bych takovouhle odpoved fakt necekal ... to myslis, ze je opravdu odpoved na otazku ? ono i na slapech se da zavodit ... nebo treba jezdit bezpecneji. a neni to jen
teoreticka teorie ... a navic, kdyz ziskas na takovehle vode spatne navyky, tak myslis, ze se pak najednou na mori rozplynou ? :gun:
kdysi, kdyz jsem zavodil na slapech resp. orliku, tak jsem na tu vodu opravdu hodne nadaval (presne z tvych duvodu), ale i tak se tam da jezdit lepe a neni to o nahode ;-)
salamandr
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod salamandr » úte črc 17, 2012 12:49 am

Díky jerryxy

Takže se mi potvrdilo to co jsem si myslel, že je lepší se nechat táhnout než cvičit s utaženýma plachtama. Musím to ještě vyzkoušet podle logu abych to byl schopen trochu trefit .

To Lucifer : viděl jsem vás i ty ostatní lodě a docela jsem se bavil. Chtěl jsem vyjet ale musel jsem něco udělat na lodi tak jsem jezdil až v neděli a taky hezký svezení. To s tím větrem máš pravdu ale právě proto jsem se zeptal mám toho dost načtenýho hodně vyzkoušeno ale některý věci se na slapech zkouší opravdu dost špatně .... tak se prostě zeptám když nevim

Díkes budu zkoušet a pak se zasejc zeptám až mi vědomosti dojdou :)

Tomas

Zpět na