Dlouhodobý pobyt na lodi - náklady, rozpočet a financování

Krátkodobé i dlouhodobé pobyty na lodi / hausbótu z různých úhlů pohledu.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 154

Příspěvekod Denis » úte led 11, 2011 4:22 pm

dodo píše:"deko" o neco vyse psal - kdo chce hleda zpusoby, kdo nechce hleda duvody.

...ja s tim naprosto souhlasim.

A z tvych prispevku TashonkoWitko mam proste pocit ze ty hledas ty duvody :?

Ja si zasa myslím že Deko tresol niečo dobre od veci.
Poznám sa s chlapíkom čo oboplával zemegulu. Super chlap. Stretol som sa raz náhodou s jeho synom, ktorého som pred tým nepoznal. Hneď sme začali chváliť jeho otca a ako je to super mať takého otca ako on. "censored", je to obyčajný ....Odišiel do sveta a mňa tu nechal samého s mamou. Pokial viem tak boli rozvedený, nie?. Áno, ale ja som s ním rozvedený nebol a ja som sa musel starať o chorú mamu, celé roky. Zatial čo kamaráti hrávali futbal a behali za babami, tak ja som utekal domov opatrovať mamu. Nechal ma v tom samého.
Je dosť možné, že pre Deka by to nebol dôvod nevyplávať a ako pozorujem z debaty, tak pre Tashonka asi áno.

Stránky Boža Kafku mám prečítané a tiež iných jachtárov čo plávajú trochu ďalej. A keď sa s nimi môžem stretnúť niekde na debate, tak idem. Tiež vlastním /ako všetci/ knihy od týchto ludí /ak píšu/ a je v nich vela informácií, nikdy to nie je len holý cestopis. Myslím že je takto možné zozbierať dostatok informácií k vyplávaniu. A istotne sa nedozviete presný návod na život na mori, ani čo to stojí.
Priznám sa, že nie úplne rozumiem čo Marty chce. Dúfam že on si rozumie a aby to navyzeralo blbo, tak by mohol napísať aké má predstavy on. Dúfam že tu neklepe písmenká len preto, že sa nemá s kým porozprávať. Takže Marty, kam by si chcel plávať? Na akej lodi a s kým? Aké máš predstavy a sny? Sám, alebo to máš vyriešené? Samozrejme ma do toho nič nie je, tak ako teba do Designerovho paneláku. To len tak aby debata mala zmysel.

Tashonka, nie si sám čo prežíva to čo ty. U niektorých je pocit zodpovednosti vysoký. Iný ho nemajú. Iný nemajú nikoho a ja im to nazávidím.
dodo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dodo » úte led 11, 2011 4:33 pm

TashonkaWitko píše: ... než zmizím, já musím počkat ještě pár let až někdo z mých blízkých, koho mám rád a koho tu prostě nechci nechat samotného, umře....

to je mi uprimne lito.

...ja mel ale namysli to jak pises

TashonkaWitko píše:".... to co se povedlo Bóžovi, to co se povedlo tøeba Montymu, Myšákovi, Snìhurce (sorry že si teï nevzpomenu na jméno) a dalším prostì neznamená, že se to povede vám. "

"to že se teï dozvíte, že dokáží pøežít za 10 eur na den neznamená že to dokážete vy. To že nìkdo na základì kamarádství sežene práci, nebo nový stìžeò, neznamená, že to dokážete vy.

To mas somozrejme pravdu, muze to tak byt. ...ale misto toho abys resil, co je treba udelat aby to bylo mozny dokazat taky a co to obnasi tady pises prispevky ktery alespon na me delaji zastrasujici dojem "ve stylu" - bacha vsechno je velkej problem radsi se do niceho nepoustejte.

par knizek a zahranicnich diskusnich webu jsem na tohle tema uz precetl a v podstate se vetsina schoduje na tom, ze pokud bude clovek cekat az bude mit dokonalou lod, vsechno zarizeny, pripraveny, nasetreno dost penez a ja nevim co jeste tak nejspis nevypluje nikdy. To samozrejme myslim obecne, ne tvuj pripad.

vycemene vsichni radej - poreste to zakladni a ostatni je treba resit uz za pochodu :D
dodo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dodo » úte led 11, 2011 4:43 pm

Denisi, alespon ja tohle vlakno chapu tak, ze cilem bylo bavit se o nakladech spojenych dlouhodobym pobyvanim na lodi a co to obnasi.

ne o tom jestli se nekdo musis starat o nekoho nemocneho, jestli jiny musi nejdriv dostvet dum, dalsi splatit hypoteku nebo pockat az deti budou samostatny apod. To tu totiz podle me nema cenu resit, protoze u kazdyho to je individualni a nelze to nijak porovnavat. to uz si musi vyresit kazdej sam za sebe.

tohle vlakno ma bejt o nakladech a to je podle me to Martyho a dalsi zajima zejmena
kanic
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

bydlení

Příspěvekod kanic » úte led 11, 2011 4:45 pm

Bóžo - to je trefa do černého. Mluvíš mi teď z duše.
Před 10 lety jsme koupili s bejvalkou letenky a tradá za oceán vydělat dolary.
Nejhorší byl začátek, protože ona učitelka angličtiny nerozuměla tomu, co tam domorodci říkají, neuměli jsme ani zatelefonovat přes kartu z letištního automatu, dohodnutá práce nebyla, protože nás podfoukli.
Druhou práci jsme si už našli po telefonu na tip spolubydlících - tam málo platili,..
Projeli jsme busem od Miami do Pensylvánie, vystřídali několik zaměstnavatelů, ale bylo to pořád lepší. Začali jsme s řečí, naučili se zařídit si různé věci potřebné k životu.
Největším překvapením bylo, že nás domů nic netáhlo.
Za tu dobu v Americe jsme toho tolik zažili, potkali se se spoustou nových lidí místních i našinců, viděli kus země.
Jde to, jenom se odhodlat.
janosik
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod janosik » úte led 11, 2011 5:10 pm

... já prostě teď nemůžu ... než zmizím, já musím počkat ještě pár let až někdo z mých blízkých, koho mám rád a koho tu prostě nechci nechat samotného, umře....

Tohle chapu moc dobre, sam to tak mam... byl jsem pryc jenom 5 mesicu a vubec to neni hezky pocit a nebylo to na lodi byl jsem surfovat v Maroku a verte zit se da vselijak i s malym rozpoctem neco se dalo i vydelat...moc jsem si to tam uzival ale tohle me trapilo ve dne v noci... Stareckum je 80 vim ze bych si do smrti neodpustil kdybych zmizel na mesic na dva a neco se stalo...
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » úte led 11, 2011 5:52 pm

Dodo, ja s tebou súhlasím, názov vlákna je jednoznačný. Veď ho aj zadefinoval super moderátor ;) /sem si šplh/ Aj som sa pokúsil o konštruktívny príspevok, ale vidím že debata sa posúva niekam stále bokom. Dlhé roky som bol profesionálnym organizátorom práce druhých a trochu ma z tejto debaty nadvihuje. Namiesto toho aby Marty napísal konkétne veci, tak klepe do klávesnice prázdne slová. Nie som s Designerom bohvie aký kámoš :lol: , ale má sto percentne pravdu. Ďalšia vec na ktorú som upozornil, koľko ludí tu môže dať relevantné informácie? A kolko z toho mála je ich ochotných ich dať, prípadne sa zúčastniť takejto debaty?

Takých čo chceme raz vyplávať je nás viac a keď raz nastane ten deň /ak dožijeme :)/, tak sa nebudem tu na fóre vypytovať kolko ma to bude stáť! Prečo? Pretože viem:
1, akú mám loď, čo ma stáli laná, aký mám motor,kolko spotrebuje, čo stojí batéria, čo je na lodi dobré a čo je tak trochu zlé, kolko potrebujem antfoulingu, jednoducho svoju loď poznám. Preto vie pomerne presne čo ma bude stáť údržba lode.

2, Tiež viem kolko zjem, čo jedávam a kolko to jedlo stojí. Viem aké sú cenové rozpetia a verím že sa v obchode v cudzej krajine dokážem rýchlo zorientovať. Tiež viem kolko toho vypijem a čo pijem. Viem čo je v konzervách čo si beriem na cestu, ako chutia moje sáčkové polievky a akú majú záručnú dobu. Preto si viem vypočítať kolko potrebujem na jedenie a pitie peňazí mesačne, ale aj ročne.

3. Viem kam poplávam, preto si zoženiem z informačných zdrojov dostatok informácií. Zistím si poplatky v tých krajinách, podmienky vstupu, víza, čo stoja maríny, aké choroby sa tam vyskytujú, povinné očkovania. Viem že budem potrebovať mapy, navigačné príručky, viem kde sa dajú kúpiť a čo stoja.

4. Viem že odluka od cirkvi je možná, ale od štátu nie. Preto si zabezpečím povinné platby, trvalé príkazy na úhradu, plné moci, Zabezpečím si nehnutelnosti poistením, pripravím si kredit karty a iné prístupy k naškrečkovaným peniazom. Viem kolko ma to bude stáť. Ak platíte alimenty, tak môže bejvalka požiadať o ich zvýšenie a môžete dostať predvolánku na súd. Zabudnutá platba u telekomu vám prinesie po rokoch exekútora pred barák, dokonca to môže prerásť až do hladania vašej osoby interpolom. Tieto veci považujem za ďaleko dôležitejšie ako kolko stojí obed v centre Kuala Lumpur.

5. Viem do akých oblastí poplávam a preto viem aké budem potrebovať oblečenie, čo mám a čo si musím dokúpiť. Trochu tuším svoj zdravotný stav, niečo o ňom aj viem a zaistím si potrebné lieky, ak sú na predpis tak to vyriešim a zistím si čo asi stoja v zahraničí. Ak držím špecialnu dietu, tak sa naučím v mnohých jazykoch názvy tých potravín, alebo ich mám pol tony v bakyste. A zasa viem čo ma to stojí, čo ma to bude stáť.

6. Viem akú budem mať spotrebu energie a som na to technicky pripravený. Viem kolko vody míňam na lodi a viem ako si ju budem zaobstarávať a som na to pripravený, mám bandasky, flaše, skladací bicykel, alebo batoh. Viem kolko nafty si môžem dovoliť minúť a tak ju aj míňam, podla peňaženky, mám na lodi bandasky a dobré filtre, náhradné vložky do filtrov.

A takto môžme pokračovať a písať si svoj privátny zoznam. A potom príde na to čo písal Designér, budem zisťovať špecialne informácie. Chlapi, neviete kde sa dá lacno kotviť v Grécku? Na Malte? Na Cypre? Alebo :pane Dvorský, Sýkoro, kolko prosím Vás stojí preplavba Suezu, neviete mi poradiť na koho sa mám obrátiť? Alebo, neviete niekto aké sa dáva dýško v Tunise colníkom?

Takú nejakú mám predstavu o príprave a plánovaní, tak som to robil keď som vyrazil do hôr na pešú tiristiku za hranice štátu, na bicykel, na plavbu po riekach, alebo autom po Taliansku. Tak sa to bežne robí, ale verím že sú aj ludia čoto tak bežne nerobia.
Každý je nejaký, jeden takový, iný makový.
Marty
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Marty » úte led 11, 2011 5:54 pm

Problém je v tom, že se ta diskuse zase stočila na to samé téma, které se zde řešilo před tím, než Vilma založila nové vlákno. Avšak řeknu k tomu snad jen toto. Z článku Bóži jsem se dozvěděl sice ne mnoho, nicméně přeci jen konkrétních informací. Ano, bylo by fajn. kdyby tam těch informací bylo více ale jsem vděčen i za tyto, byť jen jako zprostředkovaná zkušenost plavby (života na lodi)"s malým" rozpočtem. A nyní jen pár slov na vysvětlenou. Ne skutečně jsem v Bóžově článku nehledal potvrzení mých pionýrsko-dětských snů a už vůbec nechápu, jak můžeš psát TashonkaWitko : .... to co se povedlo Bóžovi, to co se povedlo třeba Montymu, Myšákovi, Sněhurce (sorry že si teď nevzpomenu na jméno) a dalším prostě neznamená, že se to povede vám. Ti lidi šli do situace, která není ale ani náhodou shodná s vaší ... a někteří ti lidé nejsou ani zdaleka tak happy jak si myslíte .... navíc .. to že se teď dozvíte, že dokáží přežít za 10 eur na den neznamená že to dokážete vy. To že někdo na základě kamarádství sežene práci, nebo nový stěžeň, neznamená, že to dokážete vy.
...jak to můžeš vědět, vždyť o mě a spoustě lidí tady nic nevíš....? Nebo to špatně chápu?
Tak tedy: nepotřebuju aby mě někdo něco potvrzoval, nebo vyvracel, dětské sny už nemám jelikož mi není ani dvacet, ani třicet a bohužel už ani čtyřicet. Ano připravuju delší plavbu a to systematicky už asi čtyři roky. Připravujeme loď atd. Na plavbu se připravuju jak materiálně, tak teoreticky, proto se tu mimo jiné ptám "kde co stojí". Něco mám už také napluto, mám to srovnané, vím co chci a co můžu. A ani já nemohu všeho jen tak nechat, protože tu jsou nějaké pracovní závazky atd. ale to je dočasu. A jelikož nejsem "až takový střelec" abych vyrazil zcela bez peněz, tak se i proto snažím získat co nejvíce informací.... pořád nechápu, proč je to takový problém a proč se tu pořád předhazují subjektivní problémy jestli mě manželka pustí, jestli to, či ono. Prostě buď mohu a chci a pak půjdu, nebo nemohu, a prostě to nejde. Ale já řeším situaci, že chci a mohu a jsem na cestě a chtěl bych vědět co a jak, co se dá a co se nedá. NIC VÍC!
Lapidárně řečeno-mě zajímá že se třeba v Řecku dá stát někde v zimě zadarmo, ale na tom ta cesta přeci nestojí! Přece nebudu plout jen za účelem využití zdarma stání ale pojedu tam kam chci a kam mám namířeno. Ale vím, že ty možnosti tam jsou....(jen jako příklad, doufám, že se toho hned zase "někdo" nechytí jak ....)
Ale znovu opakuji, jsem rád za každý typ, za každou radu za každou zkušenost.
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod TashonkaWitko » úte led 11, 2011 6:07 pm

dodo píše:To mas somozrejme pravdu, muze to tak byt. ...ale misto toho abys resil, co je treba udelat aby to bylo mozny dokazat taky a co to obnasi tady pises prispevky ktery alespon na me delaji zastrasujici dojem "ve stylu" - bacha vsechno je velkej problem radsi se do niceho nepoustejte.
;) Hm tak to jsme si nerozumeli, nebo jsem to s tim varovne vztycenym prstem trochu prehnal. Nebylo mym cilem kazit nikomu nadseni ve stylu ... bacha ... velkej problem ... to se neda ... nikam nejezdete, sedte na prdeli doma ... . Jen jsem se snazil lehce pokrotit nadseni nekterych lidi zde, svoji uvahou. Tot vse. Je kazdeho vec, jak se v podobne veci rozhodne. Nikoho nechci odrazovat a uprimne drzim palce kazdemu kdo rekne, ze do toho jde.

terrier píše: ... ale jestli mě chytí slepák u tunisu nebo zuby v Libanonu tak to začíná být zajímavé

já mluvil o sociálním = důchod !!! Nic o zdravotním pojištění nebo nedejbože o pojištění léčebných výloh v zahraničí
Marty
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Marty » úte led 11, 2011 6:08 pm

Denisi: nevím o žádných prázdných slovech. Naopak jsem se snažil celou dobu aby se tu neřešily záležitosti v obecné navíc subjektivní rovině "jestli plout, nebo ne" volal jsem po zkušenostech jiných a buď je poskytnou, či nikoliv, toť vše. A k seznamu. Záležitosti úřadů, lodě, zdraví a jiných tohoto směru si samozřejmě zjišťuje každý tam, kde se informace tohoto druhu získávají, ale tady jde přeci o transfer osobních zkušeností s finanční stránkou plavby v oblastech trochu dál, než na Jadranu, a myslím, že to jsou cenný zkušenosti.
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod TashonkaWitko » úte led 11, 2011 6:15 pm

Marty píše:Tak tedy: nepotřebuju aby mě někdo něco potvrzoval, nebo vyvracel, dětské sny už nemám jelikož mi není ani dvacet, ani třicet a bohužel už ani čtyřicet. Ano připravuju delší plavbu a to systematicky už asi čtyři roky....
v tom případě Marty se Ti upřímně omlouvám. Prostě jsem Tě podle příspěvků špatně odhadl a mylně Tě považoval za někoho naprosto jiného. Pokud jsem se Tě nějak dotkl, je mi to líto ...
Marty
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Marty » úte led 11, 2011 6:37 pm

Pro TashonkaWitko: nic se neděje, to bude asi tím mým "infantilním" způsobem vyjadřování :)
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » úte led 11, 2011 6:42 pm

Márty, asi v tom duchu ako napísal Tashonka, pre mňa si úplne neosobný, ohodnotil som ťa na kecálka a podpichovača. Bojíš sa o sebe napísať informácie že ťa niekto spozná? Nechcem ťa uraziť, ale tak na mňa pôsobíš. Potom aj debata sa odvíja tak nejak inak ako očakávame.

Píšeš:na palvbu se připravuju... tak sa podel o informácie čo si zistil.
Píšeš: připravujeme loď, prečo nenapíšeš akú loď pripravujete, ako ju pripravujete.
Píšeš: pojedu kam chci a kam mám namířeno, je taký problém napísať kam máš namířeno?

Z môjho pohladu sú zaujímavé informácie aj tých čo sa chystajú vyplávať. Ak sa teda reálne pripravujú. Informácie ludí čo sa plavili sú všeobecne prístupné, večšina z nich napísala o plavbe knihu, knihy, sú publikované články v časopisoch, mnohí majú vlastnú web stránku a to aj tí, čo knihu nevydali. Na večšinu z nich sa dá zohnať mail, alebo telefon a večšina z nich sú ludia komunikatívny, príjemný, priatelský.

A niektorí by sa aj potešili ak by ich niekto navštívil a zaujímal sa o ich osudy a skvelé plavby. S tých starších až starých.
seemann
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 4

Příspěvekod seemann » úte led 11, 2011 6:53 pm

Přidávám se k Denisovi. Už se těším.
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » úte led 11, 2011 6:58 pm

než jsem se nadál, Denis to napsal za mě.
A neřekl bych Marty, že tvoje vyjadřování je infantilní. Řekl bych, že je úplně nanic. Napiš co tě zajímá a určitě se ti dostane konkrétních odpovědí. Míříš na východ k Suezu? Tak to řekni. Na západ, Gibraltar,Kanáry? Přece nemůžeš vykřiknout, že chceš konkrétní informace (viz název vlákna ;) a čekat, že všichni ti budout hrnout data.
To, že jsi čtyřicátník by mě fakt nenapadlo,to promiň.
Marty
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Marty » úte led 11, 2011 7:13 pm

Denisi: jestliže jsem se svými otázkami, nebo polemikou někoho dotkl, omlouvám se, ale nejsem si toho vědom. A pokud šlo o mé "zvolání" o lidech z paneláků, tak to byla nadsázka. To jen pro upřesnění. A pokud si přečteš můj první příspěvek v tomto vlákně, zjistíš, že to byla skutečně jen a jen polemika nad čísly v porovnání s náklady na pevnině a závěrečnou skromnou otázkou: na co jsem zapomněl?
Nepíšu tu o mých přípravách, protože nechci rozšiřovat řady cestovatelů, teoretiků, kteří cestují jen hubou v hospodě. V letě doufám vyplouváme, tak pokud budu mít co říct, prosím. (Možná je v tom také tak trochu pověrčivosti). Tohle téma není přeci jen o mě a o tom co chci já, někdo ať napíše své zkušenosti z Řecka, jiný z Turecka atd. Dál už na to nechci reagovat, protože skutečně i mě to moje neustálý vysvětlování připadá na nic. Děkuji ještě jednou Bóžovi a Fandovi za příspěvky. Poroučím se....
seemann
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 4

Příspěvekod seemann » úte led 11, 2011 7:19 pm

A je vymalováno. To jste ho museli tak poplašit!
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » úte led 11, 2011 7:24 pm

tohle téma se tak nějak postupně stalo tématem o tobě,Marty
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » úte led 11, 2011 7:29 pm

Ďakujem všetkým zúčastneným na tejto skvelej debate a aj ja sa porúčam. ;)
heavy
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod heavy » úte led 11, 2011 7:44 pm

ztracená stránka...
divné nedokáži se dostat na 1list této diskuze.....
asi už ten čaj přestanu pít :?
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » stř led 12, 2011 12:19 am

škoda že nechápete o co vlastně jde. jděte do toho a pak se uvidí.
dodo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dodo » pát led 14, 2011 8:21 am

ted v aktualnim Practical Boat Owneru (01/2011, strana 98) je clanek o spanelsku z pohledu lidi dlohodobe zijicich na lodi.

Pisou tam zhruba toto:

- ve spanelsku jsou licence pro lode, pro majitele lodi a pravidla na vsechno
- pokud ve spanelsku zijete, vlastnite majetek nebo podnikate jste povazovan za rezidenta
- pokud stravite dostatecne dlouhou dobu na jednom miste jako clovek zijici na lodi jste povazovan za rezidenta
- jakmile se stanete residentem jste povinny platit tam dane
- caovy limit je je 6 mesicu
- spanelske urady se na toto v posledni dobe celkem zamruji
- kdyz se stanete residentem a mate lod nebo auto musi se z ni stat spanelska lod (auto)
- za prevod musite zaplati 12% "zapisnou dan"

...takze dlouhodobej pobyt na lodi ve spanelsku muze prinest vyse popsane komplikace :hmm:
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod TashonkaWitko » pát led 14, 2011 10:12 am

no original clanek jsem necetl, ale hned na prvni pohled me zarazilo me par nesrovnalosti :

- Asi milion+- neco Nemcu vlastni majetek ve Spanelsku. Meli by tedy jen proto byt povazuvani za rezidenty? Vsichni tito Nemci vlastni auto a pochybuji ze se z jejich Passatu stala spanelska auta. Totez asi dalsi milion Anglicanu.

- povinnost platit dane pro "rezidenty". Jake dane a z ceho, prosim ? Z prijmu nebo jine? Z prijmu plynoucich mi ve Spanelsku, nebo snad ze vsech prijmu ? Uz vidim jak Nemec vysvetluje Nemeckemu financaku, ze dane plati ve Spanelsku, protoze tam ma chatku na brehu :-)

- dlouho zit na jednom miste - postaci prejet do vedlejsi zatoky a je to uz jine misto ? Pripadne co v s tydennim odjezdem do Francie a hnedle zpet ???

Tohle na me dela spis dojem, ze se to tyka nezaplaceneho DPH z lodi plujicich pod ne-EU vlajkou. Napr. koupite lod a m ate ji mimo EU - treba v HR. Neplatili jste DPH. Pokud budete ve Spanelsku pobyvat delsi dobu, jste povinni to DPH doplatit. Ale to neni jen SPanelsko, to se tyka i jinych zemi EU, trebas Recko atd ...

atd atd ... Jinak dovedu si predstavit, ze Spanelsky socialisticky moloch (vlada) se zacina zurive rozhlizet, kde se jeste da ukradnou nejaky to Euro. Ta zeme je ekonomicky v prdeli a zdaneni a poplatky vseho moznyho i nemoznyho jsou "logickym" resenim pro socialisticky smyslejiciho ourednika. Takze verim tomu, ze podminky pritvrzuji. Ale tak, jak to bylo prezentovano mi to nedava moc smysl.
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » pát led 14, 2011 10:18 am

nemůže se to týkat spíš daně z majetku než daně z příjmu? To by mohlo dávat smysl.
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod TashonkaWitko » pát led 14, 2011 10:22 am

Dodo - prohlizim si digitalni nahled PBO 01/2011 ale na strane 9 nic takovyho nevidim :? Protoze to je pouze nahled, mam pouze 3 pokusy na zvetseni stranky tak, aby to bylo citelny :-)
Je to fakt to cislo a stranka co jsi psal ?

Uz to mam - je to stranka 98
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » pát led 14, 2011 10:32 am

něco o daních ve Španělsku asi najdete na:
www.aeat.es
je to ale ve španělštině :(

Zpět na