Loď do 4kw

Zajímavosti o lodích, rady a tipy atd.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

Havelaircraft
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Loď do 4kw

Příspěvekod Havelaircraft » pon kvě 01, 2017 5:35 pm

Zdravím
Chtěl bych se zeptat.
Chci si postavit loďku.
Požadavky.
Řízení bez papírů.
Spalovací motor do 4kw. 125ccm objem.
Mělo by se jednat o dřevěný člun pro 2-4 lidi.
Našel jsem v předpisech max rozměry a hmotnost. Do toho se bez problému vejdu. Mělo by to mít cca 2,5m délku a prázdnou hmotnost 200kg.

Otázka.
Je možné postavit takovou loď bez plánů, povolení, následně jí vyzkoušet a provozovat na českých řekách a přehradách??
Případně kde by šel sehnat předpis pro stavbu takových plavidel, pokud vůbec existuje? Něco jsem našel ale přijde mi to dost nekompletní.
Jardasu
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 81

Re: Loď do 4kw

Příspěvekod Jardasu » pon kvě 01, 2017 5:50 pm

Ahoj kamaráde,
je to prosté, postavíš si co uznáš za vhodné a na tuzemských vodách, kde není zákaz jízdy, nebo zákaz jízdy se spalovacím motorem, to můžeš provozovat, pokud nepřekročíš 12m2 plachet, 1000 kg hmotnosti a výkon motoru 5HP.
Na takové plavidlo nepotřebuješ žádné povolení, ALE VŠECHNA RIZIKA Z TVÉ PLAVEBNÍ ČINNOSTI JDOU ZA TEBOU. Na to bacha.
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » pon kvě 01, 2017 6:06 pm

Ještě bych k tomu dodal, ze je docela dobry mit lodni motor. Davat tam něco jiného je o pruser. Je sice pravda, ze se da postavit a provozovat celkem cokoliv, ale pravidla plati pro všechny, jenom je u zarizeni pod 4kW kontrolujou pouze namatkove, ovšem pokud by te na vode chytili s necim co hrube porusuje platnou legislativu, muzou te taky osolit.

Jinak za mne bych řekl jedinou věc.... 2.5m lod nikdy rozumne neodveze vic nez 2 lidi. Plocha dna je moc mala na to, aby to k necemu bylo. V jednom cloveku to dostanes i do kluzu a bude to pekne litat, ale ve dvou lidech uz ne. Na 200kg prázdnou hmotnost hned zapomen. Delam cluny který mají do 70kg i s motorem a to ještě v jednom cloveku slusne jede. Pridej 15kg a mas po legraci.

Bavime se o necem takovymhle:

Obrázek
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » pon kvě 01, 2017 7:44 pm

Jardasu píše:Ahoj kamaráde,
je to prosté, postavíš si co uznáš za vhodné a na tuzemských vodách, kde není zákaz jízdy, nebo zákaz jízdy se spalovacím motorem, to můžeš provozovat, pokud nepřekročíš 12m2 plachet, 1000 kg hmotnosti a výkon motoru 5HP.
Na takové plavidlo nepotřebuješ žádné povolení, ALE VŠECHNA RIZIKA Z TVÉ PLAVEBNÍ ČINNOSTI JDOU ZA TEBOU. Na to bacha.

Jen poupravím, že je to do 1000kg výtlaku. Tedy hmotnost + posádka + náklad. Už jsem to zapomněl, ale tuším, že se počítá 200 kg na jednoho člena posádky.

Jinak já to mám oficiálně na hlavičkovém papíře, že do 12m2 / 1000kg / 5Hp lze legálně postavit a provozovat "co chceš" bez povolení, plánů apod.

Jaký máš s loděma a jejich stavbou zkušenosti? Doufám, že se podělíš o fotky ze stavby.
Havelaircraft
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Havelaircraft » pon kvě 01, 2017 8:02 pm

Díky za informace.
S loděma nemám zkušenosti žádné. Já normáně dělám letadla.

Jsem rád že můžu postavit co chci.
Motor určitě nebude lodní. Navíc nechci závěsný motor ale motor umístěný ve předu lodi.
Tohle doufám že postavím nějak rychle. Aby v létě jezdila.

Loď není určena na žádné blbosti. Jen se projet k večeru po řece. Atd.

Spíše bude jen dvoumístná. A jinak počítám 2 lidi 160kg i s věcma. Takže 4 lidi 320kg.

Pokud dojde na realizaci tak určitě přidám foto.

Viki máš k dispozici nějaký výkres podle kterého by se dalo odrazit??
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » pon kvě 01, 2017 8:14 pm

No tak si to pekne shrnme... motor v pridi hlavne neuchladis. Zavesnej je dobra volba, protože nemusíš utesnovat zadnou diru v trupu.

Na projížďku jen tak po vode bys mel mit delší lod. Do 2.5m proste 4 lidi nedostanes. Pocitej minimalne s 3 az 3.5m, idealne stihla uzka konstrukce kolem 4m delky.

Vykres na tohleto mam, ale ještě před upravou dna, to bys asi nechtel. Navíc tyhle cluniky rozhodne nejsou na romantiku, ty 4kW staci aby ses nekde prizabil. ;-)
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » pon kvě 01, 2017 8:21 pm

Ještě teda by ses mel podivat malinko na hydrodynamiku.

Rozdil mezi 2.5m delky a 4m delky je pro vytlacnou plavbu docela zasadni. Jednoduse receno, 2.5m bud leti po hladine nebo se plazi jak snek. Nic mezi to nezna. 4m clun uz dokaze nejak pohodlne jet kolem 10-11km/h.
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Příspěvekod packa » pon kvě 01, 2017 8:35 pm

vykresu je jak na internetu tak v literatuře spousta.....staci jenom trochu zapatrat
motor? jo da se tam naroubovat cokoliv ale .......videl jsem jak naroubovali motor ze sekacky ala tumler a pral bych ti videt tu srandu když to nakopli,ty blbci zapomeli že když tam není kudla ani setrvacník :D
prijed v sobotu do roudnice na sraz-budem tam s Vikim a treba naberes nejake moudro
tve predstave by vyhovoval skelet neco jako sport25 a dotvorit podle sebe
jen tak mimochodem Viky......ted jsem se podival z terasy na tu tvoji a on by tem tumler ve špici nebyl marnej-pokud by jsi se smířil se stevenkou :P akorat nevi jak to startovat....2 se mi valí v garaži :)
Naposledy upravil(a) packa dne pon kvě 01, 2017 8:46 pm, celkem upraveno 1 x.
Jardasu
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Jardasu » pon kvě 01, 2017 8:38 pm

Vzpomínám-li si dobře, tak Martin Doleček začínal svoji jachtařskou kariéru s motorkem z křovinořezu.

Metoda pokus-omyl je nám, hrdým potomkům Járy-da Cimrmana vlastní a já jí fandím a také ji úspěšně realizuji. Držím Ti v Tvých pokusech palce. Když nejde o život, tak jde o ... .
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Příspěvekod packa » pon kvě 01, 2017 8:48 pm

i ja jsem hrdym nositelem titulu,,Pionyr slepých uliček,, bohužel už to stalo dost peněz :)
Havelaircraft
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Havelaircraft » pon kvě 01, 2017 8:54 pm

Motor v přídi se nějak uchladíˇ. Stejně to bude vzducháč.
Zkušenosti s přestavbou takových motorů mam.
Lodní motor zavěšený za lodí se mi prostě nelíbí. Kazí to vzhled.

Ale s tou délkou jsi mě trochu zklamal. Já jsem loď chtěl vozit na vozejku který má lehce přez 2 metry. No možná by se tam dalo dát 3,5 m
Skelet nechci moje představa je tak do 15000kč za komplet materiál s motorem.

Do roudnice určitě nepřijedu. Není čas.
Jardasu
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Jardasu » pon kvě 01, 2017 9:00 pm

packa píše:i ja jsem hrdym nositelem titulu,,Pionyr slepých uliček,, bohužel už to stalo dost peněz :)

supeeer, založíme klub.... Určitě je nás víc. A peníze - za tu radost z osobně doložené zkušenosti, že tudy cesta nevede, nějaké ty výdaje rozhodně stojí.
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » pon kvě 01, 2017 9:08 pm

Packa: Jasne ze by to neslo, tezkej cenich by z toho udelal totalni sebevraždu. Na tuhle dylku to proste musí mit balanc kluzaku, tzn. všechno vzadu. Jedine by se tam dala vratka... coz by ovšem bylo ultra cool retro. :-D
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 96

Příspěvekod olin » pon kvě 01, 2017 10:03 pm

packa píše:jen tak mimochodem Viky......ted jsem se podival z terasy na tu tvoji a on by tem tumler ve špici nebyl marnej-pokud by jsi se smířil se stevenkou :P akorat nevi jak to startovat....2 se mi valí v garaži :)

Proč stevenku? Motor by se posadil na přední palubu, což je dost vysoko nad hladinou a hřídel by se vedla jen nějakou, třeba lešenovou rourou.... :lol:
A teď vážně, zadej si do googla JIM MICHALAK BOATS PLANS a tam si uděláš představu, co by ti vyhovovalo. Plány od něj jsou za pakatel a jedná se o lodě postavitelné v minimálním čase za pár tisíc. Stejně si nejlíp uděláš představu, co ti bude vyhovovat až během první sezóny na vodě a u první lodi teprv poznáš co potřebuješ. Taky jsen si loni takhle postavil svojí první lodičku a záhy zjistil, že chci něco úplně jinýho a chystám se na stavbu další, která bude více vyhovovat potřebám ne jen mojim, ale celé naší rodiny. Loni jsem postavil otevřenou loďku cca 3,6m a letos se chystám na pětimetrovou s plolokajutkou.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » pon kvě 01, 2017 10:12 pm

Viky_CZ, prečo nestaviaš tie loďky o niečo dlhšie a o máličko širšie? To je nejaká kategória, že to musí byť presne také malé?
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » pon kvě 01, 2017 10:16 pm

Podle myho by TWANG mohl bejt docela dobrej, ale ten prechod z plochyho dna do pride mi prijde dost nesikovnej. Ne ze by to neslo takhle, ale myslim ze se to da i malinko vylepsit.
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » pon kvě 01, 2017 10:24 pm

Denis píše:Viky_CZ, prečo nestaviaš tie loďky o niečo dlhšie a o máličko širšie? To je nejaká kategória, že to musí byť presne také malé?

No... je to takova kategorie, ze mas dno z jedny desky. :-) Krome toho je to na hranici technických specifikaci, delka pod 2.5m není male plavidlo (ale myslim ze plovouci zarizeni) a na sirku pod 1.2m jsou nejaky malinko jiny technicky pozadavky. Tohleto na obrazku je takovej muj pokus jak udelat pouzitelnej clun, kterej zaroven bude plnit požadavek na vysku volnyho boku (pro kat. D) a zaroven se vejde do 2,5x1,2m.

Jinak ta kategorie je Seaflea a 8x4ft je zakladni rozmer pro ty nejmensi z nich, teda Minimax. Minimost je o něco sirsi, coz jsem shledal nepraktickym prave z hlediska prepravy.

Jinak ještě v ramci skupiny Seaflea taky existuje skutecna zavodni trida Cocktail Class Racer, ovšem to je single design (Skua), kterej je sice hezkej, ale jako většina ostatních taky nesplnuje vysku volnyho boku, takze teoreticky nesmí plout mimo zavodni drahu. Puvodne jsem ho chtěl stavet, ale je i dost slozitej na vyrobu.

Edit: Zde jedno foto pro inspiraci...

Obrázek
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod olin » pon kvě 01, 2017 10:42 pm

Viky_CZ píše:Podle myho by TWANG mohl bejt docela dobrej, ale ten prechod z plochyho dna do pride mi prijde dost nesikovnej. Ne ze by to neslo takhle, ale myslim ze se to da i malinko vylepsit.

Ale zkus najít jinou loď, která jde od prvního řezu za tejde na vodu s nákladem do 5000 - 6000,-,kterou uneseš sám, a uveze 4 lidi a docela i maže s menším motorem. To je přesně to o čem jsem psal. Na první lodi si osaháš techniku stavby a zjistíš, jakej typ lodě bude vyhovovat tvejn potřebám. To pak využiješ u další lodě. Teď bych taky nezačínal TRIADou, která byla v některých věcech zbytečně komplikovaná, což zbytečně zvýšilo časovou i finanční náročnost. Pak jsem až na vodě v půli sezóny zjistil že je to loď, která mi moc nevyhovuje i když jsem si při koupi plánů myslel, že je to ta nejlepší volba.
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » pon kvě 01, 2017 10:43 pm

Motor v přídi vzduchac ze sekačky to bude romantika ještě bude povinna výbava klapky na usi.
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod olin » pon kvě 01, 2017 11:10 pm

geus píše:Motor v přídi vzduchac ze sekačky to bude romantika ještě bude povinna výbava klapky na usi.
Taky by šlo udělat koleso a honit ho motorovou pilou...
:lol: :P
Jardasu
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Jardasu » úte kvě 02, 2017 12:18 am

V sobotu jsem zahledl na Vranske prehrade mini kolesovy parrnicek s vysokym kouricim kominem. Vypadalo to jako opravdovy parni stroj. Nevite o tom neco?
Omlouvam se za OT. :sorry:

Tedy ten kraval ze vzduchace by mi na lodi take silne vadil. On mi vadi i vodou chlazeny ctyrtakt.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » úte kvě 02, 2017 12:38 am

Víme všechno. Parní stroj je stavebnice z Anglie, kotel dělanej tady, loď původní nýtovaná - bootek k šífu. Kotví v Tatranu a svézt se s ním je paráda. Mašinka ši-ši - písk. Už to plave přes 10 - 12 let.
pepabagi
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 14

Příspěvekod pepabagi » úte kvě 02, 2017 9:02 am

. . . tak to jsem v sobotu přehlídl, neměl by někdo fotku dotyčného parníčku (do Tatranu se hned tak nedostanu) a moooc mě to zajímá. Sorry za OT.
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » úte kvě 02, 2017 9:40 am

Najednou si na stránky jacht klub Tataran a mas tam ty Hrebeny vyfoceny
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » úte kvě 02, 2017 9:53 am