FerenCS píše:Ak tu niekto niečo ešte moderuje a garantuje, tak by to mohol opraviť, nech tu z toho nemáme mrdník...![]()
Souhlasím, každý ví, že nejčastěji se tasí kapybara, potom pásovec, a pak teprve tapír.

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

FerenCS píše:Ak tu niekto niečo ešte moderuje a garantuje, tak by to mohol opraviť, nech tu z toho nemáme mrdník...![]()

Baharis píše:........
Jenom jsem moc nepobral, proč jste se tam motali mezi Bračem a pevninou. To jste si to užívali, nebo nešlo díky větru bezpečně zaplout do zátoky?
Na ten bočák se opravdu nemusíš bát. My pluli na bočák dva dny. ......

RACEK píše:.......
Pořád nechápu jak někdo může plout stoupačku nebo předobočák ve větru 60 kn - 11 Bft.
Trup lodi a kajuta i takeláž má odpor vzduchu. Vlny brání, aby se loď prosazovala vpřed. Výsledkem je větší dryft než dopředná plavba.

Tímto jej zdravím. Nicméně v 17:55 hod. začal foukat silnější vítr kolem 25 kn, proto došlo na refování obou plachet, a to více jak o polovinu. Upřesním, jako většina charterových lodí, rolování do stěžně. Rychlost větru nadále stoupala, kdy se zároveň pro mě překvapivě rychle začaly tvořit vlny, které se až moc brzy začaly zalamovat a poměrně silně narážet do boku lodi. V okamžiku, kdy začaly přelétávat přes loď jsme plachty stáhli úplně a na motor se vydali směrem k nejbližší pevnině, tedy směrem Ravni Zakan. V té době jsme byli ve vzdálenosti 6,6 Nm.

stouny píše:......
Protože vítr stále sílil, vlny byly větší a větší, až nastávaly situace, kdy loď se vyhoupla na vlnu, vyskočila z ní, roztočil se propeler na prázdno a následně se s poměrně silným žuchnutím ponořila opět do další přicházející vlny.......
......

Jarda885 píše:"Loď jede na stoupačku nebo předobočák" - bavíme se o Kompasovém kurzu, tedy o kurzu kam směruje špička lodě. Anglicky Heading. Navíc vůči zdánlivému větru.
Tento kurz dává lodi vlastnost, že klidněji sjíždí vlny, které dopadají na loď pod menším úhlem než 90°.
Kurz k vodě nebo Kurz ke dnu díky snosu může být bočák nebo i mírný zadobok (90° nebo víc rozdíl mezi kurzem ke dnu a skutečným větrem).
Ono to není ani o směru větru ale o směru, ze kterého přicházejí vlny. Jsme-li v oblasti bez výrazných proudů, pak jsou tyto směry velmi blízké.

Lakomec píše:True Virgins Make Dull Companions
Konečně téma k diskuzi, kde se dá procvičit navigace.

Jarda885 píše:
Byl jsem upozorněn na nebezpečí, že se motor může zastavit. Například nafta v nádrži se otřesy zpění a do motoru může být nasáta pěna místo nafty......

Jarda885 píše: "Loď jede na stoupačku nebo předobočák" - bavíme se o Kompasovém kurzu, tedy o kurzu kam směruje špička lodě. Anglicky Heading. Navíc vůči zdánlivému větru. Tento kurz dává lodi vlastnost, že klidněji sjíždí vlny, které dopadají na loď pod menším úhlem než 90°. Kurz k vodě nebo Kurz ke dnu díky snosu může být bočák nebo i mírný zadobok (90° nebo víc rozdíl mezi kurzem ke dnu a skutečným větrem). Ono to není ani o směru větru ale o směru, ze kterého přicházejí vlny. Jsme-li v oblasti bez výrazných proudů, pak jsou tyto směry velmi blízké.
:
, stojí to nějaké dovednosti a sem tam i vodu na lodi (zadní kurzy, to je něco jiné, pocitově skoro nefouká, je to příjemné, je i tepleji, žádná voda na lodi (ovšem pokud neprší
), tedy mluvím pořád o normálním větru, já super fičáky ještě naštěstí nezažila)
.
) nezažila, tak lepší vysvětlení mi určitě pomůže, abych věděla, co mám pak dělat.Richard píše:Ach Bože! Chlapi! Dáváte vše do jednoho pytlíku, pak to protřepete a ejhle najednou je tu skvěle a zasvěceně vypadající text.
Relativní kurz vztažen k větru, popř. k vlnám (nikoliv severu zeměpisnému či magnetickému) je zde najednou kurzem kompasovým. Pak kurz ke dnu je náhle zadobokem ... A najednou přijdete s GPS a pomůckou pro výpočet deklinace ... jeden by se z toho picnul. A už cítím, jak mi bude vysvětleno, jak to vlastně je. Ještě zohledněte vliv náklonu lodě při 50 uzlech ... to přeci musí mít vliv i na deviaci, ne?
Považuji se sice za inteleguána, ale tyhle termity mi motají šišku
Zdravím vás zvoláním Error west compass best.
Ještě bych zmínil, že při rychlosti jachty třeba 7 uzlů bude směr zdánlivého větru při rychlosti skutečného třeba 20 uzlů jiný než při rychlosti větru 60 uzlů. Ta odchylka zdánlivého od skutečného bude zanedbatelná. Tou zmínkou TvMdC jsem chtěl jen připomenout, že kompasový kurz je na zcela opačném konci od skutečného kurzu, pokud zapomenu na drift a snos. A GPS? Heading zcela určitě nezobrazuje kompasový kurz, ale kurz dnový a ona šipka na displeji před lodí Ti ukazuje, jestli se někam vejdeš, nebo ne, po zohlednění všech odchylek. Takže to bylo k tomu heading.
Lakomec píše:To se zde na fóru nenajde nikdo, kdo se zamyslí nad výše popsaným a pokusí se tuto krásnou myšlenku rozebrat z hlediska navigace klasické, anebo satelitní pomoci GPS? Však jste dělali zkoušky z navigave, skládání vektorů a určování kurzu je základ.

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti