Tahání přívěsu v ČR po 19.1.2013

Technické podpůrné prostředky pro jachting (auta. přívěsy, šífy).

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Příspěvekod Jarda885 » úte lis 05, 2013 8:32 pm

Z hlediska "právní síly" je podle mne úplně jedno, jestli jde o vyjádření ministerstva nebo tiskovou zprávu.

Právní závaznost názoru limitně blížící se nule.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » úte lis 05, 2013 9:00 pm

vyhláška, či co to je, je dost jasná. pro ty pomalejší je ještě vyjádření, které to vysvětluje.

mně to je putna, mám 20 let BE a navíc s lodí plavu a netáhám ji po silnici :lol:
Surcouf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 2

Příspěvekod Surcouf » úte lis 05, 2013 9:01 pm

Pokud platí to, co napsalo samo ministerstvo, totiž že evropská norma je nadřazena normě národní, tak je to taky jasné - platí norma EU.
Surcouf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Surcouf » úte lis 05, 2013 10:17 pm

Znění evropské normy 2006/126 pro řidičáky:

b) catégorie B:

Les automobiles dont la masse maximale autorisée n'excede pas 3500 kg et conçues et construites pour le transport de huit passagers au maximum, outre le conducteur; une remorque dont la masse maximale autorisée ne dépasse pas 750 kg peut etre attelée aux automobiles de cette catégorie.

Sans préjudice des dispositions relatives aux regles d'homologation des véhicules concernés, une remorque dont la masse maximale autorisée dépasse 750 kg peut etre attelée aux automobiles de cette catégorie, sous réserve que la masse maximale autorisée de cet ensemble ne dépasse pas 4250 kg. Si cet ensemble dépasse 3500 kg, les États membres, conformément aux dispositions de l'annexe V, exigent qu'il puisse etre conduit uniquement:

- apres une formation, ou

- apres la réussite d'une épreuve de contrôle des aptitudes et des comportements.

Les États membres peuvent également exiger a la fois une formation et la réussite d'une épreuve de contrôle des aptitudes et des comportements.

Les États membres indiquent l'habilitation a conduire un tel ensemble sur le permis de conduire au moyen du code communautaire correspondant.

L'âge minimum pour la catégorie B est fixé a 18 ans;

c) catégorie BE:

- sans préjudice des dispositions relatives aux regles d'homologation des véhicules concernés, ensembles de véhicules couplés composés d'un véhicule tracteur de la catégorie B ainsi que d'une remorque ou semi-remorque dont la masse maximale autorisée n' excede pas 3500 kg;

- l'âge minimum pour la catégorie BE est fixé a 18 ans;

Kategorie B:
automobily, jejichž povolená maximální hmotnost nepřesahuje 3500kg a a jsou konstruovány pro přepravu maximálně 8 osob kromě řidiče. K těmto vozidlům může být připojen přívěs o maximální celkové hmotnosti 750 kg.
Pokud nebudou porušena homologační pravidla těchto vozidel, může k nim být připojen přívěs, jehož maximální hmotnost překračuje 750 kg, ale celková hmotnost jízdní soupravy nesmí překročit 4250kg. Pokud souprava překračuje celkovou hmotnost 3500kg, jsou členské státy v souladu s doplňkem V povinny požadovat, aby tyto soupravy byly řízeny po absolvování školení, nebo po úspěšné zkoušce schopností a chování (kompetence). Členské státy mohou také požadovat současně absolvování školení a zkoušku schopností.
Členské státy tuto schopnost k řízení takovéto soupravy vyznačí v řidičáku odpovídajícím unijním kódem.

Kategorie BE:
opravnňuje k řízení souprav( pokud to homologace tažného vozidla kategorie B umožňuje) s vlekem, či návěsem, jehož povolená maximální hmotnost nepřekračuje 3500 kg.

Minimální věk pro obě kategorie je 18 let.

Takže pokud to jednoduše interpretuji - podle norem EU mohu s řidičákem B řídit soupravu, jejíž celková hmotnost nepřekačuje 3500kg a pokud to homologační údaje auta dovolí. Pokud v rámci homologace celková hmotnost soupravy překročí 3500. ale je menší než 4250kg, musím absolvovat školení, nebo zkoušku, nebo oboje (kod 96). S BE mohu táhnou přívěs až do 3500kg celkové hmotnosti, ale pouze pokud to zase umožňuje homologace tažného auta. Takže je to docela jednoduché a celkem pozitivní. Pro mne to znamená, že musím absolvovat "kód 96", protože moje celková hmotnost soupravy přesahuje o 36 kg hranici 3500kg a mohu táhnout 1500kg.
david
moderátor

Příspěvekod david » úte lis 05, 2013 10:51 pm

soráč, ale to furt to samý dokola. možná jen těch 18 let, ale to se nás už jaksi netýká
Surcouf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Surcouf » úte lis 05, 2013 11:03 pm

Davide, ano je to pořád dokola to samé, ale myslím si že teď by měli mít všichni jasno co můžou a již by nemusely probíhat ty dohady o tom, kdy mi stačí čisté "B", kdy musím absolvovat "96" a kdy musím mít "BE". Samozřejmě tobě s tvým "BE" je to fuk, ale nám ostatním to mnohé objasnilo.
david
moderátor

Příspěvekod david » úte lis 05, 2013 11:13 pm

Surcouf píše:teď by měli mít všichni jasno co můžou a již by nemusely probíhat ty dohady o tom, kdy mi stačí čisté "B", kdy musím absolvovat "96" a kdy musím mít "BE". .

teď, když už to tu je nejmíň po páté, to některým už asi dojde. to máš recht. jináč já mám jen BE, jak ses mohl všimnout. tehdá ho dávali zadarmo, jen za praxi nijak nedokladovanou
ale chápu, že ze své učitelské praxe je pro tebe běžné opakovat žáčkům furt dokola ;)
Surcouf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Surcouf » úte lis 05, 2013 11:50 pm

Je to tak - opakování je matkou moudrosti a navíc ti, co to pořád chtěli mít zdokladováno dokumenty, tak to teď mají.

Teď už jenom musíme doufat, že na ministerstvu si obstarají gramotné překladatele a nebudou tam vymýšlet nějakou "lidovou tvořivost" a budou se držet té unijní oficiální verze.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » stř lis 06, 2013 8:05 am

Surcouf píše:Pokud platí to, co napsalo samo ministerstvo, totiž že evropská norma je nadřazena normě národní, tak je to taky jasné - platí norma EU.

Tohle platí všeobecně. Teda platí to v případech, kdy národní norma je v rozporu s evropskou. Tam, kde je např. národní norma "pouze" přísnější, než evropská, platí samozřejmě ta národní.

Surcouf
Dík za vysvětlení s tou vyhláškou. Už vím, kde jsem dělal chybu. Blbě jsem si přeložil tu jednu větu. Budiž mi omluvou, že moje němčina je na úrovni mateřský školy a anglickou mutaci jsem včera po "dlouhém" hledání nenašel....

Jsem rád, že se ti to tu podařilo uzavřít odkazem na vyhlášku a dokonce i úplným zněním odstavce.
Za všechny DÍK :good: :good:

2 david:
v tomto případě by ses měl držet pravidla mlčeti zlato! Informace o tom, že máš BE, nebo že nevozíš loď tu jaksi nikomu moc nepomohla. No a to, že tu několikrát padl odkaz na právně bezvýznamnej článek (nebo vyjádření MD) a ty z toho děláš kdo ví co.... to snad ani nebudu komentovat. Stejně jako to, že tisková zpráva, či nějaký vyjádření má stejnou váhu, jako zákon. To už si z nás buď děláš blbou srandu, nebo....
Zjevně jsi se ještě nemusel hlouběji zabývat legislativou a soudnictvím. To ti můžeme všichni jen závidět. Jen by bylo dobré držet se pravidla, že když něco nemám ověřeno praxí, tak to nevydávám za fakt.
Já jsem zatím neslyšel o případu, kdy by soudy daly přednost vyjádření nějakého orgánu před s legislativou. No a naopak například v daňovém a finančním sektoru je to plný chybných vyjádření finančních úřadů, který pak soudy vesele ignorujou. Oni úřady jaksi nemaji registrační povinnost.

Já toho o legislativě taky až tak moc nevim. Nicméně mám vystudovaný nějaký to právo pro neprávníky. Divil jsem se kolik mezi lidma panuje mýtů. :whist:
Naposledy upravil(a) Zdenda12345 dne stř lis 06, 2013 2:42 pm, celkem upraveno 1 x.
Surcouf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Surcouf » stř lis 06, 2013 9:51 am

Zdendo,

v právničině je nejlepší vycházet vždy z francouzštiny, neb je nejpřesnější a nejjednoznačnější. I unijní právníci, když se nemohou shodnout na interpretaci, tak berou za základ francouzskou mutaci. Je to logické, neb celé moderní evropské právo vychází z francouzských napoleonských zákoníků.
A jak pořád a všude opakuji, nesmí se nikdy vycházet ze strýčka Googla, ani jiných berliček.

P.S. - nechtěls tu výtku spíše adresovat Davidovi? Denis je v tom myslím nevinně. JJR
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Zdenda12345 » stř lis 06, 2013 2:46 pm

Dík za upozornění!!!!

Denisi SORRY!!!!! Omlouvám se za nedopatření, které se našemu ústavu stává MAXIMÁLNĚ jednou za 10 let. :-) Už jsem to opravil.

S tím právem máš Surcouf asi pravdu. Tušim, že ním to taky tak říkali (je to už pár let), ale vzpomínam si, že mi to vloni říkali i moji právníci.
Ještě jednou dík.
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 44

Příspěvekod Pavel63 » stř říj 29, 2014 9:22 am

Dámy (byť jich asi zase není tolik) a pánové,

teď prošel parlamentem nový Zákon č. 230/2014, kterým se mění předchozí Zák. 361/2000 ve znění pozdějších změn, na následující znění ohledně kategorie "B" a případného tažení přívěsu:

2. V § 80a odst. 1 písmeno f) zní:

„f) B jsou zařazena motorová vozidla s výjimkou vozidel uvedených v písmenech a) až e), jejichž největší povolená hmotnost nepřevyšuje 3 500 kg, určená pro přepravu nejvýše 8 osob kromě řidiče, ke kterým smí být připojeno přípojné vozidlo o největší povolené hmotnosti

1. nepřevyšující 750 kg,

2. převyšující 750 kg, pokud největší povolená hmotnost této jízdní soupravy nepřevyšuje 3 500 kg, nebo

3. převyšující 750 kg, pokud největší povolená hmotnost této jízdní soupravy převyšuje 3 500 kg, ale nepřevyšuje 4 250 kg, jedná-li se o řidičské oprávnění v rozšířeném rozsahu,“.

Moje poznámky:
- "řidičské oprávnění v rozšířeném rozsahu" v poslední větě je patrně ono rozšíření na "E".
- ve všech případech je třeba dodržet konstrukční data pro dané tažné vozidlo a vlek (např. max. povolené svislé zatížení na kouli, max. hmotnost bržděného/nebržděného vleku, který dané vozidlo smí táhnout, max. užitná hmotnost vleku a podobně), která jsou obvykle uvedena ve velkém TP daného vozidla (tažného i vleku).
- pokud si nejste jistí hmotností toho, co táhnete (a vůbec se nemusí jednat o přepravovanou loď), vřele doporučuji pokusit se někde v okolí najít mostní váhu a domluvit se, jestli si můžete zvážit naložený přívěs, abyste si udělali představu, kolik čeho můžete naložit (dřevo, štějk, hlína ...). Někdy se to nezdá, ale přeložit nebržděný vlek za auto klidně o 200 kg není problém. Ten vznikne až v okamžiku, kdy před vámi někdo prudčeji zastaví třeba před přechodem ...

Pavel.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř říj 29, 2014 9:50 am

Pouze tvoje dohady.
Nez zase napises "patrne"....tak si 2x klikni u strycka gugla...

Rozsirene B je max 4250 cele soupravy.

V pripade B+E muze mit jen samotny prives az 3500
Neplest si pojmy s dojmy.
:whist:
bokal
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 1

Příspěvekod bokal » stř říj 29, 2014 10:03 am

Pro Pavel 63

S tím komentářem a dovysvětlením novely vyhlášky prosím opatrně !!!!!!!

neboť to, co uvádí jako vyvětlení pojmu " oprávnění sk.B v rozšířeném rozsahu" se nejedná o skupinu BE !!!!!!!!!!!

správně se jedná o absolvování dodatečného školení a zkoušky jízdy s přívěsem a pak zápis tohoto do oprávnění na ŘP v kolonce 12 pod kódem 96 a je to vlastně pro dodávky s celkovou hmotností 3500 kg a k tomu přívěs do 750kg,
řidič s rozšířeným oprávněním B tedy smí se překročit váhu soupravy nad 3500 kg , ale jen do 4250 kg.
Skupina BE je samostatná skupina, a ne rozšíření, opravňuje čídit soupravu až do 7000kg (3500+3500kg)
citace z MD:
(tj. motorové vozidlo o max. hmotnosti 3500kg + přípojné vozidlo o hmotnosti větší než 750 kg -> celková hmotnost soupravy ale nepřesáhne 4 250 kg; rozšířený rozsah řidičského oprávnění získá řidič pouze na základě doplňovací zkoušky - tato skutečnost se následně vyznačí v řidičském průkazu harmonizovaným kódem 96).
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » stř říj 29, 2014 10:05 am

Ano, jak píše Libor, rozšířené B (kód 96) NENÍ B+E !

Je to tu už probráno dost.
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 44

Příspěvekod Pavel63 » stř říj 29, 2014 2:34 pm

Jo, máte pravdu. Ten "rozšířený rozsah" popsal Bokal na posledních třech řádcích svého příspěvku. Omlouvám se tedy za mystifikaci v mém předchozím. Nicméně citace zákona je v pořádku.

Pavel.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Zdenda12345 » stř říj 29, 2014 2:36 pm

Mimochodem i to znění (věcně - nekoukal jsem na slovíčka) je pořád beze změny. V tomhle případě platí ono "mnoho povyku pro nic". :D aneb je to stále tak jak to bylo.
karel-h
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod karel-h » stř říj 29, 2014 7:24 pm

100 x nic umořilo osla

Informace MD k rozsahu řidičského oprávnění skupiny B
Po 19. 01. 2013 je rozsah řidičského oprávnění skupiny B následující:
Řidičské oprávnění skupiny B opravňuje jeho držitele k řízení motorového vozidla, jehož největší povolená hmotnost nepřevyšuje 3 500 kg, s nejvýše 8 místy sezení kromě řidiče, ke kterému smí být připojeno přípojné vozidlo:
a) o největší povolené hmotnosti nepřevyšující 750 kg
(tj. motorové vozidlo o max. hmotnosti 3 500 kg + přípojné vozidlo o max. hmotnosti 750 kg → celková hmotnost soupravy nepřesáhne 4 250 kg),
b) o největší povolené hmotnosti převyšující 750 kg, pokud největší povolená hmotnost jízdní soupravy nepřevyšuje 3 500 kg
(tj. motorové vozidlo o max. hmotnosti 3 500 kg + přípojné vozidlo o hmotnosti větší než 750 kg → celková hmotnost soupravy ale nepřesáhne 3 500 kg),
c) o největší povolené hmotnosti převyšující 750 kg, pokud největší povolená hmotnost této jízdní soupravy převyšuje 3 500 kg, ale nepřevyšuje 4 250 kg, jedná-li se o řidičské oprávnění v rozšířeném rozsahu
(tj. motorové vozidlo o max. hmotnosti 3500kg + přípojné vozidlo o hmotnosti větší než 750 kg → celková hmotnost soupravy ale nepřesáhne 4 250 kg; rozšířený rozsah řidičského oprávnění získá řidič pouze na základě doplňovací zkoušky – tato skutečnost se následně vyznačí v řidičském průkazu harmonizovaným kódem 96).

Policie České republiky, především Ředitelství služby dopravní policie a dále obecní úřady obcí s rozšířenou působností byly o výše uvedené věci již informovány.

Tady je odkaz na zdroj MDČR
JPfish
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod JPfish » stř říj 29, 2014 9:44 pm

Pavel63 píše:Dámy (byť jich asi zase není tolik) a pánové,

teď prošel parlamentem nový Zákon č. 230/2014, kterým se mění předchozí Zák. 361/2000 ve znění pozdějších změn, na následující znění ohledně kategorie "B" a případného tažení přívěsu:

2. V § 80a odst. 1 písmeno f) zní:

„f) B jsou zařazena motorová vozidla s výjimkou vozidel uvedených v písmenech a) až e), jejichž největší povolená hmotnost nepřevyšuje 3 500 kg, určená pro přepravu nejvýše 8 osob kromě řidiče, ke kterým smí být připojeno přípojné vozidlo o největší povolené hmotnosti

1. nepřevyšující 750 kg,

2. převyšující 750 kg, pokud největší povolená hmotnost této jízdní soupravy nepřevyšuje 3 500 kg, nebo

3. převyšující 750 kg, pokud největší povolená hmotnost této jízdní soupravy převyšuje 3 500 kg, ale nepřevyšuje 4 250 kg, jedná-li se o řidičské oprávnění v rozšířeném rozsahu,“.

Moje poznámky:
- "řidičské oprávnění v rozšířeném rozsahu" v poslední větě je patrně ono rozšíření na "E".
- ve všech případech je třeba dodržet konstrukční data pro dané tažné vozidlo a vlek (např. max. povolené svislé zatížení na kouli, max. hmotnost bržděného/nebržděného vleku, který dané vozidlo smí táhnout, max. užitná hmotnost vleku a podobně), která jsou obvykle uvedena ve velkém TP daného vozidla (tažného i vleku).
- pokud si nejste jistí hmotností toho, co táhnete (a vůbec se nemusí jednat o přepravovanou loď), vřele doporučuji pokusit se někde v okolí najít mostní váhu a domluvit se, jestli si můžete zvážit naložený přívěs, abyste si udělali představu, kolik čeho můžete naložit (dřevo, štějk, hlína ...). Někdy se to nezdá, ale přeložit nebržděný vlek za auto klidně o 200 kg není problém. Ten vznikne až v okamžiku, kdy před vámi někdo prudčeji zastaví třeba před přechodem ...

Pavel.

Platí ta novela vyhlášky všude v EU? Mám jen B,tak aby nebyl problém do 3,5t.se vejdu-budoucí auto(Dacia Duster 4x4 +vlek 1300kg váha vleku celková s lodí)
Hlavně mne zajímá průjezdnost Rakousko,Německo a Itálie za učelem rybaření na Pádu.Budu rád za každou informaci.Policie co jsem se doslechl, je prý v Rakousku dosti nekompromisní a nerad bych na to dojel.
bahno
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod bahno » čtv říj 30, 2014 9:12 am

Plati. Ta novela bylo jenom napraveni problemu, ktery vznikl novelou pred tim. Pred tim to bylo tak, jak je to ted a i v meziuseku byl vydan pokyn policii a uradum, aby to neresili, prave protoze EU to ma stanoveny tak jak je to zase ted a pravo EU ma prednost.
OT:V EU obecne neplati ta jina "novinka", 125ccm motorka s automatickou prevodovkou riditelna s Bckem bez Acka, to je cesky "navic". Ale co vim, nemci i slovaci to maj taky, nicmene v tomhle je nutny si to overit stat od statu.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Zdenda12345 » čtv říj 30, 2014 3:12 pm

S Béčkem taháš vesele soupravy do 3,5t (za předpokladu dodržení omezení v techničáku auta) a s B96 taháš do 4,25t. S BE taháš autem do 3,5t vlek do 3,5t. Teoreticky si můžeš troufnout na soupravu 7t! To musí bejt mazec. :D

Přesně jak píše bahno. Teď jen napravili ten guláš nejasností, kterej vyrobili špatnym překladem v předchozí novele.

P.S. letos jsem dělal BE. Stálo to o pár stovek víc než rozšíření na B96. Jen jsem musel dělat i testy. B96 obnáší jen jízdu.
JPfish
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod JPfish » čtv říj 30, 2014 7:47 pm

Zdenda12345 píše:S Béčkem taháš vesele soupravy do 3,5t (za předpokladu dodržení omezení v techničáku auta) a s B96 taháš do 4,25t. S BE taháš autem do 3,5t vlek do 3,5t. Teoreticky si můžeš troufnout na soupravu 7t! To musí bejt mazec. :D

Přesně jak píše bahno. Teď jen napravili ten guláš nejasností, kterej vyrobili špatnym překladem v předchozí novele.

P.S. letos jsem dělal BE. Stálo to o pár stovek víc než rozšíření na B96. Jen jsem musel dělat i testy. B96 obnáší jen jízdu.

Zdenda12345/bahno/ Diky za info já si to myslel,že u nás to tak je, ale nevíte, kde se dají najít informace o provozu vleků v okolních zemích ohledně tahání přívěsů a nejlépe v CZ ? Jak jsem psal,hlavně Itálie,Německo a Rakousko.Mulvil jsem s pár profi šoférama co dělaj profesní zkoušky a ty tvrděj,že v Rakousku pokuď nemám E,tak budu odstaven a nedoplatím se a můžu tahat jenom vlek 750kg.Dokonce jim to i nedávno tvrdil jejich školitel jak jsem je požádal o informaci.Tak proto se ptám a jsem z toho jelen :-)
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » čtv říj 30, 2014 7:50 pm

a nebylo tam kdisi ze muzu tahnout az 1apul nasobku celk.hmotnosti vozidla to zn 3500krat 1.5 pokud tegy vyrobce to na to auto schvali to je jasne
karel-h
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod karel-h » pát říj 31, 2014 3:19 am

JPfish Tady snad najdeš co hledáš http://www.uamk.cz/turistické informace
max bych si vytiskl směnici EU v daném jazyce
SMĚRNICE
JPfish
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod JPfish » pát říj 31, 2014 3:28 pm

karel-h píše:JPfish Tady snad najdeš co hledáš http://www.uamk.cz/turistické informace
max bych si vytiskl směnici EU v daném jazyce
SMĚRNICE

karel-h )Díky moc,to je přeně co jsem hledal a určitě Tvá informace nebude přínosem jenom pro mne :good:

Zpět na