Tak sleduji několikrát do týdně Golden Globe Race ("retro" závod na paměť prvního sólo obeplutí světa na jachtě 1968/69)
http://goldengloberace.com/livetracker/
a říkám si, proč byl Petr Ondráček se Singhou v této trase o tolik pomalejší, když měl k dispozici každodenní kontakt s domovem a tedy lepší předpovědi počasí. Co mě napadá:
a) o dost kratší loď
b) relativně menší plachty
c) zpoždění při startu způsobené technickými problémy a tedy méně příznivé počasí
d) špatný antifouling
Co myslíte?
Každopádně Petru Ondráčkovi čest; v Golden Globe Race už z 20 jachet vypadlo 5, a to jsou teprve u mysu Dobré naděje!
Golden Globe Race vs. Petr Ondráček
Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa
-
vojtaharok
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 84
- Kontaktovat uživatele:
- bozakafka
- aktívní jachtař

- Reputace: 2
- Kontaktovat uživatele:
Re: Golden Globe Race vs. Petr Ondráček
Můj názor je že srovnaváš nesrovnatelné. Myslím si že Petr Ondráček měl úplně jiné podmínky. Je to borec.
-
vojtaharok
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 84
- Kontaktovat uživatele:
Ano, Petr Ondráček je borec.
Ale srovnání je opodstatněné, protože měl ambice překonat světový rekord rekord 313 dní právě z roku 1968/69, a pro mě i pro jiné jachtaře může být do budoucna užitečné. Mezitím jsem znovu prostudoval Sám čtyřmi oceány a pročetl o skipperech Golden Globe Race.
Nyní vidím největší rozdíly v tomto:
- Petr Ondráček nepoužíval spinakr (jen relativně malé plachty ze silného materiálu), problém hlavně v rovníkových tišinách
- délka lodi (8,5 m celkem, 6,5 m na vodorysce versus Rustlaer 36 10,8 m na vodorysce 8,2 m, pokud srovnám odmocniny délky na vodorysce, je to 11%)
- horší zdravotní a fyzická kondice, žádný fyzický trénink (na počátku kniky Petr Ondráček nutnost dobré fyzické kondice bagatelizoval)
- problémy s dodržením jídelníčku a s celkově nezdravou stravou (hemenex, steaky, paštiky)
- nemožnost loď před plavbou zkoušet několik měsíců na moři (větrný generátor...)
- možná horší antifouling (teprve se uvidí, jak to bude za pár měsíců u Golden Globe race)
Horší zdravotní a fyzická kondice vedla také k nemožnosti použít spinakr a hlavně k nutnosti v bouřích používat více pasivní strategii (v driftu) než aktivní strategii (kormidlovat mnoho hodin ručně). První překlopení bylo po utržení vodní kotvy v driftu.
Pro mě z toho vyplývá snažit se co nejvíce stihnout do doby, než budu v důchodovém věku (času málo!) i když to bude na úkor rodiny, jíst prostě a zdravě rýži s fazolema, trénovat fyzičku atp. A i když to do důchodu nestihnu a bude ze mě troska, no tak co, zkusím to třeba i tak.
Ale srovnání je opodstatněné, protože měl ambice překonat světový rekord rekord 313 dní právě z roku 1968/69, a pro mě i pro jiné jachtaře může být do budoucna užitečné. Mezitím jsem znovu prostudoval Sám čtyřmi oceány a pročetl o skipperech Golden Globe Race.
Nyní vidím největší rozdíly v tomto:
- Petr Ondráček nepoužíval spinakr (jen relativně malé plachty ze silného materiálu), problém hlavně v rovníkových tišinách
- délka lodi (8,5 m celkem, 6,5 m na vodorysce versus Rustlaer 36 10,8 m na vodorysce 8,2 m, pokud srovnám odmocniny délky na vodorysce, je to 11%)
- horší zdravotní a fyzická kondice, žádný fyzický trénink (na počátku kniky Petr Ondráček nutnost dobré fyzické kondice bagatelizoval)
- problémy s dodržením jídelníčku a s celkově nezdravou stravou (hemenex, steaky, paštiky)
- nemožnost loď před plavbou zkoušet několik měsíců na moři (větrný generátor...)
- možná horší antifouling (teprve se uvidí, jak to bude za pár měsíců u Golden Globe race)
Horší zdravotní a fyzická kondice vedla také k nemožnosti použít spinakr a hlavně k nutnosti v bouřích používat více pasivní strategii (v driftu) než aktivní strategii (kormidlovat mnoho hodin ručně). První překlopení bylo po utržení vodní kotvy v driftu.
Pro mě z toho vyplývá snažit se co nejvíce stihnout do doby, než budu v důchodovém věku (času málo!) i když to bude na úkor rodiny, jíst prostě a zdravě rýži s fazolema, trénovat fyzičku atp. A i když to do důchodu nestihnu a bude ze mě troska, no tak co, zkusím to třeba i tak.
Je to sice trochu offtopic, ale steak a hemenex urcite neni nezdrave jidlo
Oboje je dost bohate na proteiny, podle me to na plavbu vubec neni spatna volba, ale je potreba se snazit dodrzet nejakou pestrost, aby cloveku nechybely zadne esencialni prvky. U steaku vidim nejvetsi problem s uskladnenim - mrazak, do ktereho se vejde jidlo na rok se malokam vejde.
Oboje je dost bohate na proteiny, podle me to na plavbu vubec neni spatna volba, ale je potreba se snazit dodrzet nejakou pestrost, aby cloveku nechybely zadne esencialni prvky. U steaku vidim nejvetsi problem s uskladnenim - mrazak, do ktereho se vejde jidlo na rok se malokam vejde.Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů