Za jak dlouho se srazíme
Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa
Re: Za jak dlouho se srazíme
Moderni plachetnice pali na foilech 20 uzlu v pohode. Uz i turisticke, podivej se na letosni modely. Osvetleni plachet je nevhodne, snad i zakazane, ale nevybavuji si to presne. Pokud se nepletu, tak je i definovano mozne osvetleni paluby za plavby. Jizdni rady te nespasi.
P.S. Vidim, ze lynx me predbehl.
P.S. Vidim, ze lynx me predbehl.
-
david
- moderátor
- Reputace: 234
lynx píše:Smyslem článku asi nebylo posuzování dosvitu, viditelnosti atd. Myslím, že chtěli upozornit na to, že doba do střetu je daleko kratší, než se může zdát. A když si to někdo sám spočítá, lépe si to uvědomí a zapamatuje.
Takže summa summarum z toho vyplývá, že je třeba být bdělý a ostražitý a reagovat rychle. Třeba ve tři v noci.
Být bdělý a ostražitý, o tom není debata, to je daný. Mě jde o to, kterak podle jednoho světla na nočním obzoru poznám - viz zadání, jak rychle plave a jak daleko je "protivník". Tedy jestli je lepší dělat úhybný manévr hned jak ho vidím, nebo špekulovat minutu - dvě co se děje a prosrat čas se uklidit. Odpověď je teda pro mě jasná, ale to tu nikdo nezmínil. Řešíte radary, co na lodi má málo kdo, na charteru nikdo. Tak že bych prosil víc tvrdé,ale bezpečné, reality.
Myslim, ze ja jsem to psal. Poznat o co jde chvili trva. I kdyz vis smer, nevis rychlost. Zesilovani svetla poznas az po skokovych vzdalenostech. Perfektni je uplnek nebo alespon jasno a hvezdy. Preci jen je trochu neco videt. Jinak si nedelej zadne iluze. 3 i 5 min je proste vetsinou malo a musis mit stesti, ze se to tak nejak seslo.
A mimochodem, alespon dle meho nazoru zelenace, predvidat v teto situaci asi prilis nelze.
A mimochodem, alespon dle meho nazoru zelenace, predvidat v teto situaci asi prilis nelze.
-
david
- moderátor
Pravě proto, že si právě žádné iluze nedělám, tak mi celý příklad, jeho prezenzatace a zdejší rozbor připadá poněkud na palici. Chtělo by to jednoduchou a funkční radu, jak se zachovat v řádu desítek vteřin. Nemám vyzkoušený onen, řekl bych poněkud extrémní, případ, ale vím docela dobře, že v noci je jakákoli orientace a odhad směru, rychlosti a vzdálenosti veeeeeelmi ošidná.
A jaký je tedy smysl článku?
Srazit se můžete i na nafukovacích neckách pokud nesledujete provoz. Viz nedávny případ v Chorvatsku,
Srazit se můžete i na nafukovacích neckách pokud nesledujete provoz. Viz nedávny případ v Chorvatsku,
- lynx
- zkušený harcovník

- Reputace: 419
david píše:lynx píše:Tak že bych prosil víc tvrdé,ale bezpečné, reality.
Nic takového na moři v podobné situaci neexistuje.
Když jsi zmiňoval špatnou viditelnost – zažil jsem na moři dohlednost 30 až 50 metrů. I kdyby to bylo 100, tak když si lodi všimneš, je to minulost. Protože než zareaguješ – i kdyby správně - lodi jsou v té rychlosti v sobě.
Při dobré viditelnosti a zpozorování lodi okamžitě to nejlépe vystihnul Err. Chvíli vyhodnocuješ kurzy, rychlosti, vzdálenost, pak se rozhoduješ, co udělat i s ohledem na směr větru a nastavení svých plachet.
Čili za mě, reagovat hned - nečekat, co udělá on, a zamířit od předpokládané dráhy rychlé lodi.
Jistá je v životě jenom smrt.
david píše:… tak mi celý příklad, jeho prezenzatace a zdejší rozbor připadá poněkud na palici.
Velmi konstruktivní.
My ostatní jsme se i při poměrně hodně odlišných názorech zdrželi invektiv.
-
david
- moderátor
lynx píše:Čili za mě, reagovat hned - nečekat, co udělá on, a zamířit od předpokládané dráhy rychlé lodi.david píše:… tak mi celý příklad, jeho prezenzatace a zdejší rozbor připadá poněkud na palici.
Velmi konstruktivní.
My ostatní jsme se i při poměrně hodně odlišných názorech zdrželi invektiv.
První - to je to, co sem chtěl slyšet.
To druhý, to není invektiva, ale konstatování skutečnosti. Na třech stránkách rozebíráte nesmrtelnost chrousta - ostatně jak tu je běžné. Kdyby tu někdo napsal "uhejbám co to dá, abych změnil náměr" nebylo by o čem se bavit.
jo a za viditelnosti 30-50 m by tak rychle plaval s malou lodí leda magor, a měl by zvonit v pravidelných intervalech na lodní zvon. Si děláš srandu.
- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník

- Reputace: 235
- Kontaktovat uživatele:
Vážení, myslím si, že v této dlouhé diskusi se ztrácí jednoduché řešení, které již zmiňuji. Zelená na zelenou nebo červená na červenou. V případě nejistoty stáčet ihned. Pak je rychlost a kurs druhé lodě nezajímavý a ke kolizi by nemělo dojít.
Je slabá útěcha že jsem měl právo plavby ale tanker mi sejmul...
David: je třeba být bdělý a ostražitý a reagovat rychle. Třeba ve tři v noci. Ale jak to dělají osamělí mořeplavci?
Darek – pokud míjíš bóji, maják tak ho asi chceš objet ve stejné vzdálenosti, tedy po kružnici do které se dostaneš z tečny.
Pokud míjíš třeba útes, který je před Tebou může nastat případ Concodia – jsi sice daleko, ale kurs míří příliš blízko.
Je slabá útěcha že jsem měl právo plavby ale tanker mi sejmul...
David: je třeba být bdělý a ostražitý a reagovat rychle. Třeba ve tři v noci. Ale jak to dělají osamělí mořeplavci?
Darek – pokud míjíš bóji, maják tak ho asi chceš objet ve stejné vzdálenosti, tedy po kružnici do které se dostaneš z tečny.
Pokud míjíš třeba útes, který je před Tebou může nastat případ Concodia – jsi sice daleko, ale kurs míří příliš blízko.
Naposledy upravil(a) Pavel-Sulc dne čtv čer 01, 2017 11:18 pm, celkem upraveno 1 x.
david píše:To druhý, to není invektiva, ale konstatování skutečnosti. Na třech stránkách rozebíráte nesmrtelnost chrousta - ostatně jak tu je běžné. Kdyby tu někdo napsal "uhejbám co to dá, abych změnil náměr" nebylo by o čem se bavit.
O tom ale ta debata byla. Vezmi si druhy obrazek a dopis - uhejbam, co to da na ... stranu. Napis to nezpochybnitelne. Proc v pravo, proc vlevo a zkus rovnou odhadnout, co udela druha lod.
Problem je v tom, ze lehce dojde ke kolizni situaci, at udelas cokoli. Za normalni situace by ses podival, ze toci takhle, tak ja zustavam na kurzu nebo otocim sem. Pripadne - je, on toci jako ja, tak to obratim. mas 15. min cas. Ale takhle mas jen jeden pokus na spravnou.
-
david
- moderátor
na tohle je jedna námořnická říkanka, bohužel už si ji nepamatuju celou: když červená k červená se staví, pluj klidně dál a buď bez obavy, když zelené s červenou se potká rozhodni zda zpomalit, zastavit či stát - atd. leč skleróza si vzala daň. Bylo to v nějaký český knize o námořní plavbě.
takže Err by měl na druhým obrázku zpomali nebo zastavit
takže Err by měl na druhým obrázku zpomali nebo zastavit

- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník

- Kontaktovat uživatele:
Vážení - prosím znovu - červená na červenou nebo zelená na zelenou.
Když druhá loď udělá změnu kursu a zůstane jako mu ukazuji já zelená nebo červená ke kolizi by nemělo dojít a je to otázka pro doktory a profesory.
Když druhá loď udělá změnu kursu a změní barvu ihned točím tak abych mu ukázal stejnou barvu jako on mě.
davide to je skvělá říkanka, ale já nejsem básník tak to píši jako sedlák.
Když druhá loď udělá změnu kursu a zůstane jako mu ukazuji já zelená nebo červená ke kolizi by nemělo dojít a je to otázka pro doktory a profesory.
Když druhá loď udělá změnu kursu a změní barvu ihned točím tak abych mu ukázal stejnou barvu jako on mě.
davide to je skvělá říkanka, ale já nejsem básník tak to píši jako sedlák.
Ty ale nemuzes spolehat na to, ze druha lod udela zmenu kurzu. Navic tim jen potvrzujes to, ze nejakou dobu koukas, co se teda vlastne bude dit, abys mohl zareagovat. Kurz dle Colregu maji menit oba. A ted kam? A vubec to neni otazka pro profesory, ale pro koholkoli, kdo pluje i v noci. ted je na to vsechno cas a muzes se splest a v klidu to zase opravis, ale v ramci minuty, tri minut?
A Pavle, nevim, jak to mas ty, ale za jak dlouho poznas, ze lod nemiri v tupem uhlu na tebe - viz obrazek c.1 a nebo ze pluje z boku - viz. obrazek. c.2? Rozdil v uhlech muze byt mensi a lod se pohybuje - pluje sna plachty.
Dodam jen tolik, pro lepsi predstavu, co lze potkat. A to bylo casu, kolik jsem chtel. Tohle stalo
A Pavle, nevim, jak to mas ty, ale za jak dlouho poznas, ze lod nemiri v tupem uhlu na tebe - viz obrazek c.1 a nebo ze pluje z boku - viz. obrazek. c.2? Rozdil v uhlech muze byt mensi a lod se pohybuje - pluje sna plachty.
Dodam jen tolik, pro lepsi predstavu, co lze potkat. A to bylo casu, kolik jsem chtel. Tohle stalo

Naposledy upravil(a) err_ dne čtv čer 01, 2017 11:39 pm, celkem upraveno 1 x.
- lynx
- zkušený harcovník

david píše:jo a za viditelnosti 30-50 m by tak rychle plaval s malou lodí leda magor, a měl by zvonit v pravidelných intervalech na lodní zvon. Si děláš srandu.
Dobře, Tvoje výrazivo přejdu a budu se zabývat jen věcnou stránkou.
Ať už je zadání jaké chce, je to zadání – definice vstupních podmínek. A definice mimo jiné říká: „Nyní si představte, že si plujete na oceánu. Je noc. Nikde nic.“
Zvonil bys celou cestu přes Atlantik? Nebo třeby jen několik dní, kdyby byla mlha? My se přeci nebavíme o plavbě po řece, jezeru, přístavu nebo při pobřeží.
-
david
- moderátor
A) mlha nebyla v zadání, tu sis vymyslel ty
zvonění je předepsané, ať seš-kde-seš. Když tě nebaví a bolí ruka, můžeš foukat do mlhového rohu.
C) když tu někteří píší "kormydlo", "skluz" a pletou si "z" a "s", co bych se nemohl pobavit fonetikou, že? Máme přeci tu demokracii.
zvonění je předepsané, ať seš-kde-seš. Když tě nebaví a bolí ruka, můžeš foukat do mlhového rohu.C) když tu někteří píší "kormydlo", "skluz" a pletou si "z" a "s", co bych se nemohl pobavit fonetikou, že? Máme přeci tu demokracii.
- lynx
- zkušený harcovník

Já vím, že nemá cenu se dohadovat o všem. Ještě si trochu pamatuji dalekohledy.
Tak jen jedna věc – co je špatně na slově skluz?
Tak jen jedna věc – co je špatně na slově skluz?

-
david
- moderátor
Na slově nic, pouze v souvislostech, ve významu. Ve skluzu můžeš bejt třeba s placením faktury, ale ne za plavby s klouzavou lodí. No leda na skluzu, ale to zase nejsi za plavby. 

- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník

- Kontaktovat uživatele:
Err já Ti nerozumím... tedy znovu jinými slovy...
Pokud na mě jede loď ze strany a míří předemne, je tedy nebezpečí kolize, tak mi nutně ukazuje jinou barvu než já jí. Pak ihned bez přemýšlení a ztráty vteřin točím tak, abych jí ukazoval stejnou barvu jako ona mě a nejedu tupým úhlem na ní ale zhruba 45 stupňů do strany. Naše kursy se nutně nekříží.
Pokud na mě jede loď ze strany a ukazuje mi stejnou barvu jako já jí tak míří za mne a mohu pokračovat ale nikdy ne tupým úhlem na ní ale zhruba 45 stupňů do strany.
Pokud na mě opět loď jede tak je to Somálský pirát, ale to taky nebylo v zadání.
Promiňte mi mojí gramatiku, ale snad mi rozumíte.
Lynx zvonit je třeba všude, jak víš, že v mlze na Atlatiku nikdo blízko není kdy ten druhý uvažuje jako Ty a nezvoní? Může nastat obdobné situace jakou tu popisuješ s fotkou. Pluješ po středozemí, nikdo nikde jedeš na autopilota jdeš se na 20 minut natáhnout do kajuty a ejhle kolem tebe profrčí katamarán...
Divili byste se, kolikrát se nám na otevřeném moři na horizontu objevil bod, pak z něj byla loď, a kdybych neuhnul, tak jsme se srazili.
Přesnou GPS navigací vzniklo nové nebezpečí srážek. Více lodí zadá plavbu z A do B a z B do A a během plavby se mohou dostat do kolizní situace. Že ne, to víš že joo.. takových situací je hodně.
Pokud na mě jede loď ze strany a míří předemne, je tedy nebezpečí kolize, tak mi nutně ukazuje jinou barvu než já jí. Pak ihned bez přemýšlení a ztráty vteřin točím tak, abych jí ukazoval stejnou barvu jako ona mě a nejedu tupým úhlem na ní ale zhruba 45 stupňů do strany. Naše kursy se nutně nekříží.
Pokud na mě jede loď ze strany a ukazuje mi stejnou barvu jako já jí tak míří za mne a mohu pokračovat ale nikdy ne tupým úhlem na ní ale zhruba 45 stupňů do strany.
Pokud na mě opět loď jede tak je to Somálský pirát, ale to taky nebylo v zadání.
Promiňte mi mojí gramatiku, ale snad mi rozumíte.
Lynx zvonit je třeba všude, jak víš, že v mlze na Atlatiku nikdo blízko není kdy ten druhý uvažuje jako Ty a nezvoní? Může nastat obdobné situace jakou tu popisuješ s fotkou. Pluješ po středozemí, nikdo nikde jedeš na autopilota jdeš se na 20 minut natáhnout do kajuty a ejhle kolem tebe profrčí katamarán...
Divili byste se, kolikrát se nám na otevřeném moři na horizontu objevil bod, pak z něj byla loď, a kdybych neuhnul, tak jsme se srazili.
Přesnou GPS navigací vzniklo nové nebezpečí srážek. Více lodí zadá plavbu z A do B a z B do A a během plavby se mohou dostat do kolizní situace. Že ne, to víš že joo.. takových situací je hodně.
- RACEK
- zkušený harcovník

- Reputace: 100
Dobré je mít připravenou v kokpitu velkou baterku s pořádným světelným výkonem. A když se na nás něco řítí, tak to pořádně osvítit. Jednak na sebe upozorním a když na druhé lodi trochu chrápou, tak se většinou proberou a zakormidlujou.
Když vás bude chtít velká loď probrat, tak na vás taky posvítí hledáčkem. A i když budete spát v noci v kajutě, rázem máte v lodi světlo jak ve dne, a jste probuzení.
Důležité je na sebe upozornit.
Když vás bude chtít velká loď probrat, tak na vás taky posvítí hledáčkem. A i když budete spát v noci v kajutě, rázem máte v lodi světlo jak ve dne, a jste probuzení.
Důležité je na sebe upozornit.
- lynx
- zkušený harcovník

Pavel-Sulc píše:Lynx zvonit je třeba všude, jak víš, že v mlze na Atlatiku nikdo blízko není kdy ten druhý uvažuje jako Ty a nezvoní? Může nastat obdobné situace jakou tu popisuješ s fotkou. Pluješ po středozemí, nikdo nikde jedeš na autopilota jdeš se na 20 minut natáhnout do kajuty a ejhle kolem tebe profrčí katamarán...
Šedá je teorie, zelený je strom praxe.
V roce 1996 jsme s výše přispívajícím Rackem a dvěma dalšími potkali někdy po půlnoci u jižního vjezdu do Kalmarsundu asi dvanáctimetrovou plachetnici, na které nesvítila ani žárovička. Bylo to sice v létě, ale bylo zataženo, takže byla tma. Loď jsme viděli na poslední chvíli - určitě pod 50 metrů. Naštěstí my jsme svítili, takže oni nás asi viděli. Protože piráti to asi nebyli, připadá v úvahu porucha elektriky. To ale nevysvětluje, proč baterkou neposvítili na plachty a proč nezamířili do nejbližšího přístavu.
To jen pro dokreslení ke zmiňovanému několikadennímu zvonění uprostřed Atlantiku.

- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník

- Kontaktovat uživatele:
Ale Lynx, my jsme přeci lepší než Ti ostatní.. viď.. Blbci jsou všude na světě, jen jejich procento se lyší. Že měli Švédskou vlajku neznamená že to byla Švédská posádka, třeba to byl charter.. O Švédech je mezinárodně známo že jistotu mnohdy přehánějí. Říká se, že nosí na kalhotách nejen pásek, ale i kšandy, pro jistotu. No ale někdy když to na ně přijde tak to prostě všechno nestihnou.. a je pozdě.. a je to v gatích. Blbý viď..
Rozsvěcet posiční světla se má se západem slunce. V posičních světlech, schválených se žárovkou není povoleno mít LED. Swedish Coast Guard je ale názoru, je lepší abys svítil s neschválenou LED než nesvítil vůbec.
Rozsvěcet posiční světla se má se západem slunce. V posičních světlech, schválených se žárovkou není povoleno mít LED. Swedish Coast Guard je ale názoru, je lepší abys svítil s neschválenou LED než nesvítil vůbec.
Naposledy upravil(a) Pavel-Sulc dne pát čer 02, 2017 12:24 pm, celkem upraveno 1 x.
- lynx
- zkušený harcovník

Pavle, já jsem o švédské vlajce, natož posádce, vůbec nic nepsal.
Jak bych to v té tmě poznal?
V Kalmarsundu může plout kde kdo.
Jak bych to v té tmě poznal?

V Kalmarsundu může plout kde kdo.
Jedu na lod, ale premyslejte znovu nad tvrzenim cervena na cervenou apod. ...
A aby vas obrazek <krizeni3> prilis nesvadel, protoze u normalnich rychlosti plati a je na to vse 15min, navic jsou mozne korekce, uvazujte take o setrvacnosti lode, ktera byva klidne trojnasobkem jeji delky. A samozrejme, kdovi, jaky mate zrovna vitr ...
Ktera z variant <krizeni3> a <krizeni4> je bezpecnejsi i pokud posadka druhe lode nereaguje?
A aby vas obrazek <krizeni3> prilis nesvadel, protoze u normalnich rychlosti plati a je na to vse 15min, navic jsou mozne korekce, uvazujte take o setrvacnosti lode, ktera byva klidne trojnasobkem jeji delky. A samozrejme, kdovi, jaky mate zrovna vitr ...
Ktera z variant <krizeni3> a <krizeni4> je bezpecnejsi i pokud posadka druhe lode nereaguje?
Když vidím ty obrázky a vezmu v úvahu co se zde už napsalo tak rozsvitim vrcholové i motorové světlo, nastartuji motor, vykopnu otěže a dam plnou parou vzad 

Nad "Červená na Červenou" jsem nepřemýšlel, nepřemýšlím a přemýšlet ani nebudu. Možná to někde funguje, ale pro mě to je nepřípustné. Záměrně nevolím příliš tvrdá slova. Jsem v klidu, pouze mám své myšlenky kterých se léta držím protože fungují a považuji je za obecný standard.
Základní pravidlo, pokud se náměr nemění a mám dát přednost, VŽDY točím za záď druhé lodě. Červená nečervená. Udělat to jinak, mají mě okolo plující kolegové za idi*ota.
Teprve až když mám přednost a není mě evidentně dávána, točím pro zabránění srážce po směru plavby oné druhé lodě, souběžně s ní a ještě mám možnost pěkně od plic "kolegovi" vysvětlit co si o jeho vědomostech myslím. Tady tvůj obrázek "Není lepší?".
Na tomto to vše stojí a tak všichni očekávají že se budu chovat. Vše ostatní jsou nestandardní postupy a spekulace coby kdyby. A jestli by. Dlužno doplnit že pokud je kurz kolizní stačí změnit kurz o pár stupňů. Deset, možná dvacet. Samozřejmě první manévr na který protistrana čeká je výrazný, to je zklidní. Ale pak to mířím přímo na ně, na jejich záď a oni mě stále utíkají do boku, až jim propluji třeba 10 - 20 metrů za zádí. Kontakt očí, pozdrav, zamávání a plujeme dál.
A ještě prosím. Až potkám v noci někde na volném moři plachetnici plující 30knt, dám vám vědět. Oslavíme to. Ale již teď vím, že cokoliv udělám, jedno je. Protože Ona je ten hráč, který je schopen díky své rychlosti jakýkoliv můj manévr shodit či podpořit. Já budu v té chvíli spíše jenom divák toho, jak kolem mě prosviští. Zleva nebo zprava, jak jí napadne.
Asi tušíte co si o celé této diskusi myslím.

Ale večer odjíždím na jih, takže pohoda, klídek (a tabáček). Kdo si hraje nezlobí.Všechny vás zdravím a za týden.....
Základní pravidlo, pokud se náměr nemění a mám dát přednost, VŽDY točím za záď druhé lodě. Červená nečervená. Udělat to jinak, mají mě okolo plující kolegové za idi*ota.
Teprve až když mám přednost a není mě evidentně dávána, točím pro zabránění srážce po směru plavby oné druhé lodě, souběžně s ní a ještě mám možnost pěkně od plic "kolegovi" vysvětlit co si o jeho vědomostech myslím. Tady tvůj obrázek "Není lepší?".
Na tomto to vše stojí a tak všichni očekávají že se budu chovat. Vše ostatní jsou nestandardní postupy a spekulace coby kdyby. A jestli by. Dlužno doplnit že pokud je kurz kolizní stačí změnit kurz o pár stupňů. Deset, možná dvacet. Samozřejmě první manévr na který protistrana čeká je výrazný, to je zklidní. Ale pak to mířím přímo na ně, na jejich záď a oni mě stále utíkají do boku, až jim propluji třeba 10 - 20 metrů za zádí. Kontakt očí, pozdrav, zamávání a plujeme dál.
A ještě prosím. Až potkám v noci někde na volném moři plachetnici plující 30knt, dám vám vědět. Oslavíme to. Ale již teď vím, že cokoliv udělám, jedno je. Protože Ona je ten hráč, který je schopen díky své rychlosti jakýkoliv můj manévr shodit či podpořit. Já budu v té chvíli spíše jenom divák toho, jak kolem mě prosviští. Zleva nebo zprava, jak jí napadne.
Asi tušíte co si o celé této diskusi myslím.

Ale večer odjíždím na jih, takže pohoda, klídek (a tabáček). Kdo si hraje nezlobí.Všechny vás zdravím a za týden.....
Dusoval jsi se, ze tabacek nee. Ze jen elektronickou dymku ...