Dodo, ja s tebou súhlasím, názov vlákna je jednoznačný. Veď ho aj zadefinoval super moderátor

/sem si šplh/ Aj som sa pokúsil o konštruktívny príspevok, ale vidím že debata sa posúva niekam stále bokom. Dlhé roky som bol profesionálnym organizátorom práce druhých a trochu ma z tejto debaty nadvihuje. Namiesto toho aby Marty napísal konkétne veci, tak klepe do klávesnice prázdne slová. Nie som s Designerom bohvie aký kámoš

, ale má sto percentne pravdu. Ďalšia vec na ktorú som upozornil, koľko ludí tu môže dať relevantné informácie? A kolko z toho mála je ich ochotných ich dať, prípadne sa zúčastniť takejto debaty?
Takých čo chceme raz vyplávať je nás viac a keď raz nastane ten deň /ak dožijeme

/, tak sa nebudem tu na fóre vypytovať kolko ma to bude stáť! Prečo? Pretože viem:
1, akú mám loď, čo ma stáli laná, aký mám motor,kolko spotrebuje, čo stojí batéria, čo je na lodi dobré a čo je tak trochu zlé, kolko potrebujem antfoulingu, jednoducho svoju loď poznám. Preto vie pomerne presne čo ma bude stáť údržba lode.
2, Tiež viem kolko zjem, čo jedávam a kolko to jedlo stojí. Viem aké sú cenové rozpetia a verím že sa v obchode v cudzej krajine dokážem rýchlo zorientovať. Tiež viem kolko toho vypijem a čo pijem. Viem čo je v konzervách čo si beriem na cestu, ako chutia moje sáčkové polievky a akú majú záručnú dobu. Preto si viem vypočítať kolko potrebujem na jedenie a pitie peňazí mesačne, ale aj ročne.
3. Viem kam poplávam, preto si zoženiem z informačných zdrojov dostatok informácií. Zistím si poplatky v tých krajinách, podmienky vstupu, víza, čo stoja maríny, aké choroby sa tam vyskytujú, povinné očkovania. Viem že budem potrebovať mapy, navigačné príručky, viem kde sa dajú kúpiť a čo stoja.
4. Viem že odluka od cirkvi je možná, ale od štátu nie. Preto si zabezpečím povinné platby, trvalé príkazy na úhradu, plné moci, Zabezpečím si nehnutelnosti poistením, pripravím si kredit karty a iné prístupy k naškrečkovaným peniazom. Viem kolko ma to bude stáť. Ak platíte alimenty, tak môže bejvalka požiadať o ich zvýšenie a môžete dostať predvolánku na súd. Zabudnutá platba u telekomu vám prinesie po rokoch exekútora pred barák, dokonca to môže prerásť až do hladania vašej osoby interpolom. Tieto veci považujem za ďaleko dôležitejšie ako kolko stojí obed v centre Kuala Lumpur.
5. Viem do akých oblastí poplávam a preto viem aké budem potrebovať oblečenie, čo mám a čo si musím dokúpiť. Trochu tuším svoj zdravotný stav, niečo o ňom aj viem a zaistím si potrebné lieky, ak sú na predpis tak to vyriešim a zistím si čo asi stoja v zahraničí. Ak držím špecialnu dietu, tak sa naučím v mnohých jazykoch názvy tých potravín, alebo ich mám pol tony v bakyste. A zasa viem čo ma to stojí, čo ma to bude stáť.
6. Viem akú budem mať spotrebu energie a som na to technicky pripravený. Viem kolko vody míňam na lodi a viem ako si ju budem zaobstarávať a som na to pripravený, mám bandasky, flaše, skladací bicykel, alebo batoh. Viem kolko nafty si môžem dovoliť minúť a tak ju aj míňam, podla peňaženky, mám na lodi bandasky a dobré filtre, náhradné vložky do filtrov.
A takto môžme pokračovať a písať si svoj privátny zoznam. A potom príde na to čo písal Designér, budem zisťovať špecialne informácie. Chlapi, neviete kde sa dá lacno kotviť v Grécku? Na Malte? Na Cypre? Alebo :pane Dvorský, Sýkoro, kolko prosím Vás stojí preplavba Suezu, neviete mi poradiť na koho sa mám obrátiť? Alebo, neviete niekto aké sa dáva dýško v Tunise colníkom?
Takú nejakú mám predstavu o príprave a plánovaní, tak som to robil keď som vyrazil do hôr na pešú tiristiku za hranice štátu, na bicykel, na plavbu po riekach, alebo autom po Taliansku. Tak sa to bežne robí, ale verím že sú aj ludia čoto tak bežne nerobia.
Každý je nejaký, jeden takový, iný makový.