Oprava motorové dřevolaminátky.

Věčné téma - opravy lodí všeho druhy a všemi dostupnými prostředky. Materiály, postupy. Dobré rady atd.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

signum
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod signum » pon črc 30, 2012 10:35 pm

Chtěl jsem krátkou,protože jsem si myslel,že udělám sedačku ve tvaru "L" a ta by zasahovala nad motor,tak abych se tam vešel.
Ale je to jenom nápad,který vyplynul v průběhu stavby,tak se omlouvám,jestli je to kravina,ale přišlo mi to jako dobrý zlepšení. A na druhé straně by bylo kormidlo a vlez do vody.
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » pon črc 30, 2012 10:46 pm

Dej si pozor, kdybys kvuli sedaku nemoh zvedat motor z vody, mohl bys mit problem se spoustenim na vodu, kotvenim u melcin a pri podobnych ptakovinkach patricich k vyhodam mensich lodicek.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » pon črc 30, 2012 11:01 pm

maxik1958 píše:No, mně to připadá jeko Crescent se standartní nohou :? na takovouhle loď akorát :)

nepřipadá, on to je. a je opravdu akorát.
S krátkou nohou, pokud by ji vůbec sehnal, by měl příliš nízko vanu pro motor, věčně plnou vody protékající kolem bowdenů a řízení do lodě :crazy:
signum
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod signum » úte črc 31, 2012 12:19 am

Viky_CZ píše:Dej si pozor, kdybys kvuli sedaku nemoh zvedat motor z vody, mohl bys mit problem se spoustenim na vodu, kotvenim u melcin a pri podobnych ptakovinkach patricich k vyhodam mensich lodicek.

Díky za připomínku,ale vyjde to i s vyklopeným motorem. Budu zvedat původní podlahu kokpitu, tak místa pro motor bude dost.
signum
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod signum » úte črc 31, 2012 12:23 am

david píše:
maxik1958 píše:No, mně to připadá jeko Crescent se standartní nohou :? na takovouhle loď akorát :)

S krátkou nohou, pokud by ji vůbec sehnal, by měl příliš nízko vanu pro motor, věčně plnou vody protékající kolem bowdenů a řízení do lodě :crazy:

Tak v tomhle máš asi pravdu,ale dalo se to podat i líp, podle mě. Ale i tak dík.
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » úte črc 31, 2012 8:14 am

david píše:

On to je takový slovní obrat :roll:
Naposledy upravil(a) maxik1958 dne úte črc 31, 2012 12:13 pm, celkem upraveno 1 x.
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » úte črc 31, 2012 11:57 am

Je pravda, ze s kratkou nohou je motorova vana dost nizko nad hladinou, ale u dostatecne dlouhy lodi s plochym sirokym dnem na zadi bude ponor zrcadla kolisat pomerne malo. U mne je ponor zrcadla tak 8-20cm podle toho jestli nekdo sedi na pridi, kdyz si dva lidi sednou dozadu a na pridi nikdo neni je to kolem 30cm, to uz neni prijemny ale porad je rezerva.

Zdaleka neni pravda, ze by mi kazdou chvili tekla vlna do motorovy vany, ovsem pro jistotu mam samozrejme motorovou vanu udelanou tak, ze ma obvod u sedacky zvysenej asi o 10cm proti hrane na ktery drzi motor, takze by i jeji uplny zaplaveni nemelo lodicce nijak ublizit.

Krome "spusteni" lodi z vysokyho brehu (tak nejak "na hulvata") se jeste nenasla na Labi vlna, co by mi vysplouchla motorovou vanu.

Edit: Pomerne vazne jsem uvazoval, ze udelam zrcadlo tak, aby se dalo nejakym mezikusem nastavit o tech 5" pro motor s dlouhou nohou, ale neni to potreba, mam oba motory s kratkou nohou.
signum
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod signum » úte črc 31, 2012 1:07 pm

Díky za reakci, ale dám na radu starších a udělám zrcadlo na tu nohu,co má můj crescent. I z toho důvodu,že jsem se díval na nabídku motorů okolo 50 koní + a většinou s krátkou nohou nejsou.
david
moderátor

Příspěvekod david » úte črc 31, 2012 2:03 pm

Viky, píšeš tu blbiny.
Nemáš krátkou nohu, teda tu na motoru, ale standartní.
Zalití vany, případně i přelití vody přes zadní palubu se povede snadno u rychlejší lodě při prudkém ubrání plynu – dohoní tě vlastní vlna. Případně i při rychlejším reverzu.

Pravda, to u tebe s 5 koňma zrovna nehrozí :lol: , ale podle tebe taky nelze paušalizovat. Některý lodě plavou rychlejc. ;)
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » úte črc 31, 2012 4:17 pm

david píše:Viky, píšeš tu blbiny.
Nemáš krátkou nohu, teda tu na motoru, ale standartní.

Posetile jsem se nechal zmast nabidkou tohoto stoleti.
bahno
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod bahno » úte črc 31, 2012 5:14 pm

Taky se necham poucit a pripadne si i ukazat - ony se delaji jeste kratsi nohy nez na zrcadlo 38cm(37, nejsem si jistej a je to putna)?
david
moderátor

Příspěvekod david » úte črc 31, 2012 6:12 pm

Nikterak bych se v tom nešťoural, ale když signum chtěl krátkou nohu, tedy přesněji, kratší než má Crescent na fotce, nedá se nic dělat a pokusím se vzdělat obecenstvo.

Nohy se dělaly ještě v minulém století – viki koukej - v délkách 10“, 15“, 20“, 25“, a 30“. Ty uvozovky jsou palce, kdyby někdo neměl jasno.

1“ = 25,4mm a ňáký drobný.

Tedy krátká, střední, prodloužená , dlouhá a extra dlouhá.

Protože těch opravdu krátkých 10“ na soutěžáky se vyrábělo/í ? malé množství a jen některé značky, postupně zapadly v povědomí a začalo se střední - 15“ říkat krátká.

Tedy pokud vlezete dnes do krámu a chcete krátkou, dostanete 15“ – střední, neboli také „normální“.

Ovšem u nás na Starém kontinentě. V USA je dneska krátká 15“ a normální 20“ - to proto, že používají hluboká V-dna a tím jsou dlouhé nohy běžnější a tedy „normální“.

Viz zde: http://www.mercuryracing.com/outboards/ ... larace.php

A aby to nebylo tak úplně jednoduchý, ty 15“ jsou od 380 do 400 mm. :lol:
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » sob srp 04, 2012 11:21 pm

Nejak si nemuzu pomoct, ale i po teto jinak jiste prihodne vzdelavaci lekci to i tak vypada, ze za "obvyklych" podminek se kratkou nohou nazyva 15" (~38cm) a dlouhou 20" (~51cm) noha, jelikoz neni shoda v tom, ktera je ta standardni. Koneckoncu Nemci to tak nazyvaji taky a tech je vic nez nas. ;)

Zpět na