Nova vyhlaska o zakazu plavby se spalovacim motorem

Vše co souvisí s předpisy kolem plavby a technickou dokumentací lodí, včetně jejich regisdtrace. Přepravy lodí. Technickými prostředky pro dopravu lodí. Dále pojištění lodí, přívěsů, osob atd.

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » pát bře 27, 2015 5:12 pm

Ismael píše:Všimněte si, prosím, že ten zhnisaný bod ve vyhlášce, který nám tak leží v krku, vzniknul evidentně během zapracovávání připomínek Min.zemědělství...

Nevznikl, byl v tom návrhu, který MZe připomínkovalo. Samozřejmě tam mohl být z nějaké jeho dřívější iniciativy, to už nezjistím. V připomínkách MZe chtělo upřesnit pojem "stání plavidla," zjevně proto, aby se s tím nedalo nějakým výkladem vyjebat. MD mu vyhovělo, ale ve vládě (viděl bych za tím legislativce z rady) to nakonec někdo brutálně proškrtal.

Ani tomu MZe bych nepodsouval úplně zlé úmysly, oni mohli mít před očima hejno hausbótů, okupující celoročně zátoku a podmínku max. 24 hodin plnící občasným formálním odvázáním a opětovným přivázáním kotevního lana. No a tohle jsou přesně ty důvody, proč mělo MD připravovat vyhlášku ve spolupráci s dotčenou veřejností - tyhle věci se musí řešit hned na začátku systémem "tady jsou věci, o kterých si myslíme, že potřebují regulovat, tak to pojďme vymyslet tak, aby řešení nenatropilo víc škody než užitku." Jenže to by ouřada musel připustit, že není ten nejchytřejší a jediný, kdo tomu opravdu rozumí, a tudíž není ani nepostradatelný atd., atd.
Naposledy upravil(a) Felix dne pát bře 27, 2015 5:15 pm, celkem upraveno 1 x.
TRIM
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 11

Příspěvekod TRIM » pát bře 27, 2015 5:13 pm

Do háje z toho není cesty než snad blbnou s tím neregistrovaným kotevním plavidlem.

Udělat bugr aby si to uvědomili a přístě lépe kooperovali . Tu demonstraci opravdu ne ? Vodní motoristi se už jednou s loďkama na přívěsech promenádovali .
Naposledy upravil(a) TRIM dne pát bře 27, 2015 5:23 pm, celkem upraveno 1 x.
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » pát bře 27, 2015 5:18 pm

Já Tě s demonstrací budu ochotně podporovat, ale sám nepřijedu, protože vozejk nemám na číslech. Kolik lidí dokážeš dát dohromady? Ujišťuju Tě z vlastní zkušenosti, že

1) autor dobrého nápadu má právo si ho za odměnu realizovat

2) jediná pomocná ruka je na konci vlastního ramene.

Reálně vidím "pruzení úřadů," a i u toho pochybuji, že to alespoň k odeslání jednoho mailu dotáhne víc než deset lidí.
stouny
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod stouny » pát bře 27, 2015 6:52 pm

Felix píše:Stouny, už to tu někdo citoval z odpovědi SPS a učil ses to na VMP - místa k dlouhodobému stání jsou tam místa, která jsou označena plavebními znaky E-něco, kotva nebo putr, pokud u nich není uvedeno, že doba stání je časově omezena.

Felixi, nechci se ti motat do legislativy, ale číst v zákonech ještě umím, i když nejsem právník, živí mě to.

To o čem mluvíš, tedy značky E5 až E7 jsou značky povolující STÁNÍ, v místech, kde je to zakázáno. Stejně tak celá Hlava 7, ŘPB hovoří čistě jen o STÁNÍ jako takovém, kdy ještě jednou, ač nerad, opakuji, že v celém ŘPB a ani v této "usmolené vyhlášce" kterou tu diskutujete není zmínka o dlouhodobém či krátkodobém stání. Prostě chybí pojem, který by toto jasně definoval a protože tomu tak není, není se čím řídit.
Je zřejmé, že čl. 1.01 ŘPB definuje Význam některých pojmů. Pokud je za tento jasně definovaný pojem považováno něco tak zcela zřejmého, jako je noc, tak jasná specifikace délky stání je zcela nezbytná. A od toho se odvíjí i místa pro dlouhodobé stání. Nic takového neexistuje. Je pouze stání upravené právě těmi značkami E5 až E7. Lze tedy konstatovat, že zákon v současné době upravuje něco, co de iure neexistuje.

A pro jistotu si udělejte jednoduchý rozbor toho paragrafového znění.
Podmínka věty druhé jasně říká: "na kterých jsou vymezena a vyznačena místa pro dlouhodobé stání plavidel" - ale taková místa nejsou. Pokud se na to podíváš z druhé strany, ano, kdyby byly, musel bych v době od západu do východu být na zmíněných vodních plochách povinen tato místa vyhledat.

Pokud nebude, jak mi již někdo naznačil, toto někde zakotveno, např v novém ŘPB, který by prý měl být v dubnu??? Ale nikde jsem o tom nečetl, tak jestli by i toto nestálo za úsilí zjistit, abychom zase ex post něco nehonili.

edit: přehozeny odstavce pro lepší pochopení
Naposledy upravil(a) stouny dne pát bře 27, 2015 6:59 pm, celkem upraveno 1 x.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » pát bře 27, 2015 6:54 pm

S plachetnicí nedorazím, nemám vlek ani vhodné auto, ale s otevřeným motorákem na vleku bych podle času dorazil.
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » pát bře 27, 2015 7:50 pm

Roztomila demonstrace by bylo vzit lode na vlekach a prenocovat na nejakym vyznamnym miste, když se to nemůže na vode. ;)

Skoda ze nemam zadnou lodičku registrovanou. :mad:
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » pát bře 27, 2015 7:56 pm

Viky_CZ píše:Roztomila demonstrace by bylo vzit lode na vlekach a prenocovat na nejakym vyznamnym miste, když se to nemůže na vode. ;)

Já ti klidně na tahání za autem jednu registrovanou loď půjčim. Akorát mam jen jedny papíry na oba vleky. :)
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » pát bře 27, 2015 8:04 pm

Mas lod kterou by odvezl muj vlek? :?

Něco jako 14ft/280kg? :lol:
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Příspěvekod packa » pát bře 27, 2015 8:05 pm

Viky_CZ píše:Roztomila demonstrace by bylo vzit lode na vlekach a prenocovat na nejakym vyznamnym miste, když se to nemůže na vode. ;)

pokud pojedes s Edou-jednoho Sporta ti pujcím-aspon to bude věkove vyvažené
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » pát bře 27, 2015 8:08 pm

No jo, jenze na Sportakovi se asi moc dobře nebydli. :-(
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Příspěvekod packa » pát bře 27, 2015 8:18 pm

taky by ses mohl pro dobrou vec trochu uskrovnit :)
fishmaster
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod fishmaster » pát bře 27, 2015 9:20 pm

Felixi nevíš jestli jachtaři spolupracují s motoráři při jednáních???Zkus se spojit s Džordžem.Pokud nemáš kontakt tak ti ho dám...
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » pát bře 27, 2015 9:56 pm

stouny píše:... jestli by i toto nestálo za úsilí zjistit, abychom zase ex post něco nehonili ...

Návrh nového ŘPB: https://apps.odok.cz/kpl-detail?pid=KORN9RDHXFWO
philipes
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Berličky se mi nelíbí

Příspěvekod philipes » pát bře 27, 2015 9:59 pm

Berličky typu člun se mi nelíbí. Sorry Felix. To chce nápad, který je jednoduchý a neprůstřelný.

1. Napadá mě známá osoba blízká v drobné inovaci. Zakotvila osoba blízká a odjela domů. Já jsem nasedl na zakotvenou loď a už jsem pil, takže nemůžu odjet. Zítra ráno to překotvím. Ale to je taky berlička.

2. Správní delikt se projednává ve správním řízení. Takže pokud bude prudit policajt či SPS (ačkoliv je ti za to nemůžou), tak v žádném případě neplatit na místě a dát to do správního řízení. Tam se myslím (právníci kontrolujte mě) zkoumá porušení zákona a nikoliv vyhlášky. Takže pokuta je pravděpodobná pouze pokud je v zákoně nějaké tak moc ohebné ustanovení, že se to pod to vleze.

3. Opět správní delikt, ale namítat, že vyhláška jde nad rámec zmocnění, který jí dal zákon (má řešit plavbu a nikoliv kotvení viz můj příspěvek výše). Pokud by to neuznali, odvolat se a když se člověk doodvolá až k ústavnímu soudu tak může zrušit vyhlášku (tato věta je spíš žert, podání k US je jiná liga).

4. Argumentovat, že značka dlouhodobé stání neexistuje (viz kolega výše) a tedy na Orlíku ani není. Co jsem viděl bylo "Stání" s dodatkovou "pouze se souhlasem správce toku", u Zvíkova myslím, že jsem jednou viděl "Stání" s dodatkovou "maximálně 48 hodin". Na tu jsem čuměl jak vejr. Ale sám vím jak bych si být povodím pomohl. Nebudu jim ale dávat návody.

Pár poznámek na závěr.

Pokud se založí spolek, je to krásné, ale v meziresortním připomínkovém řízení je pouze nepovinným připomínkovým místem, takže i když dá zásadní připomínky, autor předpisu si s nima může naložit jak chce. Z hlediska legislativních pravidel vlády to má stejnou relevanci, jako když si to najdu ve vládní knihovně připravované legislativy a připomínky dám jako fyzická osoba. Lépe je přes povinná připomínková místa (ministerstva, kraje, možná hospodářská komora, SPS ...) a to formou "zásadních" připomínek. I když i zde se časy mění a dokument jde do legislativní rady vlády s rozporem, čili nevypořádanou zásadní připomínkou.

K RIA. Bylo by krásné kdyby to bylo tak, jak píše Felix, ale praxe je taková, že se namastí vyhláška, pak se pokoutně zmastí RIA, konzultace se provedou tak, že návrh vyhlášky se pověsí na web ministerstva někam tam, kde to nenajde ani google a uděláte si čárku za RIA.
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » pát bře 27, 2015 10:15 pm

packa píše:taky by ses mohl pro dobrou vec trochu uskrovnit :)
Vis co? Udelame to jinak. Muzu si na clun dat 25HP Johnsona... tim z toho udelam "plavidlo podlehajici registraci" a muzu si v nem bydlet, ale na suchu tu registraci nepotrebuju. ;)
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » pát bře 27, 2015 10:39 pm

fishmaster píše:Felixi nevíš jestli jachtaři spolupracují s motoráři při jednáních???Zkus se spojit s Džordžem.Pokud nemáš kontakt tak ti ho dám...

Džordža jsem s Felixem kontaktoval už tak před 2-ma roky. Doufám, že to funguje.
TRIM
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod TRIM » sob bře 28, 2015 10:42 am

Stouny :Podmínka věty druhé jasně říká: "na kterých jsou vymezena a vyznačena místa pro dlouhodobé stání plavidel"
Také tomu tak rozumím, oblast na které není vymezeno a označeno... neplatí zákaz volného nočního kotvení.

Má úřad propojen termín "místo pro dlouhodobé stání plavidel" s nějakou značkou ?
A pod otázka co to je to " vymezena a vyznačena" jde to bez značky ?
Josef
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 3

Příspěvekod Josef » sob bře 28, 2015 1:09 pm

Pro Bombu to mažu. Asi mě trochu jinak pochopil.
Naposledy upravil(a) Josef dne sob bře 28, 2015 2:24 pm, celkem upraveno 1 x.
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » sob bře 28, 2015 1:15 pm

Myslis ze by mi mohli majitele "jachet" za ucast na demostraci platit? :?

To by mozna slo! :mad:

Ale vazne... s neregistrovanou lodi bych se klidne zucastnil, akorát nevim, jestli to nahodou nebude spis pro ostudu. ;-) .... no vlastne vim, bude.
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » sob bře 28, 2015 1:38 pm

TRIM píše:Stouny :Podmínka věty druhé jasně říká: "na kterých jsou vymezena a vyznačena místa pro dlouhodobé stání plavidel"
Také tomu tak rozumím, oblast na které není vymezeno a označeno... neplatí zákaz volného nočního kotvení.

To jednoznačně. Na Vltavě, hlavně na přehradách, určitě vznikne diskuse, jak daleko takové místo musí být, aby mne mohli sancionovat za porušení zákazu. Troufnu si odhadnout, že to budou posuzovat podle úseků mezi přehradami/jezy.

TRIM píše:Má úřad propojen termín "místo pro dlouhodobé stání plavidel" s nějakou značkou ?

Právnička SPS to v nějaké odpovědi, tady publikované, specifikovala jako přístavy, přístaviště, vývaziště a kotviště (doufám, že jsem nic nezapomněl), tedy termíny ze zákona o vnitrozemské plavbě.
bomba
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod bomba » sob bře 28, 2015 1:58 pm

Josef píše:Viky, proč by si nemohl podpořit demonstraci s neregistrovanou lodí s vlastním přesvědčením podpory dobré věci. Greenpeace si platí profesionální demonstranty, na Kyjevském majdanu byli také placení profi demonstranti a těm bylo úplně jedno za co a koho demonstrují.

Netahej sem politiku a ke všemu ještě hloupou :gun: :gun: :gun:
stouny
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod stouny » sob bře 28, 2015 2:25 pm

TRIM píše:
Má úřad propojen termín "místo pro dlouhodobé stání plavidel" s nějakou značkou ?

Právnička SPS to v nějaké odpovědi, tady publikované, specifikovala jako přístavy, přístaviště, vývaziště a kotviště (doufám, že jsem nic nezapomněl), tedy termíny ze zákona o vnitrozemské plavbě.

Pokud myslíš toto:
Odpověď z Plavebního úřadu II:

Místa pro dlouhodobá stání jsou označena, jak uvádíte plavebním značením E5, E6, E7.

Tak opět nezbývá než konstatovat, že je to jen výklad několika osob, který nemá oporu v zákoně.
U jakéhokoliv správního řízení (dobře, to by možná probíhalo u SPS, tedy... někdo to už zmínil, kdo je oprávněn toto porušení sankcionovat, jakým způsobem a v jaké výši?), nebo případného odvolacího řízení to dle mého názoru musíš ustát. Bavíme se o současném stavu. Ale i v tom Felixem uvedeném projednávaném návrhu nového ŘPB jsem pojem DLOUHODOBÉ nespatřil.

edit. upravena přehlednost
Josef
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 3

Příspěvekod Josef » sob bře 28, 2015 2:37 pm

Bombo, příspěvek jsem smazal. Myslel jsem to jinak, jen jako přirovnání. Ale když teď nad tím přemýšlím, tak to co se tu řeší (demonstace, oslovení poslanců atd) je vlastně taky politika. :? Chtěl jsem tím jen říct, proč by se nemohl někdo připojit k demonstraci i když má loď nepodléhající registraci, nebo ten, kdo si loď jen půjčuje, nebo ten kdo na lodi nikdy třeba ani nebyl a nebude, přesto by Vás chtěl pokud o to budete mít zájem podpořit jen z přesvědčení, že jde o správnou věc.
TRIM
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod TRIM » sob bře 28, 2015 3:04 pm

3 poznámky k zákazu nočního kotvení :

1. Stouny :Podmínka věty druhé jasně říká: "na kterých jsou vymezena a vyznačena místa pro dlouhodobé stání plavidel"
Ve vyhláškách chybí spojka mezi termínem " místa pro dlouhodobé stání plavidel" a existujícími znaky, značkami. Byly zde zmińovány vazby na právníky , toto je jednoduchý a konkrétní dotaz. Může ho někdo položit znalé osobě ?

2. Felix, návrh nového ŘPB:
q) stojícím plavidlem plavidlo, (je plavidlo) které je přímo nebo nepřímo zakotveno ...,
nepadá tím ten trik přivázat se k neregistrované lodi?

3. tady pro ploutvové plachetnice, návrh nového ŘPB:
s) nasedlým plavidlem je plavidlo, které uvázlo na překážce nebo na dně vodní cesty, v důsledku čehož došlo ke ztrátě jeho volného pohybu,
Vyhláška nezakazuje nasednout vědomě. Nasedlé plavidlo nemá zákaz nočního kotvení.
Toto by pro lodě se zpouštěcí ploutví v některých vhodných zátokách mohlo fungovat. Drsňáci na vodách kde hladina nekolísá mohou najet břeh.
TRIM
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod TRIM » sob bře 28, 2015 3:17 pm

Přes SZ se hlásí zájemci o demonstraci. Ano realisti mají pravdu zatím málo, tak ještě uvidíme. Jako první nabídnu spolupráci svazu VM. Netuším jak moc jsou naštvaní, třeba by jsme se mohli připojit. Eventuelní, další zájemci pište SZ.

Zpět na