Labe
Moderátoři: vilma, Pepa, david
Re: Labe
Zdravím pánové,
mám dotaz na zkušené lid co se plavili po Labi pod střekovskými zdymadly. Koupil jsem plachetnici Solina 27 a chtěl bych se mrknou jednou směr Děčín, třeba na zkoušku jen Ústí - Děčín a zpět. Nicméně se pořád bojím proudu ohledně toho, zda-li se dostanu zpět. Loď váží cca. 3.000 Kg včetně posádky, má zatahovací kýl a je osazena motorem o síle 15 HP (2-takt). V létě vídám německé posádky na malých plachetničkách s 8 HP motorem a vyjedou, sice pomalu, ale zvládnou to. Díky za každé info.
mám dotaz na zkušené lid co se plavili po Labi pod střekovskými zdymadly. Koupil jsem plachetnici Solina 27 a chtěl bych se mrknou jednou směr Děčín, třeba na zkoušku jen Ústí - Děčín a zpět. Nicméně se pořád bojím proudu ohledně toho, zda-li se dostanu zpět. Loď váží cca. 3.000 Kg včetně posádky, má zatahovací kýl a je osazena motorem o síle 15 HP (2-takt). V létě vídám německé posádky na malých plachetničkách s 8 HP motorem a vyjedou, sice pomalu, ale zvládnou to. Díky za každé info.
- Felix
- zkušený harcovník

- Reputace: 152
- Kontaktovat uživatele:
Pět koní na tunu by Ti mělo bez problémů stačit, jen dobkovické esíčko a Heger si předem trochu promysli, kam Tě v něm bude tlačit proud, a počítej, že proti vodě to je z DC do UnL na celý den.
- Zdenda12345
- zkušený harcovník

- Reputace: 73
Změř si jakou rychlostí pluješ a tu pak porovnej s proudem. Podle toho zjistíš, jestli to zvládneš i zpět. 

- Felix
- zkušený harcovník

- Kontaktovat uživatele:
Zdenda12345 píše:Změř si jakou rychlostí pluješ a tu pak porovnej s proudem. Podle toho zjistíš, jestli to zvládneš i zpět.
Tak zrovna mezi Děčínem a Ústím, kde je řeka jenom regulovaná a dost kličkuje, najdeš na stejné výšce proud od -2 ve vracáku do +10 v proudnici, ale s 15 HP na 3 tuny by to neměl být problém, plul jsem to několikrát s podobným výkonem na tunu. Myslet je potřeba na tankování, blízká pumpa je v DC (rozbělesy na levém nebo nový most na pravém břehu) a pak až 10 km nad Střekovem v Zálezlech (levý břeh, hned u můstku ŘVC).
- Zdenda12345
- zkušený harcovník

- Reputace: 73
Myslel jsem to tak, že jestli je tam největší proud jak píšeš až 10 km/h a s tou patnáctkou mu to popluje třeba 13 - 15 km/h, tak musí počítat s tím, že v těch místech reálně popluje rychlostí 3 - 5 km/h.
A přesně jak píšeš, podle toho si vzít zásobu benzínu, nebo plánovat tankování.
A přesně jak píšeš, podle toho si vzít zásobu benzínu, nebo plánovat tankování.
Panove diky. Meril jsem rychlost pod strekovem a videl bych to v prumeru na tech 8km/hod. Nad strekovem jsme mel dle navigace az k 16 km/hod. Tak uvidime. Bude trosku vzruso. S benzinempocitam a to same s casem. Jsem ustecak, tak pomery trochu znam, nicmene cestu po vode do decina ne.jestou jednou diky za nazory a rady.
- Karlos2
- návštěvník fóra

- Reputace: 62
- Kontaktovat uživatele:
Dobré odpoledne,
dneska, teď okolo 16.30 se v Děčíně drápala nahoru Elbe Princess,
až šutry lítaly (doslova). Přes Hégr ale nakonec neprojela a
scouvala dolů. Pojedu se tam podívat, jestli zůstala někde v Loubí.
Jarda.
dneska, teď okolo 16.30 se v Děčíně drápala nahoru Elbe Princess,
až šutry lítaly (doslova). Přes Hégr ale nakonec neprojela a
scouvala dolů. Pojedu se tam podívat, jestli zůstala někde v Loubí.
Jarda.
Před chvílí jsem jel od Lovosic do Ústí a Labe je nad i pod zdymadlem tak o metr výš, než včera.
- Karlos2
- návštěvník fóra

- Reputace: 62
- Kontaktovat uživatele:
kamarád viděl dnes dopoledne Elbe Princess u Ústí, jak si to mastí nahoru.
A jinak to vystihnul pan Felix úplně přesně:
bohatší důchodci, kteří zmákli schody podél přístavní zdi se včera odpoledne trousili do města.
Jarda
A jinak to vystihnul pan Felix úplně přesně:
bohatší důchodci, kteří zmákli schody podél přístavní zdi se včera odpoledne trousili do města.
Jarda
- Aleš Ali Podivínský
- návštěvník fóra

- Reputace: 1
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj,
potřebujeme se během září přeplavit po Labi z Velkých Žernosek na Mittelland kanál. 8 m plachetnice s pevným kýlem a ponorem 1.30 (s nákladem možná i o kousek víc). Zatím vody málo, tak čekáme až se trochu rozprší. Máte někdo zkušenosti s takovým ponorem a hloubkou řeky v tomhle úseku? Kde sledovat aktuální stav hloubky, případně jaké místo je v tomhle ohledu nejkritičtější? Za jakékoli tipy budu moc vděčný.
potřebujeme se během září přeplavit po Labi z Velkých Žernosek na Mittelland kanál. 8 m plachetnice s pevným kýlem a ponorem 1.30 (s nákladem možná i o kousek víc). Zatím vody málo, tak čekáme až se trochu rozprší. Máte někdo zkušenosti s takovým ponorem a hloubkou řeky v tomhle úseku? Kde sledovat aktuální stav hloubky, případně jaké místo je v tomhle ohledu nejkritičtější? Za jakékoli tipy budu moc vděčný.
To je tak týden si počkat, až pustěj vlnu a pak bys to dal. Tak jednou do týdne zvedají hladinu pro větší lodě, jinak je poslední dobou v Lovosicích i pod Střekovem standardně tak půl metru až metr podstav. Na Střekov to dáš s přehledem a pod Střekovem holt počkat.
Možná by nebylo od věci zjistit, kdy popluje Elbe Princess, krerou kolem Lovosic potkávám snad každý týden a která nejspíš bude mít ponor větší než ty a svést se za ní.
Možná by nebylo od věci zjistit, kdy popluje Elbe Princess, krerou kolem Lovosic potkávám snad každý týden a která nejspíš bude mít ponor větší než ty a svést se za ní.
- Aleš Ali Podivínský
- návštěvník fóra

- Kontaktovat uživatele:
olin píše:To je tak týden si počkat, až pustěj vlnu a pak bys to dal.
A jak reálné je se udržet právě v té vlně? V podstatě bychom potřebovali jet přímo na jejím vrcholu. A to skoro celou cestu až do Magdeburgu. Těch míst, kde je hodně málo vody je tam hodně.
Labská princezna teď byla dlouho v Litoměřicích. Ale ta kráska má míry jako opravdová princezna. Ponor má max. 90 cm.
Celé léto jsem jezdil každý den kolem Labe v Ústí a tak jednou do týdne byla hladina cca o metr výš. Možná by ti dali info, kdy zas budou zvedat hladinu přímo na Střekovským zdymadle.
- Aleš Ali Podivínský
- návštěvník fóra

- Kontaktovat uživatele:
Určitě se tam zkusím zeptat. Díky.
- Felix
- zkušený harcovník

- Kontaktovat uživatele:
Spíš si zavolej do Roudnice na Povodí, rejdaři se domlouvají s nimi, hrázný se to může dozvědět až ten den. Rychlost vlny by ses měl dovědět také od nich, mají to spočítané a odzkoušené dost přesně. Tipuji, že to bude rychlejší, než jsi schopen plout, a navíc, pokud by ses držel s vlnou, popluješ stejně rychle, jako teče voda, a nebude Ti platit kormidlo. Aktuálně pod Střekovem vylezly hladové kameny, takže by to bylo napínavé i s tou vlnou.
- libor.janko
- aktívní jachtař

- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj,
chtěl bych se zeptat. Jaký je stav možnosti plavby na Probošťak? Stále zakázán nebo povolena plavba ve výtlaku?
Moc dík.
chtěl bych se zeptat. Jaký je stav možnosti plavby na Probošťak? Stále zakázán nebo povolena plavba ve výtlaku?
Moc dík.
- sedivak
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 6
Ahoj, pokud vím, tak je tam při vjezdu cedule--- zákaz plavby sportovních a rekreačních plavidel.
Spolek rybářů si to prý prosadil. Je to, ale na hlavu, protože město koupilo a nainstalovalo velké plastové molo na rekreační pláž a je tam na nic.
Já tam jednou vplul na malém gumáku a u břehu mě kárala rybářská stráž, že se tam smí pouze s elektromotorem a i když jsem byl slušný, tak chtěl pořád volat policii.
Občas se tam, ale objeví někdo, kdo na to kašle, třeba na skútru - toho, ale nikdo nedohoní
Spolek rybářů si to prý prosadil. Je to, ale na hlavu, protože město koupilo a nainstalovalo velké plastové molo na rekreační pláž a je tam na nic.
Já tam jednou vplul na malém gumáku a u břehu mě kárala rybářská stráž, že se tam smí pouze s elektromotorem a i když jsem byl slušný, tak chtěl pořád volat policii.
Občas se tam, ale objeví někdo, kdo na to kašle, třeba na skútru - toho, ale nikdo nedohoní

- sedivak
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 6
Ještě mě napadlo, jak by asi koukal, když bych si dal na svůj laminátový kajuťáček elektormotor a plul na něj se zvedlým benz. hlavním motorem???
Dle zákazové značky, tam ale nesmí sportovní a rekreační plavidla, tak jedině nechat si napsat do LO rybářská loď.
Když moje loď má origo. z výroby dva držáky na pruty, tak by to asi šlo?
To je, ale otázka na někoho zběhlejšího v paragrafech???
Dle zákazové značky, tam ale nesmí sportovní a rekreační plavidla, tak jedině nechat si napsat do LO rybářská loď.
Když moje loď má origo. z výroby dva držáky na pruty, tak by to asi šlo?
To je, ale otázka na někoho zběhlejšího v paragrafech???
- Felix
- zkušený harcovník

- Kontaktovat uživatele:
Jaký zákazový znak tam je? Přeškrtnutý nápis "sport" nebo červeně orámovaná bílá cedule s nějakým textem?
Pojem "sportovní plavidlo" není definovaný v takovémto znění, nalézt lze pouze pojem "plavidla určená výhradně pro závodění a veslice určené pro trénink" - těch by se to snad mohlo týkat. "Rekreační plavidlo" je definováno jako plavidlo určené pro "sport a rekreaci," s délkou nad 2,5 metru, takže kratších plavidel se netýká ani ono "rekreační."
Obecně platí, že účel plavidla lze změnit, například z rekreačního na pracovní či naopak; snáze se to dokladuje u evidovaných plavidel, jejichž účel je zapsaný v technickém osvědčení a změnit ho lze prohlášením na SPS. Dal by se tedy změnit účel z rekreačního například na "cestovní" (určené pro dopravu majitele / provozovatele) nebo obecně na "užitkové." Plavidlo stále zůstane "malým plavidlem" a budou pro něj platit stejné technické podmínky, jen jako "nikoliv rekreační" bude mít "technické osvědčení malého plavidla," nikoliv "mezinárodní osvědčení rekreačního plavidla" a může nastat problém s jeho legálním používáním mimo ČR.
Pojem "sportovní plavidlo" není definovaný v takovémto znění, nalézt lze pouze pojem "plavidla určená výhradně pro závodění a veslice určené pro trénink" - těch by se to snad mohlo týkat. "Rekreační plavidlo" je definováno jako plavidlo určené pro "sport a rekreaci," s délkou nad 2,5 metru, takže kratších plavidel se netýká ani ono "rekreační."
Obecně platí, že účel plavidla lze změnit, například z rekreačního na pracovní či naopak; snáze se to dokladuje u evidovaných plavidel, jejichž účel je zapsaný v technickém osvědčení a změnit ho lze prohlášením na SPS. Dal by se tedy změnit účel z rekreačního například na "cestovní" (určené pro dopravu majitele / provozovatele) nebo obecně na "užitkové." Plavidlo stále zůstane "malým plavidlem" a budou pro něj platit stejné technické podmínky, jen jako "nikoliv rekreační" bude mít "technické osvědčení malého plavidla," nikoliv "mezinárodní osvědčení rekreačního plavidla" a může nastat problém s jeho legálním používáním mimo ČR.