Motorové čluny s motorem Wartburg

Tipy a návody k výběru lodě. Zkušenosti druhých s výběrem lodě.

Moderátoři: vilma, Pepa, david, smike

banjoales
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod banjoales » úte dub 03, 2012 7:37 am

david píše:
banjoales píše:Páč nemám zkušenosti :D

Díky moc!

v tom případě dej pozor, aby převod nedal víc, jak 3000 ot/min na čerpadle - tom gumovým, impelerovým, při motoru na plný kule. t.j.cca 3500 - 4000

Právě asi dám raději přednost čerpadlu elektrickému. Ještě, než jsem se zeptal zde, našel jsem ecocirc D5 Vario, je primárně určené pro solární panely, ale nebude náchylné až tak na kvalitu vody, protože je m.j. na "Okruhy chlazení spalovacích motorů, ... akvária, jezírka, ... Mobilní čerpání kapalin mimo dosah el.. sítí.

Je regulovatelné a dává až 28l/min. což by warťasovi a jeho tlumiči mělo stačit...

Ještě mi odpusťte jeden primitivní dotaz - chtěl bych znát význam slova "Impeller", tedy hlavně princip fce takového čerpadla a zda jsou zde uvedená vhodná http://dc-pump.cz/show_cat.php?catid=26

Ještě jednou díky!
banjoales
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod banjoales » úte dub 03, 2012 7:45 am

Už to asi vím :-) pružné oběžné kolo. Tak se ještě zeptám, zda někdo neví, jaký tvar to kolo má, mimo to, že "kulatý" :-) Takže princip fce takového čerpadla stále netuším. (Opravuji bazénová čerpadla, takže pojmy jako zubové čerpadlo, odstředivé oběžné kolo apod. znám.)
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » úte dub 03, 2012 8:07 am

kdybys se obtěžoval prohlídnout odkaz na Johnson pumpe, tak bys tady
http://dc-pump.cz/show_cat.php?catid=41
ty tvary našel.

To, že je nějaký čerpadlo, tedy to solární, určeno pro taky pro oběhovku motoru neznamená, že v otevřeným okruhu, s výstupem do protitlaku výfuku, bude makat. Normální chladící okruh motoru je uzavřený a tak stačí jen minimální tlak čerpadla, by vody cirkulovala. Tak to ale v tvým případě není. Další nevýhodou je, že tahle solární odstředivka není samonasávací. Až se ti v komoře zabublají hadice, budeš odvzdušňovat.

Použití mechanicky honěného čerpadla má taky tu výhodu, že dává podle otáček motoru a ne furt stejně, tedy na volnoběh moc. Mimo to el. impellerový čerpadla mají dost velkou spotřebu elektriky, při větším tlaku nejsou pro trvalý provoz a když se přehřejou, tak vypnou – což může být v prekérní situaci velká sranda, bejt najednou bez chlazení
banjoales
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod banjoales » úte dub 03, 2012 1:55 pm

Díky.
Kdybych našel, jak se mažou příspěvky, bejval bych ho smazal. Ty tvary jsem tam po chvíli objevil.
Já už tam jednu odstředivku mám, slaboučkou, z webasta, už jsem na ní i nouzově jel, páč se sesmekla a rozlomila řemenice u zubového čerpadla. Ale mám jí tam hlavně proto, že jí zapnu ještě před nastartováním, protože to zubové čerpadlo, které tam je, po nastartování nechce vodu nasát. Se mi mnohokrát stalo, že hned po rozjetí se motor přehřál, páč byl bez vody, pak jsem dlouho musel čekat (uprostřed vod) než vychladne a znova nastartovat a doufat, že se chytne. Tou odstředivkou tedy nejdříve naplním systém a pak startuju. Je až u dna, tedy oběžné kolo stále zalité vodou, nemám potřebu samonasávání.
No, nevím. Nechám si to ještě projít hlavou, díky za názory!
david
moderátor

Příspěvekod david » úte dub 03, 2012 2:37 pm

Aniž bych chtěl složitě rozebírat samo nebo nesamo, stačí, tedy aspoň kdysi stačilo u mě a pár dalších, když se do komory oběžného kola probublaly bubliny. Pumpa je proti tlaku výfuku už nedokázala vyhodit.
Pouštět el. pumpu na stojícím motoru, pokud nemáš extra dobře spádovaný výfuk, je trochu riskantní – snadno může natéct do válců.

I moje značně hluché ucho pozná, jestli mám ve výfuku vodu, nebo jestli pálím hadice. A to mám tichej dýzl a ne ječák Warťák. To přeci musíš poznat, jestli už chladí, nebo ne. Taky pomáhá si udělat nápor trubku za vrtulí, ta to tam nacpe vždycky. U Warťáků bez převodovky byla běžně, bez čerpadla. Ale je to háklivý na bordel ve vodě.

Jo a tyhle pumpy s impellerem nejsou odstředivky. Impeller je v komoře uloženej excentricky (nebo centricky a je vloženej excentr), tím se lopatky ohýbají, mění se objem prostoru mezi nima a tak nasávají a vytlačují.
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » úte dub 03, 2012 7:40 pm

banjoales píše:Díky.
Kdybych našel, jak se mažou příspěvky, bejval bych ho smazal. Ty tvary jsem tam po chvíli objevil.
Já už tam jednu odstředivku mám, slaboučkou, z webasta, už jsem na ní i nouzově jel, páč se sesmekla a rozlomila řemenice u zubového čerpadla. Ale mám jí tam hlavně proto, že jí zapnu ještě před nastartováním, protože to zubové čerpadlo, které tam je, po nastartování nechce vodu nasát. Se mi mnohokrát stalo, že hned po rozjetí se motor přehřál, páč byl bez vody, pak jsem dlouho musel čekat (uprostřed vod) než vychladne a znova nastartovat a doufat, že se chytne. Tou odstředivkou tedy nejdříve naplním systém a pak startuju. Je až u dna, tedy oběžné kolo stále zalité vodou, nemám potřebu samonasávání.
No, nevím. Nechám si to ještě projít hlavou, díky za názory!

Myslím,že vím co se stalo, když jsem koukal na video z výstavy, jak jsi Hermanna startoval na suchu,tak se zubové čerpadlo, které je mazáno POUZE vodou vydřelo, takže netěsní!!! Jinak nasávalo perfektně(až mně to samotného udivilo) Problém je, že ozubené kolečka jsou z bronzu,a véčka pumpy z hliníku, takže chod nasucho fakt nesnesou! Přivézt,zkusíme opravit!!! :?
banjoales
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod banjoales » stř dub 04, 2012 10:14 am

Dneska už to taky poznám, kdy je voda ve výfuku a kdy není. To jsem právě vyřešil tím elektrickým čerpadlem, a to podle sluchu taky poznám, kdy natlačí vodu na zubový čerpadlo a hned startuji. Jen jednou jsem ho zapomněl vypnout a běželo samo asi hodinu po zastavení motoru. Myslel jsem , že je po něm, ale nebylo, naskočil napoprvé. Maxík to vyspádoval dobře! Dnes to mám už vyřešené.
To startování nasucho byla blbost, nechal jsem se vyhecovat. Ale teklo to už před tím. S přivezením bude potíž, náprava v přívěsu je v háji, to zajíždění do vody jí nesvědčí - kupodivu. Přemýšlím, zda opravit nebo jestli nepořídím nápravu jinou, k tomu zajíždění do vody vhodnou. Ty dnešní ale jsou moc tvrdý. Oprava by taky nebyla sranda, stáhnout se mi podařilo jen jedno ložisko ze dvou. Takže črpadlo vyndám a přivezu ... chtěl jsem za Tebou (Vámi) s celou lodí kvůliva těm bouličkám, ale nechám to na jindy.

Spíš té pumpě napomohly moje začátky, nasávat nechtěla, často se chytla až po rozjetí, jak voda proudila kolem sání. Ale to delší čas jela nasucho než v Budějovicích. Jo, začátky a za blbost se platí!

Větší problém než s tím, že teče, je ta poničená řemenice. Tu jsi nechal, Maxíku, někde vyrobit nebo se dá pořídit?
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » stř dub 04, 2012 11:39 am

Ta je originál, včetně toho čerpadla, přivez to ukázat, třeba půjde taky opravit, když tak mám ještě jedno čerpadlo do svého člunu, ale ten budu mít hotový tak za rok,tak Ti ji můžu na sezonu půjčit, než se tohle dá do kupy! :?
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 11
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » pon dub 30, 2012 6:59 pm

jackyx
nováček na fóru
nováček na fóru

Snad sem píšu správně,..

Příspěvekod jackyx » pát čer 08, 2012 8:12 pm

Ahoj. Renovuji loď v níž byl původně osazen Wartburg a rád bych jo osadil z5 stejným motorem. Byl bych vděčný za rady jaký zvolit přenos síly na hřídel k vrtuli. Podle všeho to vypadá, že spojení bylo řemeny, na hřídeli je trojitá řemenice, motor byl uložen vývodem hřídele dopředu. Pokud jsem dobře četl je možnost dát řemenici přímo na kliku a startovat motor při čemž se již otáčí vrtule a člun jede neustále pokud je motor v chodu, pak možnost zachovat spojku, to se mi zdá lepší řešení, ale asi nějak vyřešit uložení hřídele, zachovat část karteru převodovky? A je možné, že by byla nějaká loď osazena motorem i s převodovkou? Po zavaření diferenciálu by bylo pro náhon použito polosy? Děkuji za názory a rady. Ještě dodám, že člun je malý sporťák, dřevolaminát individuální výroba. Až něco vyfotím, vložím to sem.
david
moderátor

Re: Snad sem píšu správně,..

Příspěvekod david » pát čer 08, 2012 11:48 pm

Ježíši Kriste, se svejma znalostma se na to radši vybodni a kup si přívěs, nebo radši šlapadlo :whist:
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » sob čer 09, 2012 7:04 am

Kdyby to takhle delal kazdej, tak jeste lezeme po stromech.

Jackyx, zkus www.starelode.cz tam se tim zabejvaji.
david
moderátor

Příspěvekod david » sob čer 09, 2012 6:13 pm

spíš naopak, na stromy bysme se takhle rychle vrátili.

jasně, zavařit diferák, motor na štorc, na poloosu vrtuli a kdyby se to celý kymácelo, tak po straně přivázat sudy.

proč si nováček nejdřív něco nepřečte, aby se tu nemusel ztrapňovat píčovinama?

ale maxík bude mít bezpochyby radost :lol:
jackyx
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod jackyx » sob čer 09, 2012 8:10 pm

Viky_CZ děkuji za odkaz.

Davide dobrý no, v lodích se nevyznám a ani nikdo z mého okolí.. Tvůj vřelý přístup mne ohromil, jsem rád, že je tu někdo, kdo vše věděl nebo si načetl a nikdy se nešel na nic, co je pro druhého třaba úplný základ zeptat. Koukám, že jsi moderátor, pokud to je možné, zruš mi účet, už se tu asi na nic ptát radši nebudu... děkuji
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » sob čer 09, 2012 9:55 pm

david píše:proč si nováček nejdřív něco nepřečte, aby se tu nemusel ztrapňovat píčovinama?

Na Skoda Techwebu jsme si zalozili specialni oddil pro moderatory, ktery bezny uzivatel nevidi. Tam si spokojene nadavame, co jsou ty novacci za dementy a idioty. Ale v ramci normalni lidsky slusnosti s tim viditelny casti fora nezasirame.

Sorry jestli moc poucuju, ale souvisi to taky s tema stromama.
jajarin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 25

Příspěvekod jajarin » ned čer 10, 2012 8:45 am

pro operátora.
Jsem taky nováček,možná se tu sem tam ptá někdo na píčoviny,ale odpovědět na píčovinu jde i slušně, hlavně když je někdo úplný začátečníka má zájem o věc.Učený z nebe nespadl,prosil bych troch pokory a uznání před laiky kteří mají zájem o věc.Děkuji.
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař

pro jackyx

Příspěvekod ferdas » ned čer 10, 2012 10:37 am

hele, jsem tady taky nováček, zkusím ti v rámci mých znalostí odpovědět. Staří profíci se tu ještě potácejí v mdlobách. Až se proberou, určitě ti to řeknou přesněji.

Tedy děláš to, čemu se říká marinizace motoru. Tohle téma je tu na fóru taky. V zásadě řešíš dva problémy:

- přenos síly na hřídel s vrtulí
- chlazení motoru

První bod znamená, že odstraníš převodovku a připojíš k motoru vratku. To je taková zjednodušená převodovka, má jen tři polohy - vpřed, neutrál a vzad. Dají se sehnat i starší, koukni vyhledat. Bez ní pravděpodobně neuspěješ.

Druhý bod znamená, že musíš vyřešit chlazení. To znamená mít výměník. v jeho vnitřním okruhu koluje normální fridex, termostat udržuje teplotu. Vnější okruh tvoří nasávaná voda čerpadlem. Je podstatně chladnější.

Zatím takhle.
F.

edit.
Budeš asi řešit ještě jednu záležitost a to je papírová válka. Tedy přihlášení lodě na SPS. Než se dáš do práce, zkus nejdřív vysondovat možnosti. Vesměs jsou na SPS ochotní a vstřícní. Normálně jim popiš, co máš v úmyslu a poradíte se, jaké jsou možnosti.
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Příspěvekod packa » ned čer 10, 2012 11:10 am

ferdas ti tady popsal jedno z reseni ale je jich vic-motor na primo-jednookruhove chlazeni-a pod. tak jak popisujes-na malou lod by to stacilo ale....na lode s motory wartburg je i docela slusna literatura-ing.Hubert a Stepan- Motorove cluny
pokud uvazujes o prihlaseni-nejdriv si to projednej na SPS
ta knizka je snad tady i ke stazeni
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod ferdas » ned čer 10, 2012 11:26 am

Jasně, jsem rád, že se vracíme k podstatě záležitosti.

Více o marinizaci třeba tu: modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=135
david
moderátor

Příspěvekod david » ned čer 10, 2012 11:26 am

jackyx píše:Davide dobrý no, v lodích se nevyznám a ani nikdo z mého okolí.. Tvůj vřelý přístup mne ohromil, jsem rád, že je tu někdo, kdo vše věděl nebo si načetl a nikdy se nešel na nic, co je pro druhého třaba úplný základ zeptat. Koukám, že jsi moderátor, pokud to je možné, zruš mi účet, už se tu asi na nic ptát radši nebudu... děkuji

můj vřelý přístup by nebyl tak vřelý, kdybys třeba nejdřív začal tady:

modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=135 :o

a pak se ptal na něco, cos nenašel, nebo něčemu nerozuměl, tak ti rád poradím, pokud budu vědět. :whist:

ale, když téměř každý nováček nastoupí s otázakama, jejichž zodpovězení by vydalo na knihu nebo dvě, aniž by se sám trochu posnažil samostudiem, tak co chceš?

myslíš, že sednu a opět a zase začnu s vysvětlováním, proč automobilovou převodovku ne a převod hruška/talíř už vůbec ne, přes ucpávku, po uložení hřídele v kozlíku? :gun:

to teda znám lepší zábavu

je už pravidlem, že se tu řeší furt to samé dokola, stejné otázky a znovu ty samé odpovědi typu kde získám papíry, na co mít papíry nemusím, jak mám položit motor ( a pak ho položí stejně blbě), jak mám udělat chlazení, kolik tun uvezu na tunovým vleku, atd, atp. :hmm:
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod ferdas » ned čer 10, 2012 12:44 pm

Denis píše:Vidíš Božo a vo tom to je. My si tu roky píšeme a myslíme si aký sme borci, akú múdrosť sveta sme tu už zhromaždili. A príde sem začiatočník a vie s tých našich kecov figu borovú a v tej meteži tém nájsť to čo ho zaujíma je niekedy nemožné. Tak som myslel, že môžme otvoriť témy čo zaujímajú úplných začiatočníkov a napísať o nich. Ale to by sa muselo okrem mňa ešte niekomu chcieť, sám to ťažko zvládnem. Nie každý deň sa dá písať.

Napsal Denis tady modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=6562

Zlatá slova.
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Příspěvekod packa » ned čer 10, 2012 1:10 pm

v demokracii to nikdy nemuže fungovat-jedina šance je vládnout tvrdou rukou cenzora ve stylu otazka-odpověd a ostatni balast nemilosrdně mazat
pokud by se k tomu někdo odhodlal tak by měl muj bezmezdný obdiv
přiklad-nedavno jsem potřeboval něco ohledně úpravy pistole a tyden jsem projižděl přes 300 stranek na gunshopu
pepin
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod pepin » pát srp 17, 2012 9:46 am

Jestli mohu, chtěl bych se vrátit k chlazení Wartˇase. Moje Galaxie bohužel nemá dvouokruhové chlazení, měla náporové, trubička hned za vrtulí, ale to někdo sejně odpojil a dal tam chladič z ventilátorem. Chci to dát dohromady a bohužel Vámi zminˇovanou knihu o Galxiích namohu sehnat a tak prosím o radu: jaké čerpadlo už vím díky tomuto vláknu, ale jaký výměník, mám nový k litinovému kotli proti přetopení, ten by asi stačil. Sehnal jsem litinové parohy z chlazením, kam se připojuje? Za termostat ? A co dál stačí to, nebo se výfuk musí ještě nějak chladit ? Můžu místo železné trubičky za vrtulí dát plastovou 1/2 coulku, bude to fungovat? Děkuji
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » pát srp 17, 2012 10:00 am

Pepine je to trochu složitější, chceš jednookruh, nebo dvouokruh, jakou máš hlavu na motoru? jak chceš člun provozovat? Možná by bylo nejlepší kdybys mi brnknul a probrali jsme to po telefonu, ale nejlepší by bylo kdyby jsi si udělal výlet do hlavního města, a já Ti všechno ukážu u mně! :? Max 602253599
david
moderátor

Příspěvekod david » pát srp 17, 2012 1:08 pm

tak jsem se teda přemohl:

Moje Galaxie bohužel nemá dvouokruhové chlazení, měla náporové, trubička hned za vrtulí, ale to někdo sejně odpojil a dal tam chladič z ventilátorem.

Dvouokruh na Warťase je zbytečnost, leda bys plaval často na moři.

j

aké čerpadlo už vím díky tomuto vláknu

jaký jsi vybral nevím, ale určitě ne zubový

ale jaký výměník, mám nový k litinovému kotli proti přetopení, ten by asi stačil.

Aby to trochu jelo, musíš šetřit každý kilo. Teda litinu určitě ne, navíc dvoukruh viz výše

Sehnal jsem litinové parohy z chlazením, kam se připojuje? Za termostat ?

Za termostat ne, to by nechladilo při studeným motoru. Zapojuje se to na přívod od čerpadla do motoru, by se voda předehřála. Akorát nevím jaký litinový s chlazením ( bastl?), páč orig je na W hliníkovej douplášťovej sběrač

A co dál stačí to, nebo se výfuk musí ještě nějak chladit ?

Za sběračem všechna voda z motoru puštěná do výfuku. Pokud bude funkční termostat, musíš před ním nějakou vodu pustit rovnou, aby byl výfuk chlazenej furt

Můžu místo železné trubičky za vrtulí dát plastovou 1/2 coulku, bude to fungovat?

Máš- li čerpadlo, není trubka za vrtulí nutnost, stačí sací koš – žabka na dně. plast na prvním klacku ulítne a blbě se přidělává

Zpět na