Ručku nebo vestavěnou VHF-pomoc
Moderátoři: vilma, windward, Pepa
- halladin
- vytrvalý návštěvník
- Reputace: 2
O tom už tu něco je, http://jachting.info/modules.php?name=F ... opic&t=513
a taky je tu Mr. Google.
Začínáme upadat do obyčejného Chatu, a asi nás brzo někdo zkrouhne.
V zásadě vysílačka velikosti Tvé " ručky",nebo trochu menší ale na jiných pásmech, které jsou naprosto volné, a neregulované.
Obvykle se kupují v párech.. aby ses domluvil s někým známým.
Nevýhoda té volnosti je v tom, že slyšíš i lidi, které slyšet nepotřebuješ
a taky je tu Mr. Google.
Začínáme upadat do obyčejného Chatu, a asi nás brzo někdo zkrouhne.
V zásadě vysílačka velikosti Tvé " ručky",nebo trochu menší ale na jiných pásmech, které jsou naprosto volné, a neregulované.
Obvykle se kupují v párech.. aby ses domluvil s někým známým.
Nevýhoda té volnosti je v tom, že slyšíš i lidi, které slyšet nepotřebuješ

CB jsem už dávno prodal, teď mám dvě PMR a dvě staničky 70cm, na něž jsem odkazoval výše.
PMR jsou vysílačky pro občanské použití, najdeš je v koších v každém supermarketu. A pokud ty tři písmenka zadáš do vyhledávače, najde ti informací hafel. http://search.seznam.cz/?q=pmr&mod=f
CB už dnes celkem ztratilo význam. Pouze kamioňáci, taxikáři, případně další úzké zájmové skupiny. Jinak to je o ničem. PMR jsou levné, ale styl "vidím doře, slyším špatně (0,5W). Pár let jsem je s sebou vozil. Teprve 70cm s 4W mě uspokojilo.
Pokud bych měl svou loď na moře a měl si vybírat, šel bych do VHF ručky. Ale jinak ne. Plně souhlasím s důvody, které uváděl David.
PMR jsou vysílačky pro občanské použití, najdeš je v koších v každém supermarketu. A pokud ty tři písmenka zadáš do vyhledávače, najde ti informací hafel. http://search.seznam.cz/?q=pmr&mod=f
CB už dnes celkem ztratilo význam. Pouze kamioňáci, taxikáři, případně další úzké zájmové skupiny. Jinak to je o ničem. PMR jsou levné, ale styl "vidím doře, slyším špatně (0,5W). Pár let jsem je s sebou vozil. Teprve 70cm s 4W mě uspokojilo.
Pokud bych měl svou loď na moře a měl si vybírat, šel bych do VHF ručky. Ale jinak ne. Plně souhlasím s důvody, které uváděl David.
Jak je to s tím zápisem do lodního osvědčení? Tam se zapisují jen pevné (identifikaci ATIS dostanou jen pevné)? Ale na vnitozemských cestách nevidím důvod, proč zápisovat do lodníoho osvědčení. Ve vyhlášce 138/2000 Sb. o radiotelefonním provozu na vnitrozemských vodních cestách se zmiňují o pevné 6-25W a přenosné 0,1 - 1W. Kam se poděla ručka 1-5W, tam se dá snížit výkon na 1W a potom by to odpovídalo předpisům, ale na výkon 5W jí nesmím používat?
2. 02 Výkon rádiové stanice
2. 02. 1 Výstupní výkon pevné (nepřenosné) rádiové stanice
radiotelefonní služby na vodních cestách musí být v rozmezí 6 - 25 W,
přičemž efektivní výstupní výkon (ERP) rádiové stanice musí být možno
při provozu automaticky snížit na hodnoty podle této vyhlášky.
2. 02. 2 Výstupní výkon přenosné rádiové stanice radiotelefonní služby
na vodních cestách musí být v rozmezí 0,1 - 1W.
2. 02 Výkon rádiové stanice
2. 02. 1 Výstupní výkon pevné (nepřenosné) rádiové stanice
radiotelefonní služby na vodních cestách musí být v rozmezí 6 - 25 W,
přičemž efektivní výstupní výkon (ERP) rádiové stanice musí být možno
při provozu automaticky snížit na hodnoty podle této vyhlášky.
2. 02. 2 Výstupní výkon přenosné rádiové stanice radiotelefonní služby
na vodních cestách musí být v rozmezí 0,1 - 1W.
- Libor
- bez hodnocení
- Reputace: 191
- Kontaktovat uživatele:
halladin píše:Jedno jsem nepochopil. Jak tu bylo řečeno, gray nemůže dostat oficiálně povolení k provozu "ručky"
Tak pro koho je vlastně ta ručka určena ? Kdo ji může u nás užívat ? Myslím oficiálně.
Radek Mašín o svém kurzu píše toto:
PRŮKAZ RADIOTELEFONISTY
Firma RADEK MAŠÍN nabízí zkoušky zvláštní způsobilosti k obsluze vysílacích radiových zařízení - omezený průkaz radiotelefonisty námořní pohyblivé složky. Tento průkaz opravňuje k používání přenosných a zabudovaných radiotelefonních zařízení v ČR a na moři bez bez omezení.
- MARIS
- moderátor
- Reputace: 5
- Kontaktovat uživatele:
No,ono je rozdíl mezi pořádáním kurzu a zkouškama.Já jsem před více jak deseti léty,kdy začaly být průkazy radiooperátora aktuální pro kapitánské papíry,dělal kurz v Brně a pořádal ho TPS Brno.Ale na zkoušky přijeli komisaři TÚ.Takže TÚ zřejmě může pověřit nějaký subjekt pořádáním kurzu,ale zkoušky si provedou sami.
Zkousky muze delat jen CTU. Kurz je dobry pro toho kdo nema ani paru. Ale jinak staci koupit skripta a naucit se to. Testove otazky jsou volne ke stazeni na webu CTU. Kdysi jsem byl na skoleni short range, ted uz je i long range - a to bylo dobre, tyka se to prostredku GMDSS - slo tam vsechno osahat a vyzkouset. Zkousky se pak delaji taky na CTU, ale tady je predchozi kurz myslim dokonce poviny. A urcite uzitecny - zjistite k cemu je to tlacitko distress na novych vysilackach:)
Pratele,
jen v rychlosti, abychom do toho nezabloudili...
Zkousky "na radio" dela jen a vyhradne CTU. Je mozne, ze komisari z CTU prijedou na zkousky do nejakeho skoliciho strediska. Ale vzhledem k tomu, ze pro vseobecny a omezeny prukazy radiotelefonisty na more (pismena "e" a "f" zakona) neni ve stavajici dobe zakonem predepsan povinny vycvik, muze uchazec primo jit ke zkousce; k cemuz staci jen podat prihlasku a zaplatit spravni poplatek. Zkusebni testy vcetne spravnych odpovedi a take obsah ustni zkousky (ktera je nutna pouze pro vseobecny prukaz radiotelefonisty) jsou pristupne na strankach www.ctu.cz Jelikoz vycvik neni povinny, tak ani CTU nemuze nikoho "poverit" jeho provedenim.
Pro ziskani ceskeho prukazu "C" je nutny omezeny prukaz radiotelefonisty, pro prukazy "B" a "A" - vseobecny prukaz radiotelefonisty.
Povinny vycvik se tyka GMDSS (prukazy LRC a SRC, pismena "j" a "k" zakona). Smi ho provadet vyhradne akreditovane skolici stredisko, ktere vlastni k tomu urcene vybaveni. Prozatim vim pouze o jendom takovem stredisku, ktere vede ing. Milan. Riha v Praze ve spolupraci s Ing. Vladislavem Strychem v Brne. Slysel jsem, ze snad nekde u Hradce Kr. ma byt jeste nejake, ale silne o tom pochybuji, protoze vim, kolik asi takove vybaveni stoji penez a usili behem schvalovaciho procesu.
Prukazy operatora GMDSS nejsou pro ziskani ceskych prukazu "C-A" povinne. Je to zcela dobrovolna vec. Prukaz operatora je vyhodne mit s ohledem na budoucnost (vse speje k tomu, ze GMDSS vybaveni bude povinne).
Tak tedy, lze nabizet pripadne nepovinny vycvik na radiotelefonistu (coz muze byt dobra vec), pripadne povinny vycvik na radiooperadora GMDSS (ve spolupraci s jedinym v Republice akreditovanym strediskem Ing. M. Rihy), ale nelze doslova "nabizet zkousku". Zkouska je samostatny proces, do prubehu ktereho zadne skolici stredisko nemuze nikterak zasahovat.
Omlouvam se a OT.
jen v rychlosti, abychom do toho nezabloudili...
Zkousky "na radio" dela jen a vyhradne CTU. Je mozne, ze komisari z CTU prijedou na zkousky do nejakeho skoliciho strediska. Ale vzhledem k tomu, ze pro vseobecny a omezeny prukazy radiotelefonisty na more (pismena "e" a "f" zakona) neni ve stavajici dobe zakonem predepsan povinny vycvik, muze uchazec primo jit ke zkousce; k cemuz staci jen podat prihlasku a zaplatit spravni poplatek. Zkusebni testy vcetne spravnych odpovedi a take obsah ustni zkousky (ktera je nutna pouze pro vseobecny prukaz radiotelefonisty) jsou pristupne na strankach www.ctu.cz Jelikoz vycvik neni povinny, tak ani CTU nemuze nikoho "poverit" jeho provedenim.
Pro ziskani ceskeho prukazu "C" je nutny omezeny prukaz radiotelefonisty, pro prukazy "B" a "A" - vseobecny prukaz radiotelefonisty.
Povinny vycvik se tyka GMDSS (prukazy LRC a SRC, pismena "j" a "k" zakona). Smi ho provadet vyhradne akreditovane skolici stredisko, ktere vlastni k tomu urcene vybaveni. Prozatim vim pouze o jendom takovem stredisku, ktere vede ing. Milan. Riha v Praze ve spolupraci s Ing. Vladislavem Strychem v Brne. Slysel jsem, ze snad nekde u Hradce Kr. ma byt jeste nejake, ale silne o tom pochybuji, protoze vim, kolik asi takove vybaveni stoji penez a usili behem schvalovaciho procesu.
Prukazy operatora GMDSS nejsou pro ziskani ceskych prukazu "C-A" povinne. Je to zcela dobrovolna vec. Prukaz operatora je vyhodne mit s ohledem na budoucnost (vse speje k tomu, ze GMDSS vybaveni bude povinne).
Tak tedy, lze nabizet pripadne nepovinny vycvik na radiotelefonistu (coz muze byt dobra vec), pripadne povinny vycvik na radiooperadora GMDSS (ve spolupraci s jedinym v Republice akreditovanym strediskem Ing. M. Rihy), ale nelze doslova "nabizet zkousku". Zkouska je samostatny proces, do prubehu ktereho zadne skolici stredisko nemuze nikterak zasahovat.
Omlouvam se a OT.
Ahoj chlapi, mám tedy ručku , je pěkná , malá, výkonná a určitě bude super jí nosit za pasem nebo plavkama nebo drahé jachtařské bundě aby jí všeci viděli. Kam potřebuji sem se dovolal a už jen za tu prču poslouchat parníkáře na Vltavě to stálo, hlavně když tam probírali výsledky zlatého slavíka. Co se týče volání na komory (davide) možná vím proč se někde nedovoláš, v Praze je to kanál 9 a ne 10 a tabulku kanálů ti můžu poslat ,už sem chytřejší z dalších rad . Jinak všem přeju hezké Vánoce a pěkný Nový a nový rok 2009 a doufám, že se po třech letech broušení, sváření, natírání, truhlaření, elektrikaření, učení, shánění, placení, chatování, serfování po netu a spoustu dalších činností sejdeme na vodě. Těším se. Mějte se fajn.

Aha , pardon, je to Midland Pacific :
http://radiostanice.shop3000.cz/product ... cts_id=453
líbí se mi, má hodně příslušenství, dobré výkony a je pěkně slyšet, měl jsem jiné na zkoušku a nebyly tak zřetelné - nemyslím sílu signálu, asi reprák - nerozumím tomu, byla mi doporučena člověkem co tomu rozumí , je to novinka. A mám bílou, tak ji snad i najdu až ji nebudu moct najít (zkušenost s černým telefonem )
http://radiostanice.shop3000.cz/product ... cts_id=453
líbí se mi, má hodně příslušenství, dobré výkony a je pěkně slyšet, měl jsem jiné na zkoušku a nebyly tak zřetelné - nemyslím sílu signálu, asi reprák - nerozumím tomu, byla mi doporučena člověkem co tomu rozumí , je to novinka. A mám bílou, tak ji snad i najdu až ji nebudu moct najít (zkušenost s černým telefonem )

- Libor
- bez hodnocení
- Reputace: 191
- Kontaktovat uživatele:
na eBay jsem ji našel za 100,-USD
http://cgi.ebay.com/Midland-Pacific-Han ... .m63.l1177
http://cgi.ebay.com/Midland-Pacific-Han ... .m63.l1177
- Pucmi
- návštěvník fóra

- Reputace: 0
Ahoj, někdo tu psal, že jsou pěkné ručky i od Yaesu, co třeba VX7(možná i 5 a 6)? Je naprosto vodotěsná(vyzkoušeno, hodinku byla na dně sudu s vodou), duální(VHF i UHF), 5W, je to vlastně i scanner. Mám jí už nějaký pátek a naprostá spokojenost.
Samozřejmě jsou i duální mobilní stanice, VHF-50W, UHF-35W.
Já jenom, že jsem tu o těchto stanicích nikde nenašel ani zmínku...
Samozřejmě jsou i duální mobilní stanice, VHF-50W, UHF-35W.
Já jenom, že jsem tu o těchto stanicích nikde nenašel ani zmínku...
- Pucmi
- návštěvník fóra

- Reputace: 0
Tak to bych šel do nějaké motoroly, buď GP(ručka) nebo GM(mobilka), osobně mobilku bych preferoval GM300, ale pozor musí mít 12,5kHz, ne 25kHz, ty jsou u nás už zakázané používat. Je jednoduchá, umí až 40 kanálů, prvních 16 + 2 prioritní lze skenovat. A samo, že hodně vydrží...Tak uvidíš. Ta mobilka se dá sehnat i za 1000Kč, jen to chce hledat. Tak ať se daří, frekvence do té gm umím taky nacpat...