Na této fotce je prasklinka, takový pavouček.
Dá se toho nějak zbavit? Nebude to znova praskat?
Je na to vhodný gelcoat repair kit?
Mám to obrousit než na to gelcoat repair kit nanesu?
To co je na tom videu výše, je leštička? Není to úhlová bruska? Kde seženu leštičku a ty kotouče'? Musím mít leštičku, nebo jde nahradit vrtačkou?
oprava gel coatu
Moderátoři: vilma, Pepa, david
- RACEK
- zkušený harcovník
- Reputace: 100
Re: oprava gel coatu
Na této fotce je díra, je to až na skelnou tkaninu.
Mám do toho nacpat Gelcoat filler? Rovnou na tu skelnou tkaninu? Gelcoat filler se po vybroušení rovnou leští?
Mám do toho nacpat Gelcoat filler? Rovnou na tu skelnou tkaninu? Gelcoat filler se po vybroušení rovnou leští?
- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník
- Reputace: 235
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj Racku, praskliny je typický příliš silný Gelcoat. Myslím, že to musíš určitě obrousit, abys nanesl novou vrstvu. S Gelcoat repair kit nemám zkušenost. To co naneseš by mělo mít určitou elasticitu, jinak bude praskání pokračovat.
Leštička není nic jiného než bruska nebo vrtačka s nízkými otáčkami, aby nedošlo k přílišnému zahřátí laku.
Leštička není nic jiného než bruska nebo vrtačka s nízkými otáčkami, aby nedošlo k přílišnému zahřátí laku.
-
- moderátor
- Reputace: 234
Daleko spíš to je typický případ překročení meze pružnosti - rána jako kráva nebo delší místní zatížení.
Opravit povrch jako takový (třeba se snažit zaplnit trhliny) nelze, praskne to znovu.
Já bych všechno obrousil na sklo, přelaminoval tenkou tkaninou/matou a pak teprve gelcoat. Zespodu bych nalaminoval něco navíc - řekl bych, že bude i poškozená vazba v nosném laminátu.
Dalo by se to ošvindlovat kytem se sklovláknem, ale nebude to mít takovou životnost
Leštičku maj v každým větším železářství, Obi a pod. Vrtačka má v malých otáčkách malou sílu, mimo to se na leštění blbějc drží
Opravit povrch jako takový (třeba se snažit zaplnit trhliny) nelze, praskne to znovu.
Já bych všechno obrousil na sklo, přelaminoval tenkou tkaninou/matou a pak teprve gelcoat. Zespodu bych nalaminoval něco navíc - řekl bych, že bude i poškozená vazba v nosném laminátu.
Dalo by se to ošvindlovat kytem se sklovláknem, ale nebude to mít takovou životnost
Leštičku maj v každým větším železářství, Obi a pod. Vrtačka má v malých otáčkách malou sílu, mimo to se na leštění blbějc drží
Leštička má na rozdíl od vrtačky či brusky navíc excentrický pohyb.
Výsledkem je krouživý pohyb kotouče, ne jen točivý.
Výsledkem je krouživý pohyb kotouče, ne jen točivý.
- Andrejjeep
- aktívní jachtař
- Reputace: 37
Pavučina:
asi by skúsil ako to drží v okolí, každopádne by asi osekal, odbrúsil centrum pavučiny až na laminát. k okrajom do stratena. potom podľa hrúbky by to prelaminoval jemnejšou tkaninou, vo viacerých vrstvách. Zabrúsiť nahrubo, pretmeliť, naniesť gelcoat a lešiť a leštiť.
Vytrhnutý kus:
rovnako by som obrúsil čo to dá. jednak vyčistíš plochu kam budeš laminovať, jednak zbrúsením do stratena zvýšiš styčnú plochu. Potom laminovať na patričnú hrúbku (kľudne viac ako menej), zabrúsiť a ostatné ako vyššie. Dôležité je rozviesť to na väčšiu plochu aby to nebol len štupeľ, ktorý odskočí pri nejakom namáhaní.
Na hrubé tmelenie buď použiť tmel z vláknami, alebo si ho pripraviť zo živice sekanej bavlny a mikrobalón, ak toho človek nepotrebuje veľké množstvo. nesteká to, dobre, priľne, blíži sa to laminátu a hodne pohodlne sa to brúsi.
A.
asi by skúsil ako to drží v okolí, každopádne by asi osekal, odbrúsil centrum pavučiny až na laminát. k okrajom do stratena. potom podľa hrúbky by to prelaminoval jemnejšou tkaninou, vo viacerých vrstvách. Zabrúsiť nahrubo, pretmeliť, naniesť gelcoat a lešiť a leštiť.
Vytrhnutý kus:
rovnako by som obrúsil čo to dá. jednak vyčistíš plochu kam budeš laminovať, jednak zbrúsením do stratena zvýšiš styčnú plochu. Potom laminovať na patričnú hrúbku (kľudne viac ako menej), zabrúsiť a ostatné ako vyššie. Dôležité je rozviesť to na väčšiu plochu aby to nebol len štupeľ, ktorý odskočí pri nejakom namáhaní.
Na hrubé tmelenie buď použiť tmel z vláknami, alebo si ho pripraviť zo živice sekanej bavlny a mikrobalón, ak toho človek nepotrebuje veľké množstvo. nesteká to, dobre, priľne, blíži sa to laminátu a hodne pohodlne sa to brúsi.
A.
- adrian
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
Pavuciny a ine poskodenie vybrusit az do laminatu. S presahom poskodnej zony. Ak je tkanina obnazena resp bez zivice jedoznacne poriadne zmacat zivicou a dalsie vrstvy tkaniny ak je to mozne na fixaciu zosilnenie poskodeneho miesta. To ze su tam tie praskliny je dosledok oslabenia. Ak by sa len zalialo gelcoatom popraska to znova na tom istom mieste. Velmi dolezite je vysusenie , odstranenie vlhkosti, inakto dobre nebude drzat a zase problem. Ako finale som daval pri opravach gelcoat v niekolkych tenkych vrstvach od havel, s kratkym odstupom do hodiny, na pocit lepive, podla teploty aby sa chemicky naviazali a poslednu aj s parfinom pre uzavretie a vytvrdnutie. Potom zalestit a je to tiptop.
Ado.
Ado.
RACEK píše:Na této fotce je prasklinka, takový pavouček.
Dá se toho nějak zbavit? Nebude to znova praskat?
Je na to vhodný gelcoat repair kit?
Mám to obrousit než na to gelcoat repair kit nanesu?
To co je na tom videu výše, je leštička? Není to úhlová bruska? Kde seženu leštičku a ty kotouče'? Musím mít leštičku, nebo jde nahradit vrtačkou?
RACEK: Tohle je přímo prasklý gelcoat. Pravděpodobně prasklý až na laminát.
Moje rada: zbrousit/odstranit gelcoat všude kde je to takhle hluboké až na laminát a celé to zakitovat. Už neřeš zda na to naneseš gelcoat. Nenaneseš...tohle chce celé vytmelit - ideálně epoxidovým tmelem (mohu posloužit) a pak přelakovat základem a Topcoatem. Tohle už gelcoat jako takový nespraví. Bohužel...

V.
Ahoj
musíš to přetáhnot laminátem! jak píše výše David,probrousit až do laminátu a pak nový laminát nejlepší je několik vrstev přes sebe začít malou,a pak o něco větší stačí tak tři vrstvy jemnou tkaninu,žádnou deku,pak epoxy tmel a barva,jenom tmel vůbec nezkoušej praskne ti to znova!!!
musíš to přetáhnot laminátem! jak píše výše David,probrousit až do laminátu a pak nový laminát nejlepší je několik vrstev přes sebe začít malou,a pak o něco větší stačí tak tři vrstvy jemnou tkaninu,žádnou deku,pak epoxy tmel a barva,jenom tmel vůbec nezkoušej praskne ti to znova!!!
-
- moderátor
- Reputace: 234
moje zkušenost praví, že epoxid na polyesteru nedrží. stejně, jako polyester kyt nedrží pořádně na plechu, praská.
klidně bych to po vybroušení přelaminoval a navrch probarvil polyesterku + trochu bílejch sazí (by to neteklo) coby gelcoat, dal jí malinko víc, přikryl PE fólií a až kopne, tak přebrousit a vyleštit. Jestli je, jako že asi, je popraskanel nosnej laminát, časem se to projeví zas. To už tak nakopnutej laminát dělá.
klidně bych to po vybroušení přelaminoval a navrch probarvil polyesterku + trochu bílejch sazí (by to neteklo) coby gelcoat, dal jí malinko víc, přikryl PE fólií a až kopne, tak přebrousit a vyleštit. Jestli je, jako že asi, je popraskanel nosnej laminát, časem se to projeví zas. To už tak nakopnutej laminát dělá.
- LadaM
- aktívní jachtař
- Reputace: 97
david píše:v úplné nouzi a malých plochách lze jakýkoli polyester proti lepení a případně i vlhkosti, zakrýt tenkou PE fólií. já to dělám mikrotenem. navíc to dá úplně hladký povrch. jen to chce trochu praxe
Ahoj, chystám se opravit další várku odštíplých kousků a dírek v gelcoatu. Mám dvousložkovou sadu na opravy, o nějakou velkou estetiku mi až tak nejde, už jsem to na pár místech použil, ale hlavní problém byl v tom udělat vrstvu zároveň s původním povrchem. Buď se mi povedla velká kaňka = spousta broušení, nebo jsem to při špachtlování rozmázl moc a bylo toho naopak málo. Včera jsem se začetl do původního návodu k lodi a tam doporučují přelepení páskou. Dál jsem hledal, našel tohle vlákno a chci se zeptat na nějaké tipy, co na to použít. Většina toho je dírka v ploše, tam to ještě jde, ale když jsem se snažil opravit např. hranu víka bakisty, tak tam toho po broušení moc nezůstalo. Pokud by se to vytvarovalo pod nějakou fólií, tak by to asi mohlo klapnout.
Díky za rady.
L.