Surcouf píše:Pro tataSe zatím naposledy :
Nevymýšlím nic nového, neb to všechno již za mě vymysleli fundovaní odborníci, Diesel elektrické lokomotivy jezdí už minimálně 50 let, o ponorkách jsem už taky mluvil, velké superluxusní jachty tento princip také využívají a ty hezky žlutooranžové francouzské průzkumné ponorky, které například prohlížely objevený vrak Titaniku jsou čistě elektrické..
Já se snažím o jediné - vybrat špičkové komponenty již existující a sestavit z nich efektivní celek použitelný do relativně malé lodi, kde stejně hlavní hnací silou je vítr. Invertorový generátorek má výhodu v tom, že točí pouze podle potřeby stávajícího zatížení, digitálně řízený motor, který omezuje příkon také podle aktuálně potřebného zatížení, inteligentní digitální dobíječky, které dokáží nabít baterie relativně rychle a udržují jejich životnost co nejdéle a samozřejmě kvalitní a výkonné baterie. Přiznám se , že původně jsem měl představu zcela ekologické lodě na fosilních palivech absolutně nezávislé. Pak jsem ale zjistil, že bych musel postavit loď dvakrát tak velkou, ze speciálních ultra lehkých kompozitních materiálů. Musel bych ji celou polepit solárními čláky a do každého rohu postavit jeden větrník. to už by pak nebyla hezká plachetnice a už vůbec ne snadno transportovatelná. takže má současná představa se mi jeví jako racionelní kompromis.
A to vše především proto, že se mi zdá nefér vůči rybám a jiným vodním potvorám, že jim z těch benzíňáků a dieseláků ty jedy, saze a smrady z výfuků mixujete vrtulema přímo do vody, aby vám nahoře to tolik nesmrdělo! A předem předesílám, že nemám rád pokrytecké zelené, ani jiné fanatické tzv. ekology jako Greenpeace, Matky země, České matky a jiné nátlakové skupiny. Jen se snažím být k přírodě trochu ohleduplný.
Samozřejmě ta pozvánka na křest platí!
Pro Denise:
Přesně ty mám zatím na mysli ale doufám, že ojevím ještě něco vhodnějšího (lehčího).
Pro Davida:
Samozřejmě se budu snažit veškerou další spotřebu omezit na minimum, takže veškeré osvětlení bude diodové, včetně pozičních světel, ale ten indukční vařič se mi zdá jako nejefektivnější a nejbezpečnější řešení. Spotřebu má relativně nejmenší - hřeje puze když je na něm kastrol, jakmile kastrol sundám automaticky se vypne a příkon řídí také podle přednastavené teploty a není drahý. Plynové bomby taky něco váží, někam je musím uložit, navíc ten otevřený plamen je také vyšší riziko. Origo je strašně drahé, je tam taky otevřený plamen a navíc musím skladovat další hořlavinu, taky drahou. Takže spojení vaření a dobíjení baterek ráno před vyplutím a v podvečer před spaním se mi zdá jako snesitelný kompromis. A co se týče toho studeného pití tak od toho asi neustoupím, protože to bych se jinak musel plavit pořád někde kolem polárního kruhu mezi ledovci, abych to champagne mohl chladit ve vodě. Ta moje chladnička bere do 5 ti ampér na plný výkon, hold budu muset aspoń jedno malé solárko na vchodovou šoupací luknu dát.
Co mě víc trápí je otázka záchodu. Na WC vlákně jsem sice pochopil že většina si se zákazem vypouštění fekálií moc nedělá, ale pro mě je to jaksi principiální otázka. O tom ale na jiném vlákně.
nepsal jsi o 5,5m lodi ... kam to chces vse dat, zachod, kuchyn s varicem atd?
+mam 6m lod a 3PS je malo, souhlas s davidem, ze to v horsim pocasi proti vode nepojede ani omylem

leda tak na labi, když fouká SZ.

Zdraví Pecho
..