Nova vyhlaska o zakazu plavby se spalovacim motorem

Vše co souvisí s předpisy kolem plavby a technickou dokumentací lodí, včetně jejich regisdtrace. Přepravy lodí. Technickými prostředky pro dopravu lodí. Dále pojištění lodí, přívěsů, osob atd.

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

tkruska
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 20

Příspěvekod tkruska » čtv bře 26, 2015 9:53 am

Prisla dalsi odpoved z SPS.... jedine ktere nyni komunikuje a ma fakt snahu... chvalim!!!!

1) Jak přesně poznám místo vyznačené pro dlouhodobé stání a co vše do tohoto termínu spadá?

místo pro stání je označeno plavebním značením E5, E6, E 7. Jedná se o místa, která dle zákona o vnitrozemské plavbě mohou být přístavištěm, kotvištěm nebo vývazištěm.

2) Spadá do tohoto pravidla i plavidlo registrované v jiném státě EU či mimo něj?

ano, tato právní úprava se týká i plavidel registrovaných v jiných státech.

3) Jaká je sankce v případě nedodržení tohoto opatření?

Skutkové podstaty a sankce jsou obsaženy v zákoně č. 254/2001 Sb., o vodách, ve znění pozdějších předpisů, a to v § 117 odst. 2 a 3. Správní delikty pak v § 125b. Jedná se o sankce ukládané za porušení podmínek užívání povrchových vod k plavbě.

4) Jak budu moci v sezóně zakotvit jako návštěvník účelové vodní plochy, pokud budou všechna stání/mariny obsazena stálými členy příslušných klubů (Lipno, Orlík, atd)?

Budeme se snažit, aby na vodní cestě byla místa pro stání, která nebudou vymezena pouze se souhlasem správce vodní cesty.

5) Je možno požádat o výjimku ke stání mimo vyznačená místa?

O výjimku obecně lze požádat pouze pokud udělení výjimky umožňuje zákonná úprava. O výjimku lze tedy požádat v rozsahu, ve kterém ji umožňuje § 7 odst. 7 zákona o vodách.

6) Budete jako příslušný orgán v této věci ještě podnikat nějaké kroky ke sjednání nápravy nebo alespoň k návratu viz. původní vyhláška? Pomohla by nějaká petice?

Budeme se snažit, aby na vodní cestě byla i stání, která nebudou vyhrazena pro určitý subjekt. V této věci proběhne na půdě Ministerstva dopravy jednání za účasti našeho úřadu.

Je potřeba si uvědomit, že vyhláška č. 46/2015 Sb., je prováděcím předpisem k vodnímu zákonu, tedy k zákonu, který není v gesci Ministerstva dopravy. Její vydání podléhá dohodě a spolupráci s jinými rezorty Ministerstvy životního prostředí a zemědělství. Jednání jsou velmi obtížná a jakékoliv otevírání této právní úpravy může vyvolat otevření řady dalších pro rekreační plavbu velmi restriktivních požadavků ze strany těchto rezortů.

Ještě Vám mohu sdělit, že požadavek omezující noční stání plavidel mimo vyhrazená místa byl vznesen v mezirezortním připomínkovém řízení, protože v noci může dojít k manipulacím s vodní hladinou, nenadálý výkyv může při stání mimo vývaziště, kotviště či přístaviště, způsobit škodu na plavidle, jejíž náhrada by mohla být požadována po správci vodní cesty. V místech vyhrazených pro stání toto nebezpečí není.

Pokusila jsem se Vám na Vaše otázky odpovědět, dle svých možností.

Přeji Vám hezký den

Mgr. Klára Němcová
legislativní právník, pověřená řízením odboru kontroly a metodiky
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Příspěvekod packa » čtv bře 26, 2015 9:59 am

co z toho vyplívá? do letošního roku se s vodou nehejbalo? no nevim....a to druhe-jasne varovaní-nestrkejte do toho nos-mohlo by to byt horší

dotaz na ty co Slapy a Orlík znají-o kolik tam kolísa hladina když není nejaka havarijní situace?-dejme tomu za 12 hodin? jen trouba zakotví na noc a nenecha si tu povestnou stopu vody pod kylem
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » čtv bře 26, 2015 10:20 am

Na orlíku se to hýbe v řádech centimetrů za noca většinou směrem nahoru, páč v noci nepouštěj. Stalo se mi jednou, že voda klesla večer (před západem slunce) o něco dolů, že si kýly sedly, ale jen lehce a to jsem měl loď vyvázanou dost nafest ke břehu aby necestovala.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » čtv bře 26, 2015 10:22 am

Jestli jsem se v tom fofru nesekl v řádech, tak mi vychází, že při nulovym přítoku teoreticky může Orlík za 12 hodin odpustit asi 75cm vody (asi 85 mil m3). To už by ale všechno pod nádrží plavalo. :D Takže podle střízlivýho odhadu není reálný, aby hladina klesla o víc než 50 cm (fakt ale maximálně). Takže argument o bezpečnym kotvení kvůli hloubce neberu.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » čtv bře 26, 2015 10:27 am

No a neregistrovaný plavidlo se poškodit nemůže, to je jasné. To jsou tedy důvody.
mkovi
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 4

Příspěvekod mkovi » čtv bře 26, 2015 10:55 am

Takze podle odpovedi SPS co sem dal Truska je kotvení pod pokutou 5 000 blokove, nebo 200 000 ve spravnim rizeni? To je slusna palba. Doufam, ze stav nouze, popripade osoba blizka na udavaci fotky bude fungovat :-(
Samozrejme zakaz existuje a nejaka mista s P, kde nebude dodatkova tabulka se budou nekdy resit, Je fajn, ze se to dela opacne, nez by melo byt. Stejne jich ale bude predpokladam malo a na nevhodnych mistech. Preci kdyz povodi chce stani zakazat, tak udela P jen tak, aby se nedalo rict, ze zadna nejsou.
Janch
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

hladina

Příspěvekod Janch » čtv bře 26, 2015 11:20 am

To: Packa. Maximum, které jsem v sezóně a blízké mezisezóně zaregistroval bylo do 40 cm, takže to by asi byla ta bezpečnostní rezerva. Prakticky je to jak píše Charlie, tak do 10-20 cm. Jinak ovšem při dlouhodobém kotvení na podzim, kdy se nádrž upouští. Ale co je to proti Temži... :mad:
bahno
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod bahno » čtv bře 26, 2015 11:26 am

3) Jaká je sankce v případě nedodržení tohoto opatření?

Skutkové podstaty a sankce jsou obsaženy v zákoně č. 254/2001 Sb., o vodách, ve znění pozdějších předpisů, a to v § 117 odst. 2 a 3. Správní delikty pak v § 125b. Jedná se o sankce ukládané za porušení podmínek užívání povrchových vod k plavbě.

Tak ale to pozor:
Vodni zakon rika
§ 117
Porušení povinností při užívání povrchových vod k plavbě
...

(2) Fyzická osoba se jako vůdce plavidla dopustí přestupku tím, že

a) užije plavidlo se spalovacím motorem k plavbě na povrchové vodě v rozporu s § 7 odst. 5, nebo

b) užije plavidlo k plavbě v rozporu se stanoveným rozsahem a podmínkami užívání povrchových vod k plavbě podle § 7 odst. 5.

(3) Za přestupek podle odstavce 1 a 2 lze uložit pokutu

a) do 50000 Kč, jde-li o přestupek podle odstavce 1 písm. a); dojde-li však k úniku odpadních vod nebo závadných látek do vod povrchových, lze uložit pokutu do 200000 Kč,

b) do 100000 Kč, jde-li o přestupek podle odstavce 1 písm. b),

c) do 200000 Kč, jde-li o přestupek podle odstavce 2,

d) v blokovém řízení do 5000 Kč, jde-li o přestupek podle odstavce 2 písm. b).

V paragrafu 7 se docteme:

§ 7
Užívání povrchových vod k plavbě
....

(5) Na povrchových vodách v ochranných pásmech vodních zdrojů I. stupně a na nádržích určených povolením nebo rozhodnutím vodoprávního úřadu podle § 8 odst. 1 písm. a) bodu 4 nebo podle předchozích předpisů pro chov ryb je plavba plavidel se spalovacími motory zakázána. Nejde-li o dopravně významné vodní cesty,7) je tato plavba zakázána na vodních nádržích a vodních tocích, které stanoví Ministerstvo dopravy a spojů v dohodě s Ministerstvem životního prostředí ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství vyhláškou. Povrchové vody lze užívat k plavbě jen tak, aby při tom nedošlo k ohrožení zájmů rekreace, jakosti vod a vodních ekosystémů, bezpečnosti osob a vodních děl; rozsah a podmínky užívání povrchových vod k plavbě stanoví Ministerstvo dopravy a spojů v dohodě s Ministerstvem životního prostředí ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství vyhláškou.
...

A v zakone o vnitrozemske plavbe
Seznam dopravně významných vodních cest

1. Vodní cesty využívané jsou:

a) vodní tok Labe

1. od říčního km 973,5 (Kunětice) po říční km 951,2 (nadjezí zdymadla Přelouč),

2. od říčního km 949,1 (2,080 km od osy jezu Přelouč) po říční km 726,6 (státní hranice se Spolkovou republikou Německo), včetně plavební dráhy vymezené na vodní ploše Velké Žernoseky plavebním značením,

b) vodní tok Vltavy

1. od říčního km 91,5 (Třebenice) po soutok s vodním tokem Labe, včetně výústní části vodního toku Berounky po přístav Radotín,

2. od říčního km 239,5 (České Budějovice) po říční km 91,5 (Třebenice) jen pro plavidla o nosnosti do 300 tun,

c) vodní tok Moravy od ústí vodního toku Bečvy po soutok s vodním tokem Dyje, včetně průplavu Otrokovice - Rohatec (Baťův kanál).

Takze shrnuto: MD(ve spolupraci s kym chce) nemuze omezovat dle paragrafu 7 pismeno 5 plavbu na dopravne vyznamne ceste, ergo kladivko nelze za to ulozit pokutu. Mame nekde ty pravniky?
EDIT: eeh jsem blbec, nedocet sem ten paragraf
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Příspěvekod packa » čtv bře 26, 2015 11:29 am

Janch-dky za info-ptal jsem se v souvislosti za 1. me prazdninove plavby a za 2. odpoved p.Nemcove z SPS
Temže je zde v soucasne dobe :offtopic:
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » čtv bře 26, 2015 11:51 am

Mozna to tu moc hrotite povolili toho vic nez zakazali. A jeste nevime jak to v praxi bude fungovat. Nejvic vadi jen to kotveni na noc, ale jestli to budou benga vubec nejak hrotit nemluvim o stavu nouze ale bude vsude plno tak stejne nic nenadelaj. Ze se tak neberete za to stari motoru to si myslim vadi hodne jachtarum. Jak to znam budou pozmenovaci navrhy a ze jich bude.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Zdenda12345 » čtv bře 26, 2015 12:30 pm

Když ono je to kotvení zatím opravdu dost velkej problém.
Samozřejmě můžeme spoléhat na to, že to možná nebudou tolik kontrolovat apod.

Třeba motor mě trochu zamrzel. Holt jsem si přidal 15 tis. a koupil si novější. Alespoň mi teď za prd.elí nevrčí a nesmrdí dvoutakt. :) Navíc chápu význam pro životní prostředí.
Tady se ale jedná o omezení toho nejhezčího co na jachtingu je, a to svobody pohybu!

Jestli to takhle půjde dál, tak nám budou taky přikazovat kupovat si toaleťák jen od schválených výrobců..... ty ostatní by nemuseli pobrat jak se tu z toho všichni pos...
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » čtv bře 26, 2015 12:32 pm

Charlie píše:No a neregistrovaný plavidlo se poškodit nemůže, to je jasné. To jsou tedy důvody.

U plavidla s vytlakem do 1000kg je poskozeni rozhodne min pravdepodobny, ale to samozrejme neznamena, ze ten zakaz podporuju.

Jinak zavedeni verejnych mist urcenych ke kotveni je podle myho docela zajimavej prinos, protoze tam aspon nemusis resit otazku, jestli nekoho nastves nebo ne. Za mne - docela bych to uvital.
Ismael
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Ismael » čtv bře 26, 2015 1:13 pm

Ahoj.
Takže jestli jsem dobře pochopil fundovanou odpověď legislativního právníka Mgr. Kláry Němcové, tak dělali vše pro naše dobro (abychom si nepoškodili loď při kolísání hladiny) a ještě za nás velmi tvrdě bojovali proti dalším " nepřátelům", jejichž restriktivní požadavky proti rekreační plavbě by nás jinak nejspíš smetly z hladiny našich vod ?!?
Loď registrovaná jinde (v zahraničí) má stejnýho peška jako registrovaná u nás, jediné , co mi není zcela jasné je to, jak se nahlíží z pohledu této vyhlášky na loď registrovanou v zahraničí, kde zároveň ale tato loď registrovaná není???
Jinýmí slovy řečeno, zda mi při nočním stání v zátoce bez cedule na břehu, bude švédský (německý, holandský, belgický) certifikát o registraci / neregistraci stačit na vyjeb... s tuzemskou státnělobbystickou mašinérií.
Dále mi z vyjádření výše uvedené madam poměrně jasně vyplývá, že novelizovat se pro naše dobro nebude a pokud snad k novelizaci dojde, bude novela pro rekreační plavbu vždy restriktivnější a restriktivnější a restriktivnější...........
A teď je otázka vážení spoluplavci, co s tím můžeme a chceme provést, protože i zástupci zájmových sdružení ,kteří byli údajně včas osloveni pro připomínkování a kteří se údajně též bili jak lvi za naše (své) zájmy, s celou věcí nehnuli ani o píď (jak se zdá).
Za sebe mohu prohlásit, že rád dám prachy (i nemalé) , pokud budou vynaloženy na jakýkoliv právní / i neprávní nátlak a na metání klacků pod židle useslených a dobře placených kloťáků. Ať už sedí na libovolném "zainteresovaném" ministerstvu.
Možná opravdu dozrál čas na to, dát se dohromady a složit se na právní napadení této vyhlášky všude tam, kde to půjde. Nebo budeme jenom držkovat na fóru? Jde o naši svobodu, v tom je zakopanej pes. A nemyslím to jako frázi.
Zdravím, I.
tkruska
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod tkruska » čtv bře 26, 2015 1:17 pm

No jde spis o to, aby to stihli do doby, nez zacne platit ta nova vyhlaska, nebo alespon do zacatku sezony a aby bylo takove misto kazdy 1km mimo obydlenou oblast.

Stejne v tom bude zase nejaka kulisarna a dodatkova tabule na 5 radku.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Zdenda12345 » čtv bře 26, 2015 1:24 pm

Ismael píše:Ahoj.
Loď registrovaná jinde (v zahraničí) má stejnýho peška jako registrovaná u nás, jediné , co mi není zcela jasné je to, jak se nahlíží z pohledu této vyhlášky na loď registrovanou v zahraničí, kde zároveň ale tato loď registrovaná není???
Jinýmí slovy řečeno, zda mi při nočním stání v zátoce bez cedule na břehu, bude švédský (německý, holandský, belgický) certifikát o registraci / neregistraci stačit na vyjeb... s tuzemskou státnělobbystickou mašinérií.

Psal jsem to o kus vejš. :whist:
Konzultoval jsem to na SPS. Mam potvrzeno, že certifikáty k lodím, které v zahraničí nepodléhají registraci u nás akceptují a současně se pořád jedná o neregistrovaná plavidla, takže mohou kotvit i mimo vyhrazená místa.
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Příspěvekod err_ » čtv bře 26, 2015 1:35 pm

Tim je to na Lipne vyreseno. Tam uz je to nyni samej Holandan :-)
David_
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 3

Příspěvekod David_ » čtv bře 26, 2015 1:36 pm

Ano, registrovat loď pod jinou vlajkou je zřejmě řešení. Vždy jsem byl tak trochu pyšný, když jsem do přístavu vplul s lodí pod českou vlajkou. Ale už toho začíná být moc...

Jenže tím se "vyřeší" tento problém. Ale co příště?
tkruska
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod tkruska » čtv bře 26, 2015 1:40 pm

Prikladam dalsi rozbor ktery se tyka teto vyhlasky... moc se mi ten skluz nezda viz Plavidla.cz
TRIM
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 11

Příspěvekod TRIM » čtv bře 26, 2015 2:03 pm

Zdenda 1234 :Konzultoval jsem to na SPS. Mam potvrzeno, že certifikáty k lodím, které v zahraničí nepodléhají registraci u nás akceptují a současně se pořád jedná o neregistrovaná plavidla, takže mohou kotvit i mimo vyhrazená místa.

Není tam pak problém s DPH , clem , daní a pod ?
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » čtv bře 26, 2015 2:39 pm

Nevím, nestuduji. protože na zdejší vodě nepluji (zatím pořád ještě).

Ale včera na to padlo i slovo včera v ČYKu. Felix připravujete na toto téma sérií článků.

Geusi kde máš to stáří motoru? Felix říkal že tento limit padl, resp. nahrazen bude měřením emisí a hlučností.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Zdenda12345 » čtv bře 26, 2015 2:42 pm

To jsem nezjišťoval. Nicméně já tam tu loď registrovat nebudu. Já je jen požádám o vystavení certifikátu k rekreačnímu plavidlu, které nepodléhá registraci. Údajně se to tak dá udělat i v holandsku, nebo německu (podle pána ze SPS). Jen já nevím jaký jsou tam podmínky.

Teoreticky takovou žádost o vystavení certifikátu může vznést kterýkoliv občen EU vůči kterémukoliv státu EU.
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Příspěvekod err_ » čtv bře 26, 2015 2:53 pm

To neni az tak pravda. O registraci v NL - velke, ale i o malych ala RDW, pripadne i jen u vystaveni ICP se tady uz hodne psalo.
Uz jsem ten link sem daval s popisem registrace, ale opakovani je matka moudrosti.

http://www.anwbwatersport.nl/vaarinform ... uigen.html

.
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » čtv bře 26, 2015 2:53 pm

Slysim to od Tebe poprve, ze stari motoru padlo. Ajestli to tak je tak jsem to stejne tusil, ze kdyz to padne tam budou na motory nejake technicke ohledne mereni a to je myslim docela dobre.
David_
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 3

Příspěvekod David_ » čtv bře 26, 2015 3:00 pm

Registrace v NL se (mimo jiné) řešila tady

Napsal jsem teď dotaz do ANWB (holandský autoklub) které řeší ICP, zda jsou schopni tento certifikat vyřídit poštou. Platí na dva roky a pro cizince stojí 28€

Dám vědět co odpovědí...
mirzik
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod mirzik » čtv bře 26, 2015 3:21 pm

err_ píše:To neni az tak pravda. O registraci v NL - velke, ale i o malych ala RDW, pripadne i jen u vystaveni ICP se tady uz hodne psalo.
Uz jsem ten link sem daval s popisem registrace, ale opakovani je matka moudrosti.

http://www.anwbwatersport.nl/vaarinform ... uigen.html

.

Jj, je to tak, aspoň v NL.

RDW registruje plavidla. A to všechny malé motorové lodě menší než 20 metrů, které můžou plout při použití motoru více než 20 kilometrů za hodinu. To zahrnuje i vodní skútry. Po registraci na RDW obdržíte osvědčení o registraci o velikosti kreditní karty.
Takže tyto podléhají registraci.
U plachet jsem to neřešil..... takže nevím..

Zpět na