Tááák... Monty a Loefsteker jsou v Gibu. Plavba,co ze začátku vypadal jako pěknej opruz, pokračovala jako líbanky v Acapulcu skončila jako když se čerti žení...teda i to by bylo proti tomu jenom vesnická tancovačka. Celou plavbu jsem psal report,ale když na to dívám,je toho tolik,že to nejsu schopnej ani sám přečíst. Fotky možná později vylepím na FB, tak příjemnou zábavu...
howk
Monty
2.4 čtvrtek
Poslední přípravy k vyplutí.... do krámu koupit jídlo, tabák a hajde zpět na loď,bo tam toho je k přípravě víc než dost. Člun vytahuji hned po doplutí a proto, že následující stanice je neznámá, z člunu svěšuji i motor. Možnosti moc velké k doplutí do Gibu nejsou,tak v záloze je Madeira nebo mně spláchne zpět na Kanáry... Prognózy nejsou veselé, co z nich vyjde, neví ani Bůh a plout se prostě bude muset s tím, co bude. Ale bude to drtivou většinou proti větru, jenž si tady se mně celou zimu beztak dělá prdel a myslet si, že to teď bude jinak by bylo... no řekněme mírně pošetilé.
Kontrola všeho možného a nemožného ukazuje vážnou chybu systému, čímž vyplutí staví v ohrožení. Autopilot nejede... ono teda čerpadlo jede, ale ovládací panel ani necekne. Diagnostika vykazuje podezření, že závada není nikterak závažná.... pouze ukejvanej kabel. Pájka,izolace a nejvíce práce dá to poskládat do původní podoby,bo i tohle už někdo měl rozdělané a těsnění je rozžvejklé jak šváb na kruháču... Tady snad není nic, do čeho by někdo nevrtal.... a někdy silně profesionálně. Vyplouvám na noc. Z počátku fouká,pak zase ne a hned ze začátku si musím pomoct motorem... Takhle ale s naftou vyjdu jenom stěží. Večer ještě kecám na SKYPE,píšu nějaké majly a stahuji prognózy,jenž nejsou zrovna to,co bych potřeboval a mění se to častěji, jak Jóba Chrástuj fusekle . Po půlnoc míjím jižnej cíp Lanzarote a začínám to prát proti větru,co do toho vleze...Když přifoukne,dobré,pak to zvadne a zase přifoukne...jako u blbečků na dvorečku.Lezu do betle a dobrou noc.
3.4 pátek
Z postele lezu v půl deváté a nejsu teda moc vyhajanej... Celou noc v silném náklonu , ležím více na zdi jako v betli a jsu z toho zkroucenej jak paragraf.... alespoň se mně daří drže kurz nad 300..no není to zrovna to, co potřebuji,ale vítr se má stočit k NNW až někdy po půlnoci,tak zatím dělám, jako že mně to baví.
11.00 hod
Vítr se stáčí už teď, jako naschvál a už se mně nedaří držet kurz… musím čekat. Stočí li se více, švihnu réčko a zase proti větru, ale už lepším kurzem...teda doufám... a nebo kecám. Opařím se kávou... zase pátek. Ten je pro mne letos jako zakletý a ve čtvrtek na noc vyplouvám jenom proto, abych nemusel vyplouvat v pátek,bo to by mně nejspíš spláchlo na některou točnu... ale to mně dost možná spláchne i tak. Udici nechávám v stavu klidu, bo jdu péct bůček a co bych dělal s rybou, fakt nevím... leda si s ní hrál. Delfíni mně lítaj kolem lodi jak torpéda, tak ať se kluci baví..... mně to moc nejde. Loď pluje pod plným prádlem a já zjišťuji, že poslední refovací lano hlavatky je v čudu...tak jdu nějaké najít,bo dělat si iluze, že ho nebudu potřebovat je těžkej optimizmus.
18.00
Nepluji ještě ani den a už je to na hozenej ručník. Vítr se otáčí o něco dřív, nicméně slábne...foukne nefoukne, foukne nefoukne....s tímhle se nikam nedostanu a nebaví mně to ani trochu. Obrat proti větru s motorem, bo jinak to nejde, máznu se do palice a pak si nakopnu palec...jde to jako po másle

. S odlivem zesiluje proud na 1kn směr SSW a asi je vám děcka jasné,jaké je to pak stoupáni proti větru... radostně nijaké. Ale bůček se povedl na vteřinu přesně...he. Čtu...celej den čtu, občas slyším drmolit delfíny co skotačí vedle lodi, ale nechce se mně z boudy ven a tak se jenom válím...co jiného dělat... Asi zítra nahodím...nebo raději ne,bo s mým štěstím zase něco chytnu a co pak... :/ Tohle bude dlouhý....kuewsky dlouhý.
4.4 sobota
2.30
V půlnoci rána jak kyjem. Slítnu z betle,praštím sebou na podlahu a s holou řití valím ven což trvá tak tři vteřiny. Loď se mezitím srovnává a zase se vrací do kurzu, jenom Helmut ječí, než to zmákne. Měsíc je ve splnu, sice pod mrakem, ale vidět dost daleko... já vám trefil kytovce. Pravděpodobnost, že nakopnete jednoho za celej život je mizerná, ale tady... tady to řežu jako na jatkách. Oba kytovci mi mizí ve tmě, jeden si ještě pšoukne, druhej vztekle mrskne do vody ocasem.... poslouchám loď, ale opět se zdá, že bez následků. Ono, dle všeho jsem ho jenom lehce líznul. Rychlost kolem 3kn,ostře proti větru s plným prádlem.
10.00
Lezu z betle,tentokrát dobrovolně. Hajal jsem tak báječně , že přemýšlím ještě na chvilku zabrat. Ale ne. Loď pluje pořád proti větru, ale vítr se stočil na NNW a tak už pluji alespoň kurzem, co potřebuji. Rychlost nepadá pod 4 kn,povoluji trochu plachty. Kafe cigáro, vyčistit tlamu a osprchovat,bo jsu zpocenej jako Klatovskej saunař a trochu se rozkoukat kolem... voda, samá voda. Je pod mrakem, fouká nestabilně, do 15kn. Slunko jsem naposled viděl den před vyplutím a na stavu baterií to začíná mít neblahé následky...ty 3A co dává solár Helmuta asi dlouho neuživí...a to nejede ani lednice. Vlny do čumáku, ale do 1.5 metru...zatím více jak dobrý. Od vyplutí jsem naplul 130 majlí,ale dopředu jenom 50, tak snad to do zítra bude lepší, bo moc času nemám, jinak mně to taky hezky může po pěti dnech plavby spláchnout zpět na Kanáry. Do Maroka ani Bohovi,bo už i bez toho mám s Francouzkou správou celní napjaté vztahy... To ale popíšu později.
16.45
Pořád proti větru, vlny se trochu zvedli, a jak i už standardně protiproud hodinu po nástupu odlivu sílí na více jak 1kn. V kombinaci větších vlnek a slabšího větru se sunu dopředu jenom líně, pořád ale dobrým kurzem, kolem 3-3.5 kn. Plavba jest ovšem klidná a pohodlná,jenom poněkud pomalejší, což bude mít zcela jistě neblahé následky tak za dva až tři dny kdy, jak praví proroctví moderní meteoproktologie, se mně to rozfuní přímo do čumáku silou až 40Kn... No potěš klobás. Pokud tohle vyjde, tak asi nezbude nic jiného,než to otočit na Madeiru anebo zkusit pár dní lavírovat na místě a čekat na něco od západu. Letos je to ale ze západními větry trochu na rozmilou kedveš. Tahají se nezvykle severně a odmítají prozatím dělat svoji práci a dělaj v tom jenom bordel...co takhle rozfoukat nějakou tu bouřku,která je sic normálně na dvě věci,ale u plavby z Kanáru, pověděli se váženému účastníkovi zájezdu vystoupat severněji,jak je Madeira dovolí dofrčet do Gibu někdy takovým fofrem,že nestihne ani zastavit... To kdyby se letos povedlo,o čemž milé děti opodstatněně pochybuji,tak to budu s westerly breez švihat, kam to půjde... Ale žádnej strach, opicím bych zamával.
Hlava opět nabývá rovnováhy a klidu a začíná běžná rutina,jenž provází delší plavby . Letos ale cíl není zcela znám a kde mně letos Atlantik vyvrhne je doposud ve hvězdách, které ale už tři noci není vidět a jenom měsíc proráží svitem přes souvislou záclonu mraků... to vám to moji milí tak už někdy chodí. Do Gibu ještě 530Nm, což za ideálních podmínek je tak 5 dní... no jo, ale kdy už ty ideální podmínky jsou,že...

Dnes už,pokud se nic nestane psát nebudu...Naco...??? Stejně to na nic zajímavého dneska nevidím, leda tak snad večer na palačinky. Udice přijde na řadu až zítra a nebo líp,pozítří a nejlíp nikdy...

Pozítří,dá li Bůh budu ale už mimo vod,většími rybami oblíbených,takže snad nechytnu nic a jenom vymáčím krakena...a nebo jsu zase bláhovej :/ .
5.4 neděla
12.15
To zas byla noc...ne jenom, že jsem nemohl zabrat, ale kolem dvou v noci, když už se mně oči křížíli nad čtečkou, se mně na loď stěhují stopaři. Rackové. Vypadaj jako přerostlé vlašťovky, hledajíc si za značného rámusu místo na lodi k přenocování. Alfa racek, sedíc na soláru láká další dva vandráky k jehožto následování a řve u toho jako tur. Jeden na člun, druhej na zábradlí....a ty tlamy zavřou tak max.na deset minut,aby pak další čtvrt hodinu gdákali jako slepice. A tak to jde s nimi až do rána, kdy nejspíše studium „ Stopařova průvodce po Atlantiku“ a systematické kálení na solár,člun a palubu rozvíří další hlučnou debatu, pravděpodobně na stejné téma. Následně s vycházejícím sluncem (dá se li tak říct,bo už čtvrtej den ho není vidět) a pleskáním plachet, odlétají se nejspíš krmit. Nechtějte vidět, jak vypadá paluba a člun...solár to odnesl nejmíň :/ . By mně zajímalo,co tady vůbec hledali,bo tenhle druh racka na otevřeném moři normálně nevidět.
Po napůl probděné noci z jejich odletem, kdy mám chuť křičet hurááá, birds over board, stejně lezu z betle....pravidelnej ranní rituál a s napůl zalepenýma očima sedám na palubu,piju kafe. Loď se stejně celou noc plácá tak do třech uzlů a celé dopoledne, s výjimkou asi dvaceti minut to není jiné. Vlnky trochu narostli,a vítr si s lodí jenom hraje.... prozatím ale jenom na schovávanou. Tyhle pšouky malé Mořské Víly mně ale domů nedostanou...teda ne před časem , než mně dojde jídlo a tabák. Co ale na tom, v moři je jídla dost, jenom tabákových plantáží se jaksi nedostává. Za poslední čtyřiadvacet hodin jsem uplul 93 majlí, což je trochu míň, než byl předpoklad a značně míň potřeby.... a aktuálních 2.4 kn to akorát tvrdí. K obědu dělám cizrnovej salát s červenou řepou a opečené bagety, které bez tepelné úpravy jsou po třech dnech nepoživatelné...a některé i za čerstva. Kde je útulná Francie...??? Konečně mně zase začalo chutnat... po dvou týdnech. Plavba je až nadmíru pohodlná, čehož jsem normálně skalnej zastánce, nicméně jsem byl rozhodnut to tentokrát vyměnit za rychlost, o čemž svědčí i fakt, že od začátku plavby pluji s plným prádlem, a to jsem letos milé děti na Atlantiku ještě nevytáhl. Jenomže teď prostě nestačí ani to ... jako na potvoru. Je vlhko, zataženo...nic lákajícího k pobytu na palubě. Jdu zase číst....
20:20
V půl druhé se uvolím a jdu najít kartáč na čištění paluby, abych ji zbavil zbytků ptačího rautu. Lezu ven , ale zadní paluba je opět nedostupná, bo pod stěžněm bezanu je rozplesklá další vlašťovka... ale jako žába,co to flopem vzala z třetího patra a vyfluslá, jak vyžvejkaná žvějkačka. Tentokrát taková ta normální vlašťovka... skoro jako ty naše, jenom malo jiná....asi nějaká Africká, ne li přímo Marocká. Ale od Maroka jsu přes 250 kiláků, tak kde se ty ptáci kruci tady berou? Nabírám dojmu,že Marocký celníci zase někde pálením likvidovali nějakou tu tunu zabaveného hašiše , zhulili tím půl pobřeží a racci nabejvaj dojmu,že jsou holuby a vlašťovky že racci... Nicméně ji nechám vydechnout a podsunu ji misku z vodou... prdí na ni. Drhnutí odloženo na neurčito,bo vyplašit ji, je jí jistej konec ve vlnách... to nečetla stopařova průvodce??? Lehnu do betle,čtu...co jiného dělat ? Loď pluje jako jenom , že kdyby plula pomalejc, tak to už by musela couvat a mně je už jasné,že takhle tu válku nevyhraju. Vlašťovka zacvrliká a už je u mne v boudě. Obkrouží to vevnitř a sedne nad knihovnu,pak ven a zase dovnitř,na dřez a všude kde to jde,pak chvilku chrápe ve vchodu do boudy a vůbec ji netankuje,že stojím půl metru od ní a chci jít ven si zakouřit... Nebudu rušit madam, lezu zadním deklem. Čumí na mně jako vyoraná myš, ale ani se nehne. Zase čtu a ten čvirik ven,pak dovnitř pak zase ve a pak zase dovnitř a tohle činní s nepravidelnou pravidelností, než to veme palicí do skříňky,pod kterou zrovna ležím a přistane mně na noze... aů, to muselo bolet..Nestačilo ,a po tom co si na mé noze hodil dvacet nabírá dojmu,že oknem to ven bude rychlejc ....trubka. Neví, že nejdou otvírat,další rána....au... a sedí zase nad knihovnou. Beru ho do ruky, nejevíce známky obrany jenom cosi mrkoce. Snažím se mu do zobáku vpravit pár kapek vody...se střídavým úspěchem, ale bohužel, hmyz tady není...žádná moucha,to musí na Maltu,tam mně předloni ty mouchy skoro sežrali. Pokládám ho zase do vlezu a on ani nelítá. Pak zase znaveně dovnitř a zase ven a sranda končí, kdy už si ho nevšímám a on mně přistane na čtečce, kterou mám půl metru před čumákem. Za pět minut mi sedne nad hlavu a to prdelí rovnou nad ni a mně se jaksi nechce čekat, než mu něco z té prdele odpadne a přistane mně to na čele... Už je toho plná paluba. Pak na chvilku mizí venku,zase je rozpláclej na palubě a těžce oddechuje. Za pět minut je ale zpět a dovnitř a ven se už jako tradiční rituál opakuje...Začíná být z toho ale už trochu na prášky a musím ho zvedat z podlahy. Začíná se stmívat a asi hledá místo k noclehu....je vidět, že je vyčerpán k smrti. Když ho nervního a potlučeného sbírám z podlahy už asi popáté, nacpu milého čvirika do knihovny, přehodím přes knihovnu ručník a dobrou noc...jinak by se tady asi umlátil. Je klid, povečeřím a zase jdu číst...loď se trochu rozběhla na 4-5 kn,ale tu ztrátu už nedoženu. Vítr se stočil více do čumáku,fouká tak do 12 kn plavba v klidu,jenom už trochu z kurzu...ale jenom nepatrně... guten nacht...
6.4 pondělí
10.40
Smutný ráno. Čvirik, jenž tady hledal poslední možnost záchrany tady našel místo posledního odpočinku a s námořními poctami byl pohřben do moře. Vyčerpání, vyhladovění a dehydratace si vybírají svoji daň a člověk tak ňák chce, nechce, přemýšlí o pomíjivosti bytí. Co dělal takovej malej čvirik 250 km od nejbližšíhos břehu nevím,bo vítr fouká k němu a i to ne zrovna čerstvě... á propos, co tady vůbec pohledávám já...??? Tvor by se asi měl držet kousku světa, Bohem mu daného a pro kterej mu narostl zobák.... jinak to často končí podobně.
Těžký mraky, vysoká rel.hum (kolem 85%) teplota jenom 16°c na náladě taky zrovna moc nepřidá, nicméně to zase tak moc neprožívám. Plavba je zatím klidná, i když poněkud flákavá,ale v noci přifouklo, tak to docela plulo. Ráno to ještě pod 4.5kn nepadalo, ale teď už zase jenom kolem 3.5kn,proti větru..... od vyplutí pořád jenom proti větru na šikmé ploše. Vlny v noci trochu stoupli a mají tak kolem dvou metrů, ale to je pro tuhle madame ne moc poznatelné. Pluji trochu mimo kurz... 10°více E, což je teď zanedbatelná odchylka...teda pokud se vítr, jak bylo věštěno stočí zase více k W,bo jinak tak za den,dva budu orat Africké pobřeží i bez zemědělské licence. Zatím se ale stočil spíše více do rypáku a k tomu ještě občas kápne... Chtělo by to slunko a čistej W wind...no jo,ale na pohádky jsu už asi trochu starej.
17:50
Jesus Mangote....to je jízda. Vítr ještě více, a to i navzdory prognóze do čumáku,šílených 5kn v nárazech ....tohle je moc i na koně. Čtení Ruských a Francouzských klasiků mi ale nějak nejde,bo hlavou jsu někde jinde a i u Dostojevského se chytnu u toho, že se tlemím jako prasklej cvek. Dneska,z čista jasna mně hlavou problesknul sqělej nápad,tak teď selektuji neznámé a proměnlivé a odhaduji jejich dopad na realizaci...tohle bude velké... o tom se bude ještě dlouho psát

. Nechám si to ale zatím pro sebe,to jenom,že nudit se a to i navzdory nepřízni Boha větru nenudím,spíše se od oběda dobře bavím.... a že mně asi ten smích brzy přejde,bo jak se mně to opře do čumáku,tak se asi chechtat nebudu. Nestíhám a to je teď nad slunko jasné. Už teď jsem měl být minimálně za polovicí plavby,ideálně tak ve dvou třetinách a já, sic napluto od vyplutí za 4 dny 335 majlí,tak dopředu je to jenom něco přes 230 a to je průser.... Ale co,chce to klid a nohy v teple a to já mám trvale... Nicméně se tady potím jak dveře od chlívku, bo vlhko a sparno je jako v královské prádelně . Barometr ale nevěští prozatím žádnou změnu,tak si asi ještě budu muset na vítr počkat.....no aby mně to pak nepovalilo.
Odpoledne zase další racek vlaštovicí na lodi... No co pro pána krále tady blbnou... Takhle od břehu jsou jenom občas buřňáci, tereji a albatrosy, ne tyhle parodie na racky. V noci jsem mrknul za loď, chtějíc se potěšit svítící čarou za lodí a... a nic. To by ale znamenalo absenci planktonu a tím i vymizení primárních konzumentů první řady... a to by snad nějak vysvětlovalo, proč ti racci opouští pobřeží a snaží se nakrmit na open sea. V tomhle období je to ale dvakrát tak divné,bo už dávno začalo jarní bujení planktonu a... tady je mrtvo a to jsem jakživ nezažil, v těchhle místech obzvláště. Přemýšlím,co to způsobilo,v čem je to oproti jinejm rokům jiné... hmmmm.. Takhle plošně mně napadá jenom změna proudění,chemie a nebo radioaktivita...že by Fukušima dorazila už sem...???

Je to jev zcela nezvyklý , stojící za hlubší zamyšlení , zvážení a pátraní po příčinách a původu tohoto podivna... a já jdu zase číst. Od té doby,co mně to trefil ten nápad mám o čem přemýšlet, ale to budu moset nejdříve zavřít některé záležitosti, zasypat to vápnem a odeslat je na smetiště dějin. To bude gžunda, že si pak s toho asi cvrnu
21:30
Vítr už ani necekne a ta bída, co občas zavane už mi fouká skoro rovno do ňufny. Tlačím to už hodinu na motor, ne že bych to nemohl zabalit a jít si bucnout, ale baterky jsou vycuclé jak tuba od jesenky,tak se musí dobíjet. Konečně jsou venku hvězdy...teda jenom na jednom kousku nebe...ale alespoň to , a dokonce s nich jedna slítla... i přál jsem si,přál. Více hvězd ale nepadalo, takže takové to jako hodně peněz, zdraví, lásky a jiných podobných radostí zatím stojí ve frontě a čeká na svoji hvězdu. Za chvilku ten vrčák vypnu, bo mně uvrčí palici... dobrou noc, milé děti.
7.4 úterý
11:00
Za noc jsem uplul velkej houbelec. Vítr, jenž dosahoval rychlosti žádná celá nic násoben prdem na druhou dovolil Atlantiku rozlít se do podoby tálínského rybníka a nebýt alespoň swellu z NW,tak bych si myslel, že tam opravdu jsu...voda jako rozlitej olej. Plachty nechávám pleskat,Helmuta vypnu, zatáhnu ruční brzdu a budím se až v půl desáté kdy zjišťuji,že jsem o nic nepřišel. Nicméně velmi decentní pšouky malé Mořské víly staví loď do driftu a ta driftuje,a to div se světe rychlostí 0.5 kn dobrým směrem. A protože vítr,jenž dosahuje sílí někdy až 3kn mně fouká rovno mezi půlky tak doufám,že mně snad bude schopen alespoň pohnout z místa. Otáčím loď čumákem k Gibu ,shazuji hlavní plachtu, obě kosatky měním za G1 a nechám to pleskat se v tom. Helmut má ale značné problémy se součinností a pořád ječí jako pavián. Nastavení max. citlivosti mu ale zavře klapajznu a robotuje, jak má. Tvar mraků vykazuje nějakou atmosférickou poruchu,ale to tady vykazuje kde co,potažmo kde kdo. Stojí to za milou rozmilou a superforecast,to jesti nasliněnej prst podpořen pohledem na barometr,jenž ukazuje na sic slabej, zato ale vytrvalej vzestup tlaku atmosférického mně nutí pojmout podezření, že dneska to lepší už nebude....a s tím,jak milej účastník zájezdu zcela jistě chápe,nelze nic dělat. Tak nedělám.... mám lepší věci na práci.... jenom ještě nevím které. Rychlost 1kn ale zcela logicky poukazuje na fakt, že nejspíše přijde za pár dní na konzumaci ryb... brrr. Jdu na kafe.
16:00
Trochu větru přímo mezi lopatky,bezan dolů a hlavaska s genou na motýla...Swell ze NW docela narostl,jde přímo z levoboku a vítr čistej zadek. S motýlem to už ale s touhle dámou nehopá skoro vůbec a chvilkami mám dojem, že stojím na kotvě. S bezanem to houpalo jako špatně nastavené kyvadlové hodiny. Rychlost prabídná,odpovídající sile větru... 2.5-3 kn je ale furt pohyb dopředu, tak co se vzrušovat. Barometr se zastavil, oblačnost se částečně rozpustila a solár dává tak nějak to, co by měl. Á propos… za dva dni to do Gibraltarské úžiny už nestihnu a jak se tam dostanu pak netuším. Nejsu ještě ani v půlce...teda chybí ještě pár mil... a co bude pak, je rovnice o mnohých neznámých a ještě neznámějších. Chtěl jsem se dneska spojit vysílačkou s asi 5 mil ode mně proplouvajícím parníkem a vyžádat si prognózy na další tejden, ale pak jsem zjistil,že by mně to nejspíše jenom pokazilo náladu a na co...??? zatím je veselo, i když flákavě.
Dva motýli dneska na palubě a další dva čvirici, lítající kolem a sondujíc situaci... Chtěl jsem je vyfotit, ale foťák, za této plavby ne moc používaný zaujal pozici mně neznámou a než jsem ho našel,motýli v trapu... ale třeba je spucovali ti dva čviřici,kteří ale kolébající Lufinu nepoctili návštěvou a šli si nejspíše najít lepší povoz. Ono co fotit...???..kolem voda, samá voda, nic než voda, a to by ctěného účastníka zájezdu asi moc dívat nebavilo, že ano. Jo a celé dopoledne tady strašila rackovlaštovka a doteď nechápu, jak se ji povedlo v tomhle swellu udržet se na vrcholu bezanu.
Po obědě a kávě, pozorujíc vyčůranou brázdu za lodí rána na traverze... cca 100m od lodi ,jako když dostanete na dálnici defekt,...málem jsem si cvrknul na kalhoty. Letos je to na kytovce přebohaté, jenom ani za Boha živého nevím pochopit, co tady ještě dělají, že ještě netáhnout na sever se napást. Takovej kousek kolem 15 metrů, dva krát pšouknul a zmizel jak gáfor. Budu moset ten foťák nechávat v kokpitu,bo než ho jsu v případě nutnosti schopnej najít, už není co fotit.
Plavbu už moc neřeším,bo jediné východisko z téhle prekérky by bylo dva dny nonstop držet průměrku nad 6kn a to je něco, co v téhle situaci patří spíše k pohádkám tisíc a jedné noci. Bude tanec..a to netančím...

. Za pár mil se dostanu na místo,kde mně při plavbě na Kanáry chytla asi prozatím největší buřina,co jsem kdy zažil,ale blesk se dvakrát do jednoho stromu nestrefí...se tak říká,ne?? ...leda že by Murpy

.Bóže, jsu línej jak Ital po obědě a co bude k večeři nevím...nejspíše nic,bo mně k plotně dneska nedostane nikdo ani párem volů. Už jenom umýt nádobí byl výkon pro mě dneska skoro nadlidský a odčerpal veškerou mou vůli dneska ještě něco dělat. Jdu užívat sluníčka na palubu.
20:20
Už se ledva sunu dopředu. Vítr se stočil nepatrně k západu, plný prádlo opět venku, ale teď, jak se začalo stmívat loď pluje stěží 1kn. Ufff,uff.
K tomu sporáku jsem přece jenom vstal. Objevila se potřeba nikoliv prchavá a pomíjivá, nýbrž potřeba nutkavá a neodbytná, jenž nemohla býti nahrazena jinými radovánkami jako třeba nezřízelé opilstvý,nebo zábava chudých anebo i jiných. Bylo nutno s tím něco dělat, tak jsem začal dělat palačinky... a zas to šlo jako po másle. Se mi nejdříve usypalo trochu více mouky,pak jsem to doředil moc mlíkem, ta zase jsem musel přidat vejce a následně opět mouku a než jsem s toho dostal použitelnou konzistenci,padlo na to litr mlíka,čtyři vejce a hromada mouky. Já vám lidičky stál u té plotny jako cibazól více jak hodinu... a teď se ani hejbat nemůžu...i na zítra zbylo. Podotýkat, že byli excelentní snad není nutno. Ze čtení mně už bolí oči a hlava a z toho větru duplem. Představa opětovného pleskání plachet a ječícího Helmuta v noci je na žaludeční vředy.. Jdu spát,bo pojal jsem podezření,že tohle bude noc plná zábavy a nečekaných obratů... Hajde na bidlo.
8.4 středa
9:40
Podezření o veselé noci nabývá podoby hned jak usínám. Vedle lodi mně houkl parník jako kráva, ale takovou silou,že jsem se leknutím málem potentoval. Zkuste někdy někomu houknout u postele klaksonem,když se zrovna odebírá do říše snů... a lodní houkačka má sílu sto takovejch klaksonů. Asi 200 metrů od lodi mně stojí obrovskej šíf a svítí na mně snad bambilion wattovým reflektorem.... já mezitím pluji závratných 1.5kn. Vylezu z holou prdelí na palubu a mezi tím rožnu poziční lampáše, jenž sice svítili včera celej den,bo jsem je zapomněl vypnout,zato teď jsem je pro změnu zapomněl zapnout. Nejspíše si na šífu mysleli, že bludnej holanďan pod plným prádlem. Zapínám vysílačku,ale je ticho. Jakmile ale viděli, že už svítím a spatřili mně stát na palubě, jak mně Bůh stvořil (a že se vyřádil), za zádí jim zavíří voda a za chvilku jsou v trapu. Lezu opět do betle, opět usínám a opět ejhle... na lodˇse stěhuje tentokrát hned sedm stopařů. Ten řev si ničím nezadal s řevem pářícího se tygra. ...a mám toho dost, pět parodií na racky na soláru,dva na člunu. Vykazuji je z lodi, ať chrápou na vodě, to dělaj normálně. Jenomže chyba lávky... lítaj kolem lodi a řvou ještě víc... Jenom zalehnu ,sedaj mi za stejného řvaní opět na solár. Tak je vyhazuji zas. Pak asi 15 minut klid a všechno to absolvujeme na novo. Tak to jde s malejma pauzama asi do třech rána,kdy už usínám vyčerpáním,aby mně v půl páté vzbudili svým krákáním zas...Už jsou ale jenom tři, vyhazuji je už dost nevybíravě....a pak ještě asi pět krát.
Nad ránem se rozfoukává S wind. Nejprve jemně, ale teď už fouká cca 3-4 Bf, tak si ho práším na Gib zase chvilku vesele kolem 5 kn. Ale již trochu znalej místního proudění tuším, že tohle dlouho nevydrží a začne se to stáčet k W a počítám, že tak zítra na poledne už to bude přímo mezi tykadla. Ach jo, ale nevěšme hlavu,se uvidí. Plavba je nesmírně pohodlná, o čemž svědčí i fakt, že hrnek s kafem stojíc od včera odpoledne na stole v kokpitu a ani se nehne...a to tam zbylo ještě trochu kafe. Jdu plachtit ...
19:20
Proflákanej den. Jsu nevyspalej, zato nadmíru dobře nalazen, ale tak línej,že kdyby tady byl ještě někdo,musel by za mně i dejchat. Jinak celej den se jenom válím a až na to,že jsem musel shodit hlavasku a pak ji za tři hodiny vytáhnou jsem do ničeho ani nehrábl...teda kromě krmení,bo to mně náramně ba . Zato dneska to docela trochu plulo. Wind se dle předpokladů stáčel postupně celej den k W, takže jsem musel chvilku plout bez hlavasky skoro na čistej zadek,ale teď už pofukuje z W,. Jenomže taky zeslábl a loď od asi 16:00 pluje jenom tak kolem třech uzlů. Nicméně jsem za patnáct hodin naplul více, jako za poslední dva dny dohromady a ty majle mně teď budou kuewsky chybět. Pondělí a úterý byly dny, kdy mně to dle prognóz mělo foukat nejlíp, ale bylo z toho prdlajs. Předpokládám, že do rána se vítr stočí na NW a zítra odpoledne už budu moset křižovat až po Gib. Zachránit by to mohla nějaká nenadálá cyklona, která by sem dofrčela od západu, ale co si budem povídat,pravděpodobnost je mizerná. Ty míle,co se ztratili za poslední dva dny nedoběhnu bo i teď už vítr zeslábl,že se jenom vleču. Do Gibu to mám ještě 250 majlí,ale kdyby fouklo,co mělo,bylo by to teď tak o sto,stopadesát majlí míň, zítra bych doplul už k Tangerskému majáku a odsud bych to už klidně i dopádloval a nebo došel pěšky. Takhle se budu marasit jako pako a sto mil bude tak na tři dny plavby...by to zakavkazká koza sežvejkla :/ . Jinak nic novýho,jsu už jenom cobych na dvakrát kamenem dohodil a zbytek dočůral od Maroka,západně od El Jadida a doufal jsem,že budu do rána už nad Cassablancou...ale když se podívám,jak to zase fouká,tak s toho nejspíše nic nebude. Já se snad do toho Maroka podívám

. Jdu to dospat a jestli dneska nějakej čvirik tady zase bude chtít dělat mejdan,tak bez výstrahy střílím...a než jsem tohle dopsal,tak vítr v čudu nadobro a plachty jenom pleskaj...Ono totiž vlnky zůstaly asi na dvou metrech,plachty se nemaj o co opřít a Lufina se už jenom pokupuje ze strany na stranu jako opilej postilión,ale na druhou stranu s takovou lehkostí,elegancí a graciózností,že to jenom málo která loď dovede. Jdu se na to vyprdnout, Velebnosti.
9.4 čtvrtek
10:00
...i stalo se, jak jsem předpokládal, ale jenom napůl. Vítr se stočil už po jedné hodině v noci, ale jaksi mimo předpokladu k SSW místo k NW . V půl druhé,chtě nechtě lezu z betle a dělám halzu pod plným prádlem. Pofukuje mně to rovno mezi půlky a je to zase zralé na sundání hlavní plachty... ale komu by se chtělo s tím zabývat v době, kdy každej slušnej člověk už je na jeden bok ugrilovanej do křupava. Nicméně nevím, co si o tom myslet, páč situace je krajně nestandardní i v tomhle tom Bohem zapomenutém kousku moře. Nejdříve mě napadlo, že Bohové vyslyšeli má přání a od západu se sem valí nějaká kuca-paca,ale pohled na barometr po ránu mně vyvedl hned z omylu...a když dívám teď,tak žasnu,jak to rychle leze nahoru. Kdyby to takovým tempem lezlo dolů, tak sundávám okamžitě plachty,zadekluji se v lodi a budu sám se sebou karty hrát a pít co naprší. Tenhle ten vzestup ale nic dobrého nevěští,bo nejspíše pluji přímo ke středu nějaké anticyklony, která v těchhle místech ale nemá co dělat a nejspíše bude příčinou velice slabého, nebo vůbec žádného větru.
V noci se dostaly na úroveň Marocké Casablanky, v což jsem večer nedoufal. Funí mně to mezi půlky, od NW jde docela velkej swell,od SW o něco menší a k tomu menší vlnky a houpeme se s Lufinkou ze strany na stranu jako stará kachna na vycházce. Jsu na moři už tejden... teda večer budu. Napluto přesně teď 500 majlí, do Gibu chybí ještě 210 a mně značně zajímá,co s tohoto cirkusu vyleze. Větřík je slabších 3Bf,skoro na čistej zadek a sunu se dopředu velice proměnlivě 2.5-3.5 uzlu. Stěžovat si nemohu, bo tejden se plavba podobá spíše plavbě letním Mediteránem, než jarním Atlantikem, ale konec je ještě v nedohlednu a jak to dopadne, neví snad ani Bůh...ale prozatím to nechme koním,mají větší hlavu. Jdu si vyhřát prdel na palubu a k tomu spolknout kafe a pár špinek... život je tady tak hezkej a klidnej,že se snad do toho Gibu ani netěším....vezmu li v potaz, že mně tam čeká dosti řízení věcí zbytečných a hlavně jedna z nich ne moc příjemná,tak se mně to za tohle flákání moc měnit ani nechce. Ehh, na co se s tím teď zabývat,jdu raději plejtvat časem

.
15:00
Sedím v boudě a venku zuří vítr o síle snad i 2Bf... na tachometru dva uzle a já si marně lámu hlavu,pročpak to jde tak pomalu. Mrknu na mapu v džípíesce a ... hned je všechno jasné. Já vám to moji drazí mám už od ostrovů pořád do kopce...kdo nevěří,ať se mrkne do mapy a pak mlčí navždy. Kolem nám ten provoz lodní ňák zhoustnul...míjím místo, kde to vypadá jako o výročním srazu svazu Marockého rybářského, parníky lítaj nahoru a dolů, zprava do leva hned zas obráceně a zase zpátky. Samozřejmě ti co to maj dolu kopečkem mažou rychlejc jako ti, co plujou stejným směrem jako já... to dá rozum. Být tak rychlej, tak už jsu minimálně ve Vídni, ne li už v Brně, ba možná už i v Ostravě.... no ale dva uzle nepustí. Po maják u Tangeru to mám ještě asi 160 majlí, ale tímhle tempem je to skoro na věčnost,tak si pohrávám s myšlenkou se stavit v Casablance a nebo Rabatu na kafe,bryndzové halušky a dýmku míru. He...pěkná to blbost, nezastavujeme, máme zpoždění. Já snad z téhle plavby dostanu periódu. Jenom mně přenáramně zajímá, co ten vítr, dá li se tomuhle vítr vůbec říkat v dohlednu zase vymyslí. Ehhh... jdu vyvenčit šváby.
21:20
Ne ne, opět jsem se nespletl. Vítr skoro žádnej, zato skoro rovno do čumáku a jak mám v tomhle plout, mně na vyšší dívčí neučili. Síla větru dosahuje v nárazech snad i 1 Bf a jediné co můžu, je motorovat až do Gibu...pořád ale doufám...hmmm. Jdu na pelech,bo na tohle se nedá dívat. Se nebe i peklo spiklo a já jsu uprostřed toho. Ale proto, že jsem se výborně napapkal, jdu si bucnou a ať se to tady třeba i hore dnem postaví a celej Atlantik do kanálu vyteče. To mně připomíná že se docela těším na kafe v Atlantisu, točenej půllitr u Lorda Nelsona a jiné labužnické aktivity i když se vidina brzkého doplutí do Gibu rozpustila jako make-up striptérky. No, jednou tam doplout musím...teda alespoň doufám. Brou.
10.4 pátek
8:40
Situace je vážná, nikoliv však zoufalá. V noci jsem musel vypnout helmuta, bo jsem myslel, že se z toho zvencne a nechat loď stoupat bez něj. Než jsem zaspal, tak to plulo rychlostí kolem 1kn směr N, ale muselo se to někdy nad ránem otočit,bo mně to pak potáhlo ještě cca 4-5 majlí NW. Fouká tak nic, 1-3 kn čistej N a v tomhle se plout nedá. Moře je zvlněné jenom swellem a mně to připomíná starou hlášku Rudy,kdy jsme měli něco podobného u plavby na Madeiru… to jsou kopce jako ve Windovsu“ . Motoruju...dostat se k majáku u Tangeru motorem je tak na 30, ale nejspíše ještě více hodin a poslouchat motor tak dlouho,tak mně asi klepne Pepka. Což o to, naftu na to mám, ale stejně pořád doufám,že alespoň něco foukne, bo jinak by letenka byla podstatně levnější. Jsu ale v místech, kde se blbě pluje i dolů kopečkem, tady ty větry zrovna nevyhrávaj... pokud tedy nepřijde buřina od západu. Tu bych teď bral všemi deseti i za cenu,že bych musel plout v desetimetrových vlnách... Tak velké ale tady nebývaj. Pokusím se dostat alespoň na úroveň LaRache,kde se dají chytat docela ostré větry, protahující z E od Alboránu (pokud fouká z východní polokoule) a s tím nastoupat, pokud to půjde...pak zase ale vrčák. Dívám do kalendáře a ono zase pátek...by to Mongolskej pastevec holí utloukl.
12:15
Po cca dva a půl hodině vypínám motor,bo už mám z něj hlavu ohučenou jak od piliňáku a stoupám kurzem cca 60°,proti N wind,jenž doráží na mně sílou dobrých 3-4 kn, což je ještě na tu bídu super ,s rychlostí kolem dvou uzlů.... a to mně střelte mezi rohy,kdybych vám věděl říct,jak je to u tohodle větru vůbec možné. Mně snad postrkují kupředu delfíni,bo se nejspíš už taky na to nemohli dívat.
Včera jsem do hrnce dal odsolit kousek sušeného tuňáka , teď na něj vejrám jako tele na nový vrata a ani za Boha nevím,co s tím...vždyť je to ryba,probůh. Přemýšlím, co by s tím udělal Kamil...to je koumák, ten by na něco přišel, ale mně nenapadá lautr nic. Je pátek, vidím to na půst. Kolem nádherné počasí,slunko peče,tak nechám rybu ve vodě, jdu se vyvalit na palubu a zase číst, nebo jenom tupě zírat na Atlantik. Je nádhernej, je obrovskej a... je mokrej. Snad mně pak něco napadne a zlikviduji ten kousek ryby způsobem poživatelným. Anebo bude k jídlu něco jiného,pokud to napůl vyprázdněná spižírna umožní... ále, tak zlé to zatím není a ve hře je ještě pár kusanců. S tabákem to už tak růžově nevidím a nejspíš zítra bude poslední cígo šluklé s ranní kávou. I co , nebudu kouřit, stejně jsem se chtěl na to opět na nějakou dobu vydlábnout a situace je k tomu nápomocná. Dívám na tachometr a na něm 2.7kn... no to mně něco, někam. Loď se mimochodem ani nezhoupne, takovej je to tady mazec. Je to jako začátkem července po ránu na kotvě u Murteru. Je až neuvěřitelnej klid, barometr ukazuje setrvávající tendenci vysokého tlaku a nasliněnej prst není sto zjistit, odkud ten vichr.... ále už zase jenom 2.2 kn. Jak na housenkové dráze, nicméně na to mám asi takovej vliv, jako Janko Hraško z Karviné na Čínský HDP.
15:00
Práším chvilkami i ke čtyřem uzlům a věřte nebo ne, i potřebným kurzem... paráda. A i když to normálně pluje jenom kolem třech, tak si zcela jistě stěžovat nemůžu, hlavně vezmu-li v potaz, že jsem to měl teď tlačit na motor a pokud by mě tohle foukalo přímo do čumáku,ani s tím motorem by to rychlejší nebylo. Vítr se stočil a NNW síla slabší 3 Bf, předobok... tak jaképak kecy.
Toho sušeného a nasoleného tuňáka, z důvodů absolutné absence nápadu pouze vařím ve vodě. Vyndám to na prkýnko a čumím na to jako bacil do lékárny. Na první pohled to moc vábně to teda nevypadá, na druhej taky ne a tak ňák podobně to i chutná. Snažím se to vylepšit dijonskou hořčicí, pořád ji přidávám, až to tak přeženu,že mně skoro vylítnul sopl a mám z toho slzy v očích. Moc to stejně nepomohlo, ale tlemím se u toho jak jelito.... no,bude se to moset vymakat, bo mám tady toho ještě tak tunu... a to už jsem pár tun rozdal. Je možné, že i tohle skončí v hrnci někoho jiného.
19:00
Nádhernej den,slunko,vítr 3bf předobok... říká se nechval den před večerem, že...no snad bude dobrej celej. Večer se nám to rozfoukalo na 4bf NW-NNW a na předobok to pomalu tlačím k Tangerskému majáku.Je to přesně sto mil a kdo to zná ví,že začíná nejtěžší část plavby, kdy cíl se zdá už blízko . Poslední den bejvá někdy delší,jako celá plavba dohromady.Já poslední den zcela jistě nemám a vydrží li vítr,tak střízlivej odhad je tak neděla,nebo spíše pondělí... Pokud to ale půjde takhle, tak do průlivu budu zase vplouvat v noci. Já si snad nepamatuji, že bych to někdy zvládnul za světla.... asi špatné plánování. Vlnky trochu podrostly a jsou trochu nezvykle jedovaté. Lufinka si ho práší kolem čtyř uzlů, v náklonu tak 15°... zatím pohodlná plavba. Stejně by mně zajímalo, co se z tohoto vyvrbí v úžině za vítr. No nic... jdu se natáhnout,jsu po dobré večeři. Jak jistě ctěnej účastník zájezdu odhadne, ten kus nasolené ryby k uspokojení potřeby gurmánské by asi těžko stačil. Tak jsem se zabýval kulinou...a jsu přecpanej jak žoch.
11.4 Sobota
9:45
Budím se v půl čtvrté,ale jako když cvakne vypínačem.... ojojój, tohle znám. Je to něco jako šestej nesmysl, na nohách jsu okamžitě, hlava jede na 110% a jdu na palubu bo vím, že se buď něco děje, něco se stalo, potažmo se stane. Vítr beze změny, kurz taky, plachty v pohodě, kolem voda, nic než voda hmmmm. Přemýšlím, jestli se nestalo něco doma, nebo něco někde jinde... na to stejně teď nepřijdu, lezu zpět na pelech.... a hned zase z pelechu. Vítr se otočil tak rychle ,že bych nevěřil,plachty okamžitě pleskaj. Lezu ven opět,odpadám od větru nejdříve deset,pak dvacet a hned třicet stupňů...kurz se stabilizuje na nějakých 70-75° a to jsem zrovna nechtěl,že. Nic s tím ale neudělám, ráno se uvidí.
V 8:00 startuji motor a tlačím to k majáku. Motoru pomáhaj plachty, nebo motor plachtám kdo ví, vem to čert. Kurz dobrej, rychlost 5 kn ale netrvá dlouho, vítr se stáčí přímo na rypák a nezbejvá než odpadnout, bo vlny jdou přímo do čumáku, mají tak jeden a půl metru, hřebenatějí ne proto, že by foukalo, bo funí tak max 6-7 kn, ale proto, že nějak nehrajou ani s větrem, ani s proudem,že jsou neskutečně krátké, dobíhá jedna druhou,lezou přes sebe, na sebe, pod sebe a Lufina v tom skáče jak opice na brusce. Kurz na prd, rychlost 3-3.5 kn a maják ještě 50 majlí... to by jeden na to hodil bobek. Včera se naplulo přes 80 majlí...že to nevydrží,jsem si myslel,ale člověk doufá, věří :/ . Do Gibu ještě 80 majlí. Jsu na úrovni LaRache a pokud se vítr stočí ještě, nad LaRache bude pravděpodobně foukat čistej E...to by bodlo jako sůl,nicméně by to znamenalo,že v průlivu to bude valit 20-30 Kn rovno do rypáku a to potěš klobás. No nebudu si hrát na Nostradamuse. Tabák dojde co nevidět a strašně se na to netěším... Musím co nejdříve ke břehům Espaňoly, bo potřebuji na net zjistit, co se kde zase semlelo a vytentovalo. Někde něco určitě. Marockej net vyjde sqělých 9 juro za jedno mega v roaming(O2 SVK) a nebo ještě lepší 15,-€/mega u Lebara ES...no nekup to. Z toho by jeden dostal psotník. Jdu plejtvat časem...vypadá to, že ho mám víc než tabáku.
14:40
Od rána tady klepe motor. Vítr pouhých 5-6kn,ale rovno mezi tykadla a vlnky sice padly, ale jsou stejně jedovaté a proud mně tlačí zpět na ostrovy. Je to pořád do kopečku a ani motorem to nejde rychlejc, jak 3.5 kn.... tady šlo by, ale netřeba to zase škrábat. To by byla spotřeba jako u Kamazu, je dost, že i tahle sranda spolkne kolem 100litrů nafty.... jde to prostě ztuha. Dnešní pohled do zrcadla mně nahnal strach. Mažu se oholit,osprchovat a zbejvá už jenom útrpně čekat,jestli se vítr otočí a nebo to budu muset dotlačit na motor. Po maják ještě 27majlí,pak na kruháči druhou do prava, prolítnout kolem Tarify, že se ani nezapráší a pak už... nepředbíhejme. Muzika hraje, kafe se vaří a tabák... ten dochází. K obědu to chtělo pivo, ale to jsem už deset dní ani neviděl. V Gibu se v něm vykoupu. Chtělo by to se nasrat a nadávat,jenomže...ani to mně nejde . Hubu mám pořád vytlemenou,že kdybych neměl uši,mám úsměv kolem celé hlavy... a nechte toho, fakt nejsu zhulenej. . Jenom mně opět jede hlavou winter time on Atlantiku.
17:50
Situace už je značně připosraná. Vlny opět tady, protiproud jako kráva, motor už hrčí na půl výkonu, rychlost neudržím ani na třech uzlech a.... došel tabák. Přifukuje čerstvě, ale křižovat se mně nechce. Čeká mně noc plná zábavy, a že dneska hajat nebudu, je více méně jisté. Plavba přes průliv je někdy jako orientační běh přes minové pole, a už to tak vypadá, že ho proplouvati budu opět v noci, bez tabáku, zato plně tvrdě a vzorově vztekle

. Maják ještě 18 majlí a celej den mám dojem, že utíká na sever. Původnej výpočet byl maják kolem 23:00,ale upravuji výpočty... tak tímhle tempem tam do půl noci nebudu ani omylem. 20:05 kulminuje příliv, co to udělá pak, se zatím tají a kdyby jste mě kolem lámali, nevím. A helemese aktuálně 2.2 kn... čím dál lepší. Panenko Matičko skákavá, mně snad jednou tady u té brány do pekla strouhne.... a ten maják by taky mohl chvilku počkat, než ho doběhnu, jinak vystoupím a jdu pěšky.
Jsem akurát sundal hlavasku... Nepomohla ani prd, jenom začala pleskat. Motoru taky ještě o pár otáček navíc, řve už jako na lesy a rychlost 3.3 kn… bída. Tak ne...už zase jenom 2.8...to mně nechce ten Atlantik pustit, bo co ??? Hledám optimální kurz proti tomu větru,vlnám, proudu a… nějak se nedaří. Nejlepší by bylo na couváka… to by to šlo jak namydlenej blesk. Nejlíp asi bude kurz přímej, nekompromisnej a tlačit a tlačit a tlačit až se s toho potentuju. Velebnosti, jdu blejt.
23:15
Míjím maják u Tageru. Poslední pohled na Atlantik a vplouvám do Gibraltarského průlivu s motorem, kterej jede v otáčkách pro něj nezvyklých,bo takhle točí max. při brždění u mola. Nicméně má ještě značné rezervy. Vítr do rypáku, ale poctivejch 5-6Bf a proud by mně nejraději odeslal na druhou stranu, nejraději zmuchlaného do klubíčka jako použitej obrousek a rychlost tak 3-3.5 uzle ... no hrůza. V podstatě v tom nejde ani kurz držet,bo tu příď stáčí a odhazuje, a plujeme s Lufinou jako dva ožralý delfíni. Vlny jako kráva, oranice jak se patří, tříšť letí přes předek a já si naivně opláchl skla, že bych něco viděl dopředu, bo byli zasolené, jak sušenej tuňák. Tak to tady ale vypadá dosti často, když proud a vlny nejeví snahu k součinnosti. K Tarifě tak 6 hodin motoru, do Gibu min. 10, pokud se to trochu neuklidní… ale zatím to má spíše tendenci blbnou ještě více. Plavební dráhu hodlám křížit velmi netradičně a zcela jistě ne předpisově. Boha jeho, je jich kolem jak hadů. Tohle je poslední záznam dle Kanárského času. Přetáčím hodiny... a mám o hodinu více, hodina mně chybí... okradli stařečka. Do prdlele, kuwa fix, haleluja bordel... to byla pecka,že mně věci popadali...Tříšť letělaTči metry nad lodía 20 metrů za loď. Věci mně tady nepopadali za celou dobu plavby... tohle je velké finále :/ . Celou noc budu vzhůru,kličkovat mezi parníky jak střelenej zajíc a vypadá to,že ještě budu k tomu i mokrej.
12.4 neděle
8:30
Po osmi hodinách motorování jsem minul maják u Tarify. Kdyby jste moji zlatí viděli, co se tady děje, tak by vám bulvy z jamek vypadli. Vítr v nárazech ke 40 Kn, pod třicet nepadne ani na vteřinu, ostré, krátké vlny kolem třech metrů, skáčou jedna na druhou a jdou takovou rychlostí, že Lufina nestíhá ten čumák zvedat a kolem jenom samej hřeben a bílá pěna. Přilivovej proud to jistí a já 15 mil plul 8 hodin. Dalších 15 mě čeká do kotviště a když jsem si bláhově myslel,že za majákem to padne,tak jsem se šeredně, ale šeredně pletl. Je to ještě horší, naštěstí příliv končí za hodinu, tak proud zeslábl a občas už pluji i 3Kn. Co udělá odlivovej proud s vlnami, to raději ani nechci vědět. Motor točí v takovejch otáčkách,že kdybych se tak vytočil já, tak prokoušu novel průplav přes celé Španělsko. Jsu nevyspalej,promáčenej a promrzlej jak sobolí h o v n o.... a z toho kafe,co jsem už vychlemtal mě bolí žaludek...prostě psina. Od přídě tříšť letí pět metrů nad kočárkem a dopadá tak 100 metrů za loď a jestli budu dalších 15 majlí motorovat, jak těch prvních, tak asi porodím ježka. Á propos, v lodi příjemných 13°c, rel. vlhkost 92%.... kam to já, pro Kristovy rány zase doplul.
12:50
Je půl jedné. Po 730 mílích a deseti dnech plavby spouštím kotvu u Gibraltaru, kontroluji naposled řetěz, vypínám motor, je ticho.
GAME OVER
Končí další zimné Atlantské prázdniny, je konec další kapitoly, převracím list a odkládám to na smetiště dějin. Z ostrovů se mně nechtělo… ó to ne, ale jinak to nešlo. Potkal jsem tam spoustu sqělých lidí, užil mrtě gžundy se starými i novým přáteli , vypil snad jeden celej pivovar a obral Španěle o pár ryb. Byla to jedna s nejlepších zim na ostrovech... ale začíná se psát kapitola nová, jiná. This is a neverending story ...

.