Ahoj,
já myslím, že VMP - C mezinárodní, je nejschůdnější a nejvariabilnější způsob, jak získat oprávnění k plavbě. Z mnoha důvodů, které jsou zde na fóru vícekrát rozpitvávány.
Pozor..... náročnost získání a kvalita získaného plavebního vzdělání je osobitou schopností každého adepta a já ji tímto nehodnotím !!!
Přihodím jeden důvodek subjektivní. V pondělí 6.7. jsem v Sučuraji na kapitanátu ( jedna místnůstka s mapou ,kopírkou, počítačem, tiskárnou a registračkou , umístěná vedle prodejny jízdenek na trajekt a minibaru s venkovním posezením) předložil usměvavému kapitánovi (?), který přišel asi po 20 min. na telefonické zavolání, celkem čtyři různá oprávnění. Udělal jsem to schválně. Čekal jsem, že si vybere jejich "B" - leželo i navrchu malé hromádky. Rozhrnul veškeré předložené doklady do vějíře a naprosto bez zaváhání si vzal VMP. Na druhé hmátnutí vylovil evidenční kartu od Čs Lloydu, kterou jsem si nechal vystavit, protože jsem si vzal s sebou u nás neregistrovaného mrňouse Com.Pac 16/3 ,Hutchins Yacht s 15 m2 oplachtěním. Jiné doklady nechtěl.
Celá akce stála 205 lasiček a trvala cca 5 minut. A to jen proto, že jsme se vyptávali na možnost ponechání auta a vleku na parkovišti vedle příjezdu k trajektovému nástupišti. Opakované nema problema a nulová požadovaná cena za parking mi ještě více rozsvítila počínající tropický den.
Strávili jsme v Chorvatsku příjemných 14 dní trampováním po opuštěných zátokách, kde jsme usínali i probouzeli se sami. Po cca 10 letech Check- outů a Check- inů v nejrůznějších ACI marínách to byl úžasný pocit nezávislosti a svobody.
S cestou to bylo mírně horší, ale to je off-t. a delší vyprávění.
Cca 7,- kuna stál turniketový vlez do sprch, WC a umýváren v zadním traktu výše popisované budovy. Dva slipy umístěné v dosahu (pár minut chůze) byly bezplatně k použití, já jsem použil ten "turistický" na pláži. Jeho parametry jsou vidět na fotkách. Zkusím vložit. Větší přístavní sjezd by byl asi kvalitnější a uzpůsobený samozřejmě i pro větší lodě. Oba slipy jsou vidět i na Google Earth.
ktoré sú tie "správne" kapitánske kurzy?
Moderátoři: vilma, windward, Pepa
- BigTwin_Jirka
- návštěvník fóra

- Reputace: 8
Další, pro vás jistě obvyklej pitomej dotaz: Už několik let si chci udělat papíry na náš motorák (více než 20kW). Loď máme s bráchou, obvykle jezdíme spolu a dosud žádnej problém nebyl. Ale občas bych se rád svezl sám, no a k tomu jsem se po letech rozhodl osamostatnit. Ale koukám na stránky SPS a nestačím se divit, jaký změny se zase udály. Naposledy jsem se na zkoušky naučil asi přede dvěma roky, to bylo docela jednoduchý přímo na jejich stránkách si procházet testový otázky a podle toho si to vložit do hlavy. Teď se mi to nějak nedaří dohledat, našel jsem jenom nějaký kompletní soubory na stránkách SPS http://plavebniurad.cz/doklady-osob/vud ... -plavidla/ . S výpalným ohledně praktický zkoušky už jsem se smířil, moje chyba, že jsem si to neudělal loni nebo předloni. Momentálně bych potřeboval poradit, kde bych se dopátral k podkladům pro učení. Koupil bych si klidně i aktuální učebnici, kdyby to nebylo někde na stránkách volně přístupné, proč nedat pár peněz, jí mám knížky docela rád.
Fórum tady si nepravidelně čtu několik let, ale k současný legislativě jsem toho nikde moc nenašel a proto jsem se odhodlal zeptat se přímo. Předem děkuji za jakoukoliv radu.
Fórum tady si nepravidelně čtu několik let, ale k současný legislativě jsem toho nikde moc nenašel a proto jsem se odhodlal zeptat se přímo. Předem děkuji za jakoukoliv radu.
- Johna
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 0
Ahoj,
tady- http://www.spspraha.cz/zkousky/Default.aspx
ale nevím jak je to aktuální. Porovnej to s tím seznamem ke stažení.
- BigTwin_Jirka
- návštěvník fóra

- Reputace: 8
Johna píše:Ahoj,
Děkuji Johna! To je přesně to, co jsem hledal. Snad vám tady dám zase na pár let pokoj. Rád si to tady čtu, jsou tu veselý příhody a spousta věcí k poučení. Snad jdnou dojdu do stádia, kdy si budu moci s někým na úrovni popovídat. Zatím je to na šoupání nohama v rohu.