Jak vyzkoušet případného člena posádky

Povídání o jachtingu, moři a vodě kolem nás ...

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

Liv
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 7

Re: Jak vyzkoušet případného člena posádky

Příspěvekod Liv » čtv lis 14, 2019 4:33 pm

Cenim ze si ustupil a aspon to vysvetlil... no tuto situaciu Ti tu asi nikto zavidiet ani nemoze. Ale nemal by si tento vylet brat ako nieco s cim kalkulovat do buducna. Tazko z toho vyvodzovat nejake mudra pre ostatnych. Proste sa stalo, zabudni na to, tes sa ze ste to vsetci prezili. S rodinou je to stale tazke, specialne s tymi clenmi ktori maju autoritu u na pevnine (co otec asi ma).

Z mojej nie velmi dlhej ale dost intenzivnej skusenosti (sailora) Ti mozem povedat, ze ako komercny kapitan toto budes mat na dennom poriadku. V kazdej skupine sa najde niekto, kto Ti tu cestu osviezi.

Ci uz je to nadrbany typek ktory sa pred Tebou stavi s inym nadrbanym ze za jazdy vyskoci, otec rodiny despota ktory potrebuje svoju nadvladu dokazovat kazdemu vratane kapitana (o sailorovi sa vobec bavit nemusime - ten je v jeho ponimani sluha) takze sa frajer v 2 metrovych vlnach snazi spravit skvele zabery s goprockou, ci typek ktory ti bude chciet za kazdu cenu pomoct pri probleme s kotvou, alebo zenska ktora nechape a nechce pochopit, ze ked ju zastihne seasick tak by sa nemala zdrziavat v podpalubi, cize ti ozvracia komplet celu kajutu (tvoju kajutu). Toto bol taky popis priemerneho tyzdna a Ty musis kalkulovat tiez s tym, ze ti ludia zaplatili za pol dna dvojku a zavisi na tvojom spravani ci na konci dna budes mat v penazenke o kilo z tipsu viac alebo nie. Vsetko sa da riesit, potrebujes k tomu vacsiu davku kritickeho myslenia ako v realnom zivote. Hlavne neriesit kokotiny a uz vobec tam nestaviat tvoju poziciu. Argumentovat ciste zdravym rozumom, nie postavenim kapitana.

Skokanom zahrajes na city s tym, ze prides o pracu vo chvili ked budes mat MOB a vybartrujes si poslusnost flaskou rumu, za fotrom neustale stojis a istis ho bez toho aby nieco tusil do chvile kym narazime do vlny ktora nas nakloni ked visi z lode - za zachranu dostavas poslusnost a vyssi tips (inak sa s nim aj tak neda), skiperovi na dovolenke s kotvou pripomenies, ze pri probleme su dve ruky na viac len dalsim problemom, nechaj ho aby ta istil ked sa ti to vrtne (ovca cela - vlk syty), no a nad ozvracaou kabinou len mavnes rukou, lebo to bolo to najmenej co sa posledny tyzden stalo. Sice vidis sa ako dva dni spis v salone, no zensku uistis ze nie je prva a ze ta mrzi ze jej tato neprijemnost pokazila vylet. Kapitan velil len mne a to s takym rozumom, ze ked uz nieco povedal posadke tak si nikto nedovolil jeho slova spochybnit a vsetci ho posluchli na slovo.

Mna miloval kvoli jednej veci, o vacsine z toho nemal ani potuchy kym sme vecer nesadli k stolu. Kebyze mi na zaciatku nechal kreslit nejake ciarky s vetou ze si ma potrebuje vyskusat, poslala by som ho odkial dosiel a to tak, ze okamzite. Na druhej strane ked som pri parkingu hodila lano uplne mimo a stratila 3 minuty v burke, vecer za mnou dosiel podal mi lano a povedal aby som s nim robila co uznam za vhodne.... Tak som ho v tej burke hodila 117x kym mi nedosiel povedat, ze mozem ist spat. To bolo vo chvili ked som zacala lutovat, ze som sa na nom neobesila.

Na ludi by si mal mat cit a nikomu nedat taku moc, aby ta dokazal ohrozit. Len na parkovanie mal kapitan 3 varianty keby sa nieco zvrtlo (mna oboznamil stale s dvoma lebo v tretej uz so mnou nepocital)

Ked chces cestu absolvovat, ci uz komercne alebo len s neznamym sailorom ocakavaj najlepsie ale bud pripraveny na najhorsie. Vela veci ti tento postoj ulahci.

Prajem Ti vela stastnych mil a co najmenej dlhodobych rodinnych vyletov - to musi byt peklo :)
Ondrais
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 20

Příspěvekod Ondrais » sob lis 16, 2019 8:58 am

To s těma čárkama na papír - jako výkřik ze tmy dobrý, jinak příspěvek uplně o ničem.

K tématu - Z vlastní zkušenosti mohu říct, že člena posádky neprověříš ani u toho piva večer před vyplutím. Takhle u piva jsou všichni v pohodě, není žádnej problém, ale zažil jsem pak až při plavbě hloupý dětinský srážky ega, urážení, aroganci, osočování a celkově úpadek morálky. Naopak naštěstí i několikrát večer u piva vše uplně normální a na lodi pak souhra a pohoda den ode dne lepší, jakou by si člověk ani nevymyslel kdyby takovou chtěl.

Chce to umět pracovat s lidma a lidi alespoň se základní sebereflexí, jinak můžeš být všeuměl ale lidi budou dělat stejně jenom problémy.

Za mě asi nejhorší ukazatel potenciálních problémů je když se na lidi nedá zvýšit hlas, začnou si úzkostlivě brát zvýšenou hladinu a důraz hlasu osobně a vzniká "blbá nálada". To asi neni potřeba za klidných podmínek, ale když jde do tuhého, je třeba splnit úkol a ne se hned hroutit... Pak si to můžete vyříkat co bylo dobře a špatně.
S někým ani to nejde, takový lidi raději s sebou nebrat, pokud to člověk alespoň tuší dopředu, což asi málokdy pokud se dobře neznaj.
kapo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 39

Příspěvekod kapo » sob lis 16, 2019 6:47 pm

Na plachetnici jde do tuhýho když začne dunět. To se potom nedá mluvit normálním hlasem ,protože by to nebylo slyšet. Zažil jsem celkem často že někdo zakřičel ale špatně je když se k tomu přidají urážky. A když už někomu ujedou nervy, což je lidský a dá se to pochopit, může až se situace zkonsoliduje přijít a říct třeba - trochu jsem ujel, měl jsem nervy apod
Liv
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Liv » sob lis 16, 2019 8:12 pm

Je rozdiel pouzit urazku v style: ku$va stoj, rychlejsie doboha a je rozdiel pouzit (aj ked v nervoch) priamy utok: si debilny cu*ak?

Dokazem pochopit cloveka ktory sa tak vyjadruje bezne ze to nevykryl, ale pri predstave ze to na mna z nicoho nic vysypes... co ja viem :))

Priamy utok je ozaj cez ciaru v kazdom ohlade, je jedno za akej situacie bol pouzity. Ked sa clovek urazi ked na neho v kritickej situacii zrevez: pi@e vlavo ked je vpravo, tak to mas potom fakt blbe :)).

Po sleze by som sa ale neorientovala na ospravedlnenie, jasne povies ze usli nervy, ale podstatne je vysvetlit preco a mozne nasledky. Prehnane spravedlnenovanie chytremu cloveku nic neda, a blbeho zbytocne posadi na kona (pri com ty zbytocbe stracas autoritu), kdezto vysvetlenie situacie v ktorej ste sa nachadzali mu v buducnosti moze zachranit zivot. Beriem ze je to trip, kde spolu este potrebujete prezit par dni ci tyzdnov, pokial ho poobede vysadis a v zivote ho neuvidis, tak sa mu kludne ospravedlnim aj za to ze v karibiku nesnezilo. :)
Ondrais
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 20

Příspěvekod Ondrais » ned lis 17, 2019 8:01 am

Vzpoměl jsem si teď na jeden okamžik, jak jsem seděl na břehu v Sukošanu, koukal v předvečer na moře a zahleděl se na vyplouvající charterovou cca 55-60ft červenou plachetnici. Líbil se mi ten kontrast červené lodě na moři. Moc se to v tom moři bílé konfekce nevidí. Byl to krásnej pohled. Do chvíle než ke mě došla hlasitá komunikace oné posádky. Parta slováků a slov pi*a, ko*ot, zaj*b bych se nedopočítal. Sotva vypluli a já věděl že bejt tam s nima, už skáču do vody a plavu na břeh :-D

připomělo mi to tenhle obrázek :-D

myth-sailing.jpg
meloun
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 3

Příspěvekod meloun » úte lis 19, 2019 11:05 am

kapo píše:Na plachetnici jde do tuhýho když začne dunět. To se potom nedá mluvit normálním hlasem ,protože by to nebylo slyšet. Zažil jsem celkem často že někdo zakřičel ale špatně je když se k tomu přidají urážky. A když už někomu ujedou nervy, což je lidský a dá se to pochopit, může až se situace zkonsoliduje přijít a říct třeba - trochu jsem ujel, měl jsem nervy apod

Mně se v podobných případech stává dost často, že použiju ostřejší výraz. Takže pokud mám v posádce nováčky, tak je na to předem upozorním a vysvětlím, že slova k*rva, do pr... slouží pouze ke zdůraznění požadavku a že to není myšleno urážlivě, ale je to následek vážnosti situace. Zatím s tím hned na začátku měl problém jen jeden a ten se později ukázal jako nepoužitelný.
pan.fotograf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 9

Příspěvekod pan.fotograf » úte lis 19, 2019 4:08 pm

Obecně: když mi někdo začne nadávat, je to pro mne ubožák. Ať má důvod jakýkoli, má se ovládat a říci pokyn slušně. Nevidím důvod, proč pokyn Stáhni hlavní plachtu by měl řvát a proložit to **mužským přirozením sprostě** ! I v sebenapjatější situaci ničemu nepomůže řev.

Osobně: U mne to působí přesně obráceně... nejprve toho chudáka řvoucího nechám vydusit, at´si mu třeba praskně žilka nebo se z toho klidně podělá ! Na zvyšující se agresi odpovídám indiánsky (pro něž bylo sebeovládání jednou z nejctěnějších vlastností): Nejsem pes, abys na mne řval. A jestliže ani pak neubere, už se mi třesou ruce, vše mi z nich padá, jsem pomalý, vláčný - TAKŽE DEN UBOŽÁK HULVÁTSKÝ DOSÁHNE PŘESNĚ OPAČNÉHO EFEKTU, NĚŽ CHTĚL !!! Nejsem rychlejší, nebo výkonnější, ale naopak díky jeho "péči" se stávám méně použitelný.
Liv
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Liv » úte lis 19, 2019 4:24 pm

Akoze nechcem sa ta nijak dotknut, kazdy sme nejaky.
Ale je rozdiel nechat niekoho dusit na pevnine ked na teba vrieska ze si mas po sebe umyt hrncek od kavy (mama by vedela rozpravat co znamena ignoracia) a je rozdiel ked po tebe niekto reve vo chvili ked vsetkym moze ist o zivot.

Nema to robit, ale v rychlosti by si mal v tej chvili prehodnotit ci je dolezitejsie aby ste (on s priruckou a Ty s pocitom ze si mu to ukazal) isli do hrobu, alebo aby si Ty spravil co mas a potom sa mozte kludne rozist a nikdy viac sa nevidiet.

Dufam ze si tu myslienku len zle sformuloval (v tvojom vlastnom zaujme). Pretoze teoria je to sice dobra pod stromom ci na plazi, ale uplne naprd uprostred mora.

Mozno sa mylim a mozno mas raz dospejem do bodu ked poviem ze mas pravdu - kto vie, ale v tejto chvili Ti dam kludne ruku do ohna ze je to chujovina. :sorry:

*edit nevztahuje sa to na situaciu ked Ty si kapitan a mas vsetko pod kontrolou (to nech ai jači kto chce - co chce). Ale ked si clenom posadky, od ktoreho sa ocakava, ze v kritickej situacii spravi vsetko co je v jeho silach.
Petr OKIN
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 4
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr OKIN » úte lis 19, 2019 7:57 pm

pan.fotograf píše:...TAKŽE DEN UBOŽÁK HULVÁTSKÝ DOSÁHNE PŘESNĚ OPAČNÉHO EFEKTU, NĚŽ CHTĚL !!! ...

Jsem sice jen a pouze prachsprostý zelenáč, ale mám vtlučeno do hlavy, že tohle kdyby kdokoliv udělal JAKÉMUKOLIV kapitánovi, už by neměl na jeho lodi nikdy co dělat. On je prostě v danou chvíli pán situace, vše ostatní je možno diskutovat až po zakotvení. Sorry, ale tebe bych na loď v problémech asi opravdu nechtěl...

PS: Jen pro vysvětlení mého myšlení - chápu, že ve stresu někteří řvou, někteří přestávají fungovat. Ta druhá kategorie je ale ve svízelné situaci jen obrovskou přítěží...
Liv
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Liv » úte lis 19, 2019 10:26 pm

Este k tomu musim cosi pridat, lebo si ma len tou predstavou dostal uplne do uzkych. Tak ako napisal "zelenac". Jedna vec je prezitie medzi tebou a kapitanom, druhou vecou je, ze na tej lodi mas dalsich ludi ktori su shopni kapitanov prikaz okamzite splnit. Ked tam inych ludi nema tak je kapitan pripraveny spravit to sam - neboj sa, ze by na tebe stal svet, ci ty sa pre sproste slovo urazis alebo nie.

Teraz to vyzera, ze si trocha oponujem ked som Vas v poslednom prispevku oboch do hrobu posielala, ale oboje ma svoju logiku a ked nespravis najlepsie co vies, tak aj ked niekto iny spravi uz moze byt neskoro - len skrz to, ze pocital s Tvojou spolupracou (sekundy znamenaju viac ako sa zda). Ja som pocas plavby napriklad hlasila aj ked som isla na zachod, aby som mnou proste nepocital keby sa nieco stalo po dobu kym sa nedostanem zo spoda hore a on zas 3 minuty neotravoval ze ta voda sa neda pit nech prinesiem chladnejsiu - "otravovanie" ber nadnesene, mna kapitan otravoval len v pripade ze na mna klopal ze uz som v tej sprche 4tu minutu ze to prehanam. Ale naspat k tvojej teorii.

Predstavila som si situaciu, ked ty sa zdujes a zacnes davat priucku kapitanovi (btw on ozaj nepotrebuje prevychovavat, ale o tom inokedy) a mna tam posle to fixnut... Normalne ta s tym spokojnym fejsom vidim ako mi povies, ze to je tvoje miesto lebo si tam bol prvy a ze tam chces proste sediet kym sa kapitan neospravedlni... Či ako sa zduvas...? Ides sa ticho do kabiny zamknut? Lebo mne ten tvoj popis prisiel akoze si hrdy na to, ze ho skolis... no a toto kebyze si mne spravil, tak asi mam moba.

Normalne si ma donutil zamysliet sa nad vsetkymi tymi kravinami ktore po mne kapitani za posledny rok chceli... Pre predstavu: dlhodobo som bola s jednym 4 mesiace, potom s dvoma po mesiaci a potom som ich este par stretla na kratsi cas ked sme dva dni prevazali lod, ked som isla rybarit, alebo sa ucit na more ci mojho kapitana niekto zastupoval.

Mozem ti povedat, ze po mne chceli bludy od vymyslu sveta, ze po mne vrieskali, lebo inak sa obcas neda (hlavne na mykonose kde bol standardny vietor 20kn a vlny boli take, ze od rana do vecera som bola mokra - tam si mohol rozpravat a rozpravat, na 50tke si mohol tak zamavat aby si mal kontakt aj to si musel vystihnut chvilu ked sa lodou neprevalila vlna :)

Zo zaciatku to nebol ziaden med, dodnes mam v zivej pamati vsetky tie rezne, bodne, ci ine rany ktore vznikli pri plneni rozkazu. Myslim ze prvy mesiac (odhadom) som vecer revala kazdy den... vsetko ma bolelo, denne som vstavala o 7mej a padla do postele o polnoci. Ked nemas silu zist po schodoch do podpalubia, tak pri veceri ti posledne co chyba je, hadat sa ze niekto pouzil sproste slovo okolo obeda...

Bola som rada ked som dostala akekolvek vysvetlenie ohladom toho, co sa pocas dna dialo... (dodnes mam par nezodpovedanych otazok, ktore sa s odstupom casu vynaraju).

Tym chcem povedat, ze keby som teraz zacala vypisovat co za poziadavky, co za nadavky, som si vypocula, alebo kolkokrat sa zvysil hlas, tak skoncim rano... ale ked mi raz povedali ze mam nieco spravit, tak som to bez remcania spravila.

Neviem kolko mil si preplaval ani s akou posadkou, ale evidentne si nasiel svoju krvnu skupinu - co je pre Teba dobre. Ale zanasat a obhajovat modu, ze ked kapitan nieco chce musi sa vediet spravat a pouzivat vyberany slovnik - asi nie je uplne na mieste. Neviem ako pre ostatnych, ale pre mna je kapitan obdobou boha. Tiez ich je dobludu a ja neverim v kazdeho. Ale ten jeden je na piedestale. Plnis jeho priania a rozkazy, slepo, bez otazok, bez narokov, len s vierou ze to s Tebou mysli dobre. Nevleziem na lod s jiekym komu neverim, a tomu komu verim tak s tym sa nebudem natahovat.

Tak to mam ja, nikto ma to neucil, nikto to odomna neziadal. Od chvile ked sa mi predstavil prvy kapitan tak som k nemu zvhliadala ako k bohu, medzitym doslo mnoho dalsich a tiez odisli. Niektori boli mojou krvnou skupinou, ini upadli do zabudnutia, ale ani jednemu som nikdy nepovedala ze by mal zmenit slovnik ked odomna nieco chce. Nikdy neostal rozkaz vo vzduchu a uz vobec by som si nedovolila niekoho, komu som zverila zivot, ignorovat.

Tolko moje vytocenie... vazne si ma rozhorcil ako to po sebe citam :oops: Asi sa vo mne vzburili vsetky tie krivdy nevypovedane na ktore sa nasledkom unavy zabudlo 8)
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Příspěvekod err_ » stř lis 20, 2019 12:26 am

Ja to vidim jinak. Pokud ho nikdo nenajal jako posadku, nelze s nim pocitat a je pak jedno, zda ve svem momentalnim rozpolozeni pracuje nebo ne. Melo by se to obejit zcela bez nej. Rozumny kapitan leze pouze na lod, kterou je schopny za vsech situaci zvladnout sam nebo pokud tomu tak neni, tak ma na lodi svoji posadku, se kterou to zase za vsech okolnosti da. Rozhodne by se dobry kapitan nemel nikdy ocitnout na lodi, kterou sam nebo se svou overenou posadkou nezvladne. Nikdy by se nemel spolehat vyhradne na pasant.

Je neco jineho, pokud se dohodne parta a kapitan s nimi jede, ale to je zase uz jina. Vzdy tam nekdo je, kdo maka. Odpovednost proste nese kapitan a musi si to zvazit.

Osobne bych nikomu sproste nenadaval. To je asi jen degradace kapitana. At si rika kazdy co chce, kapitan by mel mit autoritu a ta se takhle neziskava. Naopak. Klidem a rozhodnosti. A kdyz uz se zarve, tak slusne, kratce, vecne s pozdejsim zduvodnenim a projitim chyby. Znam dost lidi, kteri maji muj respekt a zadny z nich nikdy nikoho netituloval sproste.

Pokud by clen posadky - ne pasazer (od toho mame crew listy) delal zle a ohrozil svym konanim ostatni, je to bezne ohrozeni jako na pevnine a muze to byt i trestnym cinem. Zalezi, kde zrovna s lodi budes a pripadne i jakou ma lod vlajku (lepsi uplatneni prava ve vodach exotickych zemi - uplatnis
s odvolanim na narodnost posadky pravo dle vlajky). Kazde jednani ma sve dusledky, i na lodi.
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 96

Příspěvekod olin » sob pro 14, 2019 3:18 pm

pan.fotograf píše:Obecně: když mi někdo začne nadávat, je to pro mne ubožák. Ať má důvod jakýkoli, má se ovládat a říci pokyn slušně. Nevidím důvod, proč pokyn Stáhni hlavní plachtu by měl řvát a proložit to **mužským přirozením sprostě** ! I v sebenapjatější situaci ničemu nepomůže řev.

Osobně: U mne to působí přesně obráceně... nejprve toho chudáka řvoucího nechám vydusit, at´si mu třeba praskně žilka nebo se z toho klidně podělá ! Na zvyšující se agresi odpovídám indiánsky (pro něž bylo sebeovládání jednou z nejctěnějších vlastností): Nejsem pes, abys na mne řval. A jestliže ani pak neubere, už se mi třesou ruce, vše mi z nich padá, jsem pomalý, vláčný - TAKŽE DEN UBOŽÁK HULVÁTSKÝ DOSÁHNE PŘESNĚ OPAČNÉHO EFEKTU, NĚŽ CHTĚL !!! Nejsem rychlejší, nebo výkonnější, ale naopak díky jeho "péči" se stávám méně použitelný.

Přesně vím, jakou situaci máš na mysli. Jedná se o kapitána kterej zná svou loď i prostředí. Ty sprosté nadávky, to bylo když byl ve stavu v jakém byl. Přes to, že byl ovíněn, tak věděl co dělá a nad nikoho se nepovyšoval. I na mě byl sprostej, ale pokud řek že něco máme udělat, tak to dávalo smysl. Oba dva jsme zelenáči a nedokázali jsme reagovat jako zkušenější. Sprostej na tebe ale byl většinou v případech, kdy po tobě něco chtěl a ty jsi nereagoval, protože jsi zrovna rovnal lana (což mohlo počkat), nebo když jsi seděl u kormidla a místo aby jsi se věnoval kormidlování, tak jsi datloval do telefonu a neudržel kurz. Taky jsem schytal pár čů...., ale ty prošly jednim uchem dovnitř a druhým ven. Sprostej byl zpravidla pouze pod vlivem a proto z toho co říkal, tak jsem si vždy vybral to podstatné a zbytek ignoroval. On se z opice vždy vyspal, ale ty z tvé lenosti ignorantství a sebestřednosti nikoliv.
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » sob pro 14, 2019 4:09 pm

No chlapi, uz se o tom tady psalo jinde, ale s vama to fakt musel byt nezapomenutelny zazitek. MImo toho MOB a i pres nelibost ostatnich prosazovani nudismu, se jeste ukazuje rvani a nadavky a "ovineny" kapitan. To snad byla plavba snu :-)
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 96

Příspěvekod olin » sob pro 14, 2019 4:55 pm

Byl to super zážitek! Kapitán sice rád víno, ale je to inteligentní a pohodovej člověk, kterej zná a ví co říká. Jen když je víc ovíněn, tak se snáž vytočí (a pak padaj ty čů....), což je s Karlem a jeho přístupem velice snadný i za střízliva. Jinak si i tak dokáže udržet nadhled a ví co říká. Já však taky nebyl bez viny. Udělal jsem taky pár blbostí (za který jsem právem slíznul taky nějakýho čů....), které byly způsobeny mojí zbrklostí a neznalostí. Zase to ale beru jako zkušenost z které jsem se poučil a která se nebude opakovat.
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 235
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » ned pro 22, 2019 10:18 pm

Dva kapitáni hleají práci
Sjölejon.jpg
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » pon pro 23, 2019 8:55 am

Je videt ze nejsou blby ze jsou na spravne strane
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » sob pro 28, 2019 1:28 pm

Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 235
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » úte led 07, 2020 7:25 pm

Na ČANY píši:
https://www.cany.cz/o-lodich-a-plavbach ... -r-c-t-i-c

Rolf Bjelke, narozen 1936 ve Švédsku plachtil s Northern Light na všech oceánech a na všechny kontinenty. Od 1977 je Northern Light jeho jediným domovem.
Na moři se odhalí pravda o člověku. To může být radostné překvapení nebo hrůza – jak pro tohoto člověka, tak pro ostatní posádku. Jelikož jako kapitán jsem zodpovědný za životní styl na palubě, jsem velmi důsledný, aby posádka, kterou zvolím přirozeným způsobem projevovala ohled a přátelství, respektovala způsob myšlení jiných lidí a měla odvahu otevřeně ukázat své city. Nejméně ze všeho se zajímám o to, jestli posádka umí plachtit. Naučit se plachtit je jednoduché. Naučit se bez problémů stýkat se s jinými lidmi – zvláště na malé lodi – není zdaleka tak lehké.
Zvedám svůj klobouk na počest nejlepším lidským vlastnostem. Respekt a ohled je nejdůležitější, co jsme se naučili dávat a nejcennější dary které jsme dostali na naší cestě s Northern Light. Bez respektu a ohledu se tato cesta nikdy nemohla uskutečnit.
Rolf Bjelke a Deborah Shapiro
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » úte led 07, 2020 8:06 pm

err_ píše:Tady je k tomu video: https://www.youtube.com/watch?v=AeWxaXYFn04

A tady je, jak to s tou lodi dopadlo :
https://www.youtube.com/watch?v=1uPQzwgpNbY

Zpět na