Díky za pochvaly.
Pro ty, kdo uvažují o podobné "rekonstrukci", pár informací:
Loď jsem kupoval jako nezkušený nováček s naivní představou, že bude stačit jí natřít. Po měsíci ježdění začala pomalu nabírat vodu - ne přes nějakou díru, ale v podstatě celým trupem, který byl tak zpuchřelý (což jsem pod novým nátěrem neodhalil), že sál vodu jak houba.
Usoudil jsem, že to bude chtít i přelaminovat. No a když jsem strhnul laminát i s dřevem pod ním, tak mi to teprve došlo
Zapálit nebo opravit - obrovské dilema. Záleží na podmínkách každého majitele. Dnes bych řekl, že je jednodušší a mnohem rychlejší postavit trup nový, podle plánů, než ho díl po dílu vyměňovat a obestavět kolem vnitřních skříněk, jako jsem to dělal já. Jenže já tehdy dal všechny úspory (nesmyslných 60 tisíc) za ten vrak a likvidace by znamenala návrat na souš. Hodně mě dodali odvahu kamarádi, kteří slibovali pomoc s opravou (která sice nepřišla, ale byl to impuls).
Stavba mohla trvat čtyři roky. Chodil jsem na ní makat vždy celou sobotu a ve středu odpoledne. Jenže se do toho přihodilo stěhování a děti a tak byla dvouletá pauza, kdy jsem musel opravit dům (a loděnici). Takže celkově šest let.
Výhodou bylo, že jsem nemusel shánět kýl, takeláž a všechny nerez prvky. Odhad stavby nového korzára podle plánů je 1000 hodin a myslím, že to sedí, mě to vyšlo na 600 osobohodin. Materiál vyšel na 60 tisíc, ale rozloženo do těch šesti let to nebyl problém.
Stavbu šarpie zvládne každý trochu zručný nadšenec. Je fakt, že spoustu věcí bych dnes řešil jinak. Např. zahušťování epoxidu pilinkami se mi naprosto neosvědčilo, křemičitý písek jsem objevil teprve nedávno. Povrchovou úpravu jsem měl taky radši svěřit někomu zručnějšímu - byť jsem tmelením a broušením strávil spoustu času, s výsledkem moc spokojený nejsem. Ale to jsou maličkosti, hlavně že plujem.
Mezitím děti povyrostly a zjistil jsem, že je Vlaštovka výborná na víkendové výlety pokaždé jinde, ale že na dlouhé pobyty už je nám malá. Pořídili jsme Pávii, taky s nutnými opravami, ale ne tak drastickými. Když se soused nemoudře zeptal, jestli teda Vlaštovku teď prodám, chtěl jsem mu rozbít hubu