Každý má u sebe svou vestu a posádka jak kurzu tak dovolené dostává informaci že si ji může kdykoliv nasadit, ale v případě že uznám vzhledem k podmínkám za nutné, tak bezpodmínečně a bez pardónu všichni. S touto informací vyplouváme.
Bohužel, podle mých měřítek ještě takové podmínky nenastaly.....

Jsem si plně vědom toho že já nesu plnou zodpovědnost, ale v podmínkách Jadranu rád toto riziko na svých bedrech nesu. Dlužno říci že za 103 plaveb jsme nemuseli ještě nikdy nikoho živého lovit. Bylo to několik fendrů, nějaká čepice, nebo jiné drobnosti na kterých si člen posádky zakládal. Úspěšnost těchto MOBů je 100%.
Taktéž s alkoholem. Podle výkladu pravidel by si nikdo z posádky, ať během plavby, tak na kotvě či na bóji, celý týden, neměl dát ani hlt alkoholu. Nechci se nikoho dotknout, ale toto by dodržoval jenom dement. Zásadně po asi dvou excesech s ožralými "ostraváky" vždy před plavbou říkám. Nemám nic proti pálení červa, nebo pivko dvě či tři. Každý snese něco jiného. Ale nestrpím člověka s nekoordinovanými pohyby či mluvou. Všichni jsou posádka a ta musí být připravena vést loď 24 hodin denně. Takže všeho s mírou, i když Míra zrovna není na palubě. Myslím si naivně že s tou spoustou posádek co jsem vystřídal mám již dost zkušeností abych odhadnul lidi a vytušil co od nich mohu očekávat.
Jsem velmi mírný skipper, snažím se lidem co nejvíce vyhovět aby si ten týden co nejvíce užili. I na kurzech, ty vlastně poslední léta převládají.
Ale kuwa jak se na*seru, tak řvu!!!

EDIT:
Musím ještě zdůraznit, že co povoluji posádce, nepovoluji sobě. Ráno na lačno hlt pálené na spálení červa a celý den nic. Někdy když je velké vedro po zakotvení 1/2 piva nebo pohárek vína. Stále ve střehu.
Už i toto je překročení nařízení nulové tolerance, ale což. Hlavně když jsme zdraví, ne?