16 stop z Nového zélandu

Všechno možné o stavbě lodí, materiálech, způsobech spojování materiálů, technologiích, konstrukcích lodí a vše co s tím souvisí

Moderátoři: Pepa, david, vilma

Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » stř lis 08, 2006 8:42 pm

Denis píše:Stavba malej lode, pokial máš preto podmienky, je príjemná záležitosť.
A to je to o co tu kráčí. Nemám. Bydlím v paneláku a jediná možnost bude přes léto pod nějakým přístřeškem na zahradě. Uvažuju o párty-stanu. Používáme ho na rodinné garden party.
Jenže před tím musím postavit novou dílnu a ze stávající dílny udělat ložnici, přistavit sociálku..... :cry:. Já si stejně říkám, že to bude mít větší smysl, až budeme s ženou v důchodu. Jestli se dožiju. :wink: Pokud jezdím s rodinou na jeden týden, nemá smysl platit všechny poplatky, přepravovat, sestavovat, atd. Ale představa celého léta na své lodi, to už je jiná. :D
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152

Příspěvekod Denis » stř lis 15, 2006 8:37 pm

To teplé počasie vo mne prebudilo novú aktivitu, prácu som dal bokom. Pripravil som drevo na konštrukciu podláh, teda povyberal dosky, nameral, osamoval na cyrkulárke, porozkladal som to po lodi, nakompletoval a odniesol k stolárovi ohoblovať. Dnes ráno som bol preto. Včera som vybrúsil vnutro lode, bolo to také ocapkané, ošahané, špinavé. Dnes som to povysával, oprášil štetcom a povytieral handrou. Zarobil som napúšťací epoxid a celé vnútro som natrel. Som zvedavý, či to do zajtra zatvrdne. Ak nie, tak to zakryjem plachtou a pustím tam teplý vzduch. Odfotím to a dám sem foto, ak to zvládnem tak zajtra.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » ned lis 19, 2006 10:49 pm

Odfotil som to, ale foto sem som nedal, pošlem ho adminovi Liborovi, lebo mne to nejak toto netoto.
Ale zato som natrel vnútro lode druhým náterom. Na časti pod podlažkami a pod podlahou kokpitu som dal syntetický lodný lak od Balakomu, a tam kde môže svietiť slnko som dal nejaký drahší Grécky lak na lode, lebo som sa dozvedel, že najlepší výrobcovia farieb na svete sú Gréci, tak dám sa presvedčiť. Hlavne nebol tak drahý ako od Hempla, alebo Internacionál. Ale 2 kg laku od Hempla mám pripravené na sťažeň a palubu. Kúpil som to v HR, kde je fabrika Hempl a je to tam lacnejšie skoro o polovicu ako na severe. Ale bacha, lacné to nie je!!!
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » čtv lis 30, 2006 11:46 pm

Dvakrát som to teda nalakoval, tie nahoblované dosky som poprirezával na mieru, rozmiestnil som po lodi. Lak zatial vytvrdol. Tvar vnútra už sa rysuje. Najvyšší čas rozmýšlať kde bude miesto na varič, bandasku s vodou, jedlo, rôzne potrebné veci ,oblečenie. Nedá sa všetko narvať do bakysty. Potom špica trčí zvody a vy spíte dolu hlavou, lebo predsa nohy sú v špičke. Za otca sa mi tam nikde nezmestí chladnička. Nejako to vyriešim. Ale robí sa už na milú kedveš, teda na h...o! Kde sú tie časy, keď som sa potil a nadával na horúčavu. Ale loď je už v takom stave, že nahodím motor a môžem jazdiť.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » pon pro 04, 2006 12:06 am

Resumé, alebo hodnotenie v polčase.
Vzhladom k tomu, že nevyplávali na povrch niektoré doklady o kúpe materialov, tak rozdelím hodnotenie na tri? časti.
1.časová náročnosť, pracnosť.
2.Nelutujem že staviam príliš malú loď, alebo nemohol som radšej niečo menšieho?
3. Kolko to doteraz stálo / za material./

Na webovej stránke Hartleyho píšu, že yachty TS sú jednoduché na stavbu pre amatérov. Dopĺňam, že pre manuálne zručných amatérov. Ale stavba v skutku ide rýchlo, za predpokladu, že ovládate technológie, poznáte materialy a venujete dostatočnú pozornosť príprave.
Uvediem príklady. Prekreslenie rebra z výkresu na papier a jeho vyrezanie trvalo cca 2,5 hod, teda jednej polovičky, druhá o niečo menej, teda vyrezanie celého rebra trvalo max. 5 hod. Rebrá na celú loď vrátane predného vezníka sa dajú zmáknuť za týždeň. Aj laťovanie išlo rýchlo jeden pár latí = jeden deň, teda asi 6 hod. Outdorove late, teda zdvojené, trvali dva dni, teda 2x 6 hod. Montáž kýlu, lepenie každej dosky tiež po 6 hod. Obšívku som zmastil za týždeň a pretmelenie pred olaminovaním za 3 dni. Samotné laminovanie aj s prípravou max. 3 dni s tým že na prácu s epoxidom treba aspoň dvoch ludí. Pretmelenie a prebrúsenie sa dá zmáknuť za týždeň, podla toho ako ste zvládli olaminovanie, ale jeden víkend a tri poobedia stačia. Farbenie, to je tak 4x po 3-4 hod. Tolko v skratke, ale vzápetí sa tlačí otázka, tak čo som na tej lodi robil od jari do jesene?!!!
Skúsim si odpovedať. V skratke, je to nedostatok skúseností, neznalosť technológií, nedostatočné poznanie vlastností jednotlivých materialov, nedostatočné technické vybavenie. Všetko je to spôsobené tým, že v kluboch, v lodeniciach sa prestali stavať lode a ustal tok informácií. Preto sa ani nevydávajú knihy o stavbe lodí / v slovenčine a češtine / lebo nie je trh, pre koho, keď nikto nestavia. Na webe nie je skoro nič, tý čo stavajú, tý si svoje vedomosti žiarlivo strážia a len keď niekoho vypátrate a priamo oslovíte, tak je ochotný niečo povedať. V starých knihách zo sociku tiež toho moc nie je a aj z toho je polovica zastaralá. Prekvapilo ma, ako málo je písané o laminovaní, žiadne praktické rady. Keď som odtočil z rolne plátno a ono sa začalo chovať ako živé striebro, bol som v šoku. A ešte len keď som ho priložil na epoxidom natretý podklad a potom druhú vrstvu, bubliny, stekajúca živica atď.Proste hororrr!!! Ale v knižkach ani "censored". Za prvé vtedy sa z epoxidom moc nerobilo, lebo bol sakramentsky drahý, kilo stálo vyše 100 Kčs a polyester snáď ani dvacku. A za druhé, tieto technológie v každej lodenici ovládali, teda v knihách sa o tom nerozpisovali, lebo to bolo všeobecne známe. No ale čo my chudáci dnes???!
Ale poďme konkétne. Rebrá som vyrezával dekopírkou, alebo priamočiarou pílou, či ako sa to ešte volá. Pásovku nemám. Rýchlo som zistil, že aj keď nemám najlepšiu pilu /narex profesional/ pilku musím mať špičkovú. Kupoval so od Metaba, všetky lacné z baumaxu stáli za pitel /pytel?/ hoven!!! Netlač na pílu, keď je tupá, to je jedno ludové porekadlo a tu platí do písmena a do bodky. Ale akokolvek som sa snažil a sústredil, rez nebol ideálne rovný a pracne som to opravoval rašplou. To bol zabiják času!!!! A pritom kotúčová brúska z 80-kou šmirglom by to zvládla ozaj v cukuletu. Zistil som to neskoro ,ale predsa.
Ďalej, zo začiatku som si pomocné dosky na zostavovanie rebier, montážnu stolicu a pod. rezal a hobloval sám. Neskutočná zdržovačka. Treba ísť za stolárom. Keď to vidíte, že za dve hodiny spraví na tých profi strojoch tolko čo vy za týždeň, tak je vám do plaču. Ale toto všetko a ďalšie boli len drobnosti. Skutočné zdržania boli tieto: teda technického charakteru: 1. pozdĺžne a outdorove late a po 2. laminovanie.
Late. Late spájate večšinou z dvoch kusov, lebo krásne drevo bez sukov a rovno rastené v dĺžke 6 m ťažko zoženiete. Ja som zohnal špicove drevo zo smrekovca / modrínu/ v dĺžke 3m. Stolár tie fošne ohobloval, narezal late, late prehobloval. Zatial všetko O.K. A začal rezať úkosy na zlepenie, tuším v sklone 1:8. Po týždni to vzdal. Tak som to začal riešiť sám. Ako tak som to narezal, ale od dokonalosti to malo ďaleko. Nechce sa mi to tu rozpisovať, je to na dlho. Ale lepiť sa to proste nedalo. Tak som každý ukos pribrusoval do dokonalej roviny. Najprv rašplou. To nešlo!!! Až vteda som prišiel na tú kotúčovú brúsku. Ale aj tak to bol heroický výkon. A trvalo to! No a potom ešte lepenie. Spoje nedržali. Predstavte si, že máte na kostre prilepené a našroubované lišty a o dva dni vám prasknú v tom lepenom spoji. Na šlak trafenie. Problém bol paradoxne vo vysokej kvalite dreva, bolo extrémne hutné a v mojej precíznosti, pri lepení som to stolárskymi svorkami stlačil ako v hydraulickom lise. Teda drevo som mal najskôr napustiť penetračným epoxidom, aby prenikol čo najhlbšie. A spoj sa nemá príliš lisovať, lebo epoxi vyžaduje k dokonalému spoju určitú hrúbku. Holt, chybami sa človek učí.
No a laminovanie, škoda hovoriť. Z trojdňovej záležitosti sa stala udalosť na tri týždne. To je na samostatnú story.
Ďalšia zdržovačka, netechnická, bola dovolenka. Išiel som na 10 dní do HR. Týždeň pred a týždeň po ani ranu. Mesiac v čudu. No a štvrtá vec čo ma najviac zdržala, bola nedokončená prestavba bytu. Začal som ju v zime, s tým, že v lete robím na lodi. Ale žena a deti ma premohli, tak som asi mesiac maloval a šrouboval skrinky, robil špalety a pod.
Tiež musím povedať, že večšinou som soboty a nedele nerobil. Niekedy som síce nevýslovne trpel, že nemôžem robiť na lodi, ale venoval som sa manželke a čiastočne zvyšku rodiny, hoci moje velké deti už na mňa kašlú. Sem tam som tiež pomáhal mojim rodičom. Otec už má 82 rokov, tak mu pomáham z vinohradom a zaobstaral som mu bukové drevo na zimu, samozrejme som ho aj rezal, rúbal a ukladal. Z velkou hrdosťou tiež musím povedať, že som bol 8x !!! na Dunaji s mojím gumákom a deviaty krát s kamarátom na jeho. Zo slzami v očiach na to spomínam a teším sa, že raz pôjdem znovu na dovolenkový splav na Dunaj a to aspoň na dva týždne!
Záver. Plachetnica dĺžky 4m až 6m sa dá postaviť za 1 rok, ak viete ako na to. Žiaden problém. Všetko je dostať, material, náradie, výbava. Problém je len jeden, že človek nevie ako na to. Ahoj.
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 39
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » pon pro 04, 2006 9:19 am

Denisi, poučný příběh. Nepolevuj ...
MilanR
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod MilanR » pon pro 11, 2006 11:33 am

Tak jsem také dospěl do jakéhosi poločasu, takže to shrnu.
Přestavba(rekonstrukce) lodi je horší oproti stavbě v několika věcech.
Loď se obtížně rozebírá, pokud ji nechcete rovnou rozštípat sekerou, znamená to mnoho hodin vysekávání vrutů s laminátu a opatrné vyšroubování. Potom se zase opatrně odsekává překližka od žeber a podélníků. Jediné, co jde dobře, je strhávání nekvalitního laminátu. Ale získal jsem několik set až tisíc mosazných vrutů, jinak dost drahých (byly jich dvě plné PETlahve).
Další problém je výměna dílů. I když mám plány, nové díly musí především pasovat na staré místo, takže rozměry neplatí. Mnohdy se na místo opravy složitě dostává a to znamená další čas navíc.
Na druhou stranu jsem s vrakem získal i kýl, ploutev, stěžen, takeláž atd., které bych těžce a draho sháněl. Také jsem ponechal konstrukční jádro lodi - vnitřní kýlovou plaňku (či jak se tomu říká), klounovec,část obšívky kolem přídě, kterou bych asi nedokázal sám sesadit, interiér (skříňky, poličky).
Září, říjen 2005 jsem strávil rozebíráním. Jaro bylo studené, pracovat jsem v podstatě začal až v květnu.
V podstatě je to zápas. Vzhledem k tomu, že mám rodinu, malé dítě, pracuji a ještě dálkově studuji vysokou, zbývá času proklatě málo. S financemi je to taky potíž, většinou s penězi vyjdu, ale málokdy se vrátím :-). Prostě učitel. I to zdržuje stavbu. Cítím to ale tak, že na víc než na dva roky práce nemám ani síly, loď se musí udělat v jednom zátahu, jinak se k ní člověk přestane vracet a shnije mu na zahradě. Což je další problém, vyhřívaná garáž by se hodila, ale není.
Celé léto jsem dělal kostru a obšívku. Pak přišel podzim a začal závod s časem. Obšívku jsem olaminoval, nahrubo přetmelil a přebrousil a natřel základovkou.
Protože chci příští rok nejpozději na podzim na vodu, musím pracovat i v zimě. Proto jsme loď otočili, i když by lépe zimovala dnem vzhůru. Rozeberu palubu a kajutu a nařežu si díly. Na jaře začnu zase lepit.
Co se týká stavby, více je vidět z fotek, které mám na své stránce. Spoustu věcí popsal Denis, bylo to poučné (např. zkusím tu brusku na zarovnávání řezů) a pravdivé. Literatury je málo (dobrý je Zizius: Rekreační plavidla), dělám skoro všechno metodou pokus omyl.
O stavbě se dá psát dlouho, kdyžtak se mě zeptejte.
Ještě poznámka - dost jsem vsadil na laminát. Nejsem moc zručný truhlář a všechno dělám sám, a tak jsou řezy křivé, občas se objeví mezera. Celkem to ale sedlo k sobě. Laminát jsem udělal masivní epoxydový - 3 vrstvy 350g/2, má to asi 1,3mm tloušťku, na kýlu dvojnásobek. S 9mm překližkou se to ani nehne.
Byl jsem leto poprve na lodi na moři - v Zadaru. To byla taková náplast na rozervané jachtařské srdce. :-) Ahoj
Odkazy:

http://www.randak.cz/view.php?cisloclanku=2006120801
http://www.randak.cz/view.php?cisloclanku=2006120901
http://www.randak.cz/view.php?cisloclanku=2006120902
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » pon pro 11, 2006 12:07 pm

No, máš můj obdiv. V těch podmínkách, co to děláš..... Já, jak bych viděl ten stav pod laminátem, tak bych to zrovna spálil. Ale tvůj i ostatní příspěvky jsou pro mě silně motivační. Neustále mě utvrzujete v myšlence, že se mám do stavby také pustit. Kurňa, snad do toho praštím.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » pon pro 11, 2006 7:03 pm

Milane, heroický výkon. Rodina, malé dieťa, štúdium, málo peňazí, to je typická charakteristika ludí, čo stavať nemôžu, lebo to teraz nejde. Ty si ukázal, že to ide a nechtiac hrou osudu a blaženou nevedomosťou si sa vybral po tej ťažšej ceste. Ale zvládaš to dobre. Vôbec nepochybujem či by si dokázal stavať funglovku. Musím ale povedať, že máš aj výhodu a to je tvôj vek. Ešte vládzeš. Ja som ročník 58 a nie že by som sa cítil starý, ale zohnúť sa k zemi doká?>em cca tolkokrát, kolko mám rokov. A končím. Každé klaknutie a vstávanie je horor. Týmto chcem tebe Baharis povedať, neotálaj dlho, najmladši už nejsi. Hoci Zdenek postavil krásnu loď a večšiu v zrelšom veku. Ale z nás starších si príklad neberte, teda ak ste ešte mladý, loď treba stavať čo najskôr, aby ste si ju dlho v pohode mohli užívať. Teda né že bych sa chystal umret, ale jeden nigdá neví.
Richard
věčný začátečník
věčný začátečník
Reputace: 82

Ach bože!

Příspěvekod Richard » pon pro 11, 2006 7:15 pm

Jsem ročník 59, koukám, Denisi, měl bych se pomalu chystat na smrt! :lol:
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » pon pro 11, 2006 7:49 pm

Zobáci!!! :lol: :lol: :lol:
:!: 56 :!:
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » pon pro 11, 2006 8:10 pm

Šak on ťa ten smích prejde. Keď si uvedomíš, že začneš stavať až na budúci rok a stavba bude trvať napr. 5 rokov a ešte k tomu katamaran, to sú vlastne lode dve, tak už do dôchodku to nebude tak ďaleko. Tak aby si si to plachtenie do sýtosti užil! Ináč vieš čo ti hrozí jak nevládnemu dôchodcovi, predsa motorák! Šak ono si zvykneš.
Pepa
moderátor
Reputace: 24

Příspěvekod Pepa » pon pro 11, 2006 8:22 pm

proto když stavět, tak jedině hliníkovou, na dřevěný bych už asi umřel "55"
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » pon pro 11, 2006 8:53 pm

Tak to vidím, že z těch dat narození uděláme postupku. :wink:
Já vím Denisi, já vím. Ale s tím počátkem to nevidím ani příští rok, ani napřesrok. Dílna, kteroužto k tomu nutně potřebuji se teprve bude stěhovat do nových prostor (tam zatím stojí třešeň) a místo dílny bude ložnice. Pak teprve budu moci začít a nebude mě nic jiného tlačit. Ale udělal jsem jeden důležitý krok: letos na jaře jsem zasadil náhradní třešeň. :)
No, vzhledem k tomu že jsem doma, nebude mě to snad trvat tak dlouho. Do dvou let to musí být spíchnuté. Mě nebude brzdit čas, ale peníze. :cry:
MARIS
moderátor
Reputace: 5
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod MARIS » pon pro 11, 2006 10:15 pm

Omlouvám se,ale já vám tu postupku trochu naruším,již mě bylo 67.Svoji první jachtu jsem začal stavět ve dvaačtyřiceti a trvalo to pět let.Ale to byla jiná doba,nebyl materiál,nebyly peníze nebylo nářadí a byla jen touha.Přesto,že se jednalo jen o malého Jantara od Maximoviče(6,2),tak mě pak celých dvanáct let velmi dobře sloužil než jsem ho prodal.Ono se říká že postavit trup,ať už z jakéhokoli materiálu je to nejjednodušší na stavbě,ale nejvíce času zaberou práce s vybavením vnitřku.Ynal jsem jednoho,který stavěl 11ti metrovku 15 let,dodělal ji už v důchodcovském věku,a pokřtil ji na Apokalypsu.
A když jsem ho jednou na Baltu potkal,tak si postěžoval,že už si musí na přípravu lodi k vyplutí najímat lidi,protože sám už na to nemá sil.A protože každý je tak mladý jak se cítí,aspoň se to říká,tak bych se ve vašich letech vůbec nebál pustit se do stavby,chce to jen chuť a hlavně peníze,a pak vydržet.
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » úte pro 12, 2006 10:41 am

MilaneR, fakt jseš nezmar :wink: Fotky mluví za vše.
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » stř pro 13, 2006 1:45 pm

Denisi, uvažoval jsi na H16 o nějaké lyžině (asi z nerezu?) pod klunovec? Aby sis při jemném najetí na mělčinu neorval laminát?
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » stř pro 13, 2006 4:49 pm

Uvažoval som, ale musím to technicky vyriešiť, nechcem to šroubovať. Zásada je čo najmenej dier do obšívky. Ak máš ochranu, tak si dovolíš viacej, šak to poznáš. Potom to prepískneš, nabehneš ne to príliš zhurta, ochrana povolí a si v ..... Mohli by sa povoliť šrouby a to by bolo móóc zlé. Tiež je pod laminátom spústa šroubov, lepené je to z troch 9 mm dubových líšt, každá je šroubovaná zvlášť, istotne by som trafil nejaký a keď máš nerez predvrtanú, tak potom už len flekuješ. Nalepím to PU lepiacim tmelom, akurát musím vymyslieť ako tú pásovinu pritlačím k lodi.
Ale to až nebudem vedieť roupama co delat.
MilanR
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 3
Kontaktovat uživatele:

Tmelení

Příspěvekod MilanR » čtv pro 14, 2006 2:11 pm

Denisi, videl jsem posledni tve fotky: To je super hladky povrch, uprimne ti ho zavidim :wink: a zaroven me to motivuje, ja jsem ted stihnul jen jednou pretmelit a uz jsem otacel, ted jsi mi nastavil latku, diky :)
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » čtv pro 14, 2006 10:47 pm

Vymyslel som si dosť zložitý kladačký plán, ktorý mal zabezpečiť minimum tmelenia. To sa aj do bodky podarilo. Nechcenou súčasťou však bolo zdĺhavé laminovanie na viac krát, lebo v jednej operácii som to nedokázal spraviť. Dnes po získaných skúsenostiach by som to asi zvládol, ale zdôrazňujem slovko asi. Mám tam aj málo vrstiev, takže nerovnosti sa moc nenásobili. Na bokoch od bortu po prvú outorovú hranu mám len jednu vrstvu 163g skla, použil som satén a ten bol našťastie dosť husto tkaný. Po druhú hranu mám 2 vrstvy, spolu 463g, použil som300g biaxialnu tkaninu a satén. Na dne mám 3 vrstvy 626g a cez kýl v úzkom páse to mám 4-5x, niečo cez 1000g a v mieste otvoru pre plutvu je niečo cez 1300g. Na tmelenie som použil epoxi tmel od Havel composites a bol som ním príjemne prekvapený a vrcholne spokojný. Samozrejme že na rozdiel od polyesterového tmelu sa dal brúsiť až na druhý deň, ale inak jemnučká zrnitosť, tmeliť sa dalo úplne do nuly a dobre sa brúsil. No a samozrejme vysoká pevnosť povrchu. Používal som nerezovú stierku asi 25 cm dlhú a miestami aj nerezové hladítko čo používajú murári. Je z hrubšieho plechu ako stierka a nanesenie tmelu do roviny sa s ním robilo lepšie. Už po prvom tmelení to bolo super, ale tak som sa do toho zažral, že som to robil 3x a ešte potom som hladal kde sú nejaké ďubky. To už bola hlúposť, lebo farba nanášaná válčekom mala hrubšiu štruktúru ako ten vybrúsený podklad. To ma samozrejme štvalo, tak som každú vrstvu farby jemne prebehol šmirglom. Zatial to mám len základovkou, takže ak by som email nanášal striekaním, tak by to bolo ako sklo. Ešte na koniec, používal som digitálnu váhu s presnosťou desatiny gramu a na každé tmelenie nový kelímok, od jogurtu.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » stř pro 20, 2006 6:55 pm

Teplá zima je, aj robiť by sa dalo niečo. Ale 01.03.07 musím premiestniť moju loď niekde inde, tak teda budujem. Mám taký pozemoček cca 200m2, búranisko po regulačnej stanici plynu. Najprv som to postupne zplaníroval a potom som vybetónoval do roviny petky a na ne som položil môjho Giaura. Teda prekladali sme ho žeriavom len včera, lebo zasahoval do základov budúcej dielne. Jej základy sú skoro dobetónované, len ten Giaur zavadzal. Zajtra ich dokončím. Dielňa bude mať rozmer 12x5m. Rozmýšlam nad výškou 3m? 3,2 alebo 3,5m ?
TS 16 dám ale zatial do provizórnej dielne. Mám tam spojené 3 rámové stavebné bunky, má to 6,6m x 5m. Natesno, ale pôjde to. Loď má 5 x 2,2m. Mierne do toho zatekalo, tak som to flekoval. Už 2x a neúspešne. Tak som dnes kompletne strechu jednej bunky prelepil parabitom, snaď to pomôže. Ešte musím spraviť poriadne vráta a upratať, resp. vypratať .
Týmto krátkym exkurzom som chcel budúcim nádejným stavitelom povedať, že stavba lode nie je len stavba lode.
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » pát pro 22, 2006 1:03 pm

Denis píše:... Týmto krátkym exkurzom som chcel budúcim nádejným stavitelom povedať, že stavba lode nie je len stavba lode.

Denisi :) , stavba "H16" mě už vyšla na 250000,- :wink:
Resp. příprava. Podsklepená dílna a to jsem letos skončil pod stropním věncem ...
Výšku dílny budu mít 3m. Kdybych ale mohl, tak bych nechal alespoň 3,5m.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » pát pro 22, 2006 4:00 pm

Tak to si nemal stavať, tolikpenez :o za 250 by som ti dal tu moju!
Ale aj tak sa mi to nechce veriť, lebo tolko si vraj pokope nikdy nemal a keby si mal, tak kúpiš radšej motorku :) .
Prichádzam k záveru, že výška dielne bude max. 380cm., rozpočet cca 100.000,-Sk teda 75.000 českejch. Drevená konštrukcia s hranolkov 10x5cm strop z fošní 20x 5cm, rámový systém po 60cm, v stenách 10 cm a v strope 20 cm rockwoolu, znútra sadrokarton, zvonku cólové dosky. Čo najjednoduchšie a funkcionalistické.
Nevyhnutné mať takúto dielňu samozrejme nie je! Loď sa dá stavať aj inak. Ja, vzhladom k tomu, že som panelákový, to beriem ako svoju základňu na všetky moje aktivity, niečo také ako suchý dok.
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » pát pro 22, 2006 6:32 pm

No ono se to tak nějak vyvrbilo, že jsem musel něco udělat s rozpadající se sýpkou jednoho statku. Tak jsem to vzal z gruntu. I se kvůli tomu zadlužím :? Ale zas budu mít v jednom novou garáž, kotelnu, dílnu, WC ...
AdsBot [Google]
Reputace: 0

Investice

Příspěvekod AdsBot [Google] » sob pro 23, 2006 11:22 am

O HOO, panove, kdybychom to brali takhle, tak se chystam uzavrit hypoteku na 2,5 melounku na novou lodenici. :D A co naklady na plavciky, zapocteme deti jako posadku ? Na tom se da usetrit! :D 8)

Zpět na