Lehká okruhovka pro začátečníka

Tipy a návody k výběru lodě. Zkušenosti druhých s výběrem lodě.

Moderátoři: vilma, Pepa, david, smike

shadow
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod shadow » čtv led 16, 2014 12:13 am

Vezmu to postupně, jsem z Brna, tedy v úvahu připadá brněnská přehrada, křetínka, mlýny (tam jsem stejně věčně s WS). Doma v Brně místo na loď nemám, ale kousek od Nových mlýnů (cca 15km) mám chalupu, kde je dostatečně velká "stodola". Přes léto kdy u nás nefouká je myšlenka přímo někde kotvit více než lákavá...

A jezdit na jednu plachtu? Co taková změna těžiště oplachtění udělá s chováním lodi? Z ws při trimu plachty vím jakou roli hraji milimetry... ale na druhou stranu, čekám od toho jen relax, žádné závody...

btw díky za všechny rady, zmíněného Fireballa pojedu zkouknout a jestli nenarazím na něco i mě na první pohled zásadního, tak bych ho vzal...
karf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod karf » čtv led 16, 2014 7:24 am

Proti hlavní plachtě je kosatka většinou jen takovej kapesníček :D nevyvážení asi poznáš, ale až ve velkým větru a u většiny lodí můžeš za/předkloněním stěžně těžiště posouvat, takže bez kosatky stěžeň trochu předkloníš.
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 33

Příspěvekod marks » čtv led 16, 2014 8:15 am

karf už ti v podstatě odpověděl, tak jen doplním za sebe. Nesnažím se ti doporučovat to či ono, výběr je v dnešní době velký. Pokud budeš převážet za autem, odstrojování takeláže tě nemine, kotvení je trošku složitější v tom že do otevřené lodi prší. Kosatka je opravdu malá, ale u těch lehkých sportovních typů se na ní posunout dá. Hlavní palchta a posouvání stěžně, v obvykle velkém rozsahu, je pro odpočinkový pohyb na vodě dostačující. Navíc píšeš že do většího větru bereš WS a zbyde ti ještě varianta sportovního povození ve dvou. Do další variace ti tu přibývá možnost spinakru a to už snad musí jet i na prd. Když vítr lehne, zvládneš lodi těchto vah dopádlovat kamkoliv sám a pak tedy ještě zvažovat prostor. Jednak na alespoň částečné pohodlí při plavbě, druhak i na možnost něco někam uložit, ale to je zase o předpokládaných směrech používání. Toliko má dnešní dávka mouder :lol: a přeju príma rozhodování ;), mára
karf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod karf » čtv led 16, 2014 10:03 am

marks píše:kotvení je trošku složitější v tom že do otevřené lodi prší.

Jen poznámka - když jsem psal "nechávat loď na místě a nepřevážet" jsem neměl na mysli jí nechávat přímove vodě na bojce nebo u mola, ale vytáhnout na manipulačním podvozku z vody a jen sundat plachty a třeba přikrýt persenikem...jak se to u okruhovek dělá. Ušetří se stavění stěžně, dopínání vantů, nasazování kormidla, nějaký lana, otěže...a těch 15km se dá dojet na kole s neoprenem v baťohu :good:
co já bych za to dal... :cry:
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » čtv led 16, 2014 10:41 am

jasně karfe, tak přesně jsem myslel variantu, kdy se nemusí odstrojovat, za mě nejlepší možnost k jízdě když mám chutˇa jsem pár kilometrů od vody.
O kotvení psal Shadow i to se dá řešit, jen persenik musí být dělaný na dopínání z vody. Možná by na kotvě fungoval i ten samovylévací úvaz, jen už jsou to zas takový starosti s lodí na vodě. Ze svých méně příjemných zkušeností můžu říci, že starší lodi jsou náchylný na zatékání a tady se rychlost naplnění vodou se srážkami násobí.
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » čtv led 16, 2014 2:43 pm

Když si tu tak přečtu vaše příspěvky zjistím že:

Fireball je přijatelná odpočinková loď v pohodě pro jednoho. Libovolně pak můžu jezdit, buď na hlavní nebo na kosatku, nebo na obě. Když nebudu chtít sundávat stěžeň, tak to nechám přikryté plachtou na vodě. :shock: :shock:

Vidím to asi takhle:

Fireball je sportovní dvouposádková trapázová loď.

Sólo jízda je možná ale při každém poryvu se cvakneš, protože ti budou chybět kila na vyvážení.

Jet jen s hlavní plachtou možná jde, ale ta loď bude totálně rozvážená. Předklonem stěžně nic nedoženeš.

Jet jen s kosatkou se dá maximálně po větru, a to bys u toho musel ještě pádlovat.

Když si pěkně přikreješ Fireball persenikem, aby ti tam nanapršelo, a přivážeš ho na vodě k bójce, tak ti ho převrátí první pořádnej vítr i na holej stěžeň.

A snad karfa bych ještě požádal, aby si nepletl moje doporučení a moje osobní preference.
shadow
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod shadow » čtv led 16, 2014 3:23 pm

Zajímavé informace...rozhodně se jsem z toho přebral, že u takto staré loďě dlouhodobě kotvit na vodě nebude dobrý nápad už jen z hlediska zatékání...btw jedna z věcí co mi není úplně jasná je, zda v lodi třidy fireball jsou "vzduchové komory" jenž zabezpečí "nepotopení lodi" v případě převržení?
Angerthas
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 3

Příspěvekod Angerthas » čtv led 16, 2014 3:45 pm

U dřevěných lodí tohoto typu (překližka) není dobrý nápad kotvení na vodě hlavně proto, že ty lodě na to nejsou stavěný a můžou se Ti i totálně rozlepit a rozpadnout. Komory jsou stavěný proti potopení při převržení a to, že do nich nebude zatíkat se moc neřeší (po vytažení se vypouští a vysušují, neb tam obvykle teče). Na kotvení na vodě buď laminát, nebo pak třeba zmiňovaný pirát.
A komory fireball samozřejmě má. Ty snad z okruhovek neměl jen pirát ...
shadow
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod shadow » čtv led 16, 2014 3:51 pm

Super, tedy při koupi jejich stav příliš řešit nemusím...dobrá zpráva :-)
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Re: Lehká okruhovka pro začátečníka

Příspěvekod marks » čtv led 16, 2014 7:06 pm

Racku je vidět, že hodně znáš víš a umíš, tak snad jen zkusit lépe číst. Jsem v úžasu, že shadow to pochopil jako odrazování od kotvení a ty se sem nahrneš s takovými nepochopitelnými závěry. Pro mě je zásadní prvotní požadavek od debaty, s agresivními výstupy nemám čas ztrácet chuť dlouhodobě.
shadow píše:Ahoj, jsem windsurfař, cca 85kg, relativně na dobré úrovni a rád bych si dny kde není dostatek větru na pořádné skluznutí se na ws "ukrátil" s okruhovou plachetnicí. Tedy minimálně pro začátek pouze pro relax, žádné závodní ambice (na to mi ws stačí více než dost :-D) Od okruhovky bych čekal následující:
- abych ji zvládnul sám (tedy přeprava, přemístění do vody, nastrojení, samotná plavba)
- v případě potřeby sebou vzít i druhého člověka
- max rozměry, délka 5m, šířka 1.8m (aby prošla vraty do stodoly)
- nízká pořizovací cena
- ač jsem poměrně šikovný, laminování mi nedělá problémy, rád bych loď s jednoduchou údržbou a snadnými opravami
- VMP nemám, nebyl by takový problém ho dodělat, ale ideálně loď bez potřeby VMP

Zde na fóru jsem se dočetl spoustu zajímavých informací o jednotlivých lodních třídách, ale přesto se zeptám, jakou by jste mi doporučili?
+ dostal jsem nabídku na toho Fireballa a poprosil bych někoho zkušenějšího o její zhodnocení, zda má cenu o ní uvažovat, či nakolik by mohla vyhovět mým požadavkům... přeci jen je to dvouposádková plachetnice... děkuji.

Cena 8000, fotky + popis od prodávajícího:
zde jsou fotky http://nakously.rajce.idnes.cz/fireball/
materiál je překližka, na namáhavých místech -například na špici (je vidět na fotkách jako tmavší barva) je opravováno laminátem (ale jen mírně a není zase takový problém laminát sundat a opravit přímo překližku, kdyby se do toho někomu chtělo)
jedna z přepážek je na tom trochu hůře (je to vidět na druhé fotce - světlé místo, opět přelaminováno, takže funkčně v pořádku, ale je to vidět, zase není takový problém ji vyměnit, ale je to otázka nějaké práce a času a to já jsem neměl, proto jsem řešil laminátem)
co se týká stěžně a ráhna - hliník, stav naprosto v pořádku
plachty dakron , ale starší, trošku vytahané, kosatka je trochu zmenšena, ale v pořádku. V hlavní plachtě chybí dvě vzpíry, dají se celkem jednoduše doplnit nebo rekreačně jezdit bez nich.
Všechna lanka, kladky, provazy jsou v použitelném stavu, nezrezlé.
Sací kladky ve dně lodi by snesly opravu nebo výměnu, ale pokud je člověk nechce využívat, stačí je nechat zavřené a ničemu nevadí.
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod RACEK » čtv led 16, 2014 9:25 pm

Nejsem si jistý, že Šedou dostal ty správné a objektivní informace. Píšu to s nadsázkou, tedy má to být alarmující, nikoliv agresivní :o

Na Fireball by měl mít průkaz VMP (zkoušku zvládne)

Ta loď by měla být registrovaná u SPS, s platnou technickou prohlídkou (je potřeba se zeptat na SPS, co je k tomu potřeba a jaké kolky)

Doporučená váha posádky je 140 - 180 Kg (jestli chce jezdit taky sám, musí začít večeřet pořádný stejky)

Stěžeň má délku 7 metrů (takže jestli ho chce stavět sám, doporučuju posilovnu)

Plachet má 15 metrů čtverečních (to je třikrát tolik co Laser)

Šířka 1,35 metru (při stěžni 7 m a 15 m2 plachet to není turistika)

Takže za pár tisíc zjistí, jakou loď možná nechtěl :D
shadow
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod shadow » čtv led 16, 2014 9:50 pm

zajímavé...o registraci u plavební správy jsem neměl ponětí...o tomto by mě zajímalo více...
Angerthas
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Angerthas » čtv led 16, 2014 10:20 pm

shadow
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod shadow » čtv led 16, 2014 10:27 pm

to bude patrně "s tou plachtou vepředu" ;-) spinakr pravděpodobně jméno její...
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » čtv led 16, 2014 11:17 pm

jojo shadowe je to i se spinakrem a s ním bys potřeboval VMP i na plachetnici která má základní oplachtění pod 12m. Jenže ono se to tak na vodě úplně neřeší, tedy aspoň neřešilo. Můj FB registraci nemá a nikdo jí ani nikdy nechtěl, teda mě ani ještě nezastavili a kdysi jsme to tu naopak řešili mi. Na SPS k tomuto byla odpověď shovívavá, ale třeba se něco mění. Stále opakuji, že ti neprotlačuju zrovna fireball, jen uvádím svoje zkušenosti s lodí tohoto typu. Každopádně svůj sedmi metrový "hliníkový" stěžeň zvládnu nasadit sám, loď se na kotvě rozhodně nepřevrací (není blbá a nestaví se k větru bokem), persenikem jí nezakrývám protože do ní teče a potřebuju jí chodit občas vylejt, na solo kosatku loď standartně rozjíždím, než nachystám ostatní bazmeky a hlavní na ní vytahuju kupodivu proti větru. Při poryvu se dá vyostřit, odpadnout či popustit plachty, se svými devadesáti kily jsem seještě k trapézu nedopracoval, takže jak říká Jeryx vlastně jsem na FB ani ještě nejel ;). Stále se bavím o plavbě v nezávodním režimu a předpokládám že z pořádnýho sklouznutí na surfu na tom fyzicky nejsi špatně, o vodě včetně plachet něco víš.
Co se týče komor, kromě kokpitu je vlastně loď celá dvouplášťová s kontrolním, tedy spíše větracími otvory. Tady bych kontrolu nepodceňoval, mohl by jsi na tom poznat jak bylo s lodí zacházeno, já si jí dovolil nechávat na vodě, až po zjištění že vnitřní stěny jsou zdegradované a bude je tak jako tak čekat oprava (nějaká slabá překližka až dýha, později přelaminovaná, za laminací na troud ).
Angerthas
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Angerthas » čtv led 16, 2014 11:50 pm

Ha, už vím jak z překližkovýho fireballa udělat sendvič :-D stačí olaminovat zvenku, zevnitř a nechat na vodě :-D ... To vlákno je čim dál veselejší.
rb
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 5

Příspěvekod rb » pát led 17, 2014 6:54 am

RACEK píše:Když si tu tak přečtu vaše příspěvky zjistím že:

Fireball je přijatelná odpočinková loď v pohodě pro jednoho. Libovolně pak můžu jezdit, buď na hlavní nebo na kosatku, nebo na obě. Když nebudu chtít sundávat stěžeň, tak to nechám přikryté plachtou na vodě. :shock: :shock:

Vidím to asi takhle:

Fireball je sportovní dvouposádková trapázová loď.

Sólo jízda je možná ale při každém poryvu se cvakneš, protože ti budou chybět kila na vyvážení.

Jet jen s hlavní plachtou možná jde, ale ta loď bude totálně rozvážená. Předklonem stěžně nic nedoženeš.

Jet jen s kosatkou se dá maximálně po větru, a to bys u toho musel ještě pádlovat.

Když si pěkně přikreješ Fireball persenikem, aby ti tam nanapršelo, a přivážeš ho na vodě k bójce, tak ti ho převrátí první pořádnej vítr i na holej stěžeň.

A snad karfa bych ještě požádal, aby si nepletl moje doporučení a moje osobní preference.

Tohle bych s klidným svědomím podepsal. Co se týče plavby na kosatku, vono rozjíždění a plavba je něco jinýho a to rozjíždění bych fakt chtěl vidět. Abych se pobavil.
indianajones
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 7

Příspěvekod indianajones » pát led 17, 2014 7:21 am

Plachet má 15 metrů čtverečních (to je třikrát
tolik co Laser)

Nie, nie Laser standard ma 7,1m2 plachiet. To len pre presnost. :)
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » pát led 17, 2014 8:20 am

artegasi jsem rád, že jsem tě pobavil ....pro mě to zas tak veselé zjištění nebylo, loď jsem tak koupil, někomu z přechozích majitelů do ní zatékalo a tak ji opravdu olaminoval předpokládám že nejdřív zvenku, když to nepomohlo i zevnitř. Natřený to vypadalo všechno moc hezky, až po převržení se ukázalo jak to opravdu je. Zrovna s tím občasně bojuju v dílně, jemnou tkaninou přelaminovaný komplet i oděrový lišty a vnitřní dřevěné výztuhy, asi mu někdo objektivně radil, jak udělat vodotěsnou loď :( . Je mi v podstatě jedno co si kdo jak s lodí dělá, píšu to jen jako varování pro shadowa na co si dát pozor a týkat se to bude všech překližkových lodí. Desky vodovzdorné překližky, slepené epoxidem, se mi kupodivu nerozlepily. ala chápu, že mé zkušenosti jsou názor subjektivní, přesto nemám důvod se dohadovat s lidmi co si něco myslí, jestli to co jsem zažil/zažívám je realita. Tím končím na toto téma, informační obsah pro shadowa jsem myslím vyčerpal. Přeji všem príma den, mára
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod RACEK » pát led 17, 2014 1:01 pm

Mám souseda, ten si stavěl surf tři roky každý víkend a pořád o tom v hospodě vyprávěl. Hodinu jezdil a další tři roky o surfování v hospodě vyprávěl.

Druhej soused, si za hodinu koupil surf hotovej a tři roky na něm každý víkend jezdil.

A oba jsou se svým surfováním spokojeni. :D

Tak nějak je to i s FB.

Díry se o víkendech zalaminují, štětcem se každoročně natře, do děravých komor se nacpou nafukovací lehátka a plážové míče, aby se zaručila plovatelnost. Koupí se basa lahváčů a jednou v červenci se to dotáhne k vodě.

Když se zjistí že to je zvrhák, začne se v zimě zkracovat stěžeň a zmenšovat plachty.

Výsledkem je pozoruhodný hybrid, který však těší svého majitele.
Angerthas
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Angerthas » pát led 17, 2014 3:44 pm

Marksi, omlouám se, pokud jsi to pochopil tak, že si dělám legraci ze tvého problému. Tak to míněno nebylo ... jinak dřevo lepené epoxy vystavené dlouhodobě vodě nemůže dopadnout jinak, než že se rozlepí - přeci jen není epoxy příliš pružný a pokud se ke dřevu dostane dlouhodoběji vlhkost, tak to jeho změny objemu nemůže vydržet.
Naposledy upravil(a) Angerthas dne pát led 17, 2014 7:13 pm, celkem upraveno 1 x.
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod RACEK » pát led 17, 2014 4:21 pm

Skoro každý překližkový FB je lepen Epoxy, neboli Epoxidem. Poučné vlákno :D :D :D
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » sob led 18, 2014 11:52 am

angerthasi tak jsem to ani nevnímal.......epoxidová pryskyřice je omílané téma několika jiných topiců a k těm se jistě shadow dopracuje s překližkovou lodí jakéhokoli typu......tvůj nick už jsem se naučil i správně napsat, v té chybě nebyl žádný úmysl, za mě "nema problema".
provizorni
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod provizorni » sob led 18, 2014 10:19 pm

Já gratuluji.. takový kauf bych taky bral... :good:
shadow
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod shadow » sob led 18, 2014 11:10 pm

Fireball je "doma", prozatím největší problemy mám s jeho hmotností a manipulací s ním (dveře do dílny jsou sice širší než loď, ale užší než rozchod kol vozíku :-( ) Loď je ze začátku 80tých let, trup už má něco za sebou, ale žadný závažný problem jsem zatím nenašel, stěžen, ráhno se jeví ok, plachty podle mne docela vytahané a kosatka je zmenšovaná, tedy plocha plachet je těsně pod 12m2, SPS tedy se jeví, že není potřeba řesit... uvidím jak se s tím popasuji a rozhodně zde na fóru nejsem naposledy... Každopádně díky všem za rady a názory...

Zpět na