PROBLEMATIKA LODÍ, JEJICH POHONŮ APOD.
Moderátoři: MARIS, vilma, windward, Pepa
- Libor
- bez hodnocení
- Reputace: 191
- Kontaktovat uživatele:
Dotklo se mě, že pán o mě řekl, že neumím diskutovat. Tím má diskuze s ním skončila, protože je to on kdo neumí vést diskuzi.
To ja takový problém zde uvést alespoň to minimum co už uvedeno bylo
Zatím je lodní šroub, který používá původní český patent a navazuje na původní vynález Josefa Ressla, pouze ve formě modelu ze silikonu. Jako jedni z prvních by jej měli zkoušet brněnští profesionální hasiči.
[*] Šroub má být podle Vratislava Perny použitelný k pohonu plavidel a plovoucích zařízení všech typů, od malých rekreačních člunů přes rychlé speciální čluny, až po tankery a také ponorky nebo torpéda.
[*] Lodní šroub nesoucí označení Propeller využívá rotačního šroubového mechanismu a umožňuje urychlený výtok kapaliny a plynulé zvyšování otáček. Voda proudí propellerem proměnnou rychlostí podle předem zvolené funkce. Tím zvyšuje výkonnost šroubu a zlepšuje manévrovatelnost plavidel. První testy prototypu prokázaly, že šroub je dvakrát účinnější a ekologičtější než ten klasický.
[*] Ojedinělost technického řešení už potvrdily jak Úřad průmyslového vlastnictví v Praze, tak Evropský patentový úřad v Mnichově a Ženevě.
Uploaded with ImageShack.us
To ja takový problém zde uvést alespoň to minimum co už uvedeno bylo
Zatím je lodní šroub, který používá původní český patent a navazuje na původní vynález Josefa Ressla, pouze ve formě modelu ze silikonu. Jako jedni z prvních by jej měli zkoušet brněnští profesionální hasiči.
[*] Šroub má být podle Vratislava Perny použitelný k pohonu plavidel a plovoucích zařízení všech typů, od malých rekreačních člunů přes rychlé speciální čluny, až po tankery a také ponorky nebo torpéda.
[*] Lodní šroub nesoucí označení Propeller využívá rotačního šroubového mechanismu a umožňuje urychlený výtok kapaliny a plynulé zvyšování otáček. Voda proudí propellerem proměnnou rychlostí podle předem zvolené funkce. Tím zvyšuje výkonnost šroubu a zlepšuje manévrovatelnost plavidel. První testy prototypu prokázaly, že šroub je dvakrát účinnější a ekologičtější než ten klasický.
[*] Ojedinělost technického řešení už potvrdily jak Úřad průmyslového vlastnictví v Praze, tak Evropský patentový úřad v Mnichově a Ženevě.
Uploaded with ImageShack.us
- Milos
- aktívní jachtař

- Reputace: 6
Propeller
Tak sa nám to tu celkom zaujímavo rozvinulo ... od cimmermanovskej zápletky s tajomne znejúcim úvodom,
sme sa prekonšpirovali až k možno naozaj reálne použiteľnému modifikovanému "zdvojenému špirálovému čerpadlu" - ako propulzora na pohon plavidiel.
Teda, pokiaľ sa naozaj jedná o vynález inžiniera Pernu.
Je veľmi otázne a zaujímavé, čo pozitívne by priniesol takýto špirálový propeller v porovnaní s konvenčnou lodnou skrutkou - vyššia výtoková rýchlosť a redukcia kavitácie určite viac vyhovie rýchlym a ľahkým plavidlám. Negatívom bude zaiste podstatne vyššia cena a možno aj hmotnosť.
Prúdnice zhustené do výtokovej trysky vyvolajú okolo nej podtlak strhávajúci do prúdu daľšie médium. Nezníži to účinnosť ?
Kedže existuje funkčný prototyp, predpokladám že boli vykonané aj porovnávacie skúšky. Bolo by zaujímave porovnanie s optimalizovanou konvenčnou vrtulou (či vrtulami), dosiahnuté rýchlosti a tiež statický ťah pri rôznych otáčkach motora. Či je avizovaná dvojnásobná účinnosť dosiahnuteľná v rôznych režimoch - rôznych pomeroch výtokovej rýchlosti vody z propelleru a rýchlosti plavidla.
Peterr, môžeš prosím priblížiť ako prebiehali a dopadli funkčné skúšky?
Už existujú aj cenovo dostupnejšie malé NC frézy, určite by sa našla možnosť vyrobiť daľšie prototypy na testovanie.
sme sa prekonšpirovali až k možno naozaj reálne použiteľnému modifikovanému "zdvojenému špirálovému čerpadlu" - ako propulzora na pohon plavidiel.
Teda, pokiaľ sa naozaj jedná o vynález inžiniera Pernu.
Je veľmi otázne a zaujímavé, čo pozitívne by priniesol takýto špirálový propeller v porovnaní s konvenčnou lodnou skrutkou - vyššia výtoková rýchlosť a redukcia kavitácie určite viac vyhovie rýchlym a ľahkým plavidlám. Negatívom bude zaiste podstatne vyššia cena a možno aj hmotnosť.
Prúdnice zhustené do výtokovej trysky vyvolajú okolo nej podtlak strhávajúci do prúdu daľšie médium. Nezníži to účinnosť ?
Kedže existuje funkčný prototyp, predpokladám že boli vykonané aj porovnávacie skúšky. Bolo by zaujímave porovnanie s optimalizovanou konvenčnou vrtulou (či vrtulami), dosiahnuté rýchlosti a tiež statický ťah pri rôznych otáčkach motora. Či je avizovaná dvojnásobná účinnosť dosiahnuteľná v rôznych režimoch - rôznych pomeroch výtokovej rýchlosti vody z propelleru a rýchlosti plavidla.
Peterr, môžeš prosím priblížiť ako prebiehali a dopadli funkčné skúšky?
Už existujú aj cenovo dostupnejšie malé NC frézy, určite by sa našla možnosť vyrobiť daľšie prototypy na testovanie.
asi se tohle řešení neosvědčilo.
Zprávy o tomto "revolučním" typu pohonu jsou z roku 2003 - http://ekonom.ihned.cz/c1-13378650
A taky byl vyroben prototyp (nějaké fotky z japonského webu http://www.osaka-gu.ac.jp/php/nakagawa/ ... 70804.html ) a otestován
edit: alffa
Zprávy o tomto "revolučním" typu pohonu jsou z roku 2003 - http://ekonom.ihned.cz/c1-13378650
A taky byl vyroben prototyp (nějaké fotky z japonského webu http://www.osaka-gu.ac.jp/php/nakagawa/ ... 70804.html ) a otestován
edit: alffa
- PRWOcK
- návštěvník fóra

- Reputace: 3
Přesně tak. Mluví celou dobu o změně tvaru klasickýho šroubu a né o úplně jinym systému jako jsou tyhle šroubovice.
Podle mě si jen řek že lodě rovná se prachy a že tady sežene naivního serpenízka,co mu přidá na ten jeho blábol.
Pokud by to byl seriózní technik,zabývající se vývojem v tomhle odvětví a chtěl prodat dobrej nápad,tak se chová jinak a nebude nadávat člověku,kterej se ho slušně ptá o co jde.
Můj názor je že zakladatel týhle humorný diskuze,je jen lhář,kterej chce někoho podojit.
Můj názor.
Podle mě si jen řek že lodě rovná se prachy a že tady sežene naivního serpenízka,co mu přidá na ten jeho blábol.
Pokud by to byl seriózní technik,zabývající se vývojem v tomhle odvětví a chtěl prodat dobrej nápad,tak se chová jinak a nebude nadávat člověku,kterej se ho slušně ptá o co jde.
Můj názor je že zakladatel týhle humorný diskuze,je jen lhář,kterej chce někoho podojit.
Můj názor.

- captain65
- návštěvník fóra

- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
Možná se to nepoužívá, ale to asi neznamená že je to blbost. Faktem je, že to je prostě další možnost jak pohánět loď a mě to naprosto nadchlo. Nemohl na to přijít určitě žádnej blbec. Jen mě je líto, že na takovéhle věci nepřicházím občas sám
Možná už jsou možnosti klasického propelleru vyčerpané a nejde je už přiliš zdokonalovat. Tak něco přijít musí, stejně jako po kolesách přišel lodní šroub..... Jinak seriovou výrobu bych v době tlakového, velice přesného lití neviděl tak strašně složitou, jak zde někteří popisovali. Prosazení by ale stálo hromadu peněz. Vše se uvidí, možná to zapadne na nějakou dobu a nebo to bude takové plácnutí do vody.
Možná už jsou možnosti klasického propelleru vyčerpané a nejde je už přiliš zdokonalovat. Tak něco přijít musí, stejně jako po kolesách přišel lodní šroub..... Jinak seriovou výrobu bych v době tlakového, velice přesného lití neviděl tak strašně složitou, jak zde někteří popisovali. Prosazení by ale stálo hromadu peněz. Vše se uvidí, možná to zapadne na nějakou dobu a nebo to bude takové plácnutí do vody.Já jsem sem ty fotky dal hlavně proto, kdyby se našel někdo, kdo byl účasten toho testování. Docela by mne to zajímalo. Klidně i subjektivně. Jinak na fotkách od Libora je i "zapouzdřená" varianta.
to alffa: příště dám fotky pod sebe
Jak Ty kujóne víš, že jsem Ti to upravil já?
a
to se příště nesmíš podepsat ....
to alffa: příště dám fotky pod sebe
Jak Ty kujóne víš, že jsem Ti to upravil já?
a
to se příště nesmíš podepsat ....

- Nemo
- návštěvník fóra

- Kontaktovat uživatele:
Re: PROBLEMATIKA LODÍ, JEJICH POHONŮ APOD.
Petře, pokud je to tak jak píšeš, nejprve bys to měl zaregistrovat. Nevím, zda jsi ve stádiu teorie či praxe, tedy zda jsi už takový komponent vyrobil a v praxi porovnal jeho výsledky s běžným lodním šroubem. Pokud bydlíš někde ve Středních Čechách, jsem ochoten k testům poskytnout svůj malý motorový člun z polypropylénu (polokluzák) s motorem Suzuki 2,5 HP. Neboť právě u malého výkonu bude případný rozdíl v účinnosti propeleru nejlépe viditelný. Kontaktovat mne můžeš na můj soukromý e-mail : RomanRovenzavináčseznam.cz
petrr píše:Dobrý den, stalo se Vám při rozhodování nad volbou koupi vhodného typu lodi (plavidla) nebo při odstraňování problému s jejími parametry, že jste se nesetkal s uspokojivým doporučením, radou apod.? Je to samozřejmě pochopitelné, protože problematika lodí a jejich pohonů, i modelářských, je velmi složitá i pro samotné konstruktéry, natož aby pak pro běžné prodejny a servisy. Rád Vám proto nezávazně a bezplatně poradím, pokud se problém týká volby správného tvaru trupu lodi nebo jejího pohonu, zejména co se týče lodního šroubu. Může to zahrnovat otázky na správný tvar trupu lodi pro určitý druh plavby nebo určitý druh pohonu nebo otázky na správný typ lodního šroubu pro určitý druh lodi. Nejčastěji vzniká problém u volby vhodného typu lodního šroubu, ať už pro zvolení nesprávného průměru šroubu, natož pak tvaru a počtu jeho lopatek, aby co nejlépe odpovídal parametrům trupu plavidla a jeho pohonu. To se projevuje zpravidla tím, že se plavidlo rozjíždí příliš pomalu, dosahuje nízké rychlosti, motor má velkou spotřebu, lodní šroub poškozuje tzv. kavitace nebo dochází k vybracím plavidla při nejvyšších otáčkách motoru. Myslím, že jsem kompetentní Vám v tom pomoct radou, jak takový problém co nejsnáze odstranit. Jsem totiž autorem podle všeho prvního technicky správného druhu lodního šroubu na světě. Vyznačuje se zejména velmi vysokou účinností, což má hlavní význam pro radikální snížení energetických nároků na pohon šroubu, ale i odstraňuje teprve nyní řadu hlavních nedostatků klasických druhů šroubů, byť už uplynulo dlouhých 150 let, co byl poprvé správně použit u lodi dávným vynálezcem chrudimským rodákem Josefem Resselem a následně postupně ve světě do dnešní doby vylepšován rozsáhlou řadou konstruktérů a renomovaných světových firem. Je vhodný či spíše potřebný pro všechny takto poháněné druhy plavidel, jaké si jen lze představit, počínaje miniaturními modely a konče třeba atomovými ponorkami a největšími loďmi světa. Je ovšem taky velmi pravděpodobné, že právě tato absolutní světová špička lodních šroubů se bude jednou sériově vyrábět v několika málo modifikacích i v Česku. Tento příspěvek, v tomto novém tématu, proto neslouží ani tak pro obvyklou diskusi, ale hlavně na podporu toho, aby se revoluční lodní šroub začal taky co nejdříve vyrábět. Aby to konečně byli taky Češi, kteří mají něco výjimečného v tak potřebných, smysluplných a krásných aktivitách, a nebyli to pořád jen ti Američani, Japonci, Němci, Švýcaři apod. Zájemce o radu, nebo i jen tak, mi může nezávazně napsat na atw(zavinac)volny(tecka)cz
- kaptn
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
Dobrý den,můžete mi někdo vysvětlit,co je na tomto,ehm
"vynálezu" ? Neboť i tatíček Ressler vycházel již z dob starých Řeků,přesněji z Archimédova šroubu.
Uzavřít výtokovou část ,zn jet efekt, na to přišli již před tímto převratným vynálezem,zubová čerpadla měly již Š 1000,......
Užitečnější budouty větry.
Děkuji všem,mooooc jsem se pobavil 
"vynálezu" ? Neboť i tatíček Ressler vycházel již z dob starých Řeků,přesněji z Archimédova šroubu.
Uzavřít výtokovou část ,zn jet efekt, na to přišli již před tímto převratným vynálezem,zubová čerpadla měly již Š 1000,......
Užitečnější budouty větry.
Děkuji všem,mooooc jsem se pobavil 
Dzordzo píše:On o tom je nejspíš přesvědčený, ale já jeho výtvory (pokud je to on) znám a to je fakt zoufalství..![]()
Podobný nápady totiž má jeden člověk už léta.
Přes víkend to zjistim.
Dzordzo, tak kdo to je?
Dostal jsem totiž email s nabídkou výhodné půjčky - na cokoliv, bez nutnosti prokazování příjmu. Ale problém je v tom, že je časově omezená.
- Nemo
- návštěvník fóra

- Kontaktovat uživatele:
Re: Nabídka spolupráce - zavedení revolučního lodního šroubu
petrr píše:Dobrý den, neměl byste někdo (jednotlivec nebo firma - kdo se nějak zabývá problematikou pohonů plavidel nebo některých jeho komponentů) zájem se mnou spolupracovat na zavedení nového vysoce účinného druhu lodního šroubu do sériové výroby nebo neznáte někoho takového? Podařilo se mi ho totiž nedávno vynaleznout, ovšem moje současné možnosti, které by umožnily zavedení do sériové výroby, jsou z mnoha důvodů značně omezené. Je to ale jedinečná a neopakovatelná příležitost, jak jednou provždy nejen zaujmout vedle renomovaných zahraničních výrobců významnou pozici na stávajícím trhu s lodními šrouby, ale hlavně umožnit konečně českým vodákům (majitelům všemožných druhů motorových plavidel) získat za normální cenu absolutní technickou špičku. Vyznačuje se zejména tím, že klade nižší nároky na parametry pohonu plavidla, nemá sklon ke kavitaci a volba k danému typu plavidla je snazší. Nemusí to být přece pořád jen ti Američani, Japonci, Němci, Švýcaři apod., ale už konečně zase Češi, kteří mají něco výjimečného v tak potřebném, smysluplném a krásném, jakým je vodáctví. Vždyť je to už 150 let, kdy Čech přišel s něčím významným pro plavidla. Myslím jím dávného vynálezce chrudimského rodáka Josefa Ressela, který vynalezl správné umístění lodního šroubu u lodi. Navíc se se svou šroubovicí jen stejně fatálně zmýlil, jelikož konečné technicky (fyzikálně) správné řešení lodního šroubu je úplně jiné. Ale pochopitelně to tak nějak podobně platí i o následující řadě konstruktérů a renomovaných světových firem, jak o tom svědčí jen dosavadní chaos ve výběru správného typu šroubu. Prostě pro majitele plavidla je dodnes prakticky zhola nemožné zvolit napoprvé správný typ lodního šroubu, proto jen ta tolik oblíbená, ale naprosto nehospodárná metoda "pokus-omyl." Až nyní tedy nastal čas změny, aby se tak konečně provoz plavidel stal hospodárným, efektivním ...aby byl konečně zaveden do výroby takový druh lodního šroubu, který odstraňuje všechny jeho dosud známé nedostatky. A mnou vyvinutý lodní šroub takovým šroubem nepochybně je. Má nejen univerzální použití (vhodný pro většinu známých druhů motorových plavidel ...od mikro modelů přes nožní šlapadla po obří tankery), ale je i podle všeho zřejmé, že už je jen otázkou času, aby se stal nejpoužívanějším druhem lodního šroubu na světě, a tedy aby i ve svém důsledku postrádalo smysl dosavadní druhy lodních šroubů nadále vyrábět. Zájemce o spolupráci mi může nezávazně napsat .......
odkazy nedávej, když už využíváš tyto stránky, pokus se o bližší vysvetlění principu atp. zde. Vilma
Petře ozvi se mi na tel. 604 964 120. Pokud se to osvědčí na modelu, najdu ti výrobce.
Nemo
Na závěr tohoto zbytečného tématu
Dobrý den, od vzniku tohoto mého téma už uběhlo pěkných pár roků a přesto se na tomto fóru našel jen pouho pouhý jeden jediný Nemo, který mi nabízí pomoc s prosazením předmětného nového lodního šroubu. Většina z vás ostatních se zmohla nanejvýš na zpochybňování všeho možného, urážky apod. dětinské hlouposti - ale díky nim je právě taková i naše česká společnost, náš prezitent, naše silnice, splavnost řek, stav českých lodí atd. ...prostě hrůza). Přitom by každý majitel lodi měl už dávno před jejím pořízením vědět, jak moc důležitá je účinnost šroubu a že právě ona rozhoduje o tom, jaké má plavidlo hlavní parametry pohonu (spotřeba, rychlost, akcelerace, tah, životnost motoru). Jinými slovy, každý z vás, kdo používá na své lodi motorový pohon, by se měl už jen z principu zajímat o to, jestli má správný typ lodního šroubu, jestli odpovídá parametrům motoru, tvaru trupu lodi a druhu lodi a zajímat se o novinky lodních šroub. Přesto jsem za celé ty roky, kdy jsem nový lodní šroub vyvinul, nanašel ani jedinou českou firmu, která by se mnou navázala kontakt, natož pak tady tomto fóru amatérů. To už jenom svědčí o tom, že české firmy a většina lidí na tomto fóru mají velmi nízké nadání pro novou techniku, pro její inovaci, pro její výrobu, pro její zobchodování apod. Můj nový lodní šroub se odlišuje od klasických lodních šroubů jenom tím, že lopatka má trochu jiný tvar. Základem tohoto tvaru je konstrukční výpočetní vzorec, který jednak umožňuje vypočítat správný tvar lopatky, ale i určit správný počet těchto lopatek. Postup výroby takového lodního šroubu bude v podstatě stejný jako u klasického lodního šroubu. Přitom uskutečnit výrobení malého prototypu šroubu, jakéhokoliv a odkohokoliv, je velmi jednoduché, např. na 3D tiskárně je to za pár minut. I samotné měření je pak bezrizikové, velmi jednoduché a nenákladné. Dokonce lze zvyšovat účinnost (i když jen velmi málo) i jen pouhými drobnými úpravami tvaru lopatek u klasického šroubu ...ale je to stejně jen házení hrachu na zeď