Změna „radiokomunikačního“ zákona ve prospěch jachtařů.

Pořád stejný problém: kde a jaký průkaz na loď je potřeba, je či není uznáván atd.

Moderátoři: MARIS, vilma, windward, Pepa

MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Změna „radiokomunikačního“ zákona ve prospěch jachtařů.

Příspěvekod MartinB » sob zář 18, 2021 10:12 am

Díky Petrovi Ondráčkovi (exprezidentovi ČANY),
který inicioval změnu zákona a díky následné práci úředníku „Ministerstva průmyslu a obchodu“ se podařilo změnit znění zákona v náš prospěch. Obdobně tak jak se podařilo před mnoha lety rekreačním a sportovním letcům, podařilo se prosadit stejně i pro námořní rekreační a sportovní plavbu. Tedy, že nebudeme platit poplatky za využívání rádiových kmitočtů.

Podrobněji na stránkách ČANY www.cany.cz
david
moderátor
Reputace: 234

Re: Změna „radiokomunikačního“ zákona ve prospěch jachtařů.

Příspěvekod david » sob zář 18, 2021 10:40 am

Tak to je velký úspěch a tedy velké díky!!!
stani119
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 24

Příspěvekod stani119 » sob zář 18, 2021 8:07 pm

Skvělá zpráva :good: Díky :clap:
Stanislav
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 50

Příspěvekod Stanislav » ned zář 19, 2021 1:27 pm

Super, zrovna jsem řešil registraci MMSI u angličanů, tak s tím počkám do příštího roku. Petře a Martine DÍKY :clap: :clap: :clap:
ondra
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 3

Příspěvekod ondra » pon zář 20, 2021 2:15 pm

Skvělá práce, díky! Teď aby to Miloš stihnul podepsat. :-|
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » úte zář 21, 2021 7:28 pm

Toto je velká změna. Smysluplná práce. Díky!
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 97

Příspěvekod LadaM » stř zář 22, 2021 10:18 am

Bravo a díky! :clap:
tkruska
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 20

Příspěvekod tkruska » pon zář 27, 2021 1:04 pm

Ahoj Martine, to je bezvadná zpráva. Díky. :clap:
Můžu se jen zeptat, jestli se tím myslí i vnitrozemské užívání VHF?

Edit: tak dle CTU to tak asi je.
https://www.ctu.cz/informace-o-vyuzivan ... h-kmitoctu
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod MartinB » úte zář 28, 2021 12:29 am

Ahoj.
Já bych si počkal až na to, co ČTÚ napíše na svůj web po 1.1.2022.
:?
stani119
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod stani119 » stř pro 15, 2021 9:34 pm

Paní z ČTÚ povídala, že kdo má platné Oprávnění lodní stanice a má tak již předepsány platby na příští a další roky, musí vyplnit žádost (formulář bude na stránkách ČTÚ jakmile zákon bude v platnosti) a zaplatit poplatek 500,- Kč, aby byl od plateb osvobozen. Lze žádat kdykoli, případně již uhrazené poplatky v 2022 prý budou vracet :)
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 97

Příspěvekod LadaM » pát pro 17, 2021 9:07 am

Zaplatit poplatek, abych byl osvobozen od poplatku. V té naší malé zemičce se fakt nedá strádat nedostatkem veselých okamžiků. :lol:
Ale stejně ji mám rád... :)
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod MartinB » ned pro 19, 2021 11:23 am

Ahoj.

Nemám s právem profesně nic společného, ale odvážil bych se požadavek paní z ČTÚ rozporovat.
Zákon č. 127/2005 Sb. zákon o elektronických komunikacích byl změněn zákonem č. 374/2021 Sb, v kterém je uvedeno ono osvobození pro námořní jachtaře s platností od 1.1.2022.

Nikde v 374/2021 není uvedeno, že by se mělo o osvobození ještě následně žádat.
Ani v příslušném paragrafu 24, ani v přechodných ustanoveních, ani v žádných přílohách (i když co by to v přílohách dělalo, že?).
Zákon nedává příslušnému úřadu možnost zákon upřesnit/doplnit, tedy vymyslet si k tomu onu zpoplatněnou žádost o osvobození.
Nic takového jsem tam nenašel, doufám, že jsem nic nepřehlédl, a věřím, že to snad i dobře chápu - připadně pro jistotu zkuste někdo zainteresovaný také kouknout.

Takže já bych řekl, že je to prostě od 1.1.2022 osvobozeno a to co platilo před tímto datem od 1.1.2022 neplatí, není třeba o nic žádat, natož platit.

Pokud by ČTÚ mělo nějaké "Stani119" popsané "vynálezy" myslím, že by bylo vhodné se vzepřít.
To už umíme, ala "noční kotvení", ne?

Ahoj Martin
ondra
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod ondra » úte pro 21, 2021 10:27 am

Tak a je to tu a ta pětistovka platí :?

Zrušení poplatkové povinnosti za využívání rádiových kmitočtů pro lodní stanice při sportovní a rekreační činnosti
Český telekomunikační úřad (dále jen „Úřad“) informuje držitele individuálních oprávnění k využívání rádiových kmitočtů pro námořní pohyblivou službu (lodní stanice) a žadatele o tato oprávnění, že od 1. 1. 2022, kdy nabývá účinnosti zákon č. 374/2021 Sb., kterým se mění zákon č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o elektronických komunikacích), ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, který stanovuje, se nově povinnost platit poplatky za využívání rádiových kmitočtů nevztahuje také na držitele oprávnění k využívání rádiových kmitočtů při využívání rádiových kmitočtů pro námořní pohyblivou službu (lodní stanice) při sportovní a rekreační činnosti.

Pro aplikaci předmětné změny zákona při správním řízení ve věci udělení individuálního oprávnění k využívání rádiových kmitočtů námořní pohyblivé služby je nutné, aby žadatel o udělení individuálního oprávnění pro lodní stanici, který požaduje osvobození od platební povinnosti, jednoznačně deklaroval, že rádiové kmitočty přidělené lodní stanici na základě individuálního oprávnění bude využíváno VÝHRADNĚ při sportovní a rekreační činnosti, která není uskutečňována za účelem dosažení zisku (§ 24 odst. 3 zákona o elektronických komunikacích).

Nová žádost o udělení individuálního oprávnění lodní stanice:
S ohledem na danou změnu zákona o elektronických komunikacích Úřad doplnil formulář typu „I“ (LODNÍ stanice) Čestným prohlášením, ve kterém žadatel o vydání individuálního oprávnění lodní stanice pro rekreační a sportovní plavbu musí deklarovat, že plavidlo, na jehož palubě je umístěná lodní stanice, je provozováno pro sportovní a rekreační účely a rádiové kmitočty budou (od určitého data) rovněž výhradně využívány při činnosti, která není uskutečňována za účelem dosažení zisku (např. pronájmem plavidla).

Žádost o změnu stávajícího individuálního oprávnění lodní stanice:
Aby mohla být změna zákona aplikována i na stávající držitele individuálních oprávnění k využívání rádiových kmitočtů námořní pohyblivé služby (lodní stanice), je nutné, aby jejich držitelé požádali Úřad o:

změnu příslušného individuálního oprávnění lodní stanice spočívající v „osvobození“ od placení poplatků za využívání rádiových kmitočtů, přičemž žádost musí být doložena čestným prohlášením o účelu využití rádiových kmitočtů,
vrácení přeplatku (alikvotní částky do konce roku), pokud tento vznikl, s uvedením čísla účtu, na který má být přeplatek zaslán.
Při podání žádosti o změnu individuálního oprávnění pro účely osvobození od poplatkové povinnosti Úřad proto doporučuje použít rovněž výše uvedené Čestné prohlášení (nejlépe vyplněný nový formulář typu „I“). Zde je rovněž nutné uvést, od jakého data jsou kmitočty využívány výhradně pro účely rekreační a sportovní plavby.

Důvodem změny individuálního oprávnění lodní stanice je v daném případě žádost držitele individuálního oprávnění o provedení (netechnické) změny v individuálním oprávnění, za což je podle zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, stanoven správní poplatek ve výši 500,- Kč.

V případě kladného posouzení žádosti Úřad vydá rozhodnutí o změně poplatkové povinnosti stanovené v příslušné části individuálního oprávnění lodní stanice a pokud o to držitel požádal, po nabytí právní moci tohoto rozhodnutí vrátí Úřad žadateli/držiteli příslušného oprávnění alikvotní část poplatků za využívání rádiových kmitočtů (rozdíl v poplatku po nabytí právní moci rozhodnutí o změně oprávnění a koncem kalendářního roku).

Držitelé individuálních oprávnění, kteří o změnu poplatkové povinnosti nepožádají do 31. ledna 2022, jsou povinni uhradit poplatek ve výši stanovené pro rok 2022.

20. 12. 2021

https://www.ctu.cz/zruseni-poplatkove-p ... -sportovni
stani119
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod stani119 » úte led 25, 2022 10:46 am

Paní z ČTÚ povídala, že pokud nové oprávnění nebude vydáno do 31.1.2022 a současně nebude poplatek za využívání rádiových kmitočtů na rok 2022 uhrazen také do 31.1.2022, bude držitel stávajícího oprávnění zařazen na seznam dlužníků :hmm: :roll: :shock:
Takže je třeba poplatek zaplatit a po obdržení nového oprávnění poslat žádost o vracení zaplaceného poplatku za rok 2022. Na tuto žádost o vracení se již nevztahuje správní poplatek :crazy:
david
moderátor

Příspěvekod david » úte led 25, 2022 5:02 pm

O vrácení poplatku se žádá rovnou v Čestném prohlášení. Viz papír, co mi poslali. Vložit jako příloha nevím proč nejde.

Čestné prohlášení námořníci.docx

1 / 1

Čestné prohlášení k prokázaní rekreační a sportovní činnosti (plavby).

Já, níže podepsaný jméno příjmení, titul

prohlašuji, že rádiové kmitočty přidělené lodní stanici tohoto plavidla využívám VÝHRADNĚ při sportovní a rekreační činnosti (plavbě), která není uskutečňována za účelem dosažení zisku.

Zároveň žádám o vrácení přeplatku za rok 202X (pokud již byla uhrazena roční platba) na číslo účtu: XXXXXXX/XXXX.

Dne: Podpis:
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » úte led 25, 2022 5:17 pm

„prohlašuji, že rádiové kmitočty přidělené lodní stanici tohoto plavidla využívám VÝHRADNĚ při sportovní a rekreační činnosti (plavbě)“

To je super. Pokud někdo má loď v zahraničí, tudíž v ČR kmitočty vůbec nevyužívá, je ČTÚ donucen prohlásit, že kmitočty (v ČR) využívá. Tedy pokud chce vrátit poplatek. Jak kouzelně si to úředníci vymysleli. :x
ondra
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod ondra » stř led 26, 2022 1:44 pm

Tak mi přišla nová licence a je už bez poplatku 1200Kč/rok
Ale abych byl osvobozen od tohoto poplatku, musel jsem zaplatit poplatek 500Kč za osvobození. :x
Jirka_TEC_Tce
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 28
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Jirka_TEC_Tce » pon led 31, 2022 9:40 am

Ahoj přátelé, jak to tedy po změně podmínek bude s ručkou na lodi. Mohu ji používat, musím ji nějak registrovat? Průkaz (omezence) mám.
Díky, ahoj, Jirka
david
moderátor

Příspěvekod david » pon led 31, 2022 5:35 pm

Úplně čerstvě nevím, ale ručky na loď odmítali registrovat. Jedině pevnou. Nejlíp rovnou brnkni na ČTÚ 224 004 661.
Jirka_TEC_Tce
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 28
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Jirka_TEC_Tce » čtv úno 03, 2022 10:20 am

Ahoj, dnes mi volala paní z ČTÚ a poskytla mi následující informace:

Ručka lze zaregistrovat na plavidlo, ale je pouze k tomuto plavidlu, tedy nepřenosná.
Formulář (žádost o registraci) mi posílá emailem.
Registrace je na dobu pěti let, před koncem platnosti je nutno zažádat opakovaně.
Vydání registrace a pak další opakované je za 3000,- Kč (slovy třitisícekorun)
Při používání plavidla pro rekreaci a sport odpadá roční poplatek.
Mám poslat žádost + kopii osvědčení plavidla (kopie stačí neověřená)

Při hovoru jsem se nezeptal, co všechno registrace obsahuje (volací znak aj. ?), ale to už asi ví někdo z Vás, zkušených a znalých.

Všem přeji brzký konec zimy a brzy na shledanou na vodě,
Jirka
ondra
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod ondra » čtv úno 03, 2022 4:08 pm

Ručku registrují jen jako doplněk k pevné k VHF. Radiostanice musí podporovat ATIS.
Poplatek 3000Kč se platí předem.
Ve formuláři zaškrtneš čestné prohlášení o rekreační plavbě a tím pádem už neplatíš za provoz roční poplatky.
Volací znak a číslo ATIS Ti přiřadí ČTU.
Formulář k registraci je ke stažení na stránkách ČTU.
Je to formulář 13i
Musíš mít ale prohlížeč 602, takže sem nejde vložit jako příloha.
david
moderátor

Příspěvekod david » čtv úno 03, 2022 4:53 pm

Volací znak dostaneš, ale je na prd, neb tě podle něj nikdo nepozná. A taky ho tím pádem nikdo nepoužívá a volají si jménem lodě nebo nějakou přezdívkou. Takhle to dělá i velká plavba a komory. Například: komora Roztoky, tady Fidélio. / Roztoky slyší / plavu proti vodě, jsem v Úholičkách / jo, budeš to mít připravený/ super, dík
Tedy žádné velký oficiálnosti
Když jsem, netuše, jak to je, chtěl jako volací znak jméno lodě, tak se úřednice smála.
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 44

Příspěvekod Pavel63 » pon srp 15, 2022 4:26 pm

Hm, občas se člověk nestačí divit, když to tady čtu. Požádat o vrácení poplatku, ale za žádost zaplatit poplatek ...
K těm ručkám a VHF obecně - ruční VHF již dříve byla povolená prakticky jen jako doplňková k vestavěné (pevné) VHF. Zcela upřímně - kurz a zkoušky od ČTÚ jsem dělal v r. 2005, tehdy se probíralo a zkoušelo navazování spojení, volání MyDay (dej Bože, abych ho nikdy nepotřeboval ...), Pan Pan a podobně. Volací znaky mají radioamatéři, v souvislosti s VHF na moři to slyším poprvé. A reálná praxe - škoda mluvit. Aspoň tedy co jezdím přes 20 let do HR, tam správný postup dodržuje snad jen Split radio nebo Dubrovnik radio, 90% ostatních hlášení je nějakému oficiálnímu postupu na hony vzdálené ...
Naštěstí nemám svou loď a jezdil jsem na charterové nebo majitelské, tak tohle nemusím řešit. A ručku mám už jen s ohledem na bezpečnost. Lodní VHF není na plachetnicích obvykle u kormidla k dispozici ...

Takže díky všem, kteří zjednodušují jachtařům život, třeba i prosazením odpuštění poplatku za VHF pro rekreační účely.

Pavel.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » pon srp 15, 2022 6:08 pm

Právě registraci ruční VHF jsem před pár lety řešil (no, už to bude tak osm let).
ČTÚ – to nejde, nelze mít přenosnou stanici bez vazby na pevnou. Když jsem argumentoval tím, že v jiných zemích to jde, prohlásili, že oni to nedělají. V podtextu znělo, že to neumějí a nechtějí dělat.
Od té doby jsem si vyřídil licenci pro ruční vysílačku v Británii. Platí ovšem jen pro britské vody. Ovšem byla zdarma.
V Británii si takovouhle registraci prosadili jachtařští instruktoři a charteroví skippeři. Často střídají lodi a chtěli mít svoji spolehlivou vysílačku. A vida, šlo to. Když jsou úřady pro lidi a ne naopak, jde ledacos.
Taky jsem měl krátkodobou licenci pro ručku ve Finsku. Vystavili ji ochotně a rychle, bez sebemenších problémů. Dokonce nejdřív přišla jen licence a až po týdnu faktura na správní poplatek. Myslím, že to bylo pod 20 eur za licenci i poštovné.
Takže ČTÚ… :gun:
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 44

Příspěvekod Pavel63 » úte srp 16, 2022 10:05 pm

Ruční VHF je právě o bezpečnosti a pro ty, kteří jezdí na charterové plachetnice. Stává se, že tam rádio pořádně nefunguje, to je jeden problém, ale hlavně na charter jezdí hodně lidí jen na dovolenou, kde je jeden skiper a posádku tvoří přátelé, rodina a podobně. A kde je obvykle v plachetnici VHF? No přece v salonu. A skiper? U kormidla ... A ne vždy jde opustit kormido, když je hlášení o počasí nebo "securite". Navíc ze zkušeností vím, že posádka se obvykle baví a VHF je celkem nezajímá, natož aby ji dokázali ovládat (přeladit na potřebný kanál) a pak skiperovi dokázali přetlumočit obsah hlášení. Takže pak je na plachetnici jediným rozumným řešením právě ručka pověšená pod bimini, byť obvykle nemá tak citlivý příjem jako vestavěná VHF, která má anténu na stěžni.

Druhým problémem jsou nafukovací čluny, kde rozum velí z důvodu bezpečnosti mít VHF, ale jaksi není kam ji nainstalovat ...

Lze tyto důvody nějak vysvětlit patřičným úřadům? Nejsem si zcela jistý ...

Pavel.

Zpět na