Čaues,
Nevím, jestli ti to pomůže, ale byl jsem před dvěma lety v podobné situaci.
Bylo mi 23 (tedy taky ještě "mladej párek") a přemýšlel jsem o papírech na loď... Hlavně z toho důvodu, že když cestuješ po světě v období, kdy v různých přímořských zemích nejede úplně hotelová sezóna, dají se maríny využít jako né příliš drahé přespání (vyzkoušeno např. na Guadeloupe, v Phuketu...)
Moc mladých papíry nedělá, na kurzu jsem byl extrémně pod průměrem a na kurzové plavbě rovněž, i tak byla plavba sranda a až na pár blbých poznámek sme měli super partu... Toho se určitě nebát!
Papíry sem dodělal v březnu (české C-čko - doporučuju!, chorvatské papíry nevím jak ve světě berou), v září jsme měli první samostatné čtrnáctidenní plachtění na Jadranu (viz
viewtopic.php?f=101&t=10181) a letos mám v plánu kurz na B-čko, první závody v regatě a zářijovou cestu z Chorvatska na jih.
Co jsem zjistil:
1) Je to poměrně drahý koníček (ostatním kapitánům kolegům se může zdát, že přeháním, nicméně pro člověka, který dodělává školu, platí nájem a všechny Pražské poplatky plus se chce jednou za čas rozšoupnout někde na pivu, je to složité). Aktuálně například musím čekat na lednovou výplatu, která celá shoří na zaplacení místa v regatě. Navíc se chceš jako kapitán "dovybavit", investoval sem do příruční vysílačky, licence na Navionics, efektivnějšího oblečení atd... tyhle věci bývají drahé...
2) Je obtížné sehnat posádku v tvém věku (partu mladých hovad) z důvodů viz bod1 plus mají tito mladí spoustu aktivit a málo dovolené typicky. Pokud budeš kapitánem, budeš organizovat plavby? Jsi si jistý, že seženeš partu lidí, co do toho s tebou půjdou? Zkušenosti je potřeba někde nabrat, ve dvaceti si tě nikdo nenajme a sám si asi těžko půjčíš bavárku za 1500Eur/týden a budeš trénovat s harnesem a karabinou...
3) Je složité sehnat low-budget loď, která není kus plovoucího šrotu. Trvá mi to běžně velmi dlouho sehnat něco, co bychom zaplatili, a když už seženu, musím do týdne poslat zálohu (většinou). S tím je spojený i výběr peněz od posádky, kterým se né vždy povede zálohu zprostředkovat (svůj podíl) v tak krátkém čase. Je taky riziko, že ti někdo vypadne (nová práce atd..) a budeš muset dovybírat atd... Lodě vybírám tak, aby se vším všudy na týden byla cena maximálně do 5 tisíc na osobu (nehledě na velikost lodě). Celý týden se snažím nacpat do 8 tisíc... Stejně to bývá problém :/
4) Když už se na Jadran dostaneš, lidi kolem lodí tě většinou neberou vážně

myslím tím marinéry, výběrčí, policajty a podobně... Například předáním lodi tedy trávím poměrně více času, než (dle fóra) starší a zkušenější kapitáni kolegové. Navíc se nevyhneš blbým narážkám typu "řídil ste to vůbec někdy?" "neměl by tu s vámi být někdo zkušený?" nebo nejhorší "kde máte skippera?"
Každopádně tě nechci odrazovat, je to super hobby. Od posádky mám samé plusové feedbacky které potěší. Navíc se na papíry na plachetnici výborně balí holky (ozkoušeno) ...
Doporučuji v první řadě pročíst celé fórum tady (zdůrazňuji CELÉ), i sebevětší kravina v názvu vlákna poskytne spoustu informací. Až budeš mít přečteno, zvaž, jestli do toho jít, nebo ne

...
Představa, že tě někdo zaměstná, nevím jestli je úplně reálná... Pokud dostaneš místo na lodi zadarmo (pochybuji) budeš hákovat 24/7... Pokud dostaneš místo na lodi, a ještě dostaneš zaplaceno, ozvi se (klidně i z jiné planety).
Palce nahoru pro LaGrace, to je pro tebe asi nejlepší test toho, jestli vůbec na moři vydržíš (i když je to velká kachna, tam ti špatně pravděpodobně nebude

)
Hodně zdaru