Malá kajutová loďka
Moderátoři: vilma, Pepa, david, smike
- fishmaster
- aktívní jachtař

- Reputace: 0
- Denis
- zkušený harcovník

- Reputace: 154
[quote="Petan"]To je věc názoru, mě zase dvoutakt voní a na vodu patřil. :) Ale při dnešních cenách benzínu už je i to poznat :cry:[/quote]
To nie je vec názoru. Najzdil som sa s dvojtaktom dosť, ale v tejto súvislosti ako píšem vyššie je to tak. Do otvorenej kajuty ti natiahne tolko výfukových splodín, že sa reálne môžeš otráviť. Je to nebezpečné!!! Samozrejme 4takt ti polokajuťák tiež zasmradí, ale nie je to až tak hrozné. Najhoršie je to ak prší, si zalezený v kajutke a ideš vo výtlaku. Pri dvojtakte smrtelná kombinácia.
To nie je vec názoru. Najzdil som sa s dvojtaktom dosť, ale v tejto súvislosti ako píšem vyššie je to tak. Do otvorenej kajuty ti natiahne tolko výfukových splodín, že sa reálne môžeš otráviť. Je to nebezpečné!!! Samozrejme 4takt ti polokajuťák tiež zasmradí, ale nie je to až tak hrozné. Najhoršie je to ak prší, si zalezený v kajutke a ideš vo výtlaku. Pri dvojtakte smrtelná kombinácia.
- Petan
- návštěvník fóra

- Reputace: 3
Dvoutakt
Přiznám se, že nad tím jsem neuvažoval. Měl jsem rychlík, výkon zvýšenej na 65koní, člun i s motorem měl 200kilo, já 64, benzín kolem 30, tak jsem v kluzu pod 50 nejel.
A výtlačná plavba za moc nestála, zrcadlo tahalo vodu, motor se klepal nebo na volnoběh chcípal.. Jet kanálem bylo utrpení. 

- Viky_CZ
- zkušený harcovník

- Reputace: 43
- Kontaktovat uživatele:
V CR je vyslovne zakazany chytat z OBYTNE lode.
Ohledne lodicky myho typu jsem poslal dotaz primo na rybarsky svaz a po nejakym emailovym kolecku po vedeni svazu se mi dostalo odpovedi, ze ji za obtynou nepovazujou.
Pokud jsem slysel, soucasny vyklad toho narizeni je takovy, ze za obytnou lod se povazuje to, co ma zachod a kuchynku.
Ohledne lodicky myho typu jsem poslal dotaz primo na rybarsky svaz a po nejakym emailovym kolecku po vedeni svazu se mi dostalo odpovedi, ze ji za obtynou nepovazujou.
Pokud jsem slysel, soucasny vyklad toho narizeni je takovy, ze za obytnou lod se povazuje to, co ma zachod a kuchynku.
- Danar
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 14
Sorry za OT, ale nemůžu si to odpustit, i když přehnaně - Podle tohoto výkladu nesmí chytat ryby ten rybář, jehož hov..entononc nelze vyšlápnout na břehuViky_CZ píše:V CR je vyslovne zakazany chytat z OBYTNE lode.

- selinak
- návštěvník fóra

- Kontaktovat uživatele:
co byste řekli na tento člun?
http://selinak.rajce.idnes.cz/CLUN/
se stavbou bych asi neměl problém...navíc je tady plno zkušených stavitelů, kteří poradí...
jen mě dost zarazilo, že tam je tak obrovskej motor
...loď bych nejradši tak o metr zkrátil a udělal ji na elektro pohon (+ do střechy nenápadně lupnul dva solární panely)
...jsem student elektro VUT, je to taková malá výzva...jen nevím, jak velký ty motory...od toho by se všechno odvíjelo... (včetně né moc pěkné ceny)
http://selinak.rajce.idnes.cz/CLUN/
se stavbou bych asi neměl problém...navíc je tady plno zkušených stavitelů, kteří poradí...
jen mě dost zarazilo, že tam je tak obrovskej motor
...loď bych nejradši tak o metr zkrátil a udělal ji na elektro pohon (+ do střechy nenápadně lupnul dva solární panely)
...jsem student elektro VUT, je to taková malá výzva...jen nevím, jak velký ty motory...od toho by se všechno odvíjelo... (včetně né moc pěkné ceny)
- selinak
- návštěvník fóra

- Kontaktovat uživatele:
Viky_CZ píše:Nejdriv se podivej na teorii kolem elektrolodi a tvaru trupu. Zjistis, ze pro trup konstruovanej na jizdu ve skluzu se elektrika vubec nehodi. Zkracenim naopak jeste zhorsis vlastnosti ve vytlacnym rezimu plavby.
šlo mi o zkrácení v poměru...neufiknout jen zadek, ale zkrátit a zeštihlit to zároveň
Nechci hádat, ale řekl bych, že dnes už se s elektromotorama není potřeba moc omezovat... i modeláři začínají dávat do obrovskejch modelú motory, který jsou ekvivalentní ke stopětadvacítkám(20HP), jen se to v lodi musí pořádně chladit
...ale nejdřív si o tom přečtu co nejvíc , třeba fakt nemám pravdu...
- Ozzie
- zkušený harcovník

- Reputace: 42
To Selinak: Vždy maj pred očima slová čo tu napísal Vicky_CZ. Vystihol to veľmi presne a tentokrát stručne.
Fakt, že si elektrikár nemusí znamenať automaticky elektrický pohon. (Ja som pôvodne obrábač kovov a nejazdím na sústruhu)
Stavba lode je vec nádherná, fascinuje ma napr. aj taký agent Gibbs (NCIS) ale málokto tú stavbu lodí dotiahne do úplného a zdárného konca. Navyše ani si nezačal a už by si zmenil plány čo sú určite osvedčené. Nemusí to dopadnúť dobre. Pouvažuj o kúpe jazdenky podľa finančných možností a čas využi na plavbu a na pohodu.
Stavba lode je vec nádherná, fascinuje ma napr. aj taký agent Gibbs (NCIS) ale málokto tú stavbu lodí dotiahne do úplného a zdárného konca. Navyše ani si nezačal a už by si zmenil plány čo sú určite osvedčené. Nemusí to dopadnúť dobre. Pouvažuj o kúpe jazdenky podľa finančných možností a čas využi na plavbu a na pohodu.
- Jarda885
- zkušený harcovník

- Reputace: 102
2 selinak:
1. Když to zkrátíš a zúžíš, máš z toho menší loď. Podle fotky už tak není velká.
2. Bod 1 nemůžeš udělat na již existující lodi. To musíš celou loď od začátku postavit. Nevím jestli celé téma je jenom o té fotce pár příspěvků nahoře. Pokud je obecnější, pak je bod 2 a možná celá poznámka zbytečná.
.
1. Když to zkrátíš a zúžíš, máš z toho menší loď. Podle fotky už tak není velká.
2. Bod 1 nemůžeš udělat na již existující lodi. To musíš celou loď od začátku postavit. Nevím jestli celé téma je jenom o té fotce pár příspěvků nahoře. Pokud je obecnější, pak je bod 2 a možná celá poznámka zbytečná.
.
- Denis
- zkušený harcovník

- Reputace: 154
Selinak, načo ti je loď? To si zadefinuj, chceš sa previesť dva krát do roka po rybníku, chceš romantické výlety v sobotu po obede po Vltave, chceš v nej spať, kolko km by si asi jazdil, budeš sa plaviť sám, s priatelkou, s kolegami z práce, z pionírskym oddílem. Z toho ti výjde akú velkú loď potrebuješ. Potom si povedz kde ju budeš parkovať, ako ju dáš na vodu a z vody a výjde ti ako velkú aako ťažkú loď si môžeš dovoliť. No a nakoniec pozri do kasičky, spočítaj si čo by to stálo taká srandička postaviť si loď a uvidíš či nie je lepšie snívať ďalej.
Ak ťa zaujímajú elektrolode, tak odporúčam jarnú výstavu lodí v Rakúskom Tullne. Je ich tam dosť a moderné konštrukcie, aj klasické tvary.
Ak ťa zaujímajú elektrolode, tak odporúčam jarnú výstavu lodí v Rakúskom Tullne. Je ich tam dosť a moderné konštrukcie, aj klasické tvary.
- Ozzie
- zkušený harcovník

- Reputace: 42
V Nemecku podľa zákona je možná jazda bez vodičáku do 15 HP. Preto sa rozmnožili ponuky na súpravy s 15 HP motormi. Je ceľkom zaujímavé, že taký malý motor slušne jazdí aj s kajutovkou. Nečakal by som to. Viď video:
http://www.youtube.com/watch?v=y6iHwLNee_g
http://www.youtube.com/watch?v=y6iHwLNee_g