ztroskotaná česká jachta u Elby
- Jarda885
- zkušený harcovník
- Reputace: 74
ztroskotaná česká jachta u Elby
U Elby ztroskotala česká jachta.
http://tn.nova.cz/clanek/pekelna-dovole ... ml?ref=str
Televize Nova dává akční informace.
Nevíte někdo, co se tam stalo?
http://tn.nova.cz/clanek/pekelna-dovole ... ml?ref=str
Televize Nova dává akční informace.
Nevíte někdo, co se tam stalo?
Re: ztroskotaná česká jachta u Elby
Teď jsem narazil na rozhovor s nimi v Blesku: http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-pribe ... -vlny.html
Krátce: V bouři se nemohli schovat do přístavu (plný / nebezpečný vjezd?) a pak jim selhal motor, tak je to hodilo na mělčinu u pobřeží.
Krátce: V bouři se nemohli schovat do přístavu (plný / nebezpečný vjezd?) a pak jim selhal motor, tak je to hodilo na mělčinu u pobřeží.
A poldové mají freundshaft s "odbornou firmou" na vyproštění a proto mají všichni kolem zákaz jim pomoci.
Nevěřte všemu co se píše na portálech jako blesk a novinky a jiné... kapitána znám osobně, celé je to extrémně nafouklé jednou osobou... hlady nikdo netrpěl a peněz také dost, spoustu jídla ještě vezli domů. Hlavní příčina byl zhaslý motor následkem nekvalitního (starého) paliva a nezkušená posádka. Kromě kapitána a ještě jednoho člena posádky, který bohužel již není ve věku kdy mu nedělá problém skákat na palubě na rozbouřeném moři od jedný vinšny ke druhý a ještě k tomu překonávat další podobně agilní členy posádky, kteří ale absolutně netuší co mají dělat.
-
- moderátor
- Reputace: 154
Jinými slovy je hlavní příčinou špatná údržba a kšeft za každou cenu s nezkušeným skiprem. Takové české.
Skiper je zkušený... nicméně to že majitel nechá v nádrži starou naftu... přece to nebude čerpat ven
Tak tohle mi uteklo, moc práce. Proč jsou vlastně ti lidi na pláži? NA Elbě nejsou hotely nebo nejezdí autobusy?
- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník
- Reputace: 184
- Kontaktovat uživatele:
Olins píše: A poldové mají freundshaft s "odbornou firmou" na vyproštění a proto mají všichni kolem zákaz jim pomoci.
Pavel: Olins nemáš vůbec pravdu. Tady ve Švédsku by jsi dopadl stejně. Policie by případ vyšetřovala a celníci Svedish Coust Guard by loď hlídali a rozhodli co s ní hlavně z ekologických důvodů.
Presentace je zřejmě přehnaná tak jak je běžné u Nova a Blesk. 4 m vlny a loď se nepotopila a nikdo se neutopil ani nezranil.. to je zázrak
Pavel: Olins nemáš vůbec pravdu. Tady ve Švédsku by jsi dopadl stejně. Policie by případ vyšetřovala a celníci Svedish Coust Guard by loď hlídali a rozhodli co s ní hlavně z ekologických důvodů.
Presentace je zřejmě přehnaná tak jak je běžné u Nova a Blesk. 4 m vlny a loď se nepotopila a nikdo se neutopil ani nezranil.. to je zázrak
Co si prosím představujete pod pojmem “stará” nafta ?
- Drak70
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
Nafta neni nikdy stará,starej je jenom filtr 

- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník
- Reputace: 184
- Kontaktovat uživatele:
Draku nezlob se nemáš pravdu. V naftě žijí bakterie, tedy spíš ve vodě která se usadí na dně, vytvoří černé hodně kompaktní chuchvalce a ty můžou ucpat filtr i vedení nafty. Ve vlnách se uvolní a nasajou se do vedení, stejné je s vodou. Dřív jsem o tom tady psal i s foto když jsem vyplachoval naší nádrž.
Na zimu se doporučuje nárž naplnit naftou aby v ní nekondenzovala voda. To je ale asi drahé že..
Na zimu se doporučuje nárž naplnit naftou aby v ní nekondenzovala voda. To je ale asi drahé že..
Naposledy upravil(a) Pavel-Sulc dne pát črc 27, 2018 10:40 pm, celkem upraveno 2 x.
-
- návštěvník fóra
- Reputace: 6
pokud je v nádrži bordel nebo voda, může to chcípat. Už jsem nám to jednou stalo na lodí na které jsme dělali zkoušky jsme jeli a prostě to chcíplo nešlo nastartovat po chvilce to nastartovalo a pak zase nic. Přijel technik vyčistil hadičky, filtry a kdo ví co a jelo se dál. Když se toto stane v situaci silné bouřky je super, že se nikomu nic nestalo a loď pouze nasedla. Nám se to stalo na klidné Vltavě a i tak loď byla najednou neovladatelná, tak jsme všichni pádlovali ke břehu. Naštěstí to šlo byla to loď Tarpon 37.
- Drak70
- návštěvník fóra
No nevim,možný je všechno ale tuhle jsem našel ve sklepě kanystr s 20l nafty na kterej jsem přes 10 let zapoměl schválně jsem to lil do auta pŕes trychtýř abych viděl a vůbec nic jí nebylo tak se asi kazí jen když k ní může vzduch
- MaM32
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 24
Drak70 píše:No nevim,možný je všechno ale tuhle jsem našel ve sklepě kanystr s 20l nafty na kterej jsem přes 10 let zapoměl schválně jsem to lil do auta pŕes trychtýř abych viděl a vůbec nic jí nebylo tak se asi kazí jen když k ní může vzduch
A tak ti nevím,jestli před desíti lety dávali do nafty biosložku

- Drak70
- návštěvník fóra
Začali 2007 s 5% tak sorry nevím to přesně 

re pocasie: ak boli 3m vlny, tak stat na kotve bol cisty nerozum
re nafta: uprostred sezony mat “staru” naftu v nadrzi znamena, ze lod je taka hrozna, ze ju nikto pred nimi nechcel, ani za 80% zlavu. brat taku lod, je cisty nerozum. taka lod predsa vykazuje znamky toho, ze je dlhodobo nepouzivana.
re nafta 2: ak nebola dlhodobo pouzivana, tak asi nebola ani udrzba. do takej lode mozete naliat aj cistu naftu a je to pohroma
re skipper: ma si strazit predpoved pocasia a mat alternativy pri burkach (kam s lodou)
re skipper 2: voli si posadku, pri vsetkej ucte vo veku 70+ je i soferovanie auta dost kriticke. vyhovarat sa na neskusenu posadku je prejav chybajucej zodpovednosti skippera
sumarizacia: je na skiperovi, aby niesol zodpovednost za svoje skutky. na to mnoho skiperov zabuda
hlavne levne - aspon si mozu povedat, ze ta katastrofalna dovolenka bola lacna (pre skippera si ne)
re nafta: uprostred sezony mat “staru” naftu v nadrzi znamena, ze lod je taka hrozna, ze ju nikto pred nimi nechcel, ani za 80% zlavu. brat taku lod, je cisty nerozum. taka lod predsa vykazuje znamky toho, ze je dlhodobo nepouzivana.
re nafta 2: ak nebola dlhodobo pouzivana, tak asi nebola ani udrzba. do takej lode mozete naliat aj cistu naftu a je to pohroma
re skipper: ma si strazit predpoved pocasia a mat alternativy pri burkach (kam s lodou)
re skipper 2: voli si posadku, pri vsetkej ucte vo veku 70+ je i soferovanie auta dost kriticke. vyhovarat sa na neskusenu posadku je prejav chybajucej zodpovednosti skippera
sumarizacia: je na skiperovi, aby niesol zodpovednost za svoje skutky. na to mnoho skiperov zabuda
hlavne levne - aspon si mozu povedat, ze ta katastrofalna dovolenka bola lacna (pre skippera si ne)
- Jarda885
- zkušený harcovník
Dávám příspěvek, aby se téma dostalo na první stranu.
Zajímá mne, jestli Sokrates znovu pluje.
Zajímá mne, jestli Sokrates znovu pluje.
jeyare píše:re pocasie: ak boli 3m vlny, tak stat na kotve bol cisty nerozum
re nafta: uprostred sezony mat “staru” naftu v nadrzi znamena, ze lod je taka hrozna, ze ju nikto pred nimi nechcel, ani za 80% zlavu. brat taku lod, je cisty nerozum. .......
byl jsi tam?já ne... znáš loď? znáš kapitána? já ano... znáš tamní momentální podmínky? já ne... kde je psáno že počas první bouřky stal na kotvě? jel do mariny na motor.... nech si prosím své závěry pro sebe nebo pro blesk:D
Loď není charterová, je půjčovaná od majitele pár kamarádům. Ano nafta byla stará to kapitán prý zjistil až od majitele po příjezdu na místo nasednutí. Údržbu a tech. prohlídky má loď v pořádku - ovšem stála prý více jak dvě sezony vytažená na souši s naftou v nádrži... hned druhý nebo třetí den po příjezdu majitele přijel potápěč který zjistil jak je loď nasednutá a kterým směrem nejlépe vyprostit. Poslání policie do patřičných míst. Cuknutí silnější lodí potápěčem udaným směrem a prý po hodině vyproštěno. napájení motoru hadičkou přímo z kanystru s naftou a motor prý bez problému běžel. Sokrates poté sám na svůj motor s doprovodem odjel. Případné škody budou zjištěny po vytažení lodě na souš v domovské marině
info prodávám tak jak jsem je nakoupil

Zhodou okolnosti som bol 15-27.7. v Toskansku na vode i na suchu. Vsetky 3 silne burky, ktore v tom obdobi prisli - boli predvidatelne a jasne signalizovane vo vsetkych “tooloch” (aj v tych zadarmo). V datume udalosti, ktory bol uvedeny vsade v mediach (16.7.) bola prva z nich z tych troch a prechadzala ponad Elbu az do Siena. Prudenie vetra od zapadu. Oblast Marina di Campo je sice chranena, ale ... nikdy nehovor nikdy
nie nemam zaujem tarat nezmysly. to co som v tomto clanku uviedol asi uslo pozornosti:
Je skiperova zodpovednost ako sa na burku pripravi (seba, posadku, lod). Specialne, ak ma so sebou neskusenu posadku, o ktoru sa nedokaze “opret” v krizove situaci. A toto nebola nahodna burka. O to viac, ked je skiper profilovany ako skuseny. Mat skusenosti je nieco ine, ako mat schopnost poucit sa zo skusenosti.
Tento clanok by mal sluzit ako poucenie. Nie navod, ze za par kacek bude vzdy vsetko skvele.
Sent from my iPhone using Tapatalk
http://www.chomarka.wbs.cz/
„UPOZORNĚNÍ: loď Sokrates je klasická námořní loď s výbornými plavebními vlastnostmi. Tato loď nepatří do kategorie charterových lodí, které mají někdy luxusní až snobské vybavení.“
Tak to radsi snobsky vybavenou charterovku, nez tuhle partu. Pro pobaveni doporucuju Jidelnicek v rubrice Vybaveni
„UPOZORNĚNÍ: loď Sokrates je klasická námořní loď s výbornými plavebními vlastnostmi. Tato loď nepatří do kategorie charterových lodí, které mají někdy luxusní až snobské vybavení.“
Tak to radsi snobsky vybavenou charterovku, nez tuhle partu. Pro pobaveni doporucuju Jidelnicek v rubrice Vybaveni
Me by opravdu zajimalo co, jak a proc se stalo, jak probihalo jednani s mistnima autoritama a samotna zachrana lodi nejlepe od kapitana a/nebo majitele. To se, ale vzhledem k rychym zaverum, odsudkum a posmeskum zdejších vlcaku asi nedozvime.
- Jarda885
- zkušený harcovník
Oživuji toto vlákno.
Jsou informace zda se podařilo Sokrata dostat znovu na vodu?
Jsou informace zda se podařilo Sokrata dostat znovu na vodu?
Podrobně jsem to četl zde:
http://www.lodninoviny.cz/mobile/cruisi ... ni-na-elbe
http://www.lodninoviny.cz/mobile/cruisi ... ni-na-elbe
- Jarda885
- zkušený harcovník
Tahle informace na Lodních novinách mi unikla.
Díky.
Díky.
- RACEK
- aktívní jachtař
- Reputace: 67
Kde je napsáno to mezinárodní právo, že každá loď má právo na 14 dní vyproštění vlastními silami?