hybrid

Firmy, technika, servis, údržba, zkušenosti apod.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 1

Re: Hybrid

Příspěvekod simon » pon črc 27, 2009 3:27 pm

Surcouf píše:Pro tataSe zatím naposledy :

Nevymýšlím nic nového, neb to všechno již za mě vymysleli fundovaní odborníci, Diesel elektrické lokomotivy jezdí už minimálně 50 let, o ponorkách jsem už taky mluvil, velké superluxusní jachty tento princip také využívají a ty hezky žlutooranžové francouzské průzkumné ponorky, které například prohlížely objevený vrak Titaniku jsou čistě elektrické..
Já se snažím o jediné - vybrat špičkové komponenty již existující a sestavit z nich efektivní celek použitelný do relativně malé lodi, kde stejně hlavní hnací silou je vítr. Invertorový generátorek má výhodu v tom, že točí pouze podle potřeby stávajícího zatížení, digitálně řízený motor, který omezuje příkon také podle aktuálně potřebného zatížení, inteligentní digitální dobíječky, které dokáží nabít baterie relativně rychle a udržují jejich životnost co nejdéle a samozřejmě kvalitní a výkonné baterie. Přiznám se , že původně jsem měl představu zcela ekologické lodě na fosilních palivech absolutně nezávislé. Pak jsem ale zjistil, že bych musel postavit loď dvakrát tak velkou, ze speciálních ultra lehkých kompozitních materiálů. Musel bych ji celou polepit solárními čláky a do každého rohu postavit jeden větrník. to už by pak nebyla hezká plachetnice a už vůbec ne snadno transportovatelná. takže má současná představa se mi jeví jako racionelní kompromis.

A to vše především proto, že se mi zdá nefér vůči rybám a jiným vodním potvorám, že jim z těch benzíňáků a dieseláků ty jedy, saze a smrady z výfuků mixujete vrtulema přímo do vody, aby vám nahoře to tolik nesmrdělo! A předem předesílám, že nemám rád pokrytecké zelené, ani jiné fanatické tzv. ekology jako Greenpeace, Matky země, České matky a jiné nátlakové skupiny. Jen se snažím být k přírodě trochu ohleduplný.
Samozřejmě ta pozvánka na křest platí!

Pro Denise:
Přesně ty mám zatím na mysli ale doufám, že ojevím ještě něco vhodnějšího (lehčího).

Pro Davida:

Samozřejmě se budu snažit veškerou další spotřebu omezit na minimum, takže veškeré osvětlení bude diodové, včetně pozičních světel, ale ten indukční vařič se mi zdá jako nejefektivnější a nejbezpečnější řešení. Spotřebu má relativně nejmenší - hřeje puze když je na něm kastrol, jakmile kastrol sundám automaticky se vypne a příkon řídí také podle přednastavené teploty a není drahý. Plynové bomby taky něco váží, někam je musím uložit, navíc ten otevřený plamen je také vyšší riziko. Origo je strašně drahé, je tam taky otevřený plamen a navíc musím skladovat další hořlavinu, taky drahou. Takže spojení vaření a dobíjení baterek ráno před vyplutím a v podvečer před spaním se mi zdá jako snesitelný kompromis. A co se týče toho studeného pití tak od toho asi neustoupím, protože to bych se jinak musel plavit pořád někde kolem polárního kruhu mezi ledovci, abych to champagne mohl chladit ve vodě. Ta moje chladnička bere do 5 ti ampér na plný výkon, hold budu muset aspoń jedno malé solárko na vchodovou šoupací luknu dát.

Co mě víc trápí je otázka záchodu. Na WC vlákně jsem sice pochopil že většina si se zákazem vypouštění fekálií moc nedělá, ale pro mě je to jaksi principiální otázka. O tom ale na jiném vlákně.

nepsal jsi o 5,5m lodi ... kam to chces vse dat, zachod, kuchyn s varicem atd?
+mam 6m lod a 3PS je malo, souhlas s davidem, ze to v horsim pocasi proti vode nepojede ani omylem
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » pon črc 27, 2009 5:50 pm

komu není rady, až se ucho utrhne. :)
místo do vody budeš smrad z centrály pouštět do vzduchu, nejlépe za jízdy a z přídě. kam bys tu centrálu taky jinam dal. o to víc si ji užiješ :hmm:
baterky na dně jsou houby balast,do náklonu tak l5 - 2O° jako by nebyly.( dá se to spočítat ) mimo to 3OO a vic kg je do 5,5m plachetnice sakra moc velká váha.
baterky do kýlu pod loď jsou příliš široké - odpor, nehledě na spoustu mrtvého místa okolo, které v součtu udělá tolik, že kýl bude málem plavat.

na cestování po řekách tenhle systém nevidím jako efektivní. neustrká tě to rozumnou rychlostí ani proti mešímu proudu, zato porostou provozní hodiny a spotřeba elektriky. nebo bude kontinuelně vrčet centrála.
pokud bys byl na jednom jezeře, tak jo, na dojetí. ovšem na dojetí je i na většině zakázaných vodách je spalovák povolený.
Plachtění na řece, zejména proti proudu, je věc sama pro sebe. to mám taky za sebou. :crazy: leda tak na labi, když fouká SZ.

hybridní pohon se v lokomotivách používá proto, že odpadne drahá a složitá převodovka. převodovkou, dokonce automatickou, je na lodi vrtule.
fr. miniponorky jsou vybaveny technologiemi ze sféry kosmickýho výzkumu, jako ostatně všechna vojenská a pod. zařízení. to nemáme a ani na to nemáme.

proč se dodnes neprosadila auta - hybrid, nebo baterky? - leda tak do počišťovacích vozejků. pominu-li naftovou loby, tak zejména proto, že výroba baterek je náročná a kapacita + životnost malá.

to, jak denis píše, že 12 let, je sice pěkný, ale levný reklamní trik, stejně jako když ti udají spotřebu ledničky do lodě či karavanu při 2O°C - to tam je totiž leda v zimě, jinak 3O°C a víc, no a žere tedy daleko víc a všichni se diví. a stejně je to s tou baterkou - 12 let možná ale - extra podmínky, trvale v přiměřeném provozu, bez šoků atd. - zajistíš to?

já ti neříkám " nedělej to", dělám ti jen opozici, neohrnuj nos a uvažuj. všecko je na něco dobrý a na něco ne, aneb nic není na všechno. záleží na použití a využití. no a podle tvého úvodu jsem přesvědčený, že el. motor tvé jachtařské a zejména cestovatelské požadavky nesplní.
Surcouf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 2

Příspěvekod Surcouf » pon črc 27, 2009 7:34 pm

Pro Simona :

Ono záleží na konstruktérovi, ta moje má při těch 5,5m 4 plnohodnotná lůžka (dvě dvojlůžka), oddělené WC a kuchyňský koutek s umyvadýlkem a místem pro jednovařič, takže pro mne, kocoura a psa místa habaděj a občas by se tam vešla i nějaká ta sukně. Podle toho Francouze je pro tuto lodičku 3,5 Hp dostačující i pro přílivové a odlivové proudy v ústí Loiry já počítám s motorem ekvivalentním s 8,8Hp.

Pro Davida:

Němci a i Rakušáci jsou na těch jezerech dost striktní a nekompromisní, to myslím říkal i Denis. Smozřejmě to asi není ideální řešení pro říční plavbu a pro kanály, k tomu se plachetka moc nehodí, pořád zvedat a spouštet stěžeň před každým nízkým mostem, takže asi hlavně na jezera a na moře.. Jinak generátorek bude na zádi a výfuk vyveden nahoru za loď. Navíc je daleko lépe odhlučněn a vzhledem k menšímu obsahu a nižším max. otáčkám i toho méně naprdí.. Je fakt, že na kanále, nebo na řece by hold asi musel brumlat téměř stejně dlouho jako ten přívěšák, ale s menším množstvím spalin a nemixoval bych je rovnou do vody.

Ty Denisovy konstrukce do kýlu nepřicházejí v úvahu, protože bych přišel o o to nejpodstatnější - sklopná ploutev a snadná transportovatelnost. A vzhledem k tomu, že motor bude sloužit především na manévrování v přístavech, nebo u břehu a pro návrat v případném bezvětří, tak ttěch baterek nebude muset být taková síla - bude stačit kapacita tak na 1,5 až 2 hodiny a to zas není snad takový nereálný blud. Jinak pořád zůstává možnost rezignace na šestikoňový jednoválec SailPro od Tohatsu a jen jedno kilovatová centrálka a jen jedna baterie to je ale nouzové řešení.
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 5

Příspěvekod tataS » pon črc 27, 2009 8:06 pm

Tak mám dojem, že Jára Cimerman byl překonán a závistí bledne v hrobě. Je neuvěřitelné jak se i vzdělaní lidé dají zblbnout reklamními
údaji. Důvěra v genialitu konstruktérů je pěkná ale život jde většinou cestou prověřených a odzkoušených řešení a těch slepých uliček
je pořád dost. Říkává se tomu evoluce a to nevhodné pro život odumírá. Sledováním cesty přirozeného vývoje si zvláště starší a životem
poučený člověk může ušetřit dosti financí a zklamání. Můj dojem je, že dotyčný se chce bavit a vůbec mu nejde o nějakou stavbu.
Pokud má tak velkou důvěru ve svého konstruktéra, tak má uskutečňovat svůj sen a něco tak geniálního potom předvést užaslé veřejnosti.
Zatím všechny připomínky odbil tím, že to ví lépe. Potom je mi záhadou proč tady to téma otevíral. Ovšem lidi jsou různé.
Naposledy upravil(a) tataS dne ned čer 27, 2010 7:54 am, celkem upraveno 1 x.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pon črc 27, 2009 8:31 pm

Přesto že hlasy oponentů mě připadají rozumné, je mě také sympatická víra Surcoufa v jeho řešení.

Je patrné, že námitky starých praktiků moc nebere. To asi nikam nevede. O to zajímavější bude sledovat stavbu, resp. vystrojení jeho lodě.

Jak to máš Surcoufe termínově? Doufám že jsem to někde nezasklil, snad jsi to ještě neuváděl. Kdy začneš, jakým způsobem. Samovýroba, dodavatelsky, nebo nastrojení korpusu?
Surcouf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Hybrid

Příspěvekod Surcouf » pon črc 27, 2009 10:26 pm

Baharisi a ostatní věcně se bavící kolegové,

to téma jsem já neotevřel, to vlákno tu již existovalo a mne jenom příspěvky některých diskutujících inspirovaly a jak už jsem napsal, dokonce trochu přizemnily. Jenom jsem se přidal asi ke špatnému táboru těch co věří v pokrok. Jsem od přírody idealista.

Není pravda, že konkrétní a věcné připomínky třeba Josefa, nebo Davida neberu, v rámci věcné diskuse i ty moje představy dále částečně koriguji, konec konců, ten benzíňák tam mohu pověsit kdykoliv. Ale zatím nikdo mi nedal přesvědčivý důkaz o tom, že ten stošedesáti librový motor nebude stačit. Zatím se jen tvrdí, že benzíňák je silnější, ale nikdo neví kolik liber táhne třeba pětikoňák. Ano budou potřeba dobíjet baterie, ale minimálně jednu budu muset dobíjet vždycky, tak to hold upravím pro dobíjení tří baterek. Pravda je, že váhově mi ty dvě baterky navíc znemožní přijmout na palubu dvě dobře rostlé zenské, ale za vše se platí a ta moje se mnou stejně plout nechce, neb se vody bojí. Třeba z Davidových připomínek vyplývá, že to nebude řešení univerzální a všespasitelné a třeba na řeky a kanály to moc šťastné není a já s ním souhlasím - na vše se to nehodí, ale zcela to nezavrhl. A třeba to vaření - jaké jiné řešení se nabízí, když chci eliminovat otevřený plamen na palubě a vyhnout se problémům s plynoinstalací a nebastlit?. Ano můžu třeba jít na gábl do hospody. A co to dobře vychlazené pivko po večeři, vždyť už ani ten polární kruh by za chvíli nepomohl s tím globálním oteplováním. Dneska mi kamarád řekl, že už i norské fjordy jsou plné teplomilných medůz a o ledovec nezavadíš.... a co teplo večer na spaní ?....

Jinak co se týče realizace, já jsem schopen sice zgenerálkovat třeba motor u motorky doma ve sklepě, ale to je tak všechno. Stavbu lodě provedou samozřejmě profesionálové a já se budu jen snažit je přesvědčit o dílčích úpravách třeba co se týče dvou baterií navíc, aby to nezhoršilo plavební vlastnosti a neomezilo příliš prostor v kabině, osazení toho přírubového motoru a vytvoření profesionální schránky pro generátorek. Jinak to bude vlastně standardní profesionálně postavená loď.

Teď jsem ve fázi toho nejtěžšího - akumulace finančních prostředků, nejpozději příští rok chci zadat stavbu a když to půjde dobře, tak možná i prvně vyplout. A tataSe jsem pozval jako prvního na křest a to taky dodržím, leda by se vám podařilo mne uplácat opravdu věcnými argumenty, že to je totální nesmysl bez jakéhokoliv racionelního základu a že jsem šílenec zralý na internaci. V tom případě je v šuplíku ta nouzová varianta s tím Tohatsu 6Hp SailPro a místo dvou baterek navíc budu moci nalodit dvě ženské aby mne hřály a nosily navařeno v termoboxech aspoň na týden dopředu.....

Příjemný večer všem
david
moderátor

Příspěvekod david » úte črc 28, 2009 1:15 pm

ještě naposled a nechám tě žít, slibuju.

uvědomil sis že:
- centrála uvnitř lodě, vzduchem chlazená, vyprodukuje až 2kW teplého vzduchu který je třeba někam ven odvést a chladný přivést
- nejspíš se nepodaří napojit centrálu ( chladicí vzduch ) přímo hadicemi a proto bude prostor nutné větrat ventilátorem
- musíš napojit výfuk pružnou pancéřovanou, horkuvzdornou a plynotěsnou hadicí, včetně tepelně izolovaného průchodu obšívkou
- musíš zajistit výfuk proti zalití vodou

- a nebo místo toho všeho bude muset být za provozu otevřený nějaký poklop, či co plánuješ jako kryt prostoru centrály, ovšem dýmy z centrály se budou turbulentně šířit v a všude kolem kokpitu.

- nebo máš představu o "profesinální schránce " mimo loď ? někde za zrcadlem? pak pozor na zalití vlnou. ona totiž jakákoli centrálová bednička bude muset mít větrací díry a ty za provozu otevřené

- lod´, i přes měkké uložení centrály, bude fungovat jako velmi kvalitní ozvučnice. není to jako v autě, kde je motor venku, mimo kabinu.
kanic
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

Příspěvekod kanic » úte črc 28, 2009 3:21 pm

Zdravim. Kdysi jsem viděl francouzský film "Krysy z temnot". Co takhle inspirovat se ? Na klidné vodě to může fungovat a je to 100% ekologické bez hluku a smradu. Když asiat ušlape ve svém taxi celkem 3 os., proč by urostlý evropan neutlačil loďku? Nehledě na to, že bys měl holek jako zpěvák a každý druhý, vida Tě v kokpitu šlapat do pedálů Ti určitě hodí lano a bude to za jedny peníze. K tomu dobře ukrytý 3 hp motor jako rezervu. 6 hp je pro eko člověka zbytečný luxus. Větší obsah, spotřeba, smrad a cena. Stejně bys ho jel na půl plynu s malou účinností. V pravěku byly jenom Crescenty 3,9 a jaké tlačily lodě. Tož jak ?
halladin
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod halladin » úte črc 28, 2009 4:15 pm

Mimochodem, na německých ponorkách žádný hybridní pohon nebyl, pokud dobře chápu princip hybridního pohonu - možnost současného běhu elektro a spalovacího m otoru.
Šlo o dva na sobě nezávislé pohony vrtule - dísel, současně vybavený alternátorem k dobíjení baterií, a elektormotorem.
Nikdy neběžely současně.
Takže - pokud byl k dispozici vzduch ( plavba na hladině, anebo těsně pod ní pomocí schn orchelu) vrtule poháněll diesel, při plavbě pod hladinou elektromotor.

Tento princip nebyl zvolen kvůli nějaké velké účinnosti, ale jako jediný prakticky možný.

Zážehové i parní motory - i ty se v začátku používaly :-) - se jaksi ukázaly nepraktické-
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » úte črc 28, 2009 10:44 pm

Pro toho pána s tím kyselím zelím by teoreticky byla možnost jak to vše spojit dohromady uvnitř
kocábky. Na jedné hřídeli od naftového jednoválce zabudovaného uvnitř s přímým náhonem na
vrtuli umístěný úzký rotor el. motoru o velkém průměru, který by sloužil jako setrvačník a el.
motor jako startér a alternátor. Hřídel v klice dieslu uložená v ložisku a spojkou spojená s klikovkou.
V podstatě to co se používá např u hybridní Tojoty, nebo Hondy. V takto malém provedení to
ale nikdo nedělá a dalo by asi dosti práce a financí to vyrobit. Také se tám používá vyšší napětí
(36V) Třeba se toho někdo někdy chytí a za hrozný peníz s ohromnou ekoreklamou to nabídne.
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod simon » stř črc 29, 2009 9:53 am

Surcouf píše:Pro Simona :

Ono záleží na konstruktérovi, ta moje má při těch 5,5m 4 plnohodnotná lůžka (dvě dvojlůžka), oddělené WC a kuchyňský koutek s umyvadýlkem a místem pro jednovařič, takže pro mne, kocoura a psa místa habaděj a občas by se tam vešla i nějaká ta sukně. Podle toho Francouze je pro tuto lodičku 3,5 Hp dostačující i pro přílivové a odlivové proudy v ústí Loiry já počítám s motorem ekvivalentním s 8,8Hp.

neuverim dokud neuvidim :) ... videl sem dost plachetnic do 6m, ale nic podoboneho tomu co pises, mas nejaky obrazek?
ad 3.5 HP, uvidis sam ... ale bude to draha zkusenost
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod simon » stř črc 29, 2009 9:57 am

david píše:ještě naposled a nechám tě žít, slibuju.

uvědomil sis že:
- centrála uvnitř lodě, vzduchem chlazená, vyprodukuje až 2kW teplého vzduchu který je třeba někam ven odvést a chladný přivést
- nejspíš se nepodaří napojit centrálu ( chladicí vzduch ) přímo hadicemi a proto bude prostor nutné větrat ventilátorem
- musíš napojit výfuk pružnou pancéřovanou, horkuvzdornou a plynotěsnou hadicí, včetně tepelně izolovaného průchodu obšívkou
- musíš zajistit výfuk proti zalití vodou

- a nebo místo toho všeho bude muset být za provozu otevřený nějaký poklop, či co plánuješ jako kryt prostoru centrály, ovšem dýmy z centrály se budou turbulentně šířit v a všude kolem kokpitu.

- nebo máš představu o "profesinální schránce " mimo loď ? někde za zrcadlem? pak pozor na zalití vlnou. ona totiž jakákoli centrálová bednička bude muset mít větrací díry a ty za provozu otevřené

- lod´, i přes měkké uložení centrály, bude fungovat jako velmi kvalitní ozvučnice. není to jako v autě, kde je motor venku, mimo kabinu.

ad centrala - kolega na molu ma centralu, ze ktere nakrmi velke LCDcko schovanou uvnitr batysty a vetra jen malym inspekcnim otvorem a zije mu to tak uz minimalne 2 roky a bez problemu
Surcouf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Surcouf » stř črc 29, 2009 4:18 pm

Nejdříve něco pro skeptiky a principiální negativisty :

Německá firma Fischer-Panda takové systémy hybridního pohonu vyrábí, ale pro mne je trochu těžší, neb motor je diessel a generátor asynchronní. Je to komplexě odhlučněné a chlazené vodou a umístitelné dovnitř lodi. A ten jejich systém je dokonce schopen při plachtění dobíjet baterku, protože ten elektromotor s propelerem slouží i jako dynamo www.fischerpanda.de,
http://pdf.nauticexpo.com/pdf/fischer-p ... -6666.html

Pro Davida:

To umístění dovnitř mne nenapadlo, protože je to přeci jenom relativně malá loď, ale inspiroval si mě, Možná by to spravil jeden nucený odtah el. větrákem a dvěma takovýma těma zahnutýma fajfkama nad kabinou - bylo by to stylové. Zůstanu ale asi u toho venkovního umístění.

Pro Halladina:

Měl jsem na mysli princip : motor -nabíjení baterií, baterie - pohon el. motoru.

Pro Simona:

Jedná se o zde dosti dehonestovanou polskou firmu NAVIKOM a její typ VIKO 20, i když myslím, že Bobeš má od nich VIKO 25 Alču a nestěžuje si, ba naopak docela je pochválil za přístup k jednání. Jak už jsem napsal, prodává se po celé Evropě pod různými značkami ( www.navikom.pl, www.viko-yacht.de, www.sunshine-yachts.de, www.deltania.de, www.deltania.be ) atd. a doporučoval jsem k nahlédnutí stránku toho Francouze, kde ji uvidíš i při konkrétní plavbě a i s tím 3,5 hp Tohatsu. Decaseneuve sám říká, že to je lodička lépe navržená z hlediska prostoru než stejně velké francouzské konstrukce a co se týče toho motorku, tak tvrdí, že tam má ještě určitou výkonovou rezervu pro případ nouze. a je to starej praktik, žádný nezkušený nováček. Hold ne každý asi potřebuje cítit pod sebou nadupané koně a s plachetničky dělat motorový kluzák. Toto neber osobně, Takovýto pocit mám z řady diskutujících, že podle nich pokud nemajií pod sebou , nebo za sebou stádo splašených koní, tak to není loď jich hodna. Já osobně ale nemám potřebu s nikým závodit, chci si plachtit pro radost a ten motor tam je opravdu jenom proto, abych se bez problémů dostal do přístavu a tam mohl pohodlně manévrovat. ( http://ydecaseneuve.free.fr/deltania_20/ )

Tak se na to podívej a snad uvěříš, má tam i hezký barevný plánek, ale ta videa jsou nejlepší, včetně spouštění a vytahování lodě u vody, nebo sklápění stěžně před nízkým mostem za plavby, aniž by bylo nutno zastavit, nebo "parkování" na pláži. Jsou tam i odkazy na německé majitele a jejich plavby po Baltu a Severním moři (loď jménem Beluga).

Přeji hezký zbytek dne a dosti větru do plachet
david
moderátor

Příspěvekod david » úte zář 01, 2009 8:41 am

že by už něco doopravdy výkonného i pro civilní použití?
to by bylo do loďky!

http://www.novinky.cz/auto/177590-merce ... lanky.html
pecho
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 0

hybrid

Příspěvekod pecho » úte zář 01, 2009 9:41 am

Obávám se Davide, že ten motor by stál asi daleko víc než celá loďka. :? Zdraví Pecho
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod simon » úte zář 01, 2009 10:08 am

Surcouf píše:Nejdříve něco pro skeptiky a principiální negativisty :

Německá firma Fischer-Panda takové systémy hybridního pohonu vyrábí, ale pro mne je trochu těžší, neb motor je diessel a generátor asynchronní. Je to komplexě odhlučněné a chlazené vodou a umístitelné dovnitř lodi. A ten jejich systém je dokonce schopen při plachtění dobíjet baterku, protože ten elektromotor s propelerem slouží i jako dynamo www.fischerpanda.de,
http://pdf.nauticexpo.com/pdf/fischer-p ... -6666.html

Pro Davida:

To umístění dovnitř mne nenapadlo, protože je to přeci jenom relativně malá loď, ale inspiroval si mě, Možná by to spravil jeden nucený odtah el. větrákem a dvěma takovýma těma zahnutýma fajfkama nad kabinou - bylo by to stylové. Zůstanu ale asi u toho venkovního umístění.

Pro Halladina:

Měl jsem na mysli princip : motor -nabíjení baterií, baterie - pohon el. motoru.

Pro Simona:

Jedná se o zde dosti dehonestovanou polskou firmu NAVIKOM a její typ VIKO 20, i když myslím, že Bobeš má od nich VIKO 25 Alču a nestěžuje si, ba naopak docela je pochválil za přístup k jednání. Jak už jsem napsal, prodává se po celé Evropě pod různými značkami ( www.navikom.pl, www.viko-yacht.de, www.sunshine-yachts.de, www.deltania.de, www.deltania.be ) atd. a doporučoval jsem k nahlédnutí stránku toho Francouze, kde ji uvidíš i při konkrétní plavbě a i s tím 3,5 hp Tohatsu. Decaseneuve sám říká, že to je lodička lépe navržená z hlediska prostoru než stejně velké francouzské konstrukce a co se týče toho motorku, tak tvrdí, že tam má ještě určitou výkonovou rezervu pro případ nouze. a je to starej praktik, žádný nezkušený nováček. Hold ne každý asi potřebuje cítit pod sebou nadupané koně a s plachetničky dělat motorový kluzák. Toto neber osobně, Takovýto pocit mám z řady diskutujících, že podle nich pokud nemajií pod sebou , nebo za sebou stádo splašených koní, tak to není loď jich hodna. Já osobně ale nemám potřebu s nikým závodit, chci si plachtit pro radost a ten motor tam je opravdu jenom proto, abych se bez problémů dostal do přístavu a tam mohl pohodlně manévrovat. ( http://ydecaseneuve.free.fr/deltania_20/ )

Tak se na to podívej a snad uvěříš, má tam i hezký barevný plánek, ale ta videa jsou nejlepší, včetně spouštění a vytahování lodě u vody, nebo sklápění stěžně před nízkým mostem za plavby, aniž by bylo nutno zastavit, nebo "parkování" na pláži. Jsou tam i odkazy na německé majitele a jejich plavby po Baltu a Severním moři (loď jménem Beluga).

Přeji hezký zbytek dne a dosti větru do plachet

kazdopadne ti drzim palce ... ber to tak, ze mame asi jinej nahled na svoje potreby, ja bych ve sve 6m kajutovce nespal vic nez 1 noc (1 je fajn) a zachod nebo tekouci voda by na tom vubec nic nezmenily. stejne tak ohledne motoru a jeho vykonu, mam 5PS a vim, ze s tim muzu na jezerech i do velmi nenormalniho pocasi (a proti vlnam a silnemu vetru to rozhodne neni na ctvrt plynu ... been there done that :)), minimalne ten motor si prvne nekdu pujci a zkus ho v ostrejsim pocasi (pokud mas v planu se do nej nekdy dostat)

ad viko - jsem klasik, nemam rad vysoke lode stylu kachna .. proste do lode pod 10m stojna vyska nepatri :), nicmene musim uznat, ze viko(vicemene vsechny delky) je z techle lodi asi nejhezci
Jenda0147
nováček na fóru
nováček na fóru

ELEKTROPOHON

Příspěvekod Jenda0147 » pát kvě 14, 2010 5:04 pm

Dobrý den ,náhodou jsem narazil na váš web jelikož scháním nějaké praktické zkušenosti s trakčími bateriemi.Která značka je u vás dobře zapsaná. Používáme je k napájení modelářských nabíječek v -terénu-
s odběrem cc-10-20A. Jde o krátkodobé zátěže vzhledm k tomu že součastné baterie řady -G-3 Li-Pol - se dají nabýt v řádech minut cc-12-15min.
Na výstavě v Letňanech -lodě karavany - mi byla doporučena -EXIDE GEL-.
Je to značka která by stála za úvahu?

děkuji předem za radu

Jan
Jirina
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Jirina » ned čer 27, 2010 3:58 am

tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » ned čer 27, 2010 8:15 am

Tento systém je znám a používán na dieselelektrických lokomotivách (bez těch akumulátorů). Při častém používání akum. brzy vyčerpáš počet cyklů životnosti akum..
Celkově ta sestava musí být zatraceně drahá a je vhodná spíše na reklamu nežli pro běžné uživatele s menšími plavidly. Po přečtení té zkomoleniny z nějakého
překladače použitého na oficiálních stránkách magazínu mám dojem, že ta ženská pouze mizerně opsala cizí článek bez alespoň nějakých vědomostí o problému.
Pro instalaci by bylo lepší s tím počítat při stavbě nové lodě, nežli to nějak mordovat do staré. Tam na to nebude místo.
Jirina
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Testy elektrocentrál

Příspěvekod Jirina » pát črc 23, 2010 7:02 am

To Simon:
Pořídil jsem pro studijní účely tvého hybridu dieselovou a benzinovou elektrocentrálu. Mám k dispozici lodní elektromor.
Vymysli metodiku jak objektivně změřit časy dobíjení, vybíjení a spořebu paliv.
Už se těším, jak budu měnit uhlíky a vodíky ve stavu kapalném....:cheers:
na elektrony ve stavu neviditelném a potom je budeme hledat........:cry:..:cry:
Jirina
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Jirina » pát črc 23, 2010 7:21 am

david píše:
proč se dodnes neprosadila auta - hybrid, nebo baterky? - leda tak do počišťovacích vozejků. pominu-li naftovou loby, tak zejména proto, že výroba baterek je náročná a kapacita + životnost

Hybridních aut je čím dál více.
Akumulátor je možné dobíjet i ze slunce.
Třeba za chvíli bude vládnout elektroloby.
Koukni na fakturu za odběr elektřiny.
Co tam dělají ty skorodvěsostovky
za výrobu proudu v obnovitelném zdroji?
Davide, Davide,
do roka a do dne.
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod simon » pát črc 23, 2010 10:09 am

david
moderátor

Příspěvekod david » pát črc 23, 2010 9:10 pm

jistě, s realizací problém není. horší to je s praktickým využitím

vybiješ baterky a co dál:
nahodíš generátor na min. 10 hodin - no to jsem mohl jet rovnou na motor a kratší dobu
nebo
musíš do přístavu na 220 V zase na 10 hodin, pokud ho najdeš a k němu dojedeš
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » sob črc 24, 2010 9:01 am

To abys podle té elektroloby měl k nabíjení ze solárních článků plochu fotbalového hřiště, o váze a ceně ani nemluvě. Bohužel o těchto módních věcech většinou nejvíce
mluví lidé, kteří si to neumí, nebo ani nechtějí spočítat aby se náhodou nepostavili na tvrdou zem reality.
Ještě uplyne hodně dlouhá doba, než něco aspoň trochu použitelného se objeví za trochu přijatelnou cenu na trhu. Ta el. energie ale bude pocházet z něčeho jiného než
ze slunce. Solární články zatím i ty největší jsou dobré k oživování menších akum. a ne k pohonu.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 154

Příspěvekod Denis » sob črc 24, 2010 10:03 am

Hybridný motor je podla mňa scestná myšlienka, alebo jemne povedané slepá ulička :) Čo to má za význam ísť 2-3 hodiny bezhlučne a potom nahodiť vrčiacu el. centrálu? Viem si to predstaviť v nejakých špecialnych prípadoch, ale bežnú prevádzku nie. Skorej sa mi pozdáva myšlienka solárneho článku a elektromotora. Ak dostanem zo soláru 6A za hodinu, tak v letných slnečných mesiacoch mám 50-70 A denne, potom sa môžem voziť na velmi lahkom člne s malým motorčekom niekoľko hodín denne. Ak by som bol na rybačke niekde v šachorinách, povedzme napr. v delte Dunaja, tak by to význam malo, nemusel by som sa strachovať že nebudem mať dosť benzínu.

Zpět na