Vyhody, kdy navetrnou otez zaseknes a nemusis se starat o kontraotez jsou vyse popsany. Nevyhoda je, ze pri stahovani potrebujes dve ruce. Coz muze byt nekdy problem.
Nicmene je to na vlakno "zpusoby vedeni otezi" a ne na vlakno o refovani

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa
marks píše: ... Přémo ty polský lodě co nemaj topenantu maj refy na plachtě? Neřekl bych že půjde výhradně o to zda jsi sám.
marks píše:........ Jak takové provedení samo zamezí nechtěné halze si už představuji hůře, pokud tedy mluvíme o náhlé ryhlé, je shopna ty kladky vytrhat z paluby. Určitě musí být výhoda dobržďovat z již přitažené otěže, ale přelet už bude rozběhlý, chápu to správně?
.........
75 - 50% stale venku
err_ píše: "Klasika for ever!"
lynx píše:err_ píše: "Klasika for ever!"
Zcela souhlasím! ......
hrad66 píše:...Klasická spírová hlavní plachta se v některých případech refuje přímo na ráhno, které je na otočném čepu a přes převod se klikou navíjí kolem podélné osy ráhna. Tak je možné navinout plachtu až po ten pověstný "kapesník". Není to často k vidění, ale občas to na starší lodi najdete.
Wlady píše:Ahoj.
Na jednom nejmenovaném jachtařském serveru mě zaujal článek (nepodepsaný) o refování plachet. Odkz sem dávat nechci (ani popravdě nevím, jestli se to smí), ale nic objevného tam stejně není...
Nicméně mě zaujala stať o technice refování klasické hlavasky při zadobočních kurzech:
Refovat plachtu bez změny kurzu je možné i na zadoboční vítr. Potřebujeme k tomu na pomoc topenantu. Začneme tím, že topenantu výrazně zkrátíme a tím z plachty vypustíme vítr. Potom již pracujeme stejně. Povolíme výtah, zahákneme přední lem, dotáhneme výtah, dotáhneme ref a na závěr povolíme topenantu.
Předpokládám-li při tomto kurzu první refování od 25kn výš, příjde mi to spíš jako návod na roztržení plachty o sáling (snad s výjimkou těch úplně kolmých, ale ty se už vidí málo) a případně nějaké té spíry o lazy jack ...Podotýkám, že článek se týkal kajutovek, nikoli prcků pro okruhy.
Ale třeba se mýlím. V každém případě bych a doufám, že nejen já, uvítal rady a finty zkušenějších, kterak správně a případně i na jakých kurzech vytahovat, spouštět a refovat klasiku i rol. Zelména právě za poněkud bouřlivějších podmínek.
Já se prozatím jako správný opatrník, vždycky stavím proti větru. U klasiky stopro a u rolu skoro, což je popravdě docela opruz, ale pomyšlení na mou chudinku kauci mi chuti k experimentům jaksi nepřidává...
Wlady
Akrastan píše:Když koukám na info na stránkách SAILBOATDATA na specifikaci, vidím, že podle původního návrhu jsou u lodi zakresleny dvě různé velikostní varianty kosatky - to by částečně přizpůsobení vlastnosti lodi větrným podmínkám mohlo řešit.
Ještě jsem se doklikal na stránky Asociace Wayfarer v USA a tam jsou v plánku dva refy na hlavní plachtě zakresleny. Možná by to šlo použít jako přibližný návod. Jsou tam dole na stránce i nějaké odkazy na plánky, náčrtky a fotky, jak refování na hlavní plachtu přidat.
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host