Přednost velkých lodí na řece v ČR

Různá témata kolem ovládání lodě a bezpečnosti plavby

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

Omen
vytrvalý návštěvník
Reputace: 160

Re: Přednost velkých lodí na řece v ČR

Příspěvekod Omen » čtv srp 27, 2020 8:55 pm

Husky píše:.... Zrovnatak je pro mně nezajímavej tvůj nakopnutej motor, ten na malý plachetnici není.
Na malou plachetnici nejsou třeba žádný papíry ani žádná praxe. Takových lidí, kteří toho využívají, nedotčených zkušeností, jezdí víc než si myslýš a ti na rozdílod tebe zbrklý manévry dělaj i bez stresu.
Když na takového "jachtaře"natrefí lovec plachetnic, tak vzniká veliká pravděpodobnost nehody s tragickými následky.

Davide, při vší úctě k tobě a znalosti právního stavu, ale připusť, že s tímhle se souhlasit dá.

Je to o lidech a i "šífaři" mohou mít své mouchy, starosti, komplexy ....... třeba proto, že by si sami s tou plachetničkou nevěděli rady ;)
Husky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 35

Příspěvekod Husky » čtv srp 27, 2020 9:19 pm

david píše:Když umím kulový, nelezu před parník a parník s rychlostí 20 km/h je sci-fi. Běžně 16.

Tohle už je přes čáru...
kapo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 39

Příspěvekod kapo » pát srp 28, 2020 7:33 am

david píše: parník s rychlostí 20 km/h je sci-fi. Běžně 16.

Maďar na 1700 otáček ujede trasu Vranov hráz - Bítov ( 15,5 km) za 45 minut. To je 20,6 km/h. A sci-fi mám rád :D
Souhlasím s tím že když se potká začátečník jachtař s magorem za kormidlem velké lodě tak je zaděláno na průser.Proto by se měl pokud možno držet bokem trasy velkých lodí. To se týká i rekreantů na všech možných šlapadlech, elektroloďkách, padleboardech atd. Taky je pravda, že šífaři většinou nemají zkušenosti s plachetnicí a neví jak se chová .
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » pát srp 28, 2020 3:55 pm

Maďar dokáže přes pětadvacet, ale co kde koho potkám, jede na spotřebu, ne na závody.
MilanR
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod MilanR » pát srp 28, 2020 4:10 pm

david píše:Když umím kulový, nelezu před parník a parník s rychlostí 20 km/h je sci-fi. Běžně 16.

I podle mne tohle není hodno Davida a tohoto fóra. Popisovaný případ snad nebyl o úmyslném křížení cesty linkové dopravy. A hádat se, jestli hydrobus jezdí 16, 18, 20, 22 km/h je taky trapárna. Navrhuji trochu zklidnit diskuzi.
david
moderátor

Příspěvekod david » pát srp 28, 2020 6:30 pm

Omen píše:
Husky píše:.... Zrovnatak je pro mně nezajímavej tvůj nakopnutej motor, ten na malý plachetnici není.
Na malou plachetnici nejsou třeba žádný papíry ani žádná praxe. Takových lidí, kteří toho využívají, nedotčených zkušeností, jezdí víc než si myslýš a ti na rozdílod tebe zbrklý manévry dělaj i bez stresu.
Když na takového "jachtaře"natrefí lovec plachetnic, tak vzniká veliká pravděpodobnost nehody s tragickými následky.

Davide, při vší úctě k tobě a znalosti právního stavu, ale připusť, že s tímhle se souhlasit dá.

Je to o lidech a i "šífaři" mohou mít své mouchy, starosti, komplexy ....... třeba proto, že by si sami s tou plachetničkou nevěděli rady ;)

Ale já přece neříkám, že se nemůže najít magor, a taky píšu, že pokud takovej se vyskytuje, má se naprášit SPS nebo PČR, ať mu domluví.
Na druhou stranu zkus se někdy projet motorákem Prahou podél Cindy k Barrandováku. Budeš soustavně kličkovat mezi veslaři, kanoisty, padelbordy co budou hned řvát, že je chceš zabít a budeš nasranej. A to pojedeš s malou loďkou.
david
moderátor

Příspěvekod david » pát srp 28, 2020 7:18 pm

MilanR píše:

I podle mne tohle není hodno Davida a tohoto fóra. Popisovaný případ snad nebyl o úmyslném křížení cesty linkové dopravy. A hádat se, jestli hydrobus jezdí 16, 18, 20, 22 km/h je taky trapárna. Navrhuji trochu zklidnit diskuzi.

Proč není hodno?? Když sem ve čtrnácti začínal s Trenérem a Orlíkem, parníkům se se s úctou vyhejbal, zvláště Praze, dělala děsný vlny, zvlášť z pohledu mejch let a nevěděl sem, kdy motrůrek chcípne. Když sem se v roce 1976 z důvodu bolševického zákazu motoráků stal hadrářem a učil se kterak lajntuchy ovládat, tak sem si taky dával majzla kde se motám. Leč dnes každej na vše a zejména nejbližší okolí sere. Máme tu démokracii, tak mi do mého konání nemá kdo co kecat. A jestli to je voda, silnice, cyklostezka nebo koloběžka na chodníku je lautr jedno.
Husky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Husky » pát srp 28, 2020 7:56 pm

david píše:
Omen píše:

Ale já přece neříkám, že se nemůže najít magor, a taky píšu, že pokud takovej se vyskytuje, má se naprášit SPS nebo PČR, ať mu domluví.
Na druhou stranu zkus se někdy projet motorákem Prahou podél Cindy k Barrandováku. Budeš soustavně kličkovat mezi veslaři, kanoisty, padelbordy co budou hned řvát, že je chceš zabít a budeš nasranej. A to pojedeš s malou loďkou.

Sice učíš orla létat, když mu vykláš jak rychlej je maďar se kterým léta jezdil :crazy:
Ale v o pražských poměrech na Vtavě máš přehled .
Nejhorší pražská Vltava je v centru, kde vozí ožralé švédy do hospod čertovky . Votom ani potom. Tam jen v době korony. Hned následuje úsek od Vyšehradu na jih , kde jezdí skify.
Většina trenérů zabere do 3/4 řeky, kdy se všichni v pohodě vyhnou, ale vyskytuje se mezi nima jedna stará škeble , která nechávala pro lodě místo nejvýš 5- 7 m vod levýho břehu. Je to osoba inertní k doporučením, kletbám a nadávkám ostatních účastníků lodního provozu.
Já mám malej ponor, takže sem se vždycky v pohodě vyhnul, ale ocelovky měly problém a ne malej. Ten už je vyřešen. Kamárád ji potkal taky a byl připraven. Neuhnul těsně k navigaci a neriskoval rozpárání trupu o kámen, jak bylo očekáváno, ale vypnul motor (mohla to klidně být porucha a třeba byla, kdo ví) a podle předpisu mával v půkruhu červenou vlajkou. Jeden skif, po levoboku, se náhodně vyhnul,( jezděj pozadu, taže "censored" vidí) druhej si škrtnul vo ocelovku a rozpad se. Nikomu se nic nestalo, dívčinu vytáhli na palubu, ale vod tý doby se ženština v růžovém člunu chová velice mravně a nechává volnou nejmíň třetinu plavební dráhy.
david
moderátor

Příspěvekod david » pát srp 28, 2020 8:05 pm

Hele, Maďar je spešl loď a dávno se mi líbí. Kolik jde dvoušroubák na plnej kotel? Já s ním kdysi, teda hodně kdysi, závodil a těch pětadvacet šel určitě. Jestli v tom měl mačkaný papriky (Czepel) nebo škodovky to nevím. To ještě jezdily v Praze.
Na něm se mi líbilo, když za to vzal, jak celej vylezl z vody, boční výfuky o dvacet vejš. A ty dlouhý stevenky a vrtule jako šavle. To zas na suchu v Holešovicích. Krásná loď!!!!
Husky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Husky » pát srp 28, 2020 8:14 pm

david píše:
Omen píše:

Sice učíš orla létat, když mu vykláš jak rycle jezdí maďarskej šíf se kterým léta jezdil :crazy:
Ale v jednom máš pravdu.
Nejhorší pražská Vltava je v centru, kde vozí ožralé švédy do hospod čertovky . Hned následuje úsek od Vyšehradu na jih , kde jezdí skify.
Většina trenérů zabere do 3/4 řeky, kdy se všichni v pohodě vyhnou, ale vyskytuje se mezi nima jedna stará škeble , která nechávala pro lodě místo nejvýš 5- 7 m vod levýho břehu.
Já mám malej ponor, takže sem se vždycky v pohodě vyhnul, ale ocelovky měly problém a ne malej. Ten už je vyřešen. Kamárád ji potkal taky a byl připraven. Neuhnul těsně k navigaci a neriskoval rozpárání trupu o kámen, jak bylo očekáváno, ale vypnul motor (mohla to klidně být porucha a třeba taky byla) a podle předpisu mával v půkruhu červenou vlajkou. Jeden skif, po levoboku, se náhodně vyhnul,( jezděj pozadu, taže "censored" vidí) druhej si škrtnul vo ocelovku a rozpad se. Nikomu se nic nestalo, dívčinu vytáhli na palubu, ale vod tý doby se ženština v růžovém člunu chová velice mravně a nechává volnou nejmíň třetinu plavební dráhy.
david
moderátor

Příspěvekod david » pát srp 28, 2020 8:19 pm

Jo a stránkách Plavebního úřadu v sekcí Dozor na plavbu najdete miniseriál o bezpečnosti plavby. Možná se někdo pozná a někdo poučí.
Husky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Husky » pát srp 28, 2020 8:28 pm

david píše:
Omen píše:

Sice učíš orla létat, když mu vykláš mu kolik udělá maďar se kterým léta jezdil :crazy:
To není důležitý. S Prahou máš pravdu.
Nejhorší pražská Vltava je v centru, kde vozí ožralé švédy do hospod čertovky . To je mimo soutěž, tam jenom v koroně, zadařilose v květnu.
Hned následuje úsek od Vyšehradu na jih , kde jezdí skify.
Většina trenérů zabere do 3/4 řeky, kdy se všichni v pohodě vyhnou, ale vyskytuje se mezi nima jedna stará škeble , která nechávala pro lodě místo nejvýš 5- 7 m vod levýho břehu.
Já mám malej ponor, takže sem se vždycky v pohodě vyhnul, ale ocelovky měly problém a ne malej. Ten už je vyřešen. Kamárád ji potkal taky. Neuhnul těsně k navigaci a neriskoval rozpárání trupu o kámen, jak bylo očekáváno, ale vypnul motor (mohla to klidně být porucha a třeba byla) a podle předpisu mával v půkruhu červenou vlajkou. Jeden skif, po levoboku, se náhodně vyhnul,( jezděj pozadu, taže "censored" vidí) druhej si škrtnul vo ocelovku a rozpad se. Nikomu se nic nestalo, dívčinu vytáhli na palubu, ale vod tý doby se ženština v růžovém člunu chová velice mravně a nechává volnou nejmíň třetinu plavební dráhy.
david
moderátor

Příspěvekod david » pát srp 28, 2020 8:43 pm

A co jsi nám chtěl říct????!
Husky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Husky » pát srp 28, 2020 8:44 pm

Omlouvám se za duplicitu, ale něco se censored.....
kapo
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod kapo » ned srp 30, 2020 8:30 am

david píše:Hele, Maďar je spešl loď a dávno se mi líbí. Kolik jde dvoušroubák na plnej kotel? Já s ním kdysi, teda hodně kdysi, závodil a těch pětadvacet šel určitě. Jestli v tom měl mačkaný papriky (Czepel) nebo škodovky to nevím.
Na něm se mi líbilo, když za to vzal, jak celej vylezl z vody, boční výfuky o dvacet vejš.

Do některých se montovaly i Zetory. Boční výfuky měly ty novější s hranatou kormidelnou, ty starší s kulatou kormidelnou měly výfuky komínem nahoru. Jednou jsme Maďara předjeli na Fireballu na bočák se spinakrem v kluzu. Stálo mě to pak několik rund rumu. To jen tak na okraj. :D
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » ned srp 30, 2020 12:29 pm

Pokud ta plachetnice bude stát na místě tak to rozhodně žádnej parník do tebe nenapali ze zadu. To by těžko zdůvodňoval pokud nestojis někde v úžině a on Se tam vejde nebo kvůli ponoru nemůže uhnout
kapo
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod kapo » ned srp 30, 2020 1:18 pm

Pokud bych zůstal stát v úžině s malou plachetnicí bez větru a viděl bych že tam překážím, tak bych vzal pádlo ( mělo by tam být) a snažil bych se plavební dráhu uvolnit.

Zpět na