Chci být kapitánem a budu na tom makat

Rady pro začínající jachtaře

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

dusik42
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Chci být kapitánem a budu na tom makat

Příspěvekod dusik42 » stř led 25, 2017 5:34 pm

Ahoj,
chtěl bych se zeptat na to co mi už chvíli vrtá hlavou. Na začátek řeknu jen: je mi 19 let, letos dělám maturitu, "hodně" jsem cestoval, ale na loď jsem nikdy ani nevkročil, takže zkušenosti mám nulové. Proto se omlouvám jestli moje otázky/představy vyzní hloupě a nelogicky. Ne, nevím o čem mluvím :D, ale kdo se nezeptá... Klidně mi jenom pošlete odkaz na související čtení, i za to budu rád.

CÍL: Moje představa je, že bych po pár letech sbírání zkušeností mohl skončit jako kapitán středně velké plachetnice (někde v Karibiku). Jak toho dosáhnu? Jakým způsobem může být člověk na lodi vůbec zaměstnán? Vidím tři možnosti: práce na nákladní lodi, na výletní - zprostředkovává zážitky pro "běžné smrtelníky" nebo rybářské. Jsou další možnosti?

KROK 1: Jak už jsem řekl, nemám zkušenosti. Takže bych chtěl alespoň týden o prázdninách strávit na lodi, abych si zkusil jaké to vlastně je a jestli se tomu chci věnovat. Jaké mám možnosti? Nejvíce by se mi líbilo, kdybych zadarmo pomáhal s čím by bylo na lodi potřeba a za to bych se něco naučil. Ale nějaký placený kurz také připadá v úvahu. Jaké jsou možnosti v Čechách? Ale nejradši bych vyjel do Chorvatska/ Itálie.

KROK 2: Jaké jsou zkoušky / klasifikace / kurzy ohledně lodí? Chtěl bych si udělat nějaké základní osvědčení a najít si práci/brigádu.

KROK 3: Jaká je hierarchie pracovních pozic na lodi? Určitě se to hodně různí, ale jaké zkušenosti, zkoušky a předpoklady by měl mít člověk, aby mohl být přijat na pozici kapitána?

Děkuji za jakékoliv informace, odkazy, ...
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Re: Chci být kapitánem a budu na tom makat

Příspěvekod RACEK » stř led 25, 2017 8:25 pm

Zkus napsat na https://www.lagrace.cz/cs a třeba ti nabídnou to co hledáš.
Omen
vytrvalý návštěvník
Reputace: 160

Příspěvekod Omen » stř led 25, 2017 8:42 pm

Dusíku, alternativně, sleduj toto fórum, každou chvíli se objeví nabídka na místo v posádce, i pro naprosté začátečníky. Ale ta kratochvíle se samosebou platí podílem nákladů.
No a až strávíš ten týden na plachetnici na moři, trochu se ti oči pootevřou.
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Příspěvekod Jarda885 » stř led 25, 2017 9:47 pm

Přeji Ti hodně zdaru. Fandím Ti.

dusik42 píše:...
KROK 1: Jak už jsem řekl, nemám zkušenosti. Takže bych chtěl alespoň týden o prázdninách strávit na lodi, abych si zkusil jaké to vlastně je a jestli se tomu chci věnovat. ........

Dobrý začátek. Viz rada od Omena.

dusik42 píše:...

KROK 2: Jaké jsou zkoušky / klasifikace / kurzy ohledně lodí? Chtěl bych si udělat nějaké základní osvědčení a najít si práci/brigádu. ........

Ohledně průkazů je na tomto fóru toho mnoho
viewforum.php?f=74
Čti.
Konkrétní dotazy zadávaj do konkrétních vláken, témat.
AllVladin
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 6

Příspěvekod AllVladin » stř úno 08, 2017 9:32 am

Čaues,
Nevím, jestli ti to pomůže, ale byl jsem před dvěma lety v podobné situaci.

Bylo mi 23 (tedy taky ještě "mladej párek") a přemýšlel jsem o papírech na loď... Hlavně z toho důvodu, že když cestuješ po světě v období, kdy v různých přímořských zemích nejede úplně hotelová sezóna, dají se maríny využít jako né příliš drahé přespání (vyzkoušeno např. na Guadeloupe, v Phuketu...)

Moc mladých papíry nedělá, na kurzu jsem byl extrémně pod průměrem a na kurzové plavbě rovněž, i tak byla plavba sranda a až na pár blbých poznámek sme měli super partu... Toho se určitě nebát!
Papíry sem dodělal v březnu (české C-čko - doporučuju!, chorvatské papíry nevím jak ve světě berou), v září jsme měli první samostatné čtrnáctidenní plachtění na Jadranu (viz viewtopic.php?f=101&t=10181) a letos mám v plánu kurz na B-čko, první závody v regatě a zářijovou cestu z Chorvatska na jih.

Co jsem zjistil:
1) Je to poměrně drahý koníček (ostatním kapitánům kolegům se může zdát, že přeháním, nicméně pro člověka, který dodělává školu, platí nájem a všechny Pražské poplatky plus se chce jednou za čas rozšoupnout někde na pivu, je to složité). Aktuálně například musím čekat na lednovou výplatu, která celá shoří na zaplacení místa v regatě. Navíc se chceš jako kapitán "dovybavit", investoval sem do příruční vysílačky, licence na Navionics, efektivnějšího oblečení atd... tyhle věci bývají drahé...
2) Je obtížné sehnat posádku v tvém věku (partu mladých hovad) z důvodů viz bod1 plus mají tito mladí spoustu aktivit a málo dovolené typicky. Pokud budeš kapitánem, budeš organizovat plavby? Jsi si jistý, že seženeš partu lidí, co do toho s tebou půjdou? Zkušenosti je potřeba někde nabrat, ve dvaceti si tě nikdo nenajme a sám si asi těžko půjčíš bavárku za 1500Eur/týden a budeš trénovat s harnesem a karabinou...
3) Je složité sehnat low-budget loď, která není kus plovoucího šrotu. Trvá mi to běžně velmi dlouho sehnat něco, co bychom zaplatili, a když už seženu, musím do týdne poslat zálohu (většinou). S tím je spojený i výběr peněz od posádky, kterým se né vždy povede zálohu zprostředkovat (svůj podíl) v tak krátkém čase. Je taky riziko, že ti někdo vypadne (nová práce atd..) a budeš muset dovybírat atd... Lodě vybírám tak, aby se vším všudy na týden byla cena maximálně do 5 tisíc na osobu (nehledě na velikost lodě). Celý týden se snažím nacpat do 8 tisíc... Stejně to bývá problém :/
4) Když už se na Jadran dostaneš, lidi kolem lodí tě většinou neberou vážně :-D myslím tím marinéry, výběrčí, policajty a podobně... Například předáním lodi tedy trávím poměrně více času, než (dle fóra) starší a zkušenější kapitáni kolegové. Navíc se nevyhneš blbým narážkám typu "řídil ste to vůbec někdy?" "neměl by tu s vámi být někdo zkušený?" nebo nejhorší "kde máte skippera?"

Každopádně tě nechci odrazovat, je to super hobby. Od posádky mám samé plusové feedbacky které potěší. Navíc se na papíry na plachetnici výborně balí holky (ozkoušeno) ...
Doporučuji v první řadě pročíst celé fórum tady (zdůrazňuji CELÉ), i sebevětší kravina v názvu vlákna poskytne spoustu informací. Až budeš mít přečteno, zvaž, jestli do toho jít, nebo ne ;) ...
Představa, že tě někdo zaměstná, nevím jestli je úplně reálná... Pokud dostaneš místo na lodi zadarmo (pochybuji) budeš hákovat 24/7... Pokud dostaneš místo na lodi, a ještě dostaneš zaplaceno, ozvi se (klidně i z jiné planety).
Palce nahoru pro LaGrace, to je pro tebe asi nejlepší test toho, jestli vůbec na moři vydržíš (i když je to velká kachna, tam ti špatně pravděpodobně nebude ;) )
Hodně zdaru ;)
tosotoso
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 25

Příspěvekod tosotoso » stř úno 08, 2017 11:50 am

Ahoj dusik42, nedaj sa odradiť. Ja som začal pred 4 rokmi, od začiatku som si zohnal partie, kde som všetko vybavil, vybehal a väčšinou sa mi to podarilo urobiť tak, že som ako organizátor a skipper platil minimum, alebo aj nič. Teraz sme si už s kamarátmi kúpili Beneteau Oceanis 351 a pomaličky idem robiť to čo píšeš Ty, akurát v Chorvátsku. Toto je moja stránka: www.nalodi.sk
Títo ľudia to napríklad dokázali:
www.sachmetsail.cz
www.samansail.cz
www.tomaskudela.cz
a tu máš dokonca aj ten karibik:
www.southernfoxboat.cz

Čo sa týka preukazov, doporučujem začať s chorvátskym a po naplávaní 2000 míľ ísť na slovenské B-čko. Na rozdiel od českého, miesto C-čka Ti uznajú ten chorvátsky a netreba ho obnovovať - je na doživotie. Čo sa týka lode, musí byť Tvoja. Na takú prácu platené pozície neexistujú

Tak že - áno, zo začiatku to stojí nejaké peniaze a hodne času, neskôr to je v čiernych číslach a času to stojí ešte viac. Ale dá sa to a držím Ti palce.
Rumex
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 5

Příspěvekod Rumex » stř úno 08, 2017 1:00 pm

Kdysi jsem něco takového taky zvažoval, je to cca 10let, spadlo mi do klína dědictví s 6 nulami a řešil jsem kterou cestou se vydat. Už je jasné, jakou jsem se vydal :-D, plán byl koupit loď a pokusit se uživit ve světě. Takže tenhle sen mi zůstal na důchod. Momentálně sedím na zadku u PC a na vodě strávím cca 1 měsíc v roce. Co jsem zjistil za ty roky je:
- že bez vlastní lodě to nejde
- moře není prdel, někdy jde o krk
- všude dobře doma nejlíp
- všude narazíš na kretény, ale i na super lidi
- na velikosti nezáleží, ale raději brečet na větší lodi, než na malé a žádná loď není dost velká
- když nic nemáš nic ti nevezmou :-D
- ….
Jak psali výše, přečti si co se dá (pozor, internet a papír snese vše) , ale nad vlastní zkušenost není, a i když se spálíš a snad poučíš je to plus.
Když to člověk nezkusí neví, jsi mladý člověk a je hodně cest kterýma se dá jít, hodně štěstí.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » stř úno 08, 2017 1:26 pm

dusik42 píše:.... ale na loď jsem nikdy ani nevkročil...

V prvé řadě bych "vkročil". Vše ostatní až potom.

Když jsem byl malý (nebo mladý?), chtěl jsem být popelářem, tankistou, pilotem, kosmonautem.
Co tím chci říct? Neboj to se časem srovná.... :P
AllVladin
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 6

Příspěvekod AllVladin » stř úno 08, 2017 2:02 pm

Baharis má v tomhle sice pravdu, nicméně nevidím nic špatného být poprvé na lodi až na kurzu... člověk musí občas do něčeho skočit rovnýma nohama a poprat se s následky, ať jsou jakékoliv.
Taky jsem byl poprvé na lodi, když jsem dělal kurz... Je to vlastně docela výhoda, protože přítomnost ostříleného mořského vlka, který má všechny nováčky pod dohledem, dává člověku pocit relativního bezpečí (na rozdíl od situace, kdy se přidáš k někomu kdo jede na dovču a bůhví co se stane = špatný zážitek)
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » stř úno 08, 2017 2:39 pm

AllVladin píše:Taky jsem byl poprvé na lodi, když jsem dělal kurz...
Ale vždyď já také. :)
Tedy na moři. Před tím jsem léta jezdil okruhovky. Ale kombinace "nikdy jsem na lodi nebyl" a "jako kapitán někde v Karibiku" ve mě nutně evokuje stavění vzdušných zámků. Ať si to zkusí, ať si udělá kurz a pak se může rozhodovat o tom kde skončí. Jestli jsem moc velký realista, tak se omlouvám.
Vychoval jsem dvoch kluků (30 a 34). Já jsem si prošel všemi jejich sny, představami a plány. A že toho bylo.... :mad:

BTW: Jo zapomněl jsem. Ještě jsem chtěl být kapitán Nemo.
tosotoso
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod tosotoso » stř úno 08, 2017 3:13 pm

to: Baharis
No a čo - ja som tiež 1x videl plachetnicu bližšie ako na 10 metrov na kurze v máji 2014. A dnes mám B-čko a vlastnú loď.
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Jarda885 » stř úno 08, 2017 3:53 pm

dusik42 píše:.....

CÍL: ..... mohl skončit jako kapitán středně velké plachetnice (někde v Karibiku).
........
Vidím tři možnosti: práce na nákladní lodi, na výletní - zprostředkovává zážitky pro "běžné smrtelníky" nebo rybářské. ...

Vidím poměrně velký rozdíl (rozpor) mezi "cílem" a "třemi možnostmi jeho dosažení".

Lodě se zásadně rozdělují podle délky do 24 m nebo přes 24 m.
"Možnosti dosažení" se týkají velkých lodí. Zde platí profesionální pravidla. Tj. několikaleté studium na námořní vysoké škole. Procházet postupně různými funkcemi na nákladních lodích. Na výletní loď vezmou (do funkce mající něco společného s řízením lodě) člověka vystudovaného a s praxí.

"Středně velká plachetnice v Karibiku" je pravděpodobně do 20 metrů. Zde jsme v kategorii jachet, tedy lodí do 24m délky. Na řízení těchto lodí netřeba nic z "velkých" lodí, neplatí zde profesionální pravidla pro zaměstnávání na lodi (STCW 78). Získání kvalifikace je daleko jednodušší.
Všechno, co Ti píšeme v předchozích příspěvcích se týká námořních jachet, tedy lodí do 24 m.

Cesty dosažení cíle musejí být jiné. To je to, o čem jsou všechny příspěvky výše a celé fórum JI.
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Příspěvekod err_ » stř úno 08, 2017 9:50 pm

tosotoso píše:to: Baharis
No a čo - ja som tiež 1x videl plachetnicu bližšie ako na 10 metrov na kurze v máji 2014. A dnes mám B-čko a vlastnú loď.

Vidis, jeste nedavno jsi lod tady shanel. Tak jakou jsi teda vlastne poridil? A mimochodem, dva roky zkusenosti, bez ohledu na pocet naplutych mil, je mizerie. Jeste se toho fura nestalo. Vim to dle sebe.
tosotoso
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod tosotoso » stř úno 08, 2017 9:54 pm

Ja viem, že to nie je veľmi veľa, ale ináč ako od nuly sa začať nedá. :-) A nie 2 ale 3 roky, a každý rok som 6 týždňov na mori. Mám Beneteau Oceanis 351 r.v.1998
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » čtv úno 09, 2017 12:00 am

Baharis píše:BTW: Jo zapomněl jsem. Ještě jsem chtěl být kapitán Nemo.

To ti zustalo co? ;-)
Lachtan
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 22

Příspěvekod Lachtan » čtv úno 09, 2017 10:02 am

Ahoj Dusíku, vítám Tě u nás. Nenech si své krásné životní touhy rozplynout! My vodní lid to nemáme v dnešní době jednoduché. Suchozemskými krysami jsou dnes atakovány základní vodní hodnoty: SVOBODA, Solidarita, Pokora, zejména ten první. Mnohdy ztrácíme energii bojováním mezi sebou, jak hloupé! Proto se sdružujeme zde na foru, v klubech, stýkáme se, komunikujeme. Zavítej někdy mezi nás do Českého jacht klubu pod Vyšehradem ve středu večer pro sdílení a čerpání zkušeností, motivaci. Působí zde i Česká asociace námořního jachtingu. Tak vítej mezi námi. Držím Ti palce.
stani119
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 24

Příspěvekod stani119 » úte úno 14, 2017 6:37 pm

A tady je taky návod jak na tom makat :)
http://technet.idnes.cz/batistak-kapita ... chnika_vse
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Jarda885 » úte úno 14, 2017 7:55 pm

TO stani119:

To je kapitán na vnitrozemské plavbě v Česku. Do Karibiku na plachetnici daleko.

Každá praxe je dobrá. Všude se mnoho naučíš.

Zpět na