Dreumex Alu Cleaner

Věčné téma - opravy lodí všeho druhy a všemi dostupnými prostředky. Materiály, postupy. Dobré rady atd.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Dreumex Alu Cleaner

Příspěvekod Libor » čtv led 30, 2020 3:05 pm

20190810_111100.jpg

Zase jsem se něco naučil.

Loni při zazimování lodě v maríně jsem se seznámil s Vladimírem to má loď Voyager (Praha) už několik let. Vladimír je Rus žijící v Praze už přes 20 let a je to velký sympaťák. Zachránil mi aku když mi systém EVY hlásil na mobil podeřzelé nízký stav napětí na akumulátorech.

Marína je mezinárodní, kromě místních Holanďanů je tu hodně Němců. Ale také několik lodí majitelů z bývalých svazových republik. Kromě Vladimíra stojí hned vedle mě člověk z Ukrajiny, pak je tu někdo také z Běloruska a další a další. Tipuji 8 lodí.

Když Vladimír viděl jak čistím trup a a kryž jsem mu říkal že už asi další rok budu muset dělat nějaký nový nátěr trupu, tak mi říkal že to jde jednoduše s Alu Cleanerem a že je to pak bílé a není potřeba dělat obnovu gelcoatu nátěrem. Nechtěl jsem mu věřit když říkal: „ to se tím jenom natře, nechá asi 15-20 minut působit a pak to opláchneš vodou a je to bílé jako nové….“.

Doposud jsem se s tím mordoval jak je obvyklé a jak to všichni asi znáte. Po vytažení z vody opláchnutí hadicí s vodou, lépe wapkou. Pak omýt šampóném, nebo nějakým lepším čističem. Pak nastupuje utěrka Vileda a prášek na nádobí. Nebo specializovaný čistič na trup. Mě se lépe dělá s kuchyňskou houbičkou, ta měkčí strana. Navlhčit s práškem a čistit oblast vodorysky. Po letech jsem měl špínu v tomto místě tak zažranou že už to nešlo ani pískem a rezignoval jsem na to že to někdy bude bílé dokud to nepřetřu. A na závěr nanést vosk a rozleštit. Vše ručně, protože jsem si ještě nekoupil leštičku a po nové zkušenosti ani nevím zda ji budu ještě potřebovat.

No nic, prý druhý den až tam bude správce a majitel maríny pan Teo, mám mu říct. On ten přípravek prý má. Asi nemusím popisovat jak netrpělivě jsem ho vyhlížel. Potřeboval jsem to otestovat, protože jinak přes zimu bylo v plánu nakoupit barvy a vše co je k tomu potřeba.

Přijel druhý den trochu později a prý není problém. Šel do skladu vzal „nějaký kanystr“ a kartáč něco jako rýžák. Prý jestli mám kbelík. A šli jsme k lodi. Prý mám dávat pozor na oči, že je to kyselina.
V kbelíku jsem měl ještě od umývání trupu starou houbičku. S tou to prý půjde lépe jak kartáčem (a jak jsem viděl lépe se roznese tento čistič a není ho taková spotřeba).
Chrstnul tak 2 – 3 deci do kbelíku namočil houbičku a začal tím potírat trup. Říkám mu že to zvládnu sám. Vzal jsem si raději gumové rukavice a nanesl to na celý trup.

Pak jsem si přečtl návod. Je na tom i v češtině. Opravdu silná kyselina, PH1 v nezředěném stavu. Ale pro použití se ředí 1 :3 až 1:10. Musím se ho příště zeptat zda a kolik to měl naředěné. Myslím že to bylo zředěné protože to nanášel holou rukou.

Povrch má být ideálně mokrý a nemělo by to zcela zaschnout, pak to asi nepůsobí. Nechal jsem to dobře přes 20 a pak ostříkal vodou.
Jaké bylo moje překvapení když všechna špína z trupu a hlavně z vodorysky s kterou už nic nehlo, byla pryč a trup byl krásně bílý, jako nový. Není to sněhově bílá, ale to je způsobeno UV zářením a tedy změnou barvy samotného materiálu trupu.

20190810_111455.jpg

No radost na entou. Vladimír se přišel podívat a říkal že to tak dělá každý rok. Po vytažení natře, nechá působit a opláchne. Ani nevoskuje, když to stejně všechno na podzim krásně umyje.

Nebetyčný rozdíl v podílu ruční práce a materiála vlastně taky. Jak jsem zjistil cena se pohybuje kolem 25,-EUR za 5-ti litrový kanystr.

Goooglil jsem že si koupím alespoň litřík do zásoby na příští rok. Ale ono to nepůjde tak snadno. Do ČR to s dalšími výrobky firmy Dreumex vozily celkem 2 firmy. Ale ani jedna to už nenabízí. Když jsem se ptal, tak prý je s tím problém. Jako silná kyselina se to musí kdesi v Praze registrovat a evidovat u nějakého úřadu a jsou s tím problémy, stojí to peníze a i převoz není jen tak. Prodej mizivý, tak to přestaly vozit.

A to byla chyba, nenabídli to jachtařům. Nejlepší na tom je že to vůbec není určené na toto používání na lodi, ale na čištění hliníku, jeho povrchu, odstranění koroze a stop oxidace z hliníku.
Koho by napadlo že to takto skvěle funguje na čištění povrchu laminátu (gelcoatu). Holanďany to asi napadlo. Zkušenost k nezaplacení.

Takže když to nelze koupit tady koupím to v shopu u Tea. V maríně má malý krámek s tím nejnutnějším a nejpoužívanějším. On sám dělá majitelům lodí i běžný servis a údržbu. Viděl jsem že těchto kanystříků tam měl dost. Asi hojně využívaný prostředek.

Ale se spotřebou 2 – 2,5 deci na rok by to bylo na 20 let a po zředění snad ještě víc…

Takže to určitě koupím a případným zájemcům po 1 litru odleji…
Je to profi přípravek a jak jsem hledal tak jsem si všiml, že v běžných krámech se to nedá koupit. Zřejmě to výrobce dodává jen firmám.

Nehlaste se všichni...., i když Teo nemá problém to prodat v potřebném množství, tak na jaře či v létě toho můžu dovézt i více.

A kdo mi to zrovna 2x nevěří (sám bych byl skeptický), přikládám malý příklad (fotka sice zkresluje). Na jednom místě jsem nedotáhl houbičkou až k vodorysce. Na mokrém jsem si toho nevšiml a až to uschlo uviděl jsem rozdíl v „ošetřeném“ a neošetřeném povrchu, jen umytém a lehce čištěném práškem na nádobí. Takto mi to zůstávalo každý rok.

20190922_095436.jpg

Přidávám ještě kontakt na výrobce, kdybyste na to natrefili i někde jinde než v Holandsku.

vyrobce.jpg
andrej
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 8

Re: Dreumex Alu Cleaner

Příspěvekod andrej » čtv led 30, 2020 3:36 pm

Aj Poliaci majú taký prípravok - srodek do mycia , videl som to na mazurách .
je to tiež v takých bareloch a jme to určené myslím na umývanie podáh .
Neviem nájsť link čo mi posielal poliak ak nájdem tak pošlem .
kúpil som tam 10ročnú sasanku a nemala nikdy antifouling , zo spodu ako nová .
A tiež to bolo na báze kyseliny fosforečnej .
Otázka ako to pôsobí na gelcoat a laminát . ??
Tento rok som zas na Soline videl ako si umývajú spodok gurtňou.
Kúpil som tam Lagúnu a tiež nemala antifouling a zospodu ako nová .
Majiteľ raz za 2 týždne dal gurtňu obšitú nejakým flísom - plyšom alebo niečím podobným pretiahol popod lod a za 5 min mal umytý spodok . Na konci sezóny trup zo spodu ako nový .
Andrej

myslím že by to mohlo byt toto https://allegro.pl/oferta/easy-wash-alu ... 8122324032
Marigold
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 13

Re: Dreumex Alu Cleaner

Příspěvekod Marigold » čtv led 30, 2020 7:27 pm

“No radost na entou. Vladimír se přišel podívat a říkal že to tak dělá každý rok. Po vytažení natře, nechá působit a opláchne. Ani nevoskuje, když to stejně všechno na podzim krásně umyje”

Nejsem si jistej zda je dobra cesta gelcoat nevoskovat a to jeste po predchozim pouziti takoveho driaku.

Jde take, a hlavne, o konzervaci. Nejen o spinu . Ja pri lesteni citim jak vosk gelcoatu prospiva, vsakuje se a zaceluje mikropory.

Na skvrny podel vodorysky mi nejlip funguje Polish cleaner od Plastima.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Zpět na