elektrika na lodi

Palubní instalace, zařízení a výbava lodě pro plavbu.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

bokal
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 1

Příspěvekod bokal » úte kvě 05, 2009 10:09 pm

Doporučuji doplnit hlavní pojistku na +pól hned u baterie, je tak jištěný už ten silný vodič od baterie k rozvodné skříňce s vypínači a pojistkami jednotlivých okruhů.

Zabrání to jistému požáru, kdyby se povedlo proseknout ty hlavní vodiče od baterie.
Takový držák na průběžný kabel s malou nebo i velkou pojistkou je k dostání v prodejnách autodílú za pár desítek kaček. Malé jsou myslím do 40A, velké do 100A.

Hodnota pojistky pochopitelně podle součtu všech odběrů + 30%
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » úte kvě 05, 2009 10:28 pm

bokal píše:Takový držák na průběžný kabel s malou nebo i velkou pojistkou je k dostání v prodejnách autodílú za pár desítek kaček. Malé jsou myslím do 40A, velké do 100A.

no tak tenhle držák sháním už dva roky, maj ho, ale bez krytu, a tak zapálí vycáknutý žhavý železo. :hmm:

ale, našel jsem u conráda pojistky - automaty - na 2O - 6O A , krásný a levný, k reprobednám. dají se použít na 24V? potřebuju to na kotevní vrátek. nezkoušel to někdo? prodavač ví kulový
bokal
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod bokal » úte kvě 05, 2009 11:04 pm

V našem obchodě jsou s krytem, jak malá tak velká.
david
moderátor

Příspěvekod david » úte kvě 05, 2009 11:14 pm

bokal píše:V našem obchodě jsou s krytem, jak malá tak velká.

a co se takhle svěřit kde ten obchod je a jakej má web?
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 5

Příspěvekod tataS » úte kvě 05, 2009 11:14 pm

Tady mají i na 80A: http://www.prohifi.cz/montazni-material/jistice
Myslím, že na 24V by neměl být problém. U 400V bych byl opatrný. U jističů se uvádí zatížitelnost v kV u soustavy 400V ale u těchto hudebních to nikdo neuvádí. Jmenují se proudové jističe a ne napěťové. Jinak jsou i repráky, které běhají na 100V.
Naposledy upravil(a) tataS dne stř kvě 06, 2009 8:16 am, celkem upraveno 1 x.
Lachtan
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 22

Příspěvekod Lachtan » úte kvě 05, 2009 11:57 pm

Ten regulátor od soláru je asi dobrá věc. Koupil jsem loď bez něj a kontroluji to vše zabudovaným voltmetrem a ampermetrem v panelu. Čím vic svítí slunce, tím víc musí jít lednice, ale kdo to má pořád sledovat. Při odchodu vše vypínám. Na zimu by bylo dobré nechat solár pracovat, aby byly aku fit. Závidím lidem, co začínají budovat na zelené louce. Já se už od ledna plazím pod podlahou s měřákem v zákoutích a zjišťuji kde jaký transducer v trupu a desítky drátu co nakonec nikam nevedou. Tak si to užívám stovky kilometrů od domova a začínám snít o jachtění na Evropě s přespáváním pod šírem. Regulátor z alternátoru bych taky nejraději zkontroloval, nějak se mi nezdá dobíjení motorové baterie. Výrobce Kubota 19HP udává baterii min. 100Ah, tak se bojím vysokého dobíjecího proudu na mou 40Ah přenosnou. Jinak mám ještě 140 Ah provozní na solár. Dobíjení bych asi nekombinoval, provozní nechat na soláru, motorovou dobíjet alternátorem s možností nouzově na start motoru použít provozní - nepropojovat paralerně. Na budování Switch panelu doporučuji květnové Practical Boat Owner str 80,81 nemám bohužel scanner.
bokal
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod bokal » stř kvě 06, 2009 8:50 am

david píše:
bokal píše:V našem obchodě jsou s krytem, jak malá tak velká.

a co se takhle svěřit kde ten obchod je a jakej má web?

To bych rád udělal, ale je malý místní obchůdek Bouticar s autodíly v Třinci, nemá ww stránky
předpokládám, že to jinde bude taky k dostání

to: tataS nepletl bych sem přepěťové ochrany, asi byla pouze řeč o jištění obvodů na malé napětí - tedy 12V případně 24V
tedy jištění obvodů proti nadproudu a zkratu. Proto hledám tyto pojistky v prodejně pro auta a ne v elektroprodejně.
Případně se dají dobré věci najít v prodejnách pro karavany.

Ty pojistky pro 12 nebo 24V jsou stejné, samozřejmě na 230V ne.

Automatické pojistky jsou určitě lepší, hlavně pro obvody, kde hrozí častější výpadek, jako třeba u kotevního vrátku asi při zaseknutí dojde k přetížení motoru a vypnutí pojistky. Je dobré pak podle návodu k vrátku použít správnou hodnotu této automatické pojistky, aby tak chránila motor vrátku před poškozením.
shooter
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 8

Příspěvekod shooter » stř kvě 06, 2009 11:04 am

Automatické pojistky jsou super ale problém je v tom že po vychladnutí bimetalového pásku uvnitř znovu připojí obvod.Mám s tim praxi z náklaďáku z USA kde jsem rozebral ventilátor od topení a on se mi bez varování rozběhl v rukou :gun:.Takže vúči nim jsem zaujatej a radši vyměním nožovku.
Šutrák
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » stř kvě 06, 2009 2:48 pm

http://www.ihr-autodily.cz/ru/spare-par ... -typ-maxi/ tyto se dávají u aut i bez krytu.
david
moderátor

Příspěvekod david » stř kvě 06, 2009 2:54 pm

tataS píše:http://www.ihr-autodily.cz/ru/spare-parts-ru/98-nozove-pojistky-littelfuse-typ-maxi/ tyto se dávají u aut i bez krytu.

hezký, jenže do jejich soklu nepřiděláš kabel o průřezu cca 70mm2
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » stř kvě 06, 2009 4:21 pm

Zkusil bych to přes kabelové oko, letovací, nebo šroubovací. Tak to bývá u nákladáků, např V3S, Tatra.
Richard
věčný začátečník
věčný začátečník
Reputace: 82

Průřez

Příspěvekod Richard » stř kvě 06, 2009 5:14 pm

Doporučuji k nahlédnutí - stanovení průměru vodiče:
http://beta.circuitwizard.bluesea.com/#
stefin
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod stefin » pát kvě 15, 2009 8:32 pm

Potrebuji vest kabel od nabijecky/alternatoru do rozvodne skrine a dale ke kotevnimu vratku, celkem cca 15 metru. Pocitam s napetim 12V a proudem okolo 70 A. Zvolil jsem lanko u prurezu 25 mm2. Neni to malo a nebo zase moc.
Navstivil jsem K&V Elektro, ale tam maji jen cerny a zelenozlute lanko. Kde shanite podobne lanka vy? Jde mi predevsim o cerveny vodic.
Udelat tuto silovou kabelaz tak ze povedu cernym dratem (+) a zlutozelenym (-) je asi dost velka prasarna, ze?
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » pát kvě 15, 2009 8:57 pm

U auta máš silové kabely taky černé a nikdo se nad tím nepozastavuje. Pokud bys to chtěl lépe poznačit, tak můžeš na konec
navléci červenou bužírku, nebo namotat červenou isolepu. Mínus by měl být modrý, ale když bude žlutozelený, tak to není tak
zlé. Záleží na tom jak moc to bude vidět a jak jsi moc cimprlik. Nejdůležitější je aby bylo na první pohled jasné jaký pól v něm je.
Beda
radioamatér
radioamatér
Reputace: 12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » pát kvě 15, 2009 9:01 pm

Udelej oba cernou a kup si cervenou a modrou izolacku z PVC a oznac si to.

Co se tyka pojistek, tak na vetsi proudy pres 6A davam drzaky na keramicke pojistky , vyklapeci , kulate a pridelavaji se na DIN listu. Jsou tutovka. Koupi se to v krame s elektroinstalacnim materialem.

Delal jsem pres 40 let v elektricke udrzba a nikdy jsem se nesetkal s jisticem, tepelnou ochranou u stroju ktera by se po vypnuti zase sama zapnula. Jsou ruzne cidla ktere rozepnutim shodi rele, stykac, ale zase se to nastartuje jen rucne, tlacitkem. Takovy system jsem videl jen u lednicek CALEX. Ale tam se k nicemu co se toci nedostanes. Takova vec by porad zapinala a vypinala a kdyz by na to nikdo neprisel, tak dlouho az by se neco scoudlo. U zahranicnich veci se musi davat pozor. Pred lety stroje ze zapadu meli cerveny drat jako zem.
shooter
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 8

Příspěvekod shooter » pát kvě 15, 2009 10:05 pm

Můžeš si to přeznačit smršťovacíma bužírkama (dost běžná praxe) jinak různé barvy je schopnej dodat třeba elfetex a spousta dalších obchodů s elektroinstalačním materiálem (běžně se s tím drátujou rozvaděče).Jinak v těch vratnejch pojistkach je bimetal kterej jí vrátí za čas zpátky(je to ve všech americkejch náklaďákach Peterbuilt mněl dokonce jeden čas s ledkou že svítila vypadlá (no americká lenost :? ) Jinak pro Davida nenech se zvyklat a o tomhle průřezu určitě oko neletuj ve vlhkým prostředí je cín při velkým proudu hrozná bestie přidělal by sis práci.Tyhle průřezy se lisujou a lis na oka má každá firma která dělá silový rozvody takže ti to určitě někdo zamáčkne jo a pojistka na nízký napětí a velký proudy se používaj v elektro vysokozdvižnejch vozíkach.
Šutrák
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » sob kvě 16, 2009 8:21 am

Pro lisovaná oka se používají hliníkové koncovky a to bývá problém v použití v kombinaci se železnými šrouby a matkami, kde se
vytváří el. článek a dochází ke zvýšené korozi hliníku. Viz hliníkovými nýty přidělané plastové a jiné blatníky a kryty na železné
karoserie nákl. aut a traktorů. Ke zvýšené korozi dochází zvláště ve vlhkém a slaném prostředí. Hliníkové lisovací koncovky jsou humpolácky velké a zabírají hodně místa. Používají se v suchém prostředí rozvodů. Pro použití na lodi bych ve vyhnul v el. rozvodech kombinaci železo/hliník. Při použití měděných vodičů je vhodnější používat mosazné niklované matky, šrouby a kabelové koncovky
případně měděné, niklované které se používají u aut. U hliníkových lisovaných se těžko kontroluje po čase jaký mají kontakt uvnitř.
Beda
radioamatér
radioamatér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » sob kvě 16, 2009 9:26 am

Med s hlinikem se nesmi spojovat primo, nikdy jsem to nevidel. Mozna jsou na to take specielni oka z materialu Cupal, neznam to. Ale primo hlinik na med je horsi jak med na zelezo. Kdyz neni vyhnuti, tak je k tomu material Cupal, coz je za studena dohromady svalcovany hlinikovy a medeny plech, potom je z jedne strany med a z druhe hlinik. Jsou masivni medena oka kde se vodic strci pod pasek a utahne srouby. To uchyceni je podobne jako u svorek akumulatoru. Take by asi pilkou a kladivem to oko slo upravit pro pripojeni do svorek. Pro zemnici spoje je primo predepsano ze sroub a nebo matka musi byt mosazna.
Letovat by to slo take, jsou ciny s obsahem stribra a ty jsou odolnejsi. Chce to ten vodic proletovat aby cin zavzlinal i pod izolaci a po zaletovani to pretahnout smrstovackou a cele to mimo stykovou plochu natrit Rezistinem ML ( na dutiny aut ). U AKU se to natira vazelinou, ale ten Rezistin kdyz se dela pri teplote 20 stupnu ( teplota je na plechovce ) zavzlina do mezer a vyschne a je to trvanlivejsi. Je to rozpusteny vosk s inhibitory koroze.
Ja ma pojiskovy drzak ( nekde rikaji pojistkovy odpojovac) OPV10/1 na 32 A, je to asi 20 mm na 100 mm a pojistka je 10 x 34 mm. Na tech 70 A by to chtelo asi o radu vetsi to je OPV12. Dela to OEZ Letohrad.
Jinak pozor na ruzne silikonove a jine tmely. Nektere napadaji med a ta zezelena. Dobry je silikonovy sedy tmel, podobny sklenarskemu. U nas se to zkouselo ruznejma tmelama, po case se to rozrizlo a kontrolovalo jestli to nenapada med a hodne jich nevyhovelo.
stefin
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod stefin » ned kvě 17, 2009 7:09 am

Dekuji vsem za cenne napady. Nejvice se mi libi napad s preznacenim pomoci smrstovacich buzirek. Nejdrive jsem se divil, ze mne to pri nakupu nenapadlo, ted jsem ale rad, protoze bych koupil tenky kabel. V dokumentaci k nabijecce je napsano, ze pokud delka vodice je vetsi nez 3 metry, muj pripad, musi se pouzit kabel o prurezu alespon 35 mm2.
Jinak jste mne vylekali s cinovanim. Vzdy jsem byl zvykly odizolovanou cast kabelu zacinovat nez jsem kabel pripevnil do svorkovnice. Beda vysvetlil jak se to v pripade cinovani ma spravne delat, stale ale nevim cemu se timto postupem vyhybam. Tusim ze jde o korozi. Mohl by to nekdo ale polopaticky vysvetlit?
Beda
radioamatér
radioamatér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » ned kvě 17, 2009 8:39 am

Kdyz se to proletuje pred strcenim do oka, tak se ten cin pekne rozleje a jak zatece pod isolaci, tak ta se k tomu smrsti a zavre to proti vlhkosti. Pokus se pouzije pajeci pasta, tak nektere jsou kysele a tak se to potom musi omyt teplou vodou a kalafunu lihem. Benzin take napada nektere isolace, ztvrdou a praskaji po nejakem case. U malych prurezu to muzes letovat i s okem, tam pejne vydis jak se cin rozleva. Vubec nejlepsi jsou cinovadla, to je vanicka s cinem ohrivana elektriko, tam se to cele ponori a pekne se to proletuje. Ten cin dokaze vzlinat i nahoru. Toho se vyuziva i pri vyletovavani soucastek, ze kartacove lanko ( medene lanko od uhlikovych sberacu z jemnych medenych dratku ) se namoci do kalafuny a pekne nasaje cin ktery chceme odsat, kdyz neni odsavacka.
david
moderátor

Příspěvekod david » ned kvě 17, 2009 11:46 pm

shooter píše: Jinak pro Davida nenech se zvyklat a o tomhle průřezu určitě oko neletuj ve vlhkým prostředí je cín při velkým proudu hrozná bestie přidělal by sis práci.Tyhle průřezy se lisujou a lis na oka má každá firma která dělá silový rozvody takže ti to určitě někdo zamáčkne

dík za snahu - radu, ale kabelový oka letuju na lodích už tak 40 let a bez problému. určitě lepší než měď + hliník + sůl.

všelijaký kabely, oka a další autoelektriku maj v sarajevský, před křiž. s fričovou ( to vše v praze ) a jsou ochotný.
stefin
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod stefin » ned lis 22, 2009 10:40 am

Rad bych jeste navazal na tema o sviceni pomoci LED diod. Potrebuji vyresit problem sviceni nad postelemi (neco jako cteci lampicky, ale i trochu prisviceni). Vzhledem k otevirani skrinek ale nemam jinou moznost nez zabudovat svetlo do podhledu, zde je ale je cca 2 cm vyska. Objevil jsem LED svetla, ktere tvori trojice 1W LED diod, jsou vyklapeci +- 20 stupnu, ale napajeny proudem 350mA. Pokud bych chtel tyto svetla pouzit na lodi predpokladam, ze jim mohu predradit odpor o velikosti cca 10 Ohm/1W.
Podle vypoctu by to melo byt v poradku:
Pokud obvodem ma tect proud 0.35 A, ztrati se mi na 10 Ohmech 3.5 V, takze napeti na LED bude cca 9V, 9V * 0.35A mi da potrebne 3W vykonu pro LED. A ted k otazkam:
1. lze to takto opravdu zapojit ?
2. na odporu se ztrati 25% vykonu, nebyl by lepsi postavit zdroj konstantniho napeti 9V a tim to napajet ?
3. mam trochu problem s tim vykonem, s odporem to spotrebovava cca 4W (ja to predevsim chci montovat z hlediska uspory el. energie), dostavam se ale pomalu na spotrebu 5W halogenky. Nevite o jinem LED svetle s vykonem cca 1-2 W urcenem k zabudovani do podhledu s vyskou pod 2cm (nemohu pouzit LED nahrady halogenky, to se mi tam nevejde), ktere by slo napajet primo 12V?
bokal
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod bokal » ned lis 22, 2009 10:54 am

Použil jsem žárovky led v provedení sufit se 4 nebo 6 led, je to přímo na 12 V a můžeš to dát do vhodné svítilny na takové žárovky. Mimo origo světla do lodí se dá najít světla do interiéru aut.
Tyhle žárovky mají proud 35 nebo 50mA, svítí dostatečně při spotřebě 0,4 nebo 0,6W
tedy jedna z možností jak to řešit, myslím jenoduchá.
Fulda
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

led

Příspěvekod Fulda » ned lis 22, 2009 11:26 am

Nevím jestli správně vložím odkaz, ale zkus tohle: www.ges.cz/?page=index&of=1&gcat=X3_A_D1&inc=browse
Fulda

S mírnou úpravou to je ono. ;) B.
Beda
radioamatér
radioamatér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » ned lis 22, 2009 11:35 am

Prodavaji se trojice LED na samolepici folii, vyzaruje to 120 stupnu a bere to okolo 30 mA jedna trojice. Maji to na nekolik metru dlouhem pasu a tak si nechas odstrihnout kolik potrebujes, priletujes dva draty 12V. Sviti to slusne. Ja si to lepim na instalacni bilou listu, na tu nejmensi. Jestli uz svetlo mas, tak to nalep dovnitr.
Chce to obejit nekolik prodejcu, rozdily v cene jsou i 100%. Nejlevnejsi to maji tam co prodavaji elektronicke soucastky, nejdrazsi tam co prodavaji svetla....
http://www.lightronic.cz/kat_6.htm
dela se to ve dvou provedenich, zalite LED a nezalite. Ty zalite sviti o dost mene

Zpět na