Kurzy a průkazy GMDSS

Pořád stejný problém: kde a jaký průkaz na loď je potřeba, je či není uznáván atd.

Moderátoři: MARIS, vilma, windward, Pepa

Beda
radioamatér
radioamatér
Reputace: 12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » ned čer 12, 2011 6:27 pm

Ten kod MMSI musi byt sprazen jen s jednou lodi, jednim majitelem atd. Jakekoliv preneseni do jine radiostanice ( pri registraci stanice na CTU musis dodat typ, vyrobni cislo stanice a na jake lodi to bude ) a uz vubec lodi je nepripustne. Pri presunu stanice na jinou lod by musela byt nova registrace a vydan novy kod. Je celosvetova dbf tech kodu a k tomu prirazenych lodi, jejich jmen, statni prislusnost. V tom si predci nemuze kazdy menit co chce. Pokud to nekdo dela, potrebuje urazit ruku. Tim se to vlastne degraduje. Kdyz prileti vrtulnik tak bude lod hledat podle velikosti, vlajky a jmena. Ty souradnice bude brat jen jako informaci, ktera se mohla za nekolik hodin zmenit.
Lachtan
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 22

Příspěvekod Lachtan » ned čer 12, 2011 7:45 pm

Nevím nic o tom, že by přítomnost DSC mělo něco společného s pojišťovnou. Rád se dozvím něco bližšího o čem nevím. Mám loď pojištěnou u Alianz a nic se tam nepíše. DSC si myslím je hlavně pro záchranu života. V Chorvatsku je nejlépe mít telefon charterové společnosti, protože ta udělá vše pro záchranu své lodě zdarma. Jinak mobilní číslo na Search and Rescue je 9155!!! zdarma! Tady skutečně mimo Palagružu asi nejlepší řešení. Pokrytí jsem tedy úplně nezkoumal, každý z posádky má mobil. Rozklepaný kapitán, který programuje /nejsou zde totiž zadány implicitní hodnoty/ DSC, nakonec ani k finálnímu tlačítku nedostane, baterky pod vodou, nemluvě o požáru. Hoření laminátu produkuje jedovaté zplodiny, větrat se nedoporučuje, protože tím podporujete hoření. Hasící přístroj z kokpitu přijde vhod. Tísňové volání možné jen z kokpitu. V CH společnostech HR existují lodě s DSC, například je využívají při regatách. bSkutečně jsem to párkrát zkusil a od té doby se zabývám jinými zařízeními jako např kindlem, udělal jsem si radost a koupil SSB radio s krokem 1 kHZ Eton levně. Jinak jsem si početl čerstvý v dubnu vyšlé 8.vydání Italian Waters Pilot /Imray/ a zde se píše: All yacht fitted ...DSC VHF and DSC SSB radios require new Short Range Certificate(SRC) and Long Range Certificate (LRC) user licenses. Tak ať se Vám všem daří, právě jsem dopil poslední Platan s množstevní slevou/hodně/.
tatinecek
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod tatinecek » ned čer 12, 2011 7:52 pm

To toM:
Podle mých informací je SRC školících středisek 2, LRC jen jedno. Osnovy školení SRC a LRC jsou dány nějakým předpisem, asi z Brusellu. Jinak jde udělat SRC i LRC v Anglii u školících středisek.Možná tady v Čechách stačí projít školení a tam zkoušky, ale taky obráceně :lol:

To Beda:
Žádnou praxi s MF,HF vysílačkou jsme neměli. Pustit nešla , neb nebyla na proudu a připojena k anténě............
Tím pádem jsme se něco dozvěděli o šíření pozemní vlny a prostorové vlny,. Vše čistá teorie, kterou ihned zapomeneš, protože
na zkoušky jdeš za 2 měsíce po kurzu, chodíš do práce a máš jiné starosti. Vysílačka a její provoz mne začal zajímat až po zkoušce a chtěl jsem vidět a slyšet aspoň fonický provoz na SV.

Na kurzu nás nenaučili z praktických vědomostí pro MF,HF nic. Howk
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 8

Příspěvekod TashonkaWitko » ned čer 12, 2011 7:58 pm

Lachtan - Tvoje pojstka, podobne jako kazda jina pojistka soukrome osoby nema zcela jiste co do cineni s komercni pojistkou charterovky .... stejne jako tvoje povinne ruceni soukromeho auta, nema co spolecneho s rucenim autojpujcovny napr Hertz. Pokud se charterovka pojistuje lode na pronajimani, musi splnit asi "babilion" podminek, ktere si pojistovna nadiktuje. Jednou z nich bude/je podminka .. predmet pojisteni je vybaven vsemi moznymi zachrannymi a bezpecnostnimi prostredky splnujicimi narizeni ... a) b) c) .. no a k tomu to bude komunikacni zarizeni splnujici normy - tedy i VHF + DSC + MMMSI atd ...

Mozna trosku prehanim ale pokud ma charterova lod VHF/DSC vysilac pak ho ma prave proto ze ho mit MUSI, ne ze proste touzi mit lepsi vysilacku nez konkurence od vedlejsiho mola ... a pak takove zarizeni dozajista splnuje vsechny nalezitosti, ktera takovy vysilac/prijamc mit musi - tedy i platne a spravne zadane MMSI ... pokud ne, je to jen a jen bordel a nikoliv nejaka zla vule charterovky, ktera se svevolne rozhodla nejake udaj pronajimateli zatajit ...
tatinecek
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod tatinecek » ned čer 12, 2011 8:08 pm

Ještě dovětek.

Dnes vím na co všechno bych se na školení LRC zeptal! Když jsem ho absolvoval, tak jsem nevěděl nic, jenom jsem to LRC potřeboval.
V osnovách školení LRC je přitom spousta hodin, které se mají věnovat praktickým ukázkám vysílání. Určitě by byl prostor frekventanty seznámit kde hledat spojení, jak ho navázat, jak navázat spojení s jachtařskými fory na HF frekvencích atd. Jen mít to radio zapojené!!!

MMSI číslo je vždy naprogramované v rádiu , a to i v Chorvatsku! Použití DSC je jednoduché - max 6
vteřin a už vysílá. Je-li spojené s GPS , a to u novějších lodí je , tak vysílá automaticky i polohu.
Pro zvolení povahy tísně na lodi a odvysílání zprávy mi bude stačit vteřin cca 10 . Já vidím ohromnou výhodu v DSC vysílání, oproti fonickému vysílání na kanále 16.
U vysílání na HF pak coast stations monitorují všechny distress chanels /a tyto monitorují i všechny SOLAS lodě/, a pravděpodobnost, že někdo zaslechne moje vysílání je veliká. Při dosahu HF stanice i za špatných podmínek :mám rádius 100-300 Nm oproti 10-30Nm u VHF.
Lachtan
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 22

Příspěvekod Lachtan » ned čer 12, 2011 8:18 pm

To vše chápu, ale je to skutečně tak? Velká VHF se dnes bez DSC nedá koupit a proč také, vyšla by na stejnou cenu. V květnu jsem byl na charteru v HR. Na mé 2 roky staré bavarii 38 nebyl radarový odražeč. To je myslím větší nedostatek než DSC. prošel jsem marinu /Biograd/, ta společnost neměla u poloviny lodí. Člověk se musí vžít do tohoto prostoru a je zklidněn. Hlavně nedělat chytrého.
Beda
radioamatér
radioamatér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » ned čer 12, 2011 9:10 pm

Je nekolik typu tech odrazecu. Jsou pasivni, ktery je velky a tak je neprehlednutelny, jsou i aktivni ktery se navenek tvari jako mala antena, tak ho lehce prehlednes. Ten signal zesili a odesle zpet, budes take videt na vetsi vzdalenost. Ma to asi take dulezitou funkci a to aby te videla pobrezni straz a tak to muze byt jedna z veci kterou si hlidaji, aby to lod mela.
t0m
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0

Příspěvekod t0m » pon čer 13, 2011 11:04 am

Koukám, že od průkazu SRC/LRC jsme už u radarových odražečů. No tak zpátky k tématu.

Stando, dík za SZ. Že druhé středisko, co SRC dělá je NYS, to jsem věděl. Ale vůbec jsem netušil,
že oni i vydávají průkazy a nabízí výhodu v neomezené platnosti. Škoda, pro mne je to pozdě.

Je v tom zase háček, pokud někdo bude chtít později na LRC u nás, tak mu Říha nedá slevu na SRC od konkurence.
jirkaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 3

Příspěvekod jirkaM » pon čer 13, 2011 8:13 pm

Sorry, pomalu chápu - takže pravděpodobně budu k českému B potrebovat LRC? A i když mám již všeobecný průkaz operátora budu muset udělat všechny zkoušky na ČTU znovu? Kurz SRC mám, takže musím upgradovat dvoudenním kurzem na LRC?
Říkám to správně?
A od kdy to bude platit?
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod TashonkaWitko » pon čer 13, 2011 8:43 pm

jirkaM píše:Sorry, pomalu chápu - takže pravděpodobně budu k českému B potrebovat LRC? A i když mám již všeobecný průkaz operátora budu muset udělat všechny zkoušky na ČTU znovu? Kurz SRC mám, takže musím upgradovat dvoudenním kurzem na LRC?
Říkám to správně? A od kdy to bude platit?

pokud ja, vse zde recene a sepsane, chapu spravne, tak pokud projde navrh definujici nove pozadavky na kap. prukazy B+A, pak ano, mas (bohuzel) pravdu.
Vseobecny prukaz ti bude na prd (stejne jako treba me). Budes potrebovat LRC (stejne jako treba ja). Absolvovany kurz na SRC ti usetri pouze jeden jediny den LRC skoleni, takze z 3 denniho kurzu se stane "jenom" dvoudenni (aspon neco). Zkousky na CTU budes (a treba ja s tebou) delat znovu ... zabava, ne ? :-) Dobra zprava je, ze v tom nejsi sam :mad:
jirkaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 3

Příspěvekod jirkaM » pon čer 13, 2011 8:50 pm

Co na to říci? Snaha vse regulovat a nařizovat je proste pekne zku...na!
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod TashonkaWitko » pon čer 13, 2011 10:19 pm

ale zase mame moznost stravit 2 dny spolu ... a treba se lip poznat :-)))) (vtip, trosku smutny, ale vtip) :mad:
morhen
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod morhen » čtv črc 07, 2011 5:08 pm

Ahoj,

take jsem pred rokem absolvoval kurzu pana Rihy a musim rici, ze to bylo poucne. Chystam se jit jeste na LRC. Nicmene musim rici, ze ten kurz byl zabavny, ale zkouska uz ne. Pisemny test zvladne snad kazdy v tom neni problem. Kdo ale neumi slusne anglicky, at si to radeji dvakrat rozmysli. A ani tak to nema jisty.
Tahate si otazku jak u maturity. U mne komise bazirovala uplne na kazdem slovicku. Jeden prehmat a hned prisli otazky, jestli vim jake cislo ma nase ceska oductovna (CS01)..., a jestlipak vim v jake mene se nasledne dalkove hovory prepocitavaji (zlaty frank). Ale to jsem mel kliku jen proto, ze mam radioamatersky A-HAREC (o cemz nemelli nastesti paru).
Kdyz mi po dvaceti minutach komise rekla, ze stejne asi vim prd, ale ze nevypadam na to, ze se nekdy budu plavit na lodi jako kapitan, tak at alespon jeste jednou zavolam tisnove volani. Pak nadiktoval koordinaty, pocet lidi na palube a tak. Hned jak to dorekl, tak zacal busit pesti do stolu a furt rikal, no sup, sup, potapite se, potapite se.
Nejak se to ze me podarilo vychrlit, takze mi tedy rekli, ze mi to daji. Ale pri predstave ze tam pujdu jeste jednou mi vstavaji vlasy hruzou.

A to prosim jsem byl od pana Rihy instruovan a vyvaroval jsem se vecem, ktere vas od zkousky hned vylejou. staci kdyz reknete mayday a nereknete meedee. Nemluve o "sekyritet" a tak dale. Po zkousce jsem komunikoval s panem Rihou a oba jsme jen smutne kyvali hlavou, protoze u ceskych zkousek maji komisari pocit, ze zkuosi komunikacni dustojniky zaoceanskych trajektu a ne jachtare.
Pan Riha mi take rekl, ze to uz se situace zlepsila, pacto pred x lety byla uspesnost u teto zkousky asi dvacet procent.

Dost mozna jsem se jim proste jen nelibil a tak jsem si to slizl, ale...
Jake mate zkusenosti vy?
Jezura
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 9

Příspěvekod Jezura » pát črc 08, 2011 6:14 am

tady máš vysvětlení

http://mobil.idnes.cz/i-proto-volame-ta ... b_tech_lhc

P.S. byl jsem na zkoušce na LRC a nabyl dojmu, že účelem je člověka především zesměšnit (a to angličtinu používám 20 let)
t0m
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod t0m » pát črc 08, 2011 9:24 am

Chlapi, máte úplnou pravdu, ale zbytečně to dramatizujete. Já byl nedávno na SRC, 5 let po zkoušce na všeobecný... Věděl jsem do čeho jdu a nakonec jsem se celkem bavil. Samozřejmě bylo slovíčkaření, dokonce v češtině. Ale nakonec jsem zkoušejícího docela rozpovídal a poslechl si jeho veselou historku z praxe radisty. Takže jako každá ústní zkouška: půl znalostí a půl psychologie.
morhen
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod morhen » pát črc 08, 2011 9:47 am

:-) Nechci aby to vypadalo ze si stezuji, spise mne zajimalo, jak to meli ostatni. A zda se, ze to zkousi na kazdeho. Mno, nekdy pres zimu zkusim to LRC s tim, ze je urcite dobre, ze uz vim do ceho jdu. Mozna jsem se nechal moc vystresovat a pak jde psychologie dost stranou. Pristoupil jsem na jejich hru a nechal se tlacit, coz asi nebylo uplne dobre. Mel jsem zkusit hodit to vic do pohody. Uvidime za pul roku.
Beda
radioamatér
radioamatér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » pát črc 08, 2011 11:19 am

Kdyz uz jste u LRC. Kolik z vas to uz videlo na lodi.Setkate e spis se zarizenim VHF, to uz asi musi mit charterovwe lode a na to staci SRC. V soucasne dobe to HF ma na lodi asi jen Pavel OK1BD/MM, ma IC-801 GMDSS, je to za vic jak 100 tisic. Mysak pluje pres pul sveta, nema to. Petr Ondracek ho obepluje cely a nebude to mit. Je to asi dobre jako kvalifikace k nejakemu prukazu, prakticke vyuziti v nasich podminkach asi male. Je to HF radio a to nefunguje systemem zmacknu mikrofon a vysila to. Chce to mit praxi s vysilanim na HF, nejlepe na AMA pasmech jako radioamater. Obycejnou HF stanici si na lod vzalo nekolik nasich jachtaru a nechodi jim to. To LRC je zase vyssi liga. Je to smutne ze vas do toho nuti, kdyz vyuziti bude minimalni. Nekdo tam psal ze ma HAREC-A, mas take OK znacku ? Pokud mas nejake zkusenosti s vysilanim HF na lodi, podel se v sekci jachtari s OK znackou.
modules.php?name=Forums&file=viewforum&f=98
Rozjizdi se to pomalu.
morhen
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod morhen » pát črc 08, 2011 2:29 pm

Mam znacku OK7MHZ... :-). podivam se do zmineneho vlakna.
Mam pocit, ze diky LRC muze uzivatel vyuzit i strednich vln, coz se muze hodit pri nejake delsi preplavbe a nemusi to byt nutne jen ocean. Jinak pan Riha take rikal, ze v nekterych zemich vubec staci pro jachting jen SRC nebo LRC. Tedy staci mit papiry na radiostanici a tim je to hotovo, zadne dalsi prukazy skippera netreba. A SRC/LRC proto, ze je to osvedceni, ktere v zahranici opravdu uznavaji.
Beda
radioamatér
radioamatér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » pát črc 08, 2011 2:36 pm

Kdo ma to LRC tak muze na namorni vsechny namorni kmitocty. Jako OK muzes jeste na amaterka pasma a tam je provoz zivejsi na neni tak svgazany predpisama.. Mrkni se tam a na vlakno 14320 kHz. Aby se tady nepsalo to same,
Jezura
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 9

Příspěvekod Jezura » sob črc 09, 2011 1:33 pm

Já si LRC dělal z toho prostého důvodu, že se SRC mi B-čkové papíry nedaj...na lodi jsem se zatím s jinou než VKV stanicí nepotkal
pavel99
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod pavel99 » sob črc 09, 2011 3:25 pm

Na B ti snad zatím stačí všeobecný průkaz radiotelefonisty.

Já dělal SRC před 5 lety. Kurz pořádal tehdy ještě Ing.Strych. Než někam vyrazím, tak si ty jeho skripta alespoň prolistuju a občas něco zopakuju. DSC kontrolér jsem poslední dva roky potkal na třech charterových lodích v Chorvatsku. Ne že bych to někdy použil, ale alespoň jsem si proklikal menu. Zdá se mi celkem asurdní a alibistické žádat po pěti letech o vydání nového průkazu s tím, že čestným prohlášením dokážeš že jsi to použil. Je ale třeba, aby se úřední šiml nažral.
O LRC jsem zauvažoval když mi před nějakým rokem přišla od p.Říhy nabídka na rozšíření z SRC. Odložil jsem to ale na léta budoucí, pokud se náhodou rozhodnu vyrazit mimo místní slané louže.
Surcouf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 2

Příspěvekod Surcouf » sob črc 09, 2011 6:05 pm

PŘÁTELÉ,

chtěl bych vám nalít trochu optimismu a ukázat, že to jde také jinak a že přístup úředního šimla může být také docela lidský. Samozřejmě to ale nefunguje zde v Čr.

Tak tedy k věci : od 1. března 2011 Francie zrušila ve svých teritoriálních a vnitřních vodách nutnost vlastnit jakoukoliv licenci radiotelefonisty pro přenosné VHF vysílačky bez ASN (specifické numerické volání ve fr. zkratce pro DSC) do výkonu 6W. Pro všechny ostatní - fixní s výkonem nad 6W a to i s ASN - platí od 1. května 2011 nová úprava kursů a zkoušek průkazů pro příbřežní i celomořskou plavbu v tom duchu, že je přidána teorie radiospojení a zkušební testy jsou rozšířeny o 5 otázek z radiokomunikace a tudíž pak absolvent má kvalifikaci na používání VHF stanic. Držitelé starších průkazů ale nemusí absolvovat žádné doplňkové zkoušky. Samozřejmě v mezinárodních a cizích vodách je třeba mít na palubě někoho s licencí radiotelefonisty, i když netuším, kdo by to uprostřed Atlantiku kontroloval a u Martiniku jsem zase v teritoriálních vodách Francie. Co se týče vybavení vysílaček ASN, tak není povinné, ale osvobozuje vás od nutnosti mít na palubě signální světlice a dýmovnice a podobná klasická výstražná a identifikační zařízení.

Takže pro rekreační jachtaře se rýsuje nová "země zaslíbená", kde úřednická buzerace je na ústupu.

Zdraví Surcouf
sipp
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod sipp » ned říj 23, 2011 12:55 am

Pratele, mate nekdo prosim osobni (ci alespon doslechovou) zkusenost s kurzy a prukazy SRC zprostredkovavanymi NYS (http://www.skolajachtingu.cz/nys/nys.ns ... 1&count=10)?

Pisou, ze kurz i zkouska se absolvuje v jednom dni a prukaz (vyhovujici ITU) je vydavan RYA a ma neomezenou platnost... pokud v tom neni nejaky hacek, moc nevidim vyhodu prukazu od CTU...

Predem dekuji za Vase nazory.
t0m
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod t0m » ned říj 23, 2011 8:57 am

Zkušenost nemám. Háček vidím pouze v případě, že budeš někdy chtít i LRC - NYS ho zatím nedělá a u Říhy to budeš mít dražší (dává slevu jen na svoje SRC).
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Příspěvekod MartinB » ned říj 23, 2011 7:21 pm

V NYS se absolvuje kurz a zkouška, adept "odchází" s platným průkazem SRC (průkaz je vystaven do 4 týdnů).

U Říhy adept jen absolvuje kurz, pak musí ke zkoušce na ČTÚ. Viz. jiná vlákna zde, na ČTÚ je to jaksi trochu zbytečně přísné.

SRC je "potřeba" mít na VHF lodní stanice které mají DSC kontrolér, který je dnes skoro všech na VHF stanicích a tedy skoro na všech lodích, pokud se bavíne o charteru. Zatím půjčovatelé lodí SRC průkaz nevyžadují. Je to ale asi otázka času kdy SRC bude vyžadován a pak vypadá, že nejsnadnější cestou je NYS.

LRC je oprávnění, které navíc umožní ovládat lodní HF radiostanici (mimochodem cena jen stanice je v řádu 70.000 a více) - má smysl něco takového pořizovat ???
Na půjčené lodi se s takovým zařízením na 99,99% určitě nesetkáme.

Takže zvažovat, kde absolvovat SRC z hlediska LRC se bude asi týkat velmi malého okruhu vlastníků lodí, kteří budou navíc ochotní investovat částku okolo 100.000Kč (za kompletní zařízení).

Ještě dodatek: na EPIRB není třeba žádného oprávnění.

Zpět na