Človek musí mať v živote aj trochu šťastia. Ak ho nemáš, tak je problém kúpiť starú loď, problém je stavať loď a keď máš prachy na novú, tak ti istotne nebude sedieť a budeš chceť inú.
K stavbe lode, poznám troch ludí čo dokázali postaviť plachetnicu za jeden rok a samozrejme na nej aj do roka plachtiť. Každý z nich však už mal skúsenosti so stavbou lode.
Čo je nepriatelom stavby:
1. Popri stavbe musíš prerábať byt /môj prípad/, stavať dom, opravovať chalupu a pod.
2. Na stavbu nemáš dielňu, stodolu, alebo aspoň prístrešok, môj prípad asi po roku stavania.
3. V práci riešiš závažné problémy a nemôžeš sa na prácu sústrediť. /často môj prípad/
4. Zásadným spôsobom meníš projekt /môj prípad/
5, Máš na čom jazdiť a aj do sýtosti jazdíš /môj prípad/
6, Chalupa s velkou záhradou /môj prípad/
7, Neprajúca manželka /tak toto nie je môj prípad/
8, Nedostatok peňazí, akútny. /toto tiež nie je môj prípad/.
9, a podobné ďalšie protivenstvá
Postaviť si sám loď má samozrejme aj nejaké výhody, okrem dobrého pocitu je to najme cena lode. Najlacnejšia nová 5m plachetnička s kajutou stojí cca 6-7000 euro. Stará, ale v dobrom stave asi 3000 euro. Ak si ju postavíš sám, tak za cca 2-3000, teda ako sekáč, ale máš to nové.
Ak si môžem dovoliť pár rád ako stavať rýchlo, tak
1, nemeniť nič zásadného na projekte.
2, mať kde stavať, to je min. prístrešok
3, odskúšať si materiál z čoho budem stavať, najme epoxid
4, pripraviť si najskôr material, najme drevo a preglejky. Ostaný material dostatočne včas objednať, epoxid, plátno, farby, kovanie a pod.
5, stabilizované zázemie, najme manželka, práca a peniaze.
6, zhromaždiť max. informácií o spôsobe stavby .
Dnešná doba je prajná stavaniu, všetko sa dá kúpiť, mnoho vecí ti zásielková služba donesie až do domu, na internete je kopec informácií, no nestavaj keď je to tak.