Pak jsem se pustil do výpočtů. Hlavní cíl je zjištění přesnosti. Až budu mít výsledek, tak jej porovnám se skutečnou polohou a uvidíme.
Prvně jsem začal se zeměpisnou délkou a ve výsledku jsem se lišil o 6 zeměpisných minut západně, Což je něco kolem 4Nm To není vůbec špatný na plastovej vergl a první pokus. Pak ale přišla na řadu šířka. Měření na umělý horizont je 2x přesnější. Mě to bohužel nepomohlo a hodilo mě to 10.3 minut jižně. Takže ve výsledku 20.8 Km (11,23Nm) jinde. To už je horší. Pokusil jsem se zpětně zjisti v čem ta chyba je. Protože slunce bylo v mracích, tak při měření jsem stavěl na sebe místo 2 sluncí jen dvě skvrny, navíc hladina čaje se chvílemi trochu tetelila ve vánku, nelze asi v takových podmínkách pracovat přesně. Při určení času kulminace jsem přetáhl skutečný okamžik o 24 sekund. Zato naměřený úhel o 21 minut úhlových. Naměřená hodnota 56s32´ by měla být 56s11´, abych se dostal na správnou polohu. Takže jsem měl naměřit menší úhel, což je divné, protože slunce za mrakem se mi zdá větší a tedy jsem pravděpodobně menší úhel měřil. Musím to zkusit znovu, až bude jasněji, ale na oceán by to v zásadě stačilo i takhle.
Co vy ostatní?
Zkoušel to ještě někdo?

Kdo máte zájem, dejte vědět na SZ. Pošlu poštou.

, tak ta hodnota co uvádím byla celková, tedy 10,3 minut jižně a 6 západně, což dělá zhruba těch 11,23Nm 
(dělala jsem totiž dort mamce na oslavu)

) Byly to odrazy od skla. Pravé bylo to prostřední. Tabulky z Brna už jsou out of date, tak jsem stáhnul ten prográmek z tecepe. Chvilku mi trvalo, než jsem se tím prokousal, ale nakonec jsem měl dost údajů pro výpočet. Dnešní chyba 7,08Nm. Je zajímavé, že naprosto stejným směrem jako minulý týden. Už se těším na další měření.
,