Zdravím,
děti si koupily na takové to domácí bastlení tavnou pistoli. Máte někdo s tím zkušenosti ohledně použití na lodi ? Co jsem koukal na videa, tak Američani s tím lepí skoro všechno "Hobby". Já bych tomu zas tak nevěřil... Jaké jsou vaše zkušenosti ?
Tavná pistole
Moderátoři: vilma, Pepa, david
-
pan.fotograf
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 9
- Andrejjeep
- aktívní jachtař

- Reputace: 37
Re: Tavná pistole
Tak záleží načo to chceš použiť.
Tiež mám a používam ale len na veci doma čo je nepodstatné. ono to vcelku drží, ale na namáhané spoje to nieje.
Onehda keď mal doma 3m eroplan tak som si robil prepravnú bedňu na krídla atd k lietadlu a lepil som to tavnou, ale nakoniec sa hrany oblepili striebornou páskou a krabica slúžila bez ujmy po celu doby kým nepredal lietalo cca u mňa 4 roky.
Pri lodi to využil len keď si robil šablony z kartónu. Nastehuješ a za chvílu to vieš používať.
Plasty síce nejako spojí ale je to také vachrlaté, a tiež len niektoré.
Drevo sa s tým dá poplátať, ale len dekorácie - tam sa to využíva hodne.
V lodi nemám šajnu čo by tým lepil.
A.
Tiež mám a používam ale len na veci doma čo je nepodstatné. ono to vcelku drží, ale na namáhané spoje to nieje.
Onehda keď mal doma 3m eroplan tak som si robil prepravnú bedňu na krídla atd k lietadlu a lepil som to tavnou, ale nakoniec sa hrany oblepili striebornou páskou a krabica slúžila bez ujmy po celu doby kým nepredal lietalo cca u mňa 4 roky.
Pri lodi to využil len keď si robil šablony z kartónu. Nastehuješ a za chvílu to vieš používať.
Plasty síce nejako spojí ale je to také vachrlaté, a tiež len niektoré.
Drevo sa s tým dá poplátať, ale len dekorácie - tam sa to využíva hodne.
V lodi nemám šajnu čo by tým lepil.
A.
- Lubos01
- návštěvník fóra

- Reputace: 0
Spíš se snažím používat lepidla, ale ta tavná hmota má velkou výhodu v tom, že vyplňuje prostor. Naposledy jsem takhle slepoval nesehnatelný blinkr na Simcu Aronde, kde mi pár střípků chybělo a dopadlo to celkem OK. Ta hmota má dokonce téměř stejnou barvu, jako původní vyšisovaný plast. 

-
pan.fotograf
- pravidelný návštěvník

Přéésně ! Vyplnění plochy... já měl na mysli třeba pomoci podmáznout bortlajsny (kromě regulérního dvousložkového lepidla). A nebo třeba na věci v interieru ze dřeva
- tkruska
- aktívní jachtař

- Reputace: 20
Ten tavici material neni pruzny, takze sice lepi, ale pruznost necekej. Neni to vhodne na venkovni uziti.
Jedine misto, kde jsem to videl v pouziti je na me lodi, kdy tim prilepili kabely k trupu/stropu pred finalnim smontovanim.
Na bortlajsny bych urcite pouzil nejaky polyuretan (napr. Sikaflex 291i).
Jen nepouzivej nic s extremni pevnosti jako Mamut atp. To pak nejde uz nikdy rozebrat, bez poniceni gelcoatu atp.
Dale se pak urcite vyhni silikonum. To nefunguje ani v domacnosti.
Jedine misto, kde jsem to videl v pouziti je na me lodi, kdy tim prilepili kabely k trupu/stropu pred finalnim smontovanim.
Na bortlajsny bych urcite pouzil nejaky polyuretan (napr. Sikaflex 291i).
Jen nepouzivej nic s extremni pevnosti jako Mamut atp. To pak nejde uz nikdy rozebrat, bez poniceni gelcoatu atp.
Dale se pak urcite vyhni silikonum. To nefunguje ani v domacnosti.
Hlavně pozor na teplejší prostředí. Kdysi jsem s tavnou pistolí přilepil čelní panel k autorádiu. Ne jen že panel při prvním zaparkování na sluníčku upadnul, ale ta srágora se roztekla po celý palubovce.
-
pan.fotograf
- pravidelný návštěvník

Tak to se bojím, že kvůli vedru nebude použitelné. V kajutě mívám při jasném počasí... ehmm... prostě vedro k padnutí