jak zlegalizovat lodní motor ?

FAQ (zkratka anglického výrazu Frequently Asked Questions, v překladu často kladené dotazy; občas se (s mírně humorným nádechem) používá česká zkratka ČKD, je dokument obsahující seznam otázek a odpovědí, které se ohledně nějaké problematiky často vyskytují a jsou pro ni typické.

Ptejte se tedy na všechno co Vás zajímá a administrátoři či moderátoři webu se pokusí Vám na otázky odpovědět.

Moderátoři: vilma, Pepa

Oldz
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

jak zlegalizovat lodní motor ?

Příspěvekod Oldz » pát úno 10, 2017 8:44 pm

Zdravím.V garáži zůstal po tchánovi motor MERCURY 9,9 r.v.96 dvoutakt.Žádné papíry od motoru,ani o jeho koupi nemůžu najít.Motor jsem nechal seřídit,jede suprově.Jakým způsobem bych ho mohl nechat přihlásit na SPS ? ? Předem děkuji za každou odpověď.
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Re: jak zlegalizovat lodní motor ?

Příspěvekod Viky_CZ » pát úno 10, 2017 10:13 pm

Obavam se ze legalni cesta v CR bez pridavnych klicek neexistuje.

Pridavna klicka je například zapsat ten motor na lod registrovanou v zahranici, coz muze - ale nemusi - umožnit v budoucnu prepis do CR spolu se jmenovanou lodi.

Dost by mne zajímalo, kolik lidi se ti dotedka prihlasilo soukromou zprávou, ze by motor koupili. 8) 9.9HP dvoutakt by mohla bejt docela prakticka mrska jako zalozni motor.
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » pát úno 10, 2017 10:51 pm

Zásadní otázky jsou dvě: má nálepku CE? Byl už k nějaké lodi přihlášený?
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 42

Příspěvekod Ozzie » sob úno 11, 2017 6:37 am

Keď v roku 1996 sa ešte nevydávali CE certifikáty, tak možno sa dá prihlásiť aj bez toho, ale zas ako nový motor už dvojtakt neprihlásíš. Na 5 hp sa vôbec nepodobá, to znamená, že ani sa nedá prelepiť. Opýtaj sa na SPS možno že bol prihlásený.
Dá sa ešte predať do krajín kde majú vyššie limity na neprihlasované motory. Nemecko 15, Maďarsko 10 atď. A kúpiť si niečo čo sa dá prihlásiť.
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » sob úno 11, 2017 10:11 am

Přihlásit se pochopitelně da ,ale pouze jako celek s lodi sezení v Německu gumak dopis motor a nemusí s nic řešit gumak pak třeba prodas
Oldz
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Oldz » sob úno 11, 2017 10:38 am

Ahoj.
Děkuji všem za odpověď.Motor určitě na SPS přihlášený nebude,protože už jsem měl tu čest si popovídat za 2 tisíce s vodní policií na Orlíku.To mě donutilo hledat papíry důkladněji,ale marně.Pan Holub z SPS chce po mě nějaké doklady o splňování motoru normy 2003.Obvolal jsem tři výhradní dovozce Merury, ale podle výrobního čísla motoru jej nedokázali v databázi najít.Pravděpodobně ho tchán koupil od někoho, kdo jej přivezl z Německa.
Myšlenka dát motor na prodej mě nenapadla,protože jede opravdu skvěle,ale asi to bude nejschůdnější cesta- i když si nejsem jistý zda jej někdo koupí-možná na náhradní díly. Motor je vyrobený v Belgii a má CE 95.
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » sob úno 11, 2017 7:14 pm

Tak ty dva tisíce jsi dostal za to, že motor nemáš zapsaný v papírech k lodi, nikoliv za to, že by nebylo možno jej přihlásit. Nevěř tak úplně zdejším dojmologům, vzhledem k tomu, že motor má označení CE, existují pouze dvě možné situace:

1) již byl uveden do provozu v některé zemi EU, což dokládá kupní smlouva od bývalého majitele (bylo by vhodné, aby majitel pocházel ze země, kde motory, resp. plavidla s motorem o tomto výkonu, nepodléhají evidenci). V takovém případě ho lze dále a bez dalšího v EU provozovat;

2) motor je poprvé uváděn do provozu. V takovém případě platí § 34, odst. 1 písm. c) zákona 90/2016 Sb., přičemž stanovené požadavky uvádí
- příloha č. 1 nařízení vlády 96/2016 Sb. v části A, odst. 5.1, části B a části C,
- vyhl. 334/2015 Sb. v části 3.
Oldz
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Oldz » ned úno 12, 2017 10:11 am

Ahoj Felixi.
Děkuji ti za vyčerpávající odpověď.Zkusím se podle ní zařídit.
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Příspěvekod err_ » ned úno 12, 2017 11:30 am

Felix píše:...
2) motor je poprvé uváděn do provozu. V takovém případě platí § 34, odst. 1 písm. c) zákona 90/2016 Sb., přičemž stanovené požadavky uvádí
- příloha č. 1 nařízení vlády 96/2016 Sb. v části A, odst. 5.1, části B a části C,
- vyhl. 334/2015 Sb. v části 3.

Jeste mi taky nekdo prosim vysvetlete, proc tak jednoducha vec, jako ze chci prihlasit motor je obsazena v jednom zakone, jednom narizeni a jeste je upravena vyhlaskou. Za chvili si koupim v CR sekl a budu dva dny procitat judikaturu. jestli vubec muzu :-)
Lemon
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Lemon » ned úno 12, 2017 12:32 pm

Ještě je tu jedna varianta, sehnat někde na inzerát stejný motor ( nebo jeho 15k verzi - je stejný ) coby mrtvolu, nebo na náhradní díly s tím, že motor je přihlášený. No a pak už jenom strávit chvíli v dílně. Takhle to udělal můj kamarád, koupil pěknou 15HP YAMAHU a u nás pak na inzerát sehnal její verzi 9,9HP - nefunkční a dosud přihlášenou. A dál už to bylo jednoduché.
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » ned úno 12, 2017 5:44 pm

err_ píše:Jeste mi taky nekdo prosim vysvetlete, proc tak jednoducha vec, jako ze chci prihlasit motor je obsazena v jednom zakone, jednom narizeni a jeste je upravena vyhlaskou. Za chvili si koupim v CR sekl a budu dva dny procitat judikaturu. jestli vubec muzu :-)

Když si ty předpisy přečteš, bude Ti to srozumitelnější:

- zákon stanoví, že lodní motor lze uvést na trh a do provozu jen tehdy, pokud splňuje nějaké podmínky. Změna zákona je zdlouhavý proces, proto nejsou konkrétní podmínky (které se mohou v průběhu platnosti zákona změnit i několikrát), obsaženy přímo v zákonu a je z něj odkaz na prováděcí předpis;

- prováděcím předpisem je nařízení vlády, které víceméně doslova cituje unijní směrnici;

- vedle toho existuje vyhláška o technické způsobilosti plavidel, která popisuje, jakým způsobem musí být onen motor na plavidlu zabudován, aby plavidlo s oním motorem jako celek získalo a udrželo technickou způsobilost pro plavbu v ČR, potažmo (v případě rekreačního plavidla) v celé EU.

Zpět na